Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Co jeszcze oprócz Holiłud zeżre politykal korektnes? - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3)
+--- Dział: Ogólne dyskusje filmowe (https://forumkmf.pl/Forum-Og%C3%B3lne-dyskusje-filmowe--25)
+--- Wątek: Co jeszcze oprócz Holiłud zeżre politykal korektnes? (/Thread-Co-jeszcze-opr%C3%B3cz-Holi%C5%82ud-ze%C5%BCre-politykal-korektnes--1529)

RE: Czy politykal korektnes zeżre holiłud? - OGPUEE - 16-08-2018

Ostatnio nastąpiła pewna sprawa z nowymi animowanymi Żółwiami Ninja (tak, dopiero co zakończyli jedną kreskówkę z nimi, by zaraz zrobić kolejną). W tychże "Żółwiach Ninja" April O'Neill jest czarnoskóra - mnie osobiście ta zmiana nie przeszkadza, bo ta inkarnacja TMNT jest tak odmienna od poprzednich pod każdym względem (a wersji TMNT było tyle, że bania mała).

Ja o czym innym - otóż niektórzy bronią tej zmiany, ponieważ - UWAGA - April w oryginalnych komiksach Eastmana i Lairda jakoby była czarna. Oczywiście jak się domyślacie to bzdura, ponieważ oryginalna April nigdy nie była pomyślana jako osoba czarnoskóra, ani takowo rysowana. A wyznawcy "czarnoskórej April w Mirage Comics" na poparcie swej tezy pokazują kadry, na których April ma kręcone włosy* i duże usta. To przypomina mi czasy, kiedy myślałem, że Shredder w animacji z 1987 r. jest czarny, bo ma ciemną skórę i murzyńskie usta. Z tą różnicą, że ja byłem małym dzieckiem chowanym w czasach, gdzie mało kto miał komputer stacjonarny.

* W pierwszym występie April miała proste włosy, a trwała w późniejszych wynikała z ówczesnej mody.

http://tmntentity.blogspot.com/2018/02/was-april-oneil-originally-black-in.html

RE: Czy politykal korektnes zeżre holiłud? - Mierzwiak - 16-08-2018

A Kopernik była kobietą!

RE: Czy politykal korektnes zeżre holiłud? - Bucho - 21-08-2018

Mieczem wojujesz...

http://www.dailymail.co.uk/news/article-6075857/Director-Boots-Riley-hits-Spike-Lee-BlacKkKlansman.html

RE: Czy politykal korektnes zeżre holiłud? - Pelivaron - 23-08-2018

http://thathashtagshow.com/2018/08/rumor-zendaya-offered-the-role-of-ariel-in-disneys-live-action-the-little-mermaid/

Cytat:As memorable as the characters are from the animated film, Disney maybe going a new route with new film, in casting a woman of color in the lead role.

To byłoby tak bardzo w stylu Disney, że jestem w stanie uwierzyć w ten angaż :) Przy Mulan (akurat tutaj spoko) i Aladynie wielki ból dupy, ale przy syrence pewnie będzie wszystko ok i propsy :)

RE: Czy politykal korektnes zeżre holiłud? - shamar - 23-08-2018

Syreny nie mają rasy. Szach. Mat

RE: Czy politykal korektnes zeżre holiłud? - OGPUEE - 23-08-2018

Źle, bo syrenkę powinna grać prawdziwa syrena i to jest humanwashing :) #wyzynysucharow.

(23-08-2018, 12:57)Pelivaron napisał(a): Przy Mulan (akurat tutaj spoko) i Aladynie wielki ból dupy, ale przy syrence pewnie będzie wszystko ok i propsy :)

Aladyn też spoko, bo mieszkaniec Arabii nie wyglądałby jak białas z Europy (mimo, że Semici technicznie są biali).

Przy Mulan ktoś bóldupił (bo angaż nie-białych w tym przypadku to oczywistość, która nie powinna nikogo dziwić)? Serio?

==========================

Paul Chowdhry o czarnym Bondzie:
https://www.facebook.com/10979649795/videos/687399401628912/

RE: Czy politykal korektnes zeżre holiłud? - Bradesinarus - 26-09-2018

Słyszeliście już o tej całej „aferze” wokół trailera „Captain Marvel”? Podobno wielu osobom w Internecie nie podobało się, że Brie Larson za mało się uśmiecha. Muszę powiedzieć, że dla mnie ta cała sprawa jest mocno absurdalna.
Po pierwsze obejrzałem ten zwiastun i kompletnie nie zauważyłem czy się uśmiecha i ile razy. Ktoś zatem musiał zadać sobie wiele trudu.
Po drugie nie wiem dlaczego formułowane są zarzuty akurat o brak uśmiechu (w trailerze :o) skoro zdecydowanie poważniejszą kwestią jest fakt, że jak na razie ta postać nie wygląda na specjalnie ciekawą (i to nie jest zarzut do aktorki. Raczej sposobu w jaki została tu przedstawiona. Z dalej idącymi wnioskami poczekam jednak do premiery filmu. Wydaje mi się jednak, że Larsson (mimo, że jest dobrą aktorką, co pokazała w „Room” czy „Scott Pilgrim kontra świat” specjalnie nie pomaga twórcom, a wręcz sprawia wrażenie jakby, za przeproszeniem „odwalała pańszczyznę”. Rezultat jest taki, że faktycznie można odnieść wrażenie jakby pod względem rozpiętości ekspresji rywalizowała ze Stevenem Seagalem).

Po drugie nie do końca rozumiem również "feministów" i "feministki", dla których tego typu uwagi są formą seksizmu i przejawem toksycznej męskości. Nie da się im wytłumaczyć (wiem bo próbowałem :( ) że chyba są zbyt wyczuleni. Że różnym ludziom podobać się mogą różne rzeczy a niektórzy internauci zwyczajnie czepiają się dla samego czepiania. Często nie ma to nic wspólnego z płcią danej osoby. Tego typu krytyka jakiej ofiarą stała się Brie Larsson dotyczy bowiem również mężczyzn czego zresztą dowiodłem przed chwilą na przykładzie Seagala. Można zatem domniemywać, że wolność słowa i prawo do własnej opinii, o które lewacy tak żarliwie walczą są dla nich w rzeczywistości tylko pustym sloganem. Dodatkowo przejawiają wyrażnie zauważalną hipokryzję ponieważ jakoś nie słyszałem aby ktokolwiek z nich oburzał się na skandalicznie niską karę pół roku prac społecznych za pobicie dziewczyny do nieprzytomności wymierzoną jakiś czas temu przez sąd w Gdańsku wnukowi Lecha Wałęsy. Albo bronili ostro flekowanej za rolę w „Zmierzchu” Kristen Stewart. Czyżby bronić można było wyłącznie aktorki z Oscarem?

RE: Czy politykal korektnes zeżre holiłud? - Mierzwiak - 26-09-2018

Nie rozumiesz podstawowej kwestii: JAKIKOLWIEK zarzut / uwaga w stosunku do kobiety to przejaw seksizmu i toksycznej męskości. Kropka, tu nie ma nawet nad czym debatować, a jeśli jeszcze mowa o Hollywood to mamy gotowy przepis na robienie z siebie ofiary w mediach społecznościowych.

Czy te same osoby które czepiają się nieuśmiechającej się Larson są w stanie policzyć, ze wszystkich teaserów MCU w historii, ile razy tam uśmiechali się męscy bohaterowie? :)

Sam zarzut uważam za głupi, no ale to internet więc potrzebny był prosty mem, natomiast problemem nie jest brak uśmiechu ale jakichkolwiek emocji i miny innej niż znudzenie / obojętność.

RE: Czy politykal korektnes zeżre holiłud? - Corn - 26-09-2018

Myślałem, że pytanie dziewczyny czemu jest smutna i żeby się uśmiechnęła to dziś najsłabszy incelowy sposób na podryw, w dodatku nieskuteczny i seksistowski ;)

RE: Czy politykal korektnes zeżre holiłud? - Proteus - 26-09-2018

Tak jak pisze Mierzwiak, ten zarzut można postawić wielu superbohaterom, którzy w niezliczonych, początkowych teaserach zajawkach, po prostu pojawiali się na 5 sekund i prezentowali mega poważną, udręczoną minę superbohatera, która wyglądała tak jakby opłakiwał dziecięcą tragedię, która sprawiła, że stał się tym kim jest, albo po prostu potrzebował ostro skoczyć do toalety.

Przy czym pytanie jaki mi się teraz nasuwa, to jak duży rzeczywiście był ten "backlash" przeciw Brie i jak bardzo został rozdmuchany przez media. Bo oni mają w takich aferach w zwyczaju brać jakies pojedyncze komentarze kilku nołnejmów i robić z tego artykuły z rodzaju "INTERNET MA PROBLEM Z ...." w których sami tworzą sztuczne ofiary i festiwal biczowania. Jakby co, w drugą stronę światopoglądowej barykady też to idzie, patrz - afera z Ruby Rose, gdzie ludzie mówili "o jakie głupie te ruchy LGBT", po czym okazało się, że te "ruchy LGBT" to jedynie garść głośnych debili na twitterze.

Zawsze w takich momentach przypomina mi się casus Mad Max: Fury Road i Furiosy, gdzie większość była zachwycona Theron już od pierwszych teaserów, bo wyglądała badassersko. Większość oprócz jednego gostka z jakiejś totalnie obskurnej strony MRA o której nikt nie słyszał, z zakurzonych zakamarków internetu, do których mało kto zagląda. Ktoś wyniuchał jego artykuł i na podstawie jego jednej opinii rozdmuchano na cały popkulturowy internet aferę, że "LUDZIE MAJĄ PROBLEM Z KICKASS KOBIETAMI W MEDIACH", która toczyła się przez dobre kilka miechów.

RE: Czy politykal korektnes zeżre holiłud? - Mierzwiak - 26-09-2018

Na tym to właśnie polega manipulacja mediów - bierzesz głos jakiejś totalnej, nieistotnej mniejszości i czynisz go najbardziej slyszalnym, eksponujesz, po czym dopisujesz do tego tezę i gotowe.

Nieważne czy chodzi o garstkę idiotów / trollów żądających rimejku The Last Jedi bez udziału kobiet czy o rasistów którzy mieli odwagę pokazać się na jakimś marszu i krzyczeć "white power", grunt że artykuły o toksycznym, seksistowskim fandomie czy widmie powrotu do czasów plantacji bawełny piszą się same.

Inna sprawa to same gwiazdy dające się w to wciągnąć i reagujące na takie rzeczy.

Kiepska rola Larson może pogrzebać ten film, jej zachowanie i komentarze mogą to zrobić jeszcze przed premierą.

RE: Czy politykal korektnes zeżre holiłud? - Nemo - 26-09-2018

(26-09-2018, 19:39)Mierzwiak napisał(a): Na tym to właśnie polega manipulacja mediów - bierzesz głos jakiejś totalnej, nieistotnej mniejszości i czynisz go najbardziej slyszalnym, eksponujesz, po czym dopisujesz do tego tezę i gotowe.

Nieważne czy chodzi o garstkę idiotów / trollów żądających rimejku The Last Jedi bez udziału kobiet czy o rasistów którzy mieli odwagę pokazać się na jakimś marszu i krzyczeć "white power", grunt że artykuły o toksycznym, seksistowskim fandomie czy widmie powrotu do czasów plantacji bawełny piszą się same.

Inna sprawa to same gwiazdy dające się w to wciągnąć i reagujące na takie rzeczy.

Kiepska rola Larson może pogrzebać ten film, jej zachowanie i komentarze mogą to zrobić jeszcze przed premierą.

Błąd w rozumowaniu. To jest czysty koncept wzięty z Frankfurckiej Szkoły Marksizmu. Nazywa się "tolerancja represywna".

Sent from my Mi A1 using Tapatalk

RE: Czy politykal korektnes zeżre holiłud? - OGPUEE - 02-10-2018

Hehehe... 

https://www.antyradio.pl/Film/Duperele/JK-Rowling-komentuje-oskarzenia-o-rasizm-w-filmie-Fantastyczne-zwierzeta-Zbrodnie-Grindelwalda-26038

RE: Czy politykal korektnes zeżre holiłud? - Mierzwiak - 02-10-2018

Daję słowo że to jeden z najgłupszych newsów roku i nie, nie mam wcale na myśli wytłumaczenia Rowling.

RE: Czy politykal korektnes zeżre holiłud? - shamar - 02-10-2018

Jak nie ma mniejszości? Źle. Jak są mniejszości? Dobrze. Chyba, że mniejszości ukazywane są... źle więc to też źle.

A w Afryce dzieci z głodu umierają.

RE: Czy politykal korektnes zeżre holiłud? - Paszczak - 02-10-2018

Ale umierając mogą się pocieszyć myślą, że ich wizerunek w mediach jest pozytywny.

RE: Czy politykal korektnes zeżre holiłud? - shamar - 02-10-2018

I że jest "Black Panther".

Choć w sumie nie wiem czy one wiedzą o jakimś "Black Panther". Albo czy w ogóle mają dostęp do telewizji.

RE: Czy politykal korektnes zeżre holiłud? - Lawrence - 02-10-2018

(02-10-2018, 00:19)OGPUEE napisał(a): Hehehe... 

https://www.antyradio.pl/Film/Duperele/JK-Rowling-komentuje-oskarzenia-o-rasizm-w-filmie-Fantastyczne-zwierzeta-Zbrodnie-Grindelwalda-26038

Najzabewniejsze jest, ze na przestrzeni lat J.K. Rownling went full SJW. Ba, nawet ostatnio atakowala rysownika od karykatury Sereny Williams. Tak tutaj zarzut denny, ale, ze dopadl wlasnie Rownling czyni go jeszcze zabawniejszym.

RE: Czy politykal korektnes zeżre holiłud? - Mierzwiak - 02-10-2018

Tylko że dopadł ją bez powodu, więc co w tym zabawnego?

RE: Czy politykal korektnes zeżre holiłud? - al_jarid - 02-10-2018

No przecież właśnie to, że sama będąc przewrażliwiona na pewnym punkcie (bo nie dam sobie wmówić, że w karykaturze Williams było coś autentycznie rasistowskiego), padła teraz ofiarą tak samo przewrażliwionych osób. Sama czepiała się bez powodu, a teraz jej się bez powodu czepiają.