Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Blade Runner 2049 (2017) reż. Denis Villeneuve - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5)
+--- Dział: Serie filmowe (https://forumkmf.pl/Forum-Serie-filmowe--21)
+--- Wątek: Blade Runner 2049 (2017) reż. Denis Villeneuve (/Thread-Blade-Runner-2049-2017-re%C5%BC-Denis-Villeneuve--3916)

RE: Blade Runner 2049 (2017) reż. Denis Villeneuve - Krismeister - 13-10-2017

(13-10-2017, 13:00)Phil napisał(a): Jakiś z "Ała."?

Boże, mam nadzieję, że chociaż jedna osoba zrozumie ten suchar.

[Obrazek: giphy.gif]

RE: Blade Runner 2049 (2017) reż. Denis Villeneuve - Dr Strangelove - 13-10-2017

Ridley to jest świetnym reżyserem i niech się tego trzyma. Jak dostanie dobry scenariusz to mu wychodzi film albo bardzo dobry albo wybitny.
Na starość jednak postanowił zostać mędrkiem-filozofem i średnio mu to wychodzi.

RE: Blade Runner 2049 (2017) reż. Denis Villeneuve - Mierzwiak - 13-10-2017

Dobre Phil, dobre.

[załapałem w tym sensie że znając twój gust muzyczny wystarczyła sekunda z google by potwierdzić moje podejrzenia :)]

RE: Blade Runner 2049 (2017) reż. Denis Villeneuve - Kuba - 13-10-2017

(13-10-2017, 13:33)Dr Strangelove napisał(a): Ridley to jest świetnym reżyserem i niech się tego trzyma. Jak dostanie dobry scenariusz to mu wychodzi film albo bardzo dobry albo wybitny.
Na starość jednak postanowił zostać mędrkiem-filozofem i średnio mu to wychodzi.

Jeśli chodzi o mnie to zarówno Ridley jak i Spielberg czh kilku innych na starośc mocno obniżyli forme. Scott nawet się nie zbliżył od lat do poziomu "Gladiatora" (moj TOP 5), chyba najlepszy jego film od dawna to było "Królestwo Niebieskie" (ale to też niewykorzystany potencjał).

Na starośc mam wrażenie Scott chce po prostu kręcic (stad masa pomysłow na filmy, Alieny, Cartele, Blade Runnery i inne Bitwy o Anglie). Mam nadzieje jednak, że swoim "All the money in the world" udowodni, że można mu jeszcze zaufać, że dostarczy coś wiecej od dobrej rozrywki.

RE: Blade Runner 2049 (2017) reż. Denis Villeneuve - Dr Strangelove - 13-10-2017

4 lata temu Scott nakręcił "Adwokata", film bez dwóch zdań genialny. Ma tutaj mieszane opinie, ale po prostu do większości nie dotarła genialność tego filmu :D
No ale to raczej wypadek przy pracy.
Zresztą, przy takiej filmografii i tylu filmach trudno wymagać co roku arcydzieła.
Ale z tym filozofowaniem po internetach mógłby skończyć :)

RE: Blade Runner 2049 (2017) reż. Denis Villeneuve - Capt. Nascimento - 13-10-2017

Nie no, bez jaj, Ridley nakręcił sporo chłamu w ostatnich latach - Prometeusz, Obcy Przymierze, Exodus, Robin Hood...

RE: Blade Runner 2049 (2017) reż. Denis Villeneuve - Doppelganger - 13-10-2017

@Kuba - cały prolog to Scott i jego niewykorzystany materiał z pierwszego BR.

RE: Blade Runner 2049 (2017) reż. Denis Villeneuve - Monika - 13-10-2017

Huntersky napisał(a):HunterskyNic poza wciśniętą na siłę sceną z jednorożcem nie sugeruje, że Deckard to replikant

- sen
- orgiami Gaffa, który podkładając je pod drzwi Deckarda dał mu znać, że zna jego wszczepione sny i wspomnienia. (Nic tutaj nie podlega żadnej innej interpretacji)
- i jeszcze jedna ważna rzecz której na tym forum chyba nikt nie dostrzega. (specjalnie po to przemontowano ten film) ale skoro tego nie widzicie to nie jesteście godni by poznać tą "tajemną" wiedzę.

RE: Blade Runner 2049 (2017) reż. Denis Villeneuve - Huntersky - 13-10-2017

W tym kontekście można tak uważać, przed sceną z jednorożcem można było uważać, że to tylko Gaff dający do zrozumienia że wie o Rachael i pozwala im uciec. Ridley mógłby nawet wmontować scenę ze zdaniem "JESTEŚ REPLIKANTEM DECKARD", co dalej nie zmienia faktu, że w grand scheme of things to nie ma absolutnie żadnego sensu.

PS, odpuść sobie takie teksty jak w ostatnim punkcie, bo dokonujesz samozaorania w kwestii tego, czy w ogóle jest sens z tobą o czymkolwiek rozmawiać.

RE: Blade Runner 2049 (2017) reż. Denis Villeneuve - Snuffer - 13-10-2017

Monika napisał(a):i jeszcze jedna ważna rzecz której na tym forum chyba nikt nie dostrzega. (specjalnie po to przemontowano ten film) ale skoro tego nie widzicie to nie jesteście godni by poznać tą "tajemną" wiedzę.

[Obrazek: disgstd.gif]

RE: Blade Runner 2049 (2017) reż. Denis Villeneuve - Kuba - 13-10-2017

Nazwa na początku miała być inna, Blade Runner: Android Dreams.
Cieszę się, że jest ten, bo brzmi kameralnie i fajnie. Acz wolałbym porządne "2"

RE: Blade Runner 2049 (2017) reż. Denis Villeneuve - f.lamer - 13-10-2017

(12-10-2017, 21:43)Krismeister napisał(a): A tak poza tym to Deckard jest tym androidem czy nie?

Spytaj go :p

RE: Blade Runner 2049 (2017) reż. Denis Villeneuve - Albertino - 13-10-2017

(13-10-2017, 16:18)Kuba napisał(a): Nazwa na początku miała być inna, Blade Runner: Android Dreams.
Cieszę się, że jest ten, bo brzmi kameralnie i fajnie. Acz wolałbym porządne "2"

Jak już to "Androids Dream" - i bez oryginalnego tytułu, przynajmniej tak było gdy pierwszy raz oficjalnie wypowiedzieli się o tytule. I oczywiście byłby to tytuł lepszy, ale Hollywood śni o zgadzającej się kasie.

RE: Blade Runner 2049 (2017) reż. Denis Villeneuve - Lawrence - 13-10-2017

(13-10-2017, 13:28)Huntersky napisał(a): Nic poza wciśniętą na siłę sceną z jednorożcem nie sugeruje, że Deckard to replikant.

A sterta starych czarno-bialych fotografii na pianinie ?
[Obrazek: photos.png]

RE: Blade Runner 2049 (2017) reż. Denis Villeneuve - Monika - 14-10-2017

To akurat niewiele świadczy o tym, że Deckard był replikantem. Choć wiem do czego pijesz Leon Kowalski też miał manie zbierania fotografii i kolekcjonowanie wspomnień, które nie należały do niego. Jednak fotografie zbierane przez Deckarda to tylko poszlaka a nie dowód tak jak to mamy do czynienia ze snem czy orgiami. Tutaj łatwo obalić tę tezę - zbierał fotografie bo jako człowiek był na przykład sentymentalny więc wcale nie oznacza to, że kierował się tym samym co Kowalski. Jest kilka innych scen dowodzących, że Deckard był replikantem. Nie powiem wam wprost o jakie sceny chodzi bo fajnie jest odkryć to samemu. Podpowiem tylko - dla uważnych - by skupili się na scenach w których Deckard i Rachell są razem.

RE: Blade Runner 2049 (2017) reż. Denis Villeneuve - Gieferg - 14-10-2017

No chyba jego każdy widział :P

RE: Blade Runner 2049 (2017) reż. Denis Villeneuve - Albertino - 14-10-2017

W filmie nie ma żadnych dowodów, dlatego fani od lat się o to spierają, jest za to dużo poszlak, wymownych sugestii, ale nie ma w filmie niczego nie dającego się podważyć. To samo zresztą tyczy się powieści.

RE: Blade Runner 2049 (2017) reż. Denis Villeneuve - Monika - 14-10-2017

@Gieferg
Bardzo, bardzo wątpię, że każdy. Tylko replikanci mają takie oczy. Gdyby każdy to zauważył to nie pisał by tak

Albertino napisał(a):W filmie nie ma żadnych dowodów

RE: Blade Runner 2049 (2017) reż. Denis Villeneuve - Albertino - 14-10-2017

Zauważyłem, no i? Uważam, że Deckard jest replikantem, reżyser też tak uważa. Ta wersja ma więcej sensu i jest bardziej interesująca. Ale oczy to nie jest dla mnie niepodważalny dowód, tylko dosadna sugestia. Podobnie jak z jednorożcem i wieloma innymi rzeczami w tym filmie.

RE: Blade Runner 2049 (2017) reż. Denis Villeneuve - Doppelganger - 14-10-2017

Pisałem o oczach kilka stron wstecz. Tylko ze przypadku Deckarda nie jest to aż tak widoczne jak w przypadku innych Nexusów. I którym modelem byłby Deckard? Siódemka jak Racheal czy może na przykład piątka?