Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
District 9 (reż. Neill Blomkamp) SPOILERY! - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3)
+--- Dział: Filmy zagraniczne (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-zagraniczne--12)
+--- Wątek: District 9 (reż. Neill Blomkamp) SPOILERY! (/Thread-District-9-re%C5%BC-Neill-Blomkamp-SPOILERY--1251)

- Mierzwiak - 29-11-2009

Efekty w D9:

http://www.fxguide.com/article561.html

- military - 29-11-2009

A ja w przeciwieństwie do niektórych czuję ogromną chęć na 20 powtórnych seansów D9, ale NA DVD, a niestety premiery nie ma na horyzoncie... Ten film jest absolutnie rewelacyjny.

- Danus - 29-11-2009

Ja powtórzę sobie seans ale dopiero jak wyjdzie na BD bo nie ma nic lepszego jak zobaczyć krewety w HD, nie wspomnę już o akcji z robotem bojowym. Mam nadzieję, że w najbliższym czasie ogłoszą datę polskiej premiery Blu.

- Mefisto - 29-11-2009

Danus napisał(a):nie ma nic lepszego jak zobaczyć krewety w HD

idź do supersamu, będziesz miał full hade

- Mierzwiak - 04-12-2009

Niewykorzystane projekty obcych:

[Obrazek: district9original.th.jpg][Obrazek: district9redesignjasonf.th.jpg][Obrazek: district9redesignjasonf.th.jpg][Obrazek: district9redesignjasonf.th.jpg]

[Obrazek: district9redesignjasonfo.th.jpg][Obrazek: district9redesignjasonf.th.jpg][Obrazek: district9redesignjasonf.th.jpg]

Te czarne zajebiste, ale bardziej pasowałyby do horroru.

- Mefisto - 04-12-2009

te czarne to chyba z Krulla wzięli :D

- Mierzwiak - 04-12-2009

No i to nie Krewetki, ale Żuczki :)

- Snappik - 04-12-2009

Ten niebieski to chyba z Pandory pochodzi :D

- Mental - 04-12-2009

dzisiaj miałem okazje odbyć super dyskusje z gościem, który podjaral się D9 bardziej ode mnie.

i koleś mnie lekko rozwalił w sensie otworzył mi oczy na coś, czego dotychczas nie dostrzegałem w sci-fi.

pytam: "potrafisz wymienić jakieś słabe momenty w D9? bo ja nie potrafię."

gość: "bo jesteś głupi"

lol, robie wielkie oczy i czekam. kolo popija browara i wali: "MNU to organizacja prywatna. w realnym życiu miałbyś zamiast prywaciarzy rząd USA albo Chin. inna sprawa to to, że gdyby Blomkamp zdecydował się pójść na całość i w miejsce MNU wstawić United Nations, UE, rząd USA, albo jakikolwiek inny rząd, to mógłby się pożegnać z realizacją filmu. coś za coś."

i dalej: "właśnie tutaj widzę poważna łatkę cenzury. za czasów Philipa K. Dicka, a nawet pecetowego Half-Life'a - którym Blomkamp się ewidentnie inspirował - przewały organizowane były za wiedzą albo z ramienia rządów tudzież jego wysłanników. winne było państwo - za wszystkim stali politycy, garniturki partyjne, bezpieka etc. dzisiaj winne są korporacje i prywatne firmy i to prywatną działalność piętnuje się najbardziej jako pozostającą poza centralną kontrolą."

ja: "w sumie to samo było w Moon."

kolo: "resztę dośpiewaj sobie sam."

po tej krótkiej wymianie zdań zrobiłem kolesiowi laskę (dwukrotnie), bo zagiął mnie jak amatora.

- Karaluch - 05-12-2009

Mental napisał(a):za czasów Philipa K. Dicka, a nawet pecetowego Half-Life'a - którym Blomkamp się ewidentnie inspirował - przewały organizowane były za wiedzą albo z ramienia rządów tudzież jego wysłanników.

Ja sobie jednak wizualizuję działające w filmowym RPA MNU jako podmiot publiczno - prywatny. Jak na korpo, mają mało typową ścieżkę awansu - przecież Wikusa na dowodzenie przesiedleniami wkręcił teść. Gdzie się tak robi? W firmie, która chce mieć dobre wyniki? Poza tym to oczywiste, że rząd wie, co się dzieje w D9, tylko ma to w dupie. Przetarg zrobiony, nikt się nie czepia, pociotkowie umieszczeni na właściwych stołkach, kasa płynie, kogo obchodzi reszta?

Mental napisał(a):dzisiaj winne są korporacje i prywatne firmy i to prywatną działalność piętnuje się najbardziej jako pozostającą poza centralną kontrolą."

Ej no, ludzie obudziliście się dzisiaj? Evil korpo to motyw prawie tak stary stary jak świat. Jeszcze napisz, że James Bond jest przeciwko prywatnej działalności, bo przebija wiertłem magnatów prasowych;) Nie trzeba tropić spisków i cenzury tam, gdzie ich nie ma.

- Mental - 05-12-2009

Cytat:Evil korpo to motyw prawie tak stary stary jak świat.

nie chce się zbytnio zagłębiać, ale jest różnica między evil korpo (moon, D9) a evil korpo + RZĄD. różnica mniej więcej taka sama jak między monopolem prywatnym a państwowym.

Cytat:Ja sobie jednak wizualizuję działające w filmowym RPA MNU jako podmiot publiczno - prywatny.

wizualizuj jak chcesz. w filmie wyraźnie brakuje kogoś takiego jak G-Man z HL - kogoś z RZĄDU, wysłannika państwowego, szefa wszystkich szefów, Palacza z X-Files. wcześniej nie dostrzegałem tej subtelności, teraz to widze czarno na białym. w Moon to samo - prywaciarz zasila 70% planety? tu mi jedzie. Duncan powinien postawić sprawę jasno: sektor energetyczny jest w rękach mocarstw (Chin, USA i kogo tam jeszcze chcesz). na wolnym rynku nigdy nie doszłoby to takiej kuriozalnej sytuacji jak ta przedstawiona w Moon - że tylko jedna firma ma kopalnie na księżycu. google, microsoft, apple, abu-dabi-nafta i gasprom miałyby tam swoje rafinerie zaraz obok korporacji lunar.

dla mnie to ewidentne przemilczenie niewygodnych faktów.

- Mierzwiak - 05-12-2009

Mental napisał(a):dla mnie to ewidentne przemilczenie niewygodnych faktów.
Dla mnie to odejście od niemiłosiernie oklepanego motywu który wspomniane X-Files wałkowało przez 9 lat. Chcesz zaangażowania rządu w kwestię obcych? Włącz sobie ID Emmericha, D9 zostaw w spokoju.

- Karaluch - 05-12-2009

Mental napisał(a):w filmie wyraźnie brakuje kogoś takiego jak G-Man z HL - kogoś z RZĄDU

A po co? Rząd już zrobił swoje - "sprywatyzował" osiedle z kosmitami, resztę miał gdzieś, to już nie była jego piaskownica.

Mental napisał(a):na wolnym rynku nigdy nie doszłoby to takiej kuriozalnej sytuacji jak ta przedstawiona w Moon - że tylko jedna firma ma kopalnie na księżycu.

No patrz, głupi Jones, poskąpił informacji o strukturze właścicielskiej Lunar Corp (czy jak tam się ona zwała). Jakbym nawet kombinował, że to jakiś nowy podmiot złożony z Gazpromu, Google i Celera Genomics, to bym nie udowodnił, że kilku zjednoczonym firmom łatwiej w ten sposób było polecieć na Księżyć i rozruszać wydobycie. Pozwolenia na eksplorację chyba nie potrzebowali?

- Mental - 05-12-2009

Karaluch napisał(a):A po co? Rząd już zrobił swoje

ja tam rządu nie widzę, sorry. nie widzę nawet delikatnej (czytelnej!) sugestii, że za tym całym bajzlem może stać polityka wielkich mocarstw. aczkolwiek to, co się dzieje w D9, nosi bezsprzecznie znamiona nazi-trockizmu. pytanie, kto to zauważy, prócz garstki kumatych ludzi?

MNU = UN (United Nations). jako logo proponowałbym żółte gwiazdki na niebieskim tle:)

Karaluch napisał(a):No patrz, głupi Jones, poskąpił informacji o strukturze właścicielskiej Lunar Corp

Jones (wcale nie głupi) poskąpił wielu innych - w sumie ważniejszych informacji. no ale wiadomo: ten film miał być mądry, a nie sensowny czy wiarygodny. publika na festiwalach nie takich rzeczy oczekuje od "mondrych filmow".

- Azgaroth - 05-12-2009

Mental napisał(a):dla mnie to ewidentne przemilczenie niewygodnych faktów.

Węszenie wszędzie cenzury i spisku lewaków może doprowadzić do lekkiej paranoi :)

- Anonymous - 05-12-2009

Tu nie powinno się stosować trybu przypuszczającego... :)

- Azgaroth - 05-12-2009

Mental napisał(a):inna sprawa to to, że gdyby Blomkamp zdecydował się pójść na całość i w miejsce MNU wstawić United Nations, UE, rząd USA, albo jakikolwiek inny rząd, to mógłby się pożegnać z realizacją filmu. coś za coś.

Już widzę, jak rząd USA przejmuje się filmem o wielkich krewetkach w którym by go źle przedstawiono.

Co do braku udziału rządów to dla mnie nie cenzura, a jedna z wielu dziur w scenariuszu.

- Mental - 05-12-2009

Azgaroth napisał(a):Już widzę, jak rząd USA przejmuje się filmem o wielkich krewetkach w którym by go źle przedstawiono.

chyba nie do końca skumałeś, o co mi chodziło.

Azgaroth napisał(a):Co do braku udziału rządów to dla mnie nie cenzura, a jedna z wielu dziur w scenariuszu.

patrz wyżej.

z mojej strony tzw. EOT

[ Dodano: Sob Gru 05, 2009 17:53 ]

a jednak ktoś poczuł się dotknięty...

http://www.cinematical.com/2009/09/20/surprise-nigerian-government-bans-district-9/

[ Dodano: Sob Gru 05, 2009 17:55 ]
Blomkamp said no one film influenced District 9 but cited the 1980s "hardcore, sci-fi/action" films such as Alien, Aliens, The Terminator, Terminator 2: Judgment Day, Predator, and RoboCop as subconscious influences. The director said, "I don't know whether the film has that feeling or not for the audience, but I wanted it to have that harsh 1980s kind of vibe — I didn't want it to feel glossy and slick.

my man <ok>

- military - 05-12-2009

Mental, to Alien jest mega-cienki, bo Obcych chce do badań prywatna firma, a nie rząd.:) Resztę dośpiewaj sobie sam.

- Mental - 20-12-2009

[Obrazek: sq3290.jpg]

nadal nie mogę uwierzyć, że to jest cgi - PERFEKCJA. co prawda, w ruchu chwilami widać było kompa, ale to drobiazg do naprawienia w District 10:) z kolei power suite poruszał się bezbłędnie - momentami przypominał mi animatronike z robocopa.

ma ktoś listę ujęć, w których zamiast kompa pojawiają sie ludzie w kostiumach krewet?