Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Blade Runner 2049 (2017) reż. Denis Villeneuve - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5)
+--- Dział: Serie filmowe (https://forumkmf.pl/Forum-Serie-filmowe--21)
+--- Wątek: Blade Runner 2049 (2017) reż. Denis Villeneuve (/Thread-Blade-Runner-2049-2017-re%C5%BC-Denis-Villeneuve--3916)

RE: Blade Runner 2049 (2017) reż. Denis Villeneuve - Monika - 11-10-2017

Bo grał. Każdy z nich ma rację. Ale Ford grał człowieka w wersji kinowej. :)

Mogło być też tak, że Ford grał człowieka nie wiedząc, że gra replikanta. ;) Taki myk reżyserki. Wszak we filmie Ford gra nieświadomego replikanta, który myśli, że jest człowiekiem. Więc Scott może nie do końca powiedział mu o swoim zamyśle. Skoro gra nieświadomego replikanta niech takim będzie też na planie filmowym. ;)

RE: Blade Runner 2049 (2017) reż. Denis Villeneuve - szopman - 11-10-2017

Cytat:Skoro wiesz lepiej niż sam reżyser. To ja tez rozkładam tylko w bezradności ręce. Scott jasno wyjaśnił tą kwestię. Jeżeli podważasz to co mówi sam twórca to ja nie mam pytań. :)
Myślę, że więcej do powiedzenia w tej kwestii miałby scenarzysta filmu :) Ridley był tylko reżyserem, to scenarzyści (a przede wszystkim autor książki, na której oparto scenariusz) tworzą historię, nie reżyser. Więc gdyby np taki Peoples powiedział "Deckard jest replikantem" to uznałbym to za fakt. Ale tych bredni Ridleya nikt normalny nie bierze raczej pod uwagę.

RE: Blade Runner 2049 (2017) reż. Denis Villeneuve - Dr Strangelove - 11-10-2017

(11-10-2017, 09:34)Monika napisał(a): Skoro wiesz lepiej niż sam reżyser. To ja tez rozkładam tylko w bezradności ręce. Scott jasno wyjaśnił tą kwestię. Jeżeli podważasz to co mówi sam twórca to ja nie mam pytań. :)

Po prostu patrząc na całokształt kariery ostatnich lat pana Scotta, nie przywiązuję wagi co on sobie tam powiedział po 30 latach na temat swojego filmu.
Ty mu wierzysz bo jesteś niewolnikiem :D
[Obrazek: tumblr_m0u4rcKXTd1qfk3lfo1_400.gif]

RE: Blade Runner 2049 (2017) reż. Denis Villeneuve - Doppelganger - 11-10-2017

@szopman - niekoniecznie scenarzysta. Podczas kręcenia BR2049 Villeneuve powiedział do Jareda Leto, że w jego kwestii leży czy gra replikanta czy człowieka. Leto to przyjął i dał swoją interpretację postaci. Czym jest się pewnie się nie dowiemy, bo jak sam powiedział, zabierze tajemnicę do grobu :).

RE: Blade Runner 2049 (2017) reż. Denis Villeneuve - Huntersky - 11-10-2017

Ford grał człowieka, scenarzysta pisał go jako człowieka, historia ma największy sens kiedy jest człowiekiem. A Scott słynie z pieprzenia, szczególnie ostatnio. Dla mnie case closed :)

RE: Blade Runner 2049 (2017) reż. Denis Villeneuve - szopman - 11-10-2017

Cytat:Ford grał człowieka, scenarzysta pisał go jako człowieka, historia ma największy sens kiedy jest człowiekiem. A Scott słynie z pieprzenia, szczególnie ostatnio. Dla mnie case closed :)
Co racja to racja.

Ogólnie to ciesze się, że Ridley nie podjął się reżyserii sequela.

RE: Blade Runner 2049 (2017) reż. Denis Villeneuve - Negatywny - 11-10-2017

(11-10-2017, 10:01)Huntersky napisał(a): A Scott słynie z pieprzenia, szczególnie ostatnio. Dla mnie case closed :)

Nie dość, że scott słynie z pieprzenia to moim zdaniem ma jeszcze wielkie szczęście, że wszystkie rzeczy, które były ewidentną niedoróbką, kompletnie nieprzemyślanym babolem, albo rzeczą, nad którą w ogóle nikt się nie pochylił i nie miał o niej pojęcia - obróciły się po latach na korzyść filmu.
Po prostu na starość stracił farta, i kiedy zaczął uzupełniać luki w swoich opowieściach, które kiedyś tak rozpalały widzów - to okazało się, że nie ma i nigdy nie miał na nie żadnego pomysłu ani wytłumaczenia.

RE: Blade Runner 2049 (2017) reż. Denis Villeneuve - patyczak - 11-10-2017

Cytat:2. Nie było tak, że Tyrell nie był w stanie przedłużyć już istniejącego życia? To by się wtedy nie kłóciło z Nexusami-8, które są długowieczne.

Tak mi się właśnie zawsze zdawało i takie wytłumaczenie ładnie koresponduje z wizją Tyrella jako kalekiego, niedoskonałego boga, który jest w stanie stworzyć życie, ale później nie ma nad nim władzy. Może na początku "zaprogramować" replikantowi odpowiednią długość życia, ale później traci kontrolę nad procesem i nie jest w stanie zmienić "wyroku", bo życie nie jest jedynie biochemiczną łamigłówką.

RE: Blade Runner 2049 (2017) reż. Denis Villeneuve - Maćko - 11-10-2017

O dokładnie to, co Patyczak pisze.

Zawsze wydawało mi się, że całe to spotkanie to czytelna metafora spotkania z ułomnym stwórcą. Równie dobrze można w miejsce replikanta postawić człowieka i kazać mu iść się spotkać się ze swoim bogiem. I tu padłoby te same pytania - "dlaczego muszę umrzeć? czy nie mogę więcej żyć". Odpowiedź byłaby pewnie podobna jak Tyllera- stworzyłem Cię, ale nad resztą nie mam kontroli; albo po prostu mam taki kaprys.

RE: Blade Runner 2049 (2017) reż. Denis Villeneuve - Capt. Nascimento - 11-10-2017

Ale przecież jeśli Tyrell jest ułomnym stwórcą, który nie może stworzyć androida żyjącego dłużej niż 4 lata, to czemu Deckard żyje dużo dłużej?

W filmie było info od tego szefa policji, że androidy po 4 latach zaczynają nabierać własnych emocji przez co nie da się ich odróżnić od ludzi (a cały test voigt-kampfa bada reakcje emocjonalne)... tylko czemu wtedy androidy na koloniach, czyli poza większą cywilizacją są poddane limitowi 4 lat a taki Deckard może sobie żyć dłużej? Przecież androida żyjącego wewnątrz największego miasta potencjalnie nie będą w stanie znaleźć?

A skąd pomysł, że może tworzyć androidy, które żyją tylko 4 lata? Ten limit nie wynikał chyba z ograniczeń "produkcyjnych", tylko był cechą modelu.

Deckard żyje dłużej, bo może jest jednak człowiekiem? A jeżeli nie, to nie znamy motywacji jego twórców/właścicieli, nie wiemy co to za model. A może jest tak jak mówi Leto?

RE: Blade Runner 2049 (2017) reż. Denis Villeneuve - Doppelganger - 11-10-2017

Być może androidy na usługach policji nie miały sim-locka i były stale pod obserwacją/kontrolą? (Gaff)
Coś jak Officer K - on też był inwigilowany poprzez produkt który mu Wallace sprzedał.

@patyczak -

RE: Blade Runner 2049 (2017) reż. Denis Villeneuve - Dr Strangelove - 11-10-2017

No ale pomijając bajki dziadka Scotta to nie mamy pewności, że Deckard jest androidem. Poszlaki tak, pewność nie, co uparcie ignorujesz :D
Po drugie, zakładając, że Deckard jest androidem, to równie dobrze może być "świeżym" androidem, któremu wydaje się tylko, że żyje już bardzo długo. Może?

RE: Blade Runner 2049 (2017) reż. Denis Villeneuve - Snuffer - 11-10-2017

Doppelganger, myślę że dokładnie o to chodzi - potrzebna była taka kombinacja. 

Dlatego ja też wolę teorię, że jest on człowiekiem.

RE: Blade Runner 2049 (2017) reż. Denis Villeneuve - Capt. Nascimento - 11-10-2017

No ten sen i figurka Origami chyba dość jasno świadczy o tym, że Deckard jest replikantem... :F

RE: Blade Runner 2049 (2017) reż. Denis Villeneuve - Monika - 11-10-2017

Jest jeszcze jedna bardzo ważna rzecz, która o tym świadczy. Ale nie będę o niej pisała bo nie ma to najmniejszego sensu. Skoro podważa się słowa samego reżysera, który wyjaśnił to jasno i dobitnie. Nie mam zamiaru dyskutować z osobami, które wiedzą lepiej na temat dzieła niż sam twórca ;)

@doppelganger

RE: Blade Runner 2049 (2017) reż. Denis Villeneuve - Snuffer - 11-10-2017

BANG :)

Monika, skończ z tym protekcjonalnym tonem, naprawdę. Ślepa wiara w słowa reżysera bez myślenia, analizowania, bo TAK POWIEDZIAŁ DZIADIA SCOTT i już. Ugh.

(11-10-2017, 14:32)Capt. Nascimento napisał(a): No ten sen i figurka Origami chyba dość jasno świadczy o tym, że Deckard jest replikantem... :F

Dlatego najlepsza wersja jest taka, gdzie jest jednorożec-origami, nie ma snu o jednorożcu i nie ma "happy ending" :D

I według paru teorii dzieło sztuki staje się tworem autonomicznym i zaczyna żyć własnym życiem, a interpretacja widza staje się równorzędna zamiarom autora :D