![]() |
|
Batman (temat ogólny) - Wersja do druku +- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl) +-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5) +--- Dział: Film a komiks (https://forumkmf.pl/Forum-Film-a-komiks--24) +--- Wątek: Batman (temat ogólny) (/Thread-Batman-temat-og%C3%B3lny--375) |
RE: Batman (temat ogólny) - Pelivaron - 04-05-2021 ![]() Zlot ;) RE: Batman (temat ogólny) - marsgrey21 - 06-05-2021 Pamiętacie ten gameplay Batmana z '89 który wrzuciłem? Warner właśnie go usunął. Ostatnie decyzje WB to jedno wielkie dno. RE: Batman (temat ogólny) - shamar - 06-05-2021 Czułem żeby to ściągnąć. RE: Batman (temat ogólny) - Gieferg - 12-05-2021 Jest tutaj: RE: Batman (temat ogólny) - shamar - 12-05-2021 Jest już w kilku miejscach. A przynajmniej było kilka dni temu. I tak pewnie będą zdjemowac. RE: Batman (temat ogólny) - Gieferg - 06-06-2021 ; "It was total attack against kids, the whole movie, everything's kids love was used against them! Clowns, even a penguin had a ducky boats!" LOL, za to Terminator 2 w sam raz dla dzieci :) RE: Batman (temat ogólny) - Paszczak - 06-06-2021 Pewnie, każde dziecko uwielbia jak Vasquez penetruje mężowi paszczę ręko-mieczem. Albo wbijanie szpikulca w oko. Albo molestowanie w zakładzie psychiatrycznym. Albo rówieśników na placu zabaw płonących w ogniu nuklearnej zagłady. RE: Batman (temat ogólny) - Rozgdz - 06-06-2021 Ja się zgodzę, zresztą od dawna myślę że dlatego Burton poleciał. Głównym targetem filmu były dzieciaki a on nie zrobił filmów dla dzieci. To jest maskowane ta umowną stylistyką ale tam jest masa przemocy, śmierci a główny bohater jest tak naprawdę mrocznym, morderczym psychopatą. Stającym ostatecznie po stronie dobra ale to Batman zawsze jest najgroźniejszym facetem w mieście. Nie boją się go bo przebiera się za nietoperza ale dlatego bo jest gościem który naprawdę wzbudza strach. Zresztą podobnie jak z Burtonem trochę było wcześniej z Donnerem. Zamiast robić dylogię o cukierkowym, komiksowym herosie zachciało mu się podejść do tematu "na poważnie" i walnąć w kwestie religijne. A jakiś czas temu z Disneya poleciał Gunn. Ponoć za tweety. Wcale nie dlatego że druga część Guardians - takiego filmu dla milusińskich - pomimo naciukanych dowcipasów jest pełna bólu, dramatów postaci, przemocy (jak dziecko mordujące swojego dręczyciela) a licznik trupów bije jak szalony. RE: Batman (temat ogólny) - OGPUEE - 06-06-2021 (06-06-2021, 10:53)Paszczak napisał(a): Pewnie, każde dziecko uwielbia jak Vasquez penetruje mężowi paszczę ręko-mieczem. Albo wbijanie szpikulca w oko. Albo molestowanie w zakładzie psychiatrycznym. Albo rówieśników na placu zabaw płonących w ogniu nuklearnej zagłady. Ej, ja jako małolat oglądałem Terminatora 2 i jakoś mnie nie straumatyzował, więc tak - Terminator 2 jest w sam raz dla dzieci :). Ale też za dzieciaka widziałem Powrót Batmana i też nie miałem jakichś traum czy koszmarów. Co do rzeczonego filmu, to już wspominałem, że te "dzieci po przejściach" ewidentnie nauczyły się tego, co producent im kazał. I nie tylko ja to zauważyłem. W komentach się przewija teza, że ówczesna dziecięca widownia nie miała koszmarów i że "straszny Batman Returns" to najwyżej urojenia przygłupich rodziców. Przypomniał mi się pewien reportaż telewizyjny o dzieciach (lata 2003-2004), które oglądały brutalne bajki i były negatywne konsekwencje. Np. jakiś gówniak wyskoczył z okna, bo myślał, że będzie latał jak Batman. I była przebitka jak reporter pyta owego uśmiechniętego gówniaka trzymającego zabawkę Batmana i duka te kwestie. Dzisiaj jestem przekonany, że pan reporter powiedział gówniakowi "Słuchaj, naucz się na pamięć to co masz na kartce, a po nagraniu dostaniesz wór Haribo. Zgoda?" I jako przykład innej bajki o złym wpływie dali przebitkę z Robolucha. Mhm... I dziwne, że Batman Forever nie dostał od rodziców podobnego backlashu - film skąpany w homoerotyzmie, Chase Meridan napalona na Batsa czy nawet ujęcie na batdupę (na pewno jakaś konserwatywna matka musiała się sapać, że to promocja pedofilii). #SpisegJakiegośLobby RE: Batman (temat ogólny) - Snappik - 18-06-2021 Snyder w odpowiedzi na info, że superbohaterowie DC nie uprawiają seksu. RE: Batman (temat ogólny) - Scheckley - 18-06-2021 Kurde nie wiem już czy śmiać się, czy płakać ze Snydera. Facet zrobił trzy dobre filmy ("Świt żywych trupów", "300" i "Strażników"), nakręcił kontrowersyjne wariację na temat DC (akurat mi się podobało jego podejście jako odtrutkę na marvelozę) a teraz jakby utknął we własnym światku twittując jakieś edgy kadry z komiksu. RE: Batman (temat ogólny) - Albertino - 18-06-2021 Kurde, fajny ten batman 89'. Grałbym, jedynie miasto strasznie puste. RE: Batman (temat ogólny) - marsgrey21 - 18-06-2021 Po przeczytaniu reakcji i obejrzeniu paru jutubowych reakcji wyłania się obraz który przypomina raczej filmy z pierwszej fazy, czyli mamy kilka fajnych postaci, podobno Pugh i Hellboy przyćmiewają skarletkę, do tego dochodzi bardzo dużo akcji i pretekstowy złoczyńca. RE: Batman (temat ogólny) - raven.second - 18-06-2021 Nie ten temat, tutaj prowadzone są poważne dyskusje na temat seksualności superbohaterów, a nie jakieś marvelowe pitu pitu :) Cytat:superbohaterowie DC nie uprawiają seksuPrzecież Batman i Batgirl/woman już raz na dachu oddali się cielesnym uciechom w adaptacji Zabójczego Żartu. RE: Batman (temat ogólny) - Paszczak - 18-06-2021 Canon ![]() Canon
RE: Batman (temat ogólny) - Badus - 18-06-2021 Ja pitolę, ten tłit Snydera to niezły cringe... RE: Batman (temat ogólny) - raven.second - 18-06-2021 (18-06-2021, 19:23)Paszczak napisał(a): Canon ![]() Canon :) RE: Batman (temat ogólny) - Rozgdz - 18-06-2021 (18-06-2021, 19:17)raven.second napisał(a): Przecież Batman i Batgirl/woman już raz na dachu oddali się cielesnym uciechom w adaptacji Zabójczego Żartu. No i u Burtona Batman zaliczył Kim Basinger :p RE: Batman (temat ogólny) - Dirk - 04-10-2021 Przypomniałem sobie po latach pierwszego „Batmana” Burtona. I jestem w szoku, jak dobrze się ten film zestarzał. Stylistyka Gotham, czyli niby ówczesna teraźniejszość (technologia, jak z końcówki lat 80), z modą z lat trzydziestych (kapelusze, tommy guny) nadaje filmowi unikalny klimat i w ogóle się nie gryzie. Całość dobrze podkręca muzyka Elfmana. No i aktorstwo – Michael Keaton jest wspaniałym Brucem Waynem, trochę roztrzepanym, ale całkowicie wiarygodnym. Kim Basinger jako eye candy zawsze się sprawdza, a Jack Nicholson… no tu nie trzeba wiele pisać. Klasa. Zaskoczyło mnie tylko, jak wielkim świrem jest Joker. W ogóle tego nie pamiętałem, myślałem że był bardziej wyważoną postacią. Nawet aż tak bardzo nie różni się od Heatha Ledgera. Ale to też tylko na plus. Uwagę zwracają detale – samochody gangu Jokera mają takie kolory, jak sam szef: zielone nadbudówki i fioletowa karoseria. Nice! Bardzo dobrze wyszedł też motyw powiązania ze sobą Batmana i Jokera. Tego, że się nawzajem stworzyli. Są jakby jedną stroną tej samej monety, swoim lustrzanym odbiciem. Jedno tylko mi fabularnie zgrzyta. Joker, czyli jakby nie patrzeć przestępca i morderca, zapowiada że będzie na paradzie, wręcz że ją zorganizuje. Puszcza to info w telewizji, słyszą je nawet w slumsach. A co robi policja? Ma to gdzieś! Pojawia się „na gotowe”, gdy Batman już w zasadzie załatwił sprawę. To był wyjątkowo słaby motyw. Ale jak przymknąć na niego oko, cała reszta się broni. Teraz czas na powtórkę sequela. RE: Batman (temat ogólny) - Snappik - 18-10-2021 Znikanie Batmana podczas rozmów to nie głupotka ;) Corridor udowodnił, że shit is real. |