![]() |
|
Pirates of the Caribbean (2003-2017) - Wersja do druku +- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl) +-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5) +--- Dział: Serie filmowe (https://forumkmf.pl/Forum-Serie-filmowe--21) +--- Wątek: Pirates of the Caribbean (2003-2017) (/Thread-Pirates-of-the-Caribbean-2003-2017--496) |
RE: Pirates of the Caribbean (2003-2017) - Grievous - 08-08-2020 Ale to jest bardziej zmiana koncepcji twórców (chociaż i tutaj bym polemizował, co może nawet zrobię jak znajdę chwilę), niż Disney wchodzący z butami. Zwłaszcza, że mamy do czynienia z prawie trzygodzinną produkcją którą otwiera scena masowej egzekucji, w tym dziecka :P To są elementy w które studio się wpierdala - ton produkcji, długość, budżet. A ten film wręcz krzyczy, że smutni panowie w garniturach raczej trzymali swoje ręce z daleka od tego. Więc jak już "winić" to Verbinskiego, Elliota i Rossio. "On Stranger Tides" - to jest produkcja zbudowana z notatek producentów. RE: Pirates of the Caribbean (2003-2017) - Rozgdz - 09-08-2020 Hm, no i tak - i nie. Disney to specyficzna firma, oni zbudowali swoją potęgę na pewnym podejściu do widza, widz "idąc na Disneya" wie na co idzie. Pewne rzeczy są dopuszczalne - pewne nie. Pewne elementy można wstawić ale nie jeśli chodzi o główne postacie To że (przyjmując na chwilę że mam rację ) "księżniczka Disneya" tej serii, dziewczyna spod znaku "miła i dobra" Elizabeth Swann łamie wszystkie "klasyczne schematy" i zamiast się pobierać ze swoim wytęsknionym i przystojnym ( i dobrym ) "księciem" rzuca się w ramiona dwuznacznego moralnie acz seksownego pirata (granego przez dużo starszego aktora) by to jemu oddać swą cnotę (^^), "robi karierę" sama zostając piratką (Królem Piratów) a na dodatek (chyba najważniejsze) zostaje morderczynią - takich rzeczy w Disneyu nie ma. I powiedziałbym - wciąż nie ma. Z wyjątkiem tej morderczyni, bo pojawiła się film wcześniej. Co najwyraźniej włączyło alarm ale najwyraźniej już gdy film był na ekranach. Cóż za przykład dla małych dziewczynek ^_^ (08-08-2020, 21:23)Grievous napisał(a): "On Stranger Tides" - to jest produkcja zbudowana z notatek producentów. A postać którą gra Penelope Cruz bardzo przypomina Króla Piratów. Tylko jest strategicznie starsza i jest "piratką od zawsze" więc nie musi się moralnie zmieniać ;) RE: Pirates of the Caribbean (2003-2017) - marsgrey21 - 23-11-2020 Cytat:Margot Robbie has teased details of her role in the new Pirates Of The Caribbean film, promising “lots of girl power”. RE: Pirates of the Caribbean (2003-2017) - Rozgdz - 06-12-2020 Coś na Święta :) RE: Pirates of the Caribbean (2003-2017) - marsgrey21 - 17-01-2022 Robię sobie rewatch trylogii i prawie zapomnialem jakie to było dobre, pomyśleć że przekreślą to dla kolejnego flopa z Robbie RE: Pirates of the Caribbean (2003-2017) - shamar - 17-01-2022 Przecież to nie powstanie RE: Pirates of the Caribbean (2003-2017) - Gieferg - 17-01-2022 Cytat:Robię sobie rewatch trylogii i prawie zapomnialem jakie to było dobre Robię sobie rewatch Black Sails i jak sobie tak pomyślę o POTC to nie mogę się nadziwić, jakie to jest marne w porównaniu z tym serialem Jak z nim nie porównuję to jest spoko ale... Co ja bym dał, żeby zrobili film o piratach z rozmachem PoTC ale bez tej cholernej fantastyki. RE: Pirates of the Caribbean (2003-2017) - Debryk - 17-01-2022 ktoś tutaj zapomniał w Hollywood że był taki film z bohaterką piratką i że film ten flopnął i spowodował zamknięcie Corolco. Girl power i piraci to ciulowe połączenie RE: Pirates of the Caribbean (2003-2017) - al_jarid - 17-01-2022 Ale "Wyspa piratów" to akurat całkiem spoko jest. PS. "Black Sails"? Nie dałem rady obejrzeć do końca. Niewiele pamiętam, ale wiem, że poddałem się jakoś tak pod koniec, co oznacza, że przynajmniej z początku musiało być oglądalne. :/ RE: Pirates of the Caribbean (2003-2017) - Gieferg - 17-01-2022 A daj spokój. Im dalej tym jest lepsze, od paru dni młócę po trzy odcinki dziennie (jestem jakoś w połowie, myślę, że w tydzień skończę) utwierdzając się tylko w przekonaniu, że to mój ulubiony serial. Byłem nawet skłonny kupić na Blu-ray i siedzieć przez tydzień klecąc kopie zapasowe trzynastu płyt z napisami i lektorem PL. "Wyspa piratów" - wspominam jako takie se, może się w końcu kiedyś skuszę na powtórkę ale na pewno nie na świeżo po Black Sails. RE: Pirates of the Caribbean (2003-2017) - Dirk - 17-01-2022 (17-01-2022, 19:46)Debryk napisał(a): ktoś tutaj zapomniał w Hollywood że był taki film z bohaterką piratką i że film ten flopnął i spowodował zamknięcie Corolco. Girl power i piraci to ciulowe połączenie Ponoć właśnie to nie do końca prawda z tym zamknięciem Carolco. To znaczy wytwórnia faktycznie została zamknięta i "Wyspa piratów" się do tego przyczyniła, ale nie był to jedyny czynnik i zdaje się też nie decydujący. Kiedyś o tym czytałem, ale nie pamiętam szczegółów, a nie chce mi się tego szukać. A "Black Sails" - serial był fajny, ale wciąż mam do nadrobienia ostatni sezon. Uwielbiam pirackie klimaty, więc pewnie prędzej, czy później się do tego zabiorę. RE: Pirates of the Caribbean (2003-2017) - Debryk - 17-01-2022 (17-01-2022, 19:49)al_jarid napisał(a): Ale "Wyspa piratów" to akurat całkiem spoko jest.Po latach uważam, że jest okej - takie 6/10 ale po pierwszym seansie, jeszcze w kinie, to miałem fakapa i srogo się zawiodłem niemal każdym aspektem. Do tego stopnia, że jak kilka lat później usłyszałem o starcie PoC to od razu skreśliłem film spodziewając się powtórki z "Wyspy...". Kilka lat temu słuchałem jakiegoś wywiadu o włodarze ze studia dokładnie obawiali się wtopy z tej samej przyczyny :> RE: Pirates of the Caribbean (2003-2017) - OGPUEE - 17-01-2022 Niechęć Hollywoodu do jakiegokolwiek filmu o piratach z powodu klapy Wyspy piratów była właśnie znana i chyba Depp jakoś przekonał niechętnego Disneya, by zaryzykować. I tym większe obawy były, gdy Depp pojawił się w pełnej charakteryzacji i kostiumie i ludzie pluli "Co to ma być?! Wygląda jak śćpany drag queen i rusza pedalsko". I też pamiętam artykuł tłumaczący sukces Piratów z Karaibów tym, że w kinie pirackim nie było elementów fantastycznych i było to jakimś powiewem świeżości. Też pamiętam artykuł Filmu wyrażający obawy z nadmiernego entuzjazmu Deppa do zagrania aż do siódmej części i powołując się na przykłady Halloween i innej przedłużonej serii, że to wychodzi bokiem. I było sporo w tym racji. RE: Pirates of the Caribbean (2003-2017) - Mefisto - 18-01-2022 (17-01-2022, 20:04)Dirk napisał(a): Ponoć właśnie to nie do końca prawda z tym zamknięciem Carolco. To znaczy wytwórnia faktycznie została zamknięta i "Wyspa piratów" się do tego przyczyniła, ale nie był to jedyny czynnik i zdaje się też nie decydujący. Carolco wjebało w CI aka WP swoje ostatnie pieniądze (a dodatkowo się zapożyczyli), bo resztę wtopili na paru innych nietrafionych inwestycjach (m.in. słynne Crusade, które nie powstało, a mimo to musieli wypłacić kasę Arnoldowi; także Showgirls), a ich problemy - również reorganizacyjne - zaczęły się już przy Cliffhangerze. Ten film miał im dać drugie życie, a był jak covid - przyczynił się do przedwczesnego zgonu, który i tak by nastąpił, tylko pewnie trochę później :] RE: Pirates of the Caribbean (2003-2017) - Dirk - 14-11-2022 Di$ney zrezygnował z jednego z filmów o piratach - tego, w którym miała zagrać Margot Robbie. Drugi, w który zaangażowany jest Ted Elliot (autor scenariuszy do poprzednich części) chyba nadal jest w planach. Prędzej czy później na pewno coś w tym uniwersum powstanie. Za duża kasa leży na stole, żeby po nią nie sięgnąć. RE: Pirates of the Caribbean (2003-2017) - Albertino - 14-11-2022 Zrobią najpewniej kolejny film z Deppem, tylko może trzeba jeszcze chwilę odczekać. RE: Pirates of the Caribbean (2003-2017) - Dirk - 14-11-2022 Depp się wprawdzie zarzekał, że już nie zagra, ale nigdy nie mów nigdy... Niech tylko jakąś sensowną historię do tego wymyślą. Folklor piracki/marynistyczny jest przecież bardzo bogaty, a dzieje prawdziwych bukanierów to niewyczerpane źródło inspiracji. RE: Pirates of the Caribbean (2003-2017) - simek - 14-11-2022 Ta, sensowną historię, już to widzę. Prędzej nakręcą remake jedynki niż napiszą coś sensownego. RE: Pirates of the Caribbean (2003-2017) - Dirk - 14-11-2022 Nie żebym w to wierzył :) To bardziej myślenie życzeniowe, ale tam naprawdę jest z czego wybierać. Tylko trzeba minimum wysiłku. RE: Pirates of the Caribbean (2003-2017) - Corn - 14-11-2022 (14-11-2022, 20:18)simek napisał(a): Ta, sensowną historię, już to widzę. Prędzej nakręcą remake jedynki niż napiszą coś sensownego.Tym razem Elizabeth będzie główną postacią, a Will będzie do ratowania. Millie Bobby Brown już czeka na telefon ;) |