Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
The Witcher (Netflix, 2019-) - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5)
+--- Dział: Seriale (https://forumkmf.pl/Forum-Seriale--22)
+--- Wątek: The Witcher (Netflix, 2019-) (/Thread-The-Witcher-Netflix-2019--4992)

RE: The Witcher (Netflix, 2019-) - Capt. Nascimento - 12-12-2019

Patrząc na odcinki, to prawdopodobnie będzie tak:

Episode 1: The End’s Beginning - Blaviken i Renfri
Episode 2: Four Marks - Przeszłość Yennefer
Episode 3: Betrayer Moon - Strzyga
Episode 4: Of Banquets, Bastards and Burials - Bankiet, Jeż i prawo niespodzianki
Episode 5: Bottled Appetites - dżin, Jaskier i spotkanie Geralta z Yennefer
Episode 6: Rare Species - polowanie na smoka
Episode 7: Before a Fall - bitwa w dolinie Marnadal, rzeź Cintry, Cahir... pojawia się Vilgefortz
Episode 8: Much More - powiedziałbym, że Sodden ale z jedynie opowieścią o bitwie, ale znowu pojawia się Vilgefortz... także nie wiem. Na pewno lepsze aktorstwo Freyi Allan niż Marty Bitner

RE: The Witcher (Netflix, 2019-) - Arahan - 12-12-2019

Wiedźmin czyta Wiedźmina :)

RE: The Witcher (Netflix, 2019-) - marsgrey21 - 12-12-2019

O wiele lepiej spędziłem czas oglądając ten filmik niż oglądając wszystkie materiały z serialu, szkoda, że zamiast używać w nim swojego normalnego głosu jak tutaj, zdecydował się na ten charkot.

RE: The Witcher (Netflix, 2019-) - Gieferg - 12-12-2019

(12-12-2019, 17:24)Kuba napisał(a): Sorry, dla mnie ten trailer prezentuje się fatalnie.

Aha, za to Daredevil wyglądał świetnie.

Cytat:a (to prześmieszne zderzenie obu armii). Jeśli to jest jakaś przypadkowa potyczka, okej. Jeśli to jest bitwa pod Sodden..

Która bitwa? Ta z udziałem Calanthe? Pod Sodden?

Cytat:Jest wzgórze a i swego czasu były jakieś głośne plotki, że kręca sceny do tej konkretnej btiwy między innymi w Polsce.
W Ogrodzieńcu. Widzisz go tu gdzieś?

RE: The Witcher (Netflix, 2019-) - Kuba - 12-12-2019

@Gieferg ciężko porównywać takie seriale, ale skoro musisz to tak.

Jako mroczny, brutalny, dość kameralny serial o mścicielu prezentował się od początku znacznie lepiej niż, patrząc tylko po trailerach, Wiedźmin jako dojrzałe, urozmaicone pod każdym możliwym względem, fantasy. Plusem Daredevila był fakt, że znacząco się wyróżniał na tle innych seriali superhero. W przypadku Wiedźmina na ten moment nie widzę różnicy między tym a dowolnym innym fantasy z Netflixa. Już Carnival Row miało na etapie trailerów więcej tożsamości

Daredevil nie musiał niczego efektownego pokazać, a i tak wyglądał tanio i ogólnie chujowo.
Witcher wygląda o niebo lepiej i lepiej niż się spodziewałem, że będzie wyglądał.

Może przejdźmy do tego co musi być w serialu aby nie wyglądał tanio i ogólnie chujowo. Bo jak wnioskuje na bazie ostatnich dyskusji - muszą być kostiumy, dużo postaci w kadrze i jakieś CGI też byłoby spoko.

Inna kwestia, oczekiwania. Dla mnie Wiesiek prezentuje poziom telewizji z czasów "Przygód Merlina", kiedy faktycznie można się było cieszyć bo "o, jest jakieś CGI, są kostiumy, jakiś zamek..no, bogactwo". Przy budżecie Netflixa i komercyjnym potencjale projektu spodziewałem się znacznie, znacznie więcej. 

RE: The Witcher (Netflix, 2019-) - Mierzwiak - 12-12-2019

(12-12-2019, 20:34)Kuba napisał(a): W przypadku Wiedźmina na ten moment nie widzę różnicy między tym a dowolnym innym fantasy z Netflixa.
Ta, zwłaszcza Dark Crystal :P

Przypomniałem sobie o tym na moment po opublikowaniu posta :P

Ale to dowód, że Netflix jak chce to też umie i nie trzeba się zadowalać Kronikami Shannary 2.0.
Chociaż, żeby nie było i tak Wiesiek prezentuje się lepiej od "His Dark Materials" które może i CGI mają dobre, ale pod względem scenografii, zdjęć, reżyserii, jakiegoś stylu etc leżą na całej szerokości. Przy nich trailery Wieśka zwiastują nawet coś świeżego.

Cytat: Bo jak wnioskuje na bazie ostatnich dyskusji - muszą być kostiumy, dużo postaci w kadrze i jakieś CGI też byłoby spoko.
Nic z tych rzeczy, chodzi o ogólny feeling, którego nie jestem w stanie w prostych słowach zdefiniować. Składa się na to praktycznie wszystko co widać w kadrze, a mają wpływ zarówno format obrazu, wykorzystane kamery, ale i to, co jest filmowane. Serial we współczesnych miejskich lokacjach bez żadnych CGI na pewno mógłby wyglądać wiele lepiej niż Daredevil.

Z drugiej strony zwiastun 1 sezonu takiego serialu Netflixa z Momoą (Frontier bodajże) niby sporo w plenerach, niby moje klimaty, a jakoś totalnie mnie zniechęcił za sprawą tego jak całość wyglądała. Obawiałem się, że z Wiedźminem może być podobnie, a tu nic z tych rzeczy.

Na pewno to ?

czy może:

To pierwsze - sporo ciasnych, telewizyjnych kadrów, a nawet jak są w tle jakieś widoczki to filmowane w nieciekawy sposób.

Drugi wygląda znacznie atrakcyjniej wizualnie (pomijając CGI-ptaka) choć niekoniecznie zapowiada coś lepszego pod kątem samej treści :P. Ogólnie żadnego mi się nie chce oglądać.
Wiedźmin ma oczywiście w moim przypadku mocarny atut, bo nic mnie nie interesuje bardziej od ekranizacji tych książek, więc jakby nie wyglądał i tak obejrzę, ale na chwilę obecną nie jest źle i liczę na poprawę przy kolejnych sezonach.

Z seriali do tej pory najlepiej wyglądało jak dla mnie Black Sails.

RE: The Witcher (Netflix, 2019-) - Lawrence - 13-12-2019

RE: The Witcher (Netflix, 2019-) - michax - 13-12-2019

(12-12-2019, 20:42)Mierzwiak napisał(a):
(12-12-2019, 20:34)Kuba napisał(a): W przypadku Wiedźmina na ten moment nie widzę różnicy między tym a dowolnym innym fantasy z Netflixa.
Ta, zwłaszcza Dark Crystal :P

A jeśli liczymy też seriale animowane, to Dragon Prince, zwłaszcza 3 sezon, który uważam za najlepsze fantasy tego roku, stawiam go zaraz za Kryształem.

RE: The Witcher (Netflix, 2019-) - Arahan - 13-12-2019

@Lawrence, wrzuciłem 5 postów wyżej ;)

RE: The Witcher (Netflix, 2019-) - shamar - 13-12-2019

Rzeczywiście cienki zwiastun, masa kiepskich "telewizyjnych" ujęć, bitwa... budżetowa.
Ale nie popuśćcie z tym lamentowaniem.

RE: The Witcher (Netflix, 2019-) - Pelivaron - 13-12-2019

Embargo na recenzje schodzi w Polsce dopiero w dniu premiery, sam Netflix nie udostępnia mediom całego sezonu.

Także po obejrzeniu pierwszych kilku odcinków dopiero 20 grudnia o 9.01 coś napiszę. Czy mi się podoba, czy nie :P

RE: The Witcher (Netflix, 2019-) - marsgrey21 - 13-12-2019

RE: The Witcher (Netflix, 2019-) - Paszczak - 13-12-2019

Ależ on jest mdły na trzeźwo. Co to Hollywood robi z człowiekiem.

RE: The Witcher (Netflix, 2019-) - Snappik - 13-12-2019

Mój boże. Sapek w wersji PG. Świat się kończy.