Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Avengers: Endgame (2019) - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5)
+--- Dział: Film a komiks (https://forumkmf.pl/Forum-Film-a-komiks--24)
+---- Dział: MARVEL CINEMATIC UNIVERSE (MCU) (https://forumkmf.pl/Forum-MARVEL-CINEMATIC-UNIVERSE-MCU--54)
+---- Wątek: Avengers: Endgame (2019) (/Thread-Avengers-Endgame-2019--4890)

RE: Avengers: Endgame (2019) [wątek SPOILEROWY] - Gal Anonim - 28-04-2019

(28-04-2019, 23:01)Gieferg napisał(a):
Cytat:Nie do końca chyba rozumiem, o czym mówisz. Jak ile jest Wdów podrózujących w czasie?
No jak dla mnie była jedna (choć to może nie do końca jasne). Jeśli Cap wskoczy w timeline w którym Wdowa i Clint idą po soul stone, to spotka wdowę ze swojej linii czasowej, a nie tamtejszą. Jeśli ją zabierze ze sobą, a Clintowi da kamień (zwróci go potem przy kolejnym kursie :P), zmieni jej przeszłośc, co wg zasad filmu miało niby nie być możliwe. Tylko niby czemu miałby tego nie móc zrobić?
Ok, doczytałem Twoje wczesniejsze posty i chyba rozumiem. Chyba. :P

Jeżeli Cap zabierze Nat to wydaje mi się, że logiczne jest to, że wtedy stworzy nową linię czasową z alternatywną Nat. Bo o ile dobrze pamiętam każda zmiana przeszłości tworzy nową, alternatywną przyszłość. A cofając się wczasie do Widow, ktora cofnela sie w czasie zmienia przeszłość - ale nie tą na Voromirze w 2014 tylko tą w 2023, z której Nat wyszła (czyli te pare dni czy godzin wcześniej, czy ile to trwało).

Nie do końca rozumiem, gdzie się nie rozumiemy. Może rzeczywiscie powinienes to rozrysowac :D

Cytat:
Cytat:to i tak zabranie Nat zawsze byłoby niebezpieczeństwem, że wpłynie to negatywnie na wynik dalszych wydarzeń. Np. miałoby to wpływ na żałobę Avengers po Nat, którzy mogliby inaczej zareaogwać.
No sorry, właśnie przywrócili życie połowie świata, to dopiero może wpłynąć na dalsze wydarzenia. Czym jest przy tym przywrócenie jednej osoby?
Ale przywrócili ludzi w teraźniejszości. Nie bez powodu Avengers mówią Hulkowi, że ma przywrócić ludzi teraz, w tym momencie, a nie 5 lat temu.

Zabranie Nat sprawiłoby, że w alternatywnej rzeczywistości dalsze wydarzenia mogłyby potoczyć się zupełnie inaczej. Dla głównej rzeczywistości świata MCU nie mialoby to znaczenia, ale sadze, ze Avengers nie chcieliby mieszac w innych swiatach ryzykujac, ze sprowadza na nie jeszcze wieksze cierpienie. (No i potencjalnie innej międzyczasowe konsekwencje w stylu kolejnego Thanosa wbijającego im na dzielnie.)

(28-04-2019, 23:05)Mierzwiak napisał(a):
(28-04-2019, 23:01)Crov napisał(a): Np. miałoby to wpływ na żałobę Avengers po Nat, którzy mogliby inaczej zareaogwać. I pewnie nie zrobiliby jej takiego pogrzebu, nie spedziliby czasu koneicznie siedzac i placzac majac swiadomosc, ze gdzies tam jest Nat i sobie żyje.
Tylko że gdzieś tam jest Nat i sobie żyje.

Przypominam ze z 2014 roku do 2023 skoczył Thanos, Nebula i Gamora, a co za tym idzie powstała linia czasowa bez Thanosa - taka, w której nigdy nie dojdzie do pstryknięcia, a co za tym idzie nie będzie trzeba go odwracać a co za tym idzie Nat nie poświęci się by zdobyć Kamień.
No spoko, ale to nie jest ich Nat. A ja mowie o Alternatywnych-Avengers, którzy pewnie inaczej zareagowaliby na zniknięcie ich Alt-Nat wiedząc, że ona żyje tylko gdzieś indziej. I to mogłoby się skończyć później większą tragedią.

RE: Avengers: Endgame (2019) [wątek SPOILEROWY] - Mierzwiak - 28-04-2019

(28-04-2019, 23:15)Crov napisał(a): No spoko, ale to nie jest ich Nat. A ja mowie o Alternatywnych-Avengers, którzy pewnie inaczej zareagowaliby na zniknięcie ich Alt-Nat wiedząc, że ona żyje tylko gdzieś indziej. I to mogłoby się skończyć później większą tragedią.
OK, już rozumiem co miałeś na myśli.

Nie wiem czy na miejscu scenarzystów nie skupiłbym się mocniej na tych alternatywnych liniach, np. "OK, w naszym czasie przegraliśmy i musimy się z tym pogodzić, ale może chociaż stworzymy nową linię czasową?" Tylko nie wiem czy wtedy nie byłoby to zbyt proste, bo wystarczyloby się cofnąć do Wakandy i chwilę przed pstryknięciem uciąć Thanosowi łapę :)

RE: Avengers: Endgame (2019) [wątek SPOILEROWY] - Gieferg - 28-04-2019

Od lat dowodziłem, że tak właśnie musiał myśleć Skynet w Terminatorze (wtedy różne głupoty ze scenariusza Salvation nagle zaczynają mieć sens).

Cytat:Jeżeli Cap zabierze Nat to wydaje mi się, że logiczne jest to, że wtedy stworzy nową linię czasową z alternatywną Nat.

No ok, nawet jeśli to alternatywna Nat, to wciąż jest identyczna z Nat z oryginalnej linii czasowej, w dodatku znajduje się w linii czasowej, która ma swoją Nat. Więc czemu jej nie uratować i nie zabrać do linii czasowej A? :)

Cytat:Zabranie Nat sprawiłoby, że w alternatywnej rzeczywistości dalsze wydarzenia mogłyby potoczyć się zupełnie inaczej.
Mamy dwie opcje:
A - nie zabieramy Nat ---> Nat ginie żeby dostać kamień i już jej nie ma.
B - zabieramy Nat ---> Nat znika z tej linii czasowej i już jej nie ma.
Wielka mi zmiana dla tego timeline. No chyba, że zaczniesz dowodzić, że jakieś cząsteczki jej rozkładającego się ciała miały zapoczątkować jakiś istotny dla wszechświata proces...

Poza tym - mają już Gamorę z przeszłości, co musiało narobić dużo większy burdel niż zabranie kogoś kto za chwilę i tak miał zginąc i nie mieć już wpływu na nic ;)

RE: Avengers: Endgame (2019) [wątek SPOILEROWY] - Lambon - 28-04-2019

Dlatego opcja C - poświęcenie duszy Capa za NAT wydaje się najlepsza :D

(28-04-2019, 23:25)Gieferg napisał(a):
Cytat:Jeżeli Cap zabierze Nat to wydaje mi się, że logiczne jest to, że wtedy stworzy nową linię czasową z alternatywną Nat.

No ok, nawet jeśli to alternatywna Nat, to wciąż jest identyczna z Nat z oryginalnej linii czasowej, w dodatku znajduje się w linii czasowej, która ma swoją Nat. Więc czemu jej nie uratować i nie zabrać do linii czasowej A? :)
Bo:
1) oryginalna Nat wciąż jest martwa
2) zabierając ja ryzykujesz zmiany w alternatywnej rzeczywistości, które mogą mieć ogromne negatywne skutki (np. doprowadzić do tego, że alt-Thanos podrózujący w czasie zacznie balansować alternatywne linie czasowe).

Cytat:Wielka mi zmiana dla tego timeline. No chyba, że zaczniesz dowodzić, że jakieś cząsteczki jej rozkładającego się ciała miały zapoczątkować jakiś istotny dla wszechświata proces...
Chodzi o efekt motyla. Pewne wydarzenia później mogłyby się potoczyć zupełnie inaczej. Co jeśli Nebula na przykład wpuscilaby przez to Thanosa wcześniej i nie byloby pomocy dla Avengers?

[Obrazek: Bradley.WTF.gif]

Cytat:Dlatego opcja C - poświęcenie duszy Capa za NAT wydaje się najlepsza :D

No jeśli do podróży w czasie chcemy dorzucić jeszcze wyjęte z dupy cudowne zmartwychwstania.

Czego nie zrozumiałeś albo z czym masz wątpliwości?

(Hahah, Gieferg, zamiast edytować trzy razy post, żeby zmienić "WTF" na inne "WTF" możesz wytlumaczyc, z czym się nie zgadzasz. ;))

RE: Avengers: Endgame (2019) [wątek SPOILEROWY] - Lambon - 28-04-2019

Akurat kwestia zmartwychwstań nie jest niczym nowym w MCU :p

(28-04-2019, 23:38)Crov napisał(a): Czego nie zrozumiałeś albo z czym masz wątpliwości?

Nie mam pojęcia o co chodzi w tym:
Cytat:np. doprowadzić do tego, że alt-Thanos podrózujący w czasie zacznie balansować alternatywne linie czasowe).

Chodzi o to, że każda zmiana w przeszłosci może doprowadzić do czegos gorszego w przyszłości.

To z alt-Thanosem to tylko pomysł. No, ale mogłoby być tak, że alt-Avengers inaczej reagują na zniknięcie ich alt-Nat, bo nie zginęła tylko została gdzieś przeniesiona i np. doprowadza to do tego, że Nebula szybciej przenosi Thanosa do ich czasu, co sprawia, że nie zdążyli użyć rękawicy i zostają zabici. A potem mamy Thanosa z rękawicą i wehikułem czasu.

Nie jest to chyba szczególnie abstrakcyjna opcja?

Nie twierdze, że tak by było, tylko, że Avengers mają świadomość, że takie zabawy mogłyby tylko pogorszyć sprawy - nie tylko dla innej rzeczywistości, ale także dla tej ich.

Tj. pierwszym uzasadnieniem dlaczego by tego nie robili jest to, że mogłoby to sprowadzić cierpienie na tą alternatywną linie czasową. Drugim jest to, że mogloby to mieć wpływ także na ich główną linię czasową.

Tak mi się wydaje.

Ok, jest to jakiś argument. A że, podobnie jak to robiłem w przypadku T:S raczej szukam argumentów które pozwolą mi cieszyć się filmem zamiast w trakcie seansu zastanawiać się nad tym jak bardzo jest skopany, to na razie będę się trzymał tego wyjaśnienia. W końcu Strange widział tylko jedno dobre rozwiązanie, które widać zakładało, że Nat się poświęci, próba naprawiania tego ma więc spore szanse, żeby coś zepsuć.

RE: Avengers: Endgame (2019) [wątek SPOILEROWY] - Art.k - 29-04-2019

(28-04-2019, 18:24)Szaman napisał(a): Ale wiesz, że Josh Brolin ma już żonę? :) Użyłeś słowa Thanos jakieś 350 milionów razy :)
Skupiłem się na imieniu postaci, bo gdybym używał Tytan, Facet, Koleś (w filmie był nim Thor Lebowski), Thanos-A, Thanos-B, Ten Który Pstryknął, Ten Który Nie dał Rady Dwa Razy Pstryknąć (trochę słychać podtekst:), Best Villain Ever, można się pogubić. A niektórzy na tym forum gubią się już w wytłumaczonym wątku podróży czasowych.

RE: Avengers: Endgame (2019) [wątek SPOILEROWY] - Huntersky - 29-04-2019

To się nazywa behind the scenes :)
https://www.instagram.com/p/Bw0zRW6lYh3/

RE: Avengers: Endgame (2019) [wątek SPOILEROWY] - tchopz - 29-04-2019

Podróże w czasie, sraty, pierdaty. W dupie to mam.

Kluczowe pytanie brzmi:
Czy Cap w AoU podnosząc Mjolnir poczuł, że już wtedy może go podnieść i zaniechał, czy musiał zapracować sobie na godność do EG?

;)

Cap jest skromnym człowiekiem i nie chciał ośmieszyć Thora w AoU. :)

RE: Avengers: Endgame (2019) [wątek SPOILEROWY] - f.lamer - 29-04-2019

dokładnie tak samo uważam.
zwłaszcza przy "i knew it!" thora

RE: Avengers: Endgame (2019) [wątek SPOILEROWY] - Badus - 29-04-2019

(29-04-2019, 10:10)Huntersky napisał(a): Cap jest skromnym człowiekiem i nie chciał ośmieszyć Thora w AoU. :)
A propos moralności Capa jedna rzecz nie daje mi spokoju. W Civil War spytany na końcu przez Starka czy wiedział kto zabił jego rodziców Cap się przyznaje. Czy gdzieś wcześniej jest wspomniane jak się dowiedział, bo nie pamiętam takiego dialogu z Buckym.

Nie ma znaczenia, czy zauważył to na prezentacji Zoli w WS, czy Bucky mu powiedział - scena działa tak dobrze, bo widownia dowiaduje się o tym razem ze Starkiem.

RE: Avengers: Endgame (2019) [wątek SPOILEROWY] - Gieferg - 29-04-2019

Beautiful, fuckin' beautiful

Taka mała rozkmina:
Ancient One mówi, że zabranie kamienia z danej linii czasowej skazuje ją na zagładę. W takim razie główna linia MCU powinna mieć przewalone, biorąc pod uwagę, że Thanos zniszczył wszystkie kamienie. Ale jak je zniszczył? Wymazał z istnienia? Czy po prostu rozwalił na kawałki tak jak Scarlet Witch rozwaliła kamień Visiona? W ten sposób kamienie dalej istnieją, ale w innej formie, znacznie trudniejszej do zebrania.

Zakładając jednak, że ciągle istnieją np. w formie pyłu, to być może dałoby się je jakoś zebrać, latając po Ogrodzie z plastikowymi woreczkami i i nano-wykrywaczem smoczych kul kamieni. W ten sposób można byłoby ich użyć bez podróżowania w czasie.

Albo Thanos teleportował je do czarnej dziury. Cholera wie ;)