Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Rogue One: A Star Wars Story (2016) reż. Gareth Edwards [SPOILERY] - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5)
+--- Dział: Serie filmowe (https://forumkmf.pl/Forum-Serie-filmowe--21)
+---- Dział: GWIEZDNE WOJNY (https://forumkmf.pl/Forum-GWIEZDNE-WOJNY--56)
+---- Wątek: Rogue One: A Star Wars Story (2016) reż. Gareth Edwards [SPOILERY] (/Thread-Rogue-One-A-Star-Wars-Story-2016-re%C5%BC-Gareth-Edwards-SPOILERY--4272)

RE: Rogue One: A Star Wars Story (2016) reż. Gareth Edwards [SPOILERY] - Juby - 03-01-2017

Nie muszę oglądać materiałów zza kulis by wiedzieć, że Admirał był kolesiem w kostiumie i masce, któremu poprawiono mimikę za pomocą CGI (żeby usta układały się tak jakby mówił to co mówił).

RE: Rogue One: A Star Wars Story (2016) reż. Gareth Edwards [SPOILERY] - Gieferg - 03-01-2017

Wiesz, Gareth, kiedy już myślałem, że niżej niż Godzilla nie upadniesz, robisz coś takiego...

Mówiąc krótko - to są Star Warsy na jakie czekałem. Może nie było idealnie, to czy tamto zgrzytnęło (motyw z przepychaniem niszczyciela... ugh), film mógłby nie być tak ciemny (a może to tylko u mnie w kinie?), a finał mógłby wywoływać więcej emocji (bo niestety
to jednak... jest to film, który wyleczył mnie ze Starwarsowego hejtu, w który wpędziło mnie TFA. A już te całkiem ostatnie sceny... no coś pięknego. I tylko szkoda, że to ekipę z TFA będziemy oglądać w kolejnych filmach, bo oglądać jej nie mam najmniejszej ochoty. Rogue One miał znacznie lepszych bohaterów.

8/10 i wpisane na listę zakupową.

PS. Na minus od strony technicznej - w scenie na Mustafar miałem nagłe wrażenie tej lipnej "cyfrowej" płynności, podobna sytuacja jak w scenach z X:A z udziałem Wolverine'a. Poza tym pod koniec było jedno kiepskie cięcie montażowe z ujęcia z niszczycielem na inne ujęcie z niszczyciclem - znajdował się na obu w podobnym miejscu ekranu i miało się przez to wrażenie dziwnego przeskoku (powiało amatorszczyzną w tym momencie).

RE: Rogue One: A Star Wars Story (2016) reż. Gareth Edwards [SPOILERY] - Juby - 04-01-2017

U mnie film nie był ciemny... a śmierci bohaterów były emocjonujące, nie wszystkich, ale były.

Chyba tylko ja nie mam absolutnie nic do motywu popchnięcia Niszczyciela. Język

RE: Rogue One: A Star Wars Story (2016) reż. Gareth Edwards [SPOILERY] - srebrnik - 04-01-2017

Byłem dziś drugi raz i między innymi na tę scenę spoglądałem uważniej niż podczas pierwszego seansu. Tam faktycznie jest zaznaczone, że niszczyciel ma uszkodzony napęd i już tylko dryfuje w powietrzu. Wtedy ten admirał kosmita wpada na pomysł, żeby go przepchnąć. Oglądając powtórkę pomyślałem, że to sensowne jednak. Potem jednak doszło do samego wykonania tego rozkazu, no i niestety nie Duży uśmiech To wygląda jednak komicznie moim zdaniem. Wiem, że to SW i w ogóle moc tam wszystko może, ale zwyczajnie na oko wygląda to kretyńsko. Gdyby chociaż jednocześnie uderzyły 3 te stateczki, albo wywaliły jakieś liny i ciągnęły jednego niszczyciela na drugiego, to może by się to broniło. Niestety to jest bzdura w moich oczach.

Też zwróciłem uwagę na cięcie, o którym pisze Gieferg. Takie plan w plan. Być może to jest nawet zamierzone, bo za chwilę widać, że po cięciu jest już ujęcie pierwszoosobowe. Może to miało zaakcentować zmianę perspektywy? Nie wiem, nieważne. Wyszło słabo i rzuca się w oczy.

Ocena jednak skacze do 8/10. To mój ulubiony film spod znaku Star Wars :0

RE: Rogue One: A Star Wars Story (2016) reż. Gareth Edwards [SPOILERY] - simek - 04-01-2017

O ile cały film mi się bardzo podobał, tak zasadniczo miałem gdzieś los postaci, w ogóle z nikim się nie zżyłem - umierają, to umierają, nie zawracajcie dupy i pokażcie co tam dalej z bitwą i dyskiem.

RE: Rogue One: A Star Wars Story (2016) reż. Gareth Edwards [SPOILERY] - Danus - 04-01-2017

U mnie też film nie był ciemny, musi być wina kina.
Nie wiem jak można mieć zarzut do śmierci bohaterów, ze nie były emocjonujące? ByłyJęzyk
Nie rozumiem też zarzutu do pchnięcia Niszczyciela, dla mnie bardzo fajny motyw.

RE: Rogue One: A Star Wars Story (2016) reż. Gareth Edwards [SPOILERY] - simek - 04-01-2017

Rozumiałbym czepianie się tego motywu w jakimś hard sci-fi, ale w Gwiezdnych Wojnach narzekać, że jakiś statek nie mógł przepchać drugiego, bo jest za lekki, to czepialstwo wielkiej skali.

Swoją drogą, to przecież skoro rzecz dzieje się w próżni, w stanie nieważkości, a Niszczyciel nie był rozpędzony w żadną ze stron, to chyba nic nie stoi na przeszkodzie, aby przepchał go jakiś mały statek? Analogie do przepychania ziemskich przedmiotów są raczej nie na miejscu.

RE: Rogue One: A Star Wars Story (2016) reż. Gareth Edwards [SPOILERY] - Gieferg - 04-01-2017

Cytat:U mnie film nie był ciemny... a śmierci bohaterów były emocjonujące, nie wszystkich, ale były.

Pierwsza była najbardziej Uśmiech
Poza tym nie twierdzę, że nie były, chodzi o to jak bardzo. Obejrzałem przed chwilą Armageddon i finał jest tak z 10 razy mocniejszy niż
. Fajnie by było gdyby takie sceny jednak generowały tych emocji trochę więcej.

Cytat:Potem jednak doszło do samego wykonania tego rozkazu, no i niestety nie Duży uśmiech To wygląda jednak komicznie moim zdaniem.

Właśnie o to chodzi, uzasadnione czy nie, wygląda zwyczajnie głupio.

Cytat:To mój ulubiony film spod znaku Star Wars

Sam po jednym seansie takich stwierdzeń nie będę rzucał, ale kto wie co będzie po drugim.

A z tą "cyfra-płynnością" ktoś jeszcze zauważył? Ani przed tą sceną, ani po niej nie było takich problemów.

RE: Rogue One: A Star Wars Story (2016) reż. Gareth Edwards [SPOILERY] - Huntersky - 04-01-2017

Nie widziałem nic nieprawidłowego w scenie na Mustafar, a z reguły też szybko wychwytuję tę ,,cyfro-płynność". Oczko

RE: Rogue One: A Star Wars Story (2016) reż. Gareth Edwards [SPOILERY] - Dr Strangelove - 04-01-2017

(03-01-2017, 20:12)Gieferg napisał(a): film mógłby nie być tak ciemny (a może to tylko u mnie w kinie?)

U mnie było ok. Tym bardziej byłem zaskoczony, że w 3D w IMAX-ie wyglądało to po prostu obłędnie.
Natomiast mam bardzo małe porównanie, bo najczęściej jak oglądam 3D, to jest właśnie wszystko za ciemne. I na 3D prawie nie chodzę.
A samym IMAX-ie byłem może raptem 3 razy w życiu, więc też trudno mówić czy to reguła czy wyjątek.
W każdym razie ciemności nie zauważyłem i nawet ten atak w nocy, w deszczu wyglądał jak powinien wyglądać Uśmiech

No ale najważniejsze pytanie. Jak Tarkin? Gumowy i śmieszny czy dobry?

PS. Scena z niszczycielem mi się jednak gryzie. No jakoś śmiesznie i niepoważnie to wygląda. Ja wiem że to SW, ale do tego konkretnego filmu i jego stylistyki pasuje jak pięść do nosa. Ale to jedyna wada tego arcyzaje....go filmu Uśmiech

RE: Rogue One: A Star Wars Story (2016) reż. Gareth Edwards [SPOILERY] - Mierzwiak - 04-01-2017

(04-01-2017, 10:30)Dr Strangelove napisał(a): Ja wiem że to SW, ale do tego konkretnego filmu i jego stylistyki pasuje jak pięść do nosa.
Do tego może nie, ale już w EV na problemy z hipernapędem Sokoła Leia zareagowała pytaniem "Może popchnąć?" Duży uśmiech

RE: Rogue One: A Star Wars Story (2016) reż. Gareth Edwards [SPOILERY] - Gieferg - 04-01-2017

Cytat:No ale najważniejsze pytanie. Jak Tarkin? Gumowy i śmieszny czy dobry?

Może być. Widać od razu, że sztuczny, ale zrobiony na tyle nieźle, że jest to do przeżycia. To samo Leia.

-----

Czy kiedykolwiek wcześniej Vaderowi tak lipnie hełm odstawał? Chodzi mi o tę część na szyi.

[Obrazek: 8kw1WV.gif]

RE: Rogue One: A Star Wars Story (2016) reż. Gareth Edwards [SPOILERY] - Huntersky - 04-01-2017

Ten hełm poprawili w filmie.

Całe szczęście.

RE: Rogue One: A Star Wars Story (2016) reż. Gareth Edwards [SPOILERY] - shamar - 05-01-2017

Jestem wciąż na nie Oczko

RE: Rogue One: A Star Wars Story (2016) reż. Gareth Edwards [SPOILERY] - tchopz - 05-01-2017

Tak odnośnie przepychania statków przez mniejsze jednostki to wiecie co to jest holownik portowy, prawda?

Jak ktoś nie wie to proszę:
[Obrazek: 4.jpg]

A w SW statki mają jeszcze hipernapęd (holowniki portowe chyba nie), który jest w stanie w kilka sekund rozpędzić cokolwiek do wielokrotności prędkości światła. Co się wam tu nie spina? Oczko

RE: Rogue One: A Star Wars Story (2016) reż. Gareth Edwards [SPOILERY] - Juby - 05-01-2017

(05-01-2017, 14:49)shamar napisał(a):

I pomyśleć, że w wyścigu Oscarowym za najlepsze VFX, R1 jest dopiero na trzecim miejscu! Język

RE: Rogue One: A Star Wars Story (2016) reż. Gareth Edwards [SPOILERY] - und3r - 05-01-2017

(05-01-2017, 15:05)tchopz napisał(a): A w SW statki mają jeszcze hipernapęd (holowniki portowe chyba nie)
+ w próżni nie występują opory ruchu (w wodzie chyba tak), a zatem można przepchnąć dowolnie duży obiekt, przykładając stosunkowo niewiele siły.

Co prawda nawet nie widziałem tego filmu jeszcze, ale jeśli w tej scenie ten duży statek nie kontrowałby "ruchu przepychającego" siłą równoważną (czy jego dowódca w ogóle wiedział, że go ktoś zaraz będzie przepychał, czy to było z zaskoczenia?) o tym samym kierunku i przeciwnym wektorze, to niby dlaczego miałby nie zostać przepchnięty? Co tu się wyprawia, że bronię filmu fantasy (bo dla mnie całe uniwersum GW jest znacznie bliżej fantasy jak LOTR niż sf) na gruncie drugiej zasady dynamiki Newtona?!

RE: Rogue One: A Star Wars Story (2016) reż. Gareth Edwards [SPOILERY] - Mierzwiak - 05-01-2017

(05-01-2017, 15:05)tchopz napisał(a): Co się wam tu nie spina? Oczko
Rzecz w tym że coś się spina i to aż za bardzo Uśmiech

RE: Rogue One: A Star Wars Story (2016) reż. Gareth Edwards [SPOILERY] - tchopz - 05-01-2017

"und3r napisał(a):drugiej zasady dynamiki Newtona?!

To jest dawno temu w odległej galaktyce i Newton się jeszcze nie urodził. Cholera wie jakie są zasady. Oczko