Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Prometheus (2012) reż. Ridley Scott - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5)
+--- Dział: Serie filmowe (https://forumkmf.pl/Forum-Serie-filmowe--21)
+---- Dział: ALIEN & PREDATOR (https://forumkmf.pl/Forum-ALIEN-PREDATOR--20)
+---- Wątek: Prometheus (2012) reż. Ridley Scott (/Thread-Prometheus-2012-re%C5%BC-Ridley-Scott--2694)

RE: Prometheus(reż. Ridley Scott)- Wątek przedpremierowy - Lawrence - 12-04-2012

OK, ale dzisiaj jest ciężko nakręcić film za ponad 100 milionów, który nie będzie miał PG-13. Takie czasy. Dlatego też lepiej nie rozpoczynać tutaj kilkunastostronicowej dyskusji na temat PG-13 i R-rated.

RE: Prometheus(reż. Ridley Scott)- Wątek przedpremierowy - Albertino - 12-04-2012

+17 minut extended cuta na DVD. Do kina oczywiście obowiązkowo pójdę, ale już wiadomo na którą wersję czekamy naprawdę :)

RE: Prometheus(reż. Ridley Scott)- Wątek przedpremierowy - Cator - 12-04-2012

Ja wiem, że dużo marudzi się na Danikena i że z faceta ogólnie jest szarlatan, ale czytał ktoś tu jego książki? Pytam się, bo chociaż gość sprzedaje głupotę jako naukę, to może chociaż pomysły na sf ma dobre. Jak tam jego writing chops? No chyba, że cała ta inspiracja Danikenem, ma się w filmie ograniczać do ogólnego: "obcy odpowiedzialni za rozwój ludzkiej cywilizacji", to w sumie nie ma o czym gadać.

RE: Prometheus(reż. Ridley Scott)- Wątek przedpremierowy - Mierzwiak - 13-04-2012

Kiedyś coś tam Danikena czytałem, ale nie powiem ci jaki poziom to prezentuje, niemniej dla mnie to bardzo ciekawe rzeczy.

Opluwania Danikena nie rozumiem, nikomu oczywiście nie zabraniam nazywania tego bzdurami, ale są to bzdury nie mniejsze (a dokładniej ZNACZNIE mniejsze) niż chociażby... wiara w Boga. Bez urazy dla nikogo.

RE: Prometheus(reż. Ridley Scott)- Wątek przedpremierowy - military - 13-04-2012

Ja czytałem Danikena całkiem sporo - styl ma fajny, jego teorie trzymają się kupy (tzn. w ramach tych książek), czyta się to świetnie.

RE: Prometheus(reż. Ridley Scott)- Wątek przedpremierowy - Ash - 13-04-2012

Zgadzam się z Militarym. :)

RE: Prometheus(reż. Ridley Scott)- Wątek przedpremierowy - Hitch - 13-04-2012

Wszystko fajnie, tylko szkoda że facet robi strasznie wybiórczy research. Lubi przeskakiwać do konkluzji z kosmitami bez dokładniejszego zapoznania się z historią danego znaleziska. A jak już go ktoś oświeci to potrafi od razu zmienić zdanie. Oprócz tego kilka razy próbował wpuścić w obieg sfałszowane dowody, tłumacząc się potem, że bez namacalnych przedmiotów nikt by mu nie uwierzył. No, kurde, wzorowy naukowiec :)

Ale zgodzę się z Mierzwem, że jego wypociny mają tyle sensu co biblie (w końcu kościół też podkłada dowody oraz ignoruje fakty historyczne) i inne bajki :)
Ogólnie, jak już wspominałem, nic nie mam przeciwko osadzeniu filmu w takim uniwersum, o ile oczywiście wszystko będzie logicznie z siebie wynikać.

RE: Prometheus(reż. Ridley Scott)- Wątek przedpremierowy - Mefisto - 13-04-2012

(13-04-2012, 08:02)Mierzwiak napisał(a): Opluwania Danikena nie rozumiem, nikomu oczywiście nie zabraniam nazywania tego bzdurami, ale są to bzdury nie mniejsze (a dokładniej ZNACZNIE mniejsze) niż chociażby... wiara w Boga. Bez urazy dla nikogo.

Jebać Boga :) Tu chodzi o kontrast jego historii z universum aliena i tyle. Przeca to jak niebo i ziemia.

RE: Prometheus(reż. Ridley Scott)- Wątek przedpremierowy - Hitch - 13-04-2012

Ale w "Alienach" nic nie było na temat powstania ani ludzi, ani Obcych.

RE: Prometheus(reż. Ridley Scott)- Wątek przedpremierowy - Mental - 13-04-2012

Ja pirace ten film. Nie wydam forsy na okrojona, ocenzurowaną wersje. Huj im w dupe. I tak zanim do nas do kin trafi, to pewnie trzy razy na blu reju wyjdzie ;)

(13-04-2012, 14:30)Hitch napisał(a): Ale w "Alienach" nic nie było na temat powstania ani ludzi, ani Obcych.

No właśnie o tym mówię :) Bo na razie wszystko wskazuje na to, że Scott zrobił z tego genezę powstania zarówno pierwszych, jak i drugich, opierając się na Danikenie. Pachnie mocnym kiczem i Misją na Marsa, ale ok - a nóż, widelec, łyżka mu wyjdzie...

RE: Prometheus(reż. Ridley Scott)- Wątek przedpremierowy - Albertino - 13-04-2012

ile razy trzeba wam wyjaśniać, że ten film nie jest kolejną częścią Aliena, a czymś osobnym? Mnie tam obecność danikenowskich motywów w ogóle nie przeszkadza - wszystko zależy od tego jak się je sprzeda.

nie kolejną częścią, ale tym samym universum i wyraźnie widać w tych wszystkich zajawkach więcej niż wiele elementów wspólnych, także sorry-harry gregson-williams, ale coś jest na rzeczy

RE: Prometheus(reż. Ridley Scott)- Wątek przedpremierowy - Mierzwiak - 13-04-2012

No właśnie, to samo uniwersum. W jaki sposób filmy o Alienach wykluczają istnienie innych cywilizacji we - uwaga - WSZECHŚWIECIE?

RE: Prometheus(reż. Ridley Scott)- Wątek przedpremierowy - Ash - 13-04-2012

Swoją drogą, wie ktoś ile wynosi budżet Prometeusza?

RE: Prometheus(reż. Ridley Scott)- Wątek przedpremierowy - Albertino - 13-04-2012

Przed rozpoczęciem zdjęć miało być 150 milionów, ale później pojawiły się artykuły, które wskazywały raczej na 100 baniek. Tak czy siak suma raczej niezbyt porażająca i jakby chcieli, to by wprowadzili do kin z eRką.

RE: Prometheus(reż. Ridley Scott)- Wątek przedpremierowy - Craven - 13-04-2012

Kurwa mać można nakręcić dobre SF za 30 baniek do chuja wafla!!!

Alien kosztował marne 11 milionów. Dzisiaj wszystko trzeba mnożyć przynajmniej przez 10.

Craven, no można i za 5, ale co to ma wspólnego z tematem? :)

To ma wspólnego drogi Albertino, że im większy budżet, tym mniejsze prawdopodobieństwo, że studio da reżyserowi całkowitą swobodę. Nie wątpię, że Scott jej mimo wszystko nie miał, bo idę o zakład że nakręcił dokładnie to co chciał, gorzej, że w kinach będzie wersja wybrakowana.