Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Co jeszcze oprócz Holiłud zeżre politykal korektnes? - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3)
+--- Dział: Ogólne dyskusje filmowe (https://forumkmf.pl/Forum-Og%C3%B3lne-dyskusje-filmowe--25)
+--- Wątek: Co jeszcze oprócz Holiłud zeżre politykal korektnes? (/Thread-Co-jeszcze-opr%C3%B3cz-Holi%C5%82ud-ze%C5%BCre-politykal-korektnes--1529)

RE: Czy politykal korektnes zeżre holiłud? - Bradesinarus - 04-12-2018

Ja tam do Łukasza Stelmacha największe pretensje mam nie tyle o samą treść wypowiedzi co raczej o jej formę. Słuchając go mam bowiem wrażenie, jakby uważał się za kogoś, kto pozjadał wszelkie rozumy a jego opinie to niepodważalne dogmaty. Dlatego posiadanie odmiennej opinii od pana prowadzącego jest absolutnie zakazane. W związku z tym kompletnie nie dziwi mnie usuwanie komentarzy, które (jak to miało miejsce w tym przypadku) rzeczowo polemizują ze stawianą przez niego tezą. Cytując stare przysłowie "Ten typ tak ma".

Zamiast merytorycznej dyskusji i próby zrozumienia, że przedstawiana kwestia może wcale nie być taka jednoznaczna jak mu się wydaje, zdecydowanie łatwiej przychodzi mu wyzywanie oponentów od rasistów (vide video na temat doniesień o domniemanym poszukiwaniu przez twórców serialu Wiedźmin czarnej Ciri) czy seksistów (zostałem uznany za kogoś, kto nienawidzi kobiet ponieważ ośmieliłem się stwierdzić, że Brie Larson jako Kapitan Marvel mnie nie przekonuje).

Inna sprawa, że akurat w tym wypadku ma trochę racji. Takimi tekstami jak ten Odysa Korczyńskiego czy świeżutkie (bo dzisiejsze) rozważania Gracji Grzegorczyk o tym czy można uratować uniwersum Marvela (Tekst w gruncie rzeczy o niczym, z którego niczego ciekawego nie można się dowiedzieć, ale za to opatrzony clickbaitowym tytułem) ciężko utrzymać dobrą markę, jaką ta strona się onegdaj cieszyła.

RE: Czy politykal korektnes zeżre holiłud? - f.lamer - 05-12-2018

o, też mnie kiedyś zbanował i skasował posty w których broniłem tarantino przy okazji afery z wypadkiem umy thurman.
straszny egocentryk: musi mieć rację i już

RE: Czy politykal korektnes zeżre holiłud? - brandon_lee - 05-12-2018

I dlatego zauważcie że wypowiada się tylko u siebie albo swoich kolegów, bo wie że tam nie będzie ewentualnych oponentów w dyskusji, a jak się ktoś wychyli to jego świta odpowiednie go od góry do dołu wyśmieje. Nie widziałem żeby Łukasz do tej pory pisał komentarza gdziekolwiek indziej niż swoje podwórko (i swojej paczki). I dlatego nie macie prawa mu czynić zarzutów. Bo to jego śmietnik i może się bawić tam jak chce. To nie jest własność państwowa, żeby ktokolwiek tam sobie rościł prawa i odwoływał się do wolności słowa. To tak jakbyście wpadli komuś do domu głośno komentując jego poglądy, i mieli pretensje że On w swoim domu zagłuszy Was muzyką.

Ichabod jest dobry w kreowaniu wizerunku, bo dzięki temu że ma możliwość moderowania praktycznie każdej dyskusji w której bierze udział, zbudował w oczach swoich widzów poczucie nieomylności. Za to powinno się go szanować, że jest sprytny, zamiast wparowywać tam i żądać poszanowania praw obywatelskich.

RE: Czy politykal korektnes zeżre holiłud? - Badus - 05-12-2018

O, forumowy nowicjusz, a przynajmniej jeden rozumie jak działają twórcy treści w internecie ;)

RE: Czy politykal korektnes zeżre holiłud? - Vesper Lynd - 05-12-2018

(03-12-2018, 11:46)nawrocki napisał(a): Odys Korczynski i wszystko jasne. Koleś kontynuujacy tradycje Anielskiego Pyłu, jeśli chodzi o dostawę cringe'u w tekstach na stronie.

Właśnie nie rozumiem dlaczego go trzymają, widocznie zależy im na przyciągnięciu czytelników o mocno niższym IQ

RE: Czy politykal korektnes zeżre holiłud? - Mierzwiak - 05-12-2018

Nie mam najmniejszego pojęcia o kim piszecie.

a) Szczęściarz!
b) Jak można go nie znać?

?

RE: Czy politykal korektnes zeżre holiłud? - nawrocki - 05-12-2018

Zdecydowanie a).

Tutaj próbka możliwości autora:
https://film.org.pl/a/zestawienie/kreccie-biodrami-wypinajcie-posladki-najbardziej-seksowne-sekwencje-taneczne-na-ekranie-159974/

RE: Czy politykal korektnes zeżre holiłud? - Mierzwiak - 05-12-2018

Tekst oczywiście znam, jeśli to reprezentatywna próbka to tak, jak najbardziej a :)

Co do samej idei usuwania komentarzy na facebooku, to jest to słabość samej, mocno upośledzonej, platformy, no ale ta sprzyja cenzurze, wręcz wspiera ją, więc nic dziwnego że daje właścicielom fanpejdży takie nieograniczone możliwości moderacji która z moderacją nic wspólnego nie ma.

RE: Czy politykal korektnes zeżre holiłud? - Proteus - 05-12-2018

1) Stelmach jest iritujący a poziom jego analizy i wniosków na tematy społeczne w popkulturze, to często nieprzemyślane powtarzania farmazonów wyciągniętych z FF.

2) W tym wypadku, gość ma sporo racji, bo teksty jakie pojawiają się na głównej to momentami dno. W komentach widzę kilku członków redakcji broni całokształtu ekipy, mówiąc, że to nie reprezentuje całości strony, ale ktoś te teksty zatwierdza. I robi to regularnie, zapewne cisnąć się pod tanie clicki. Bo nawet jak ktoś ma uczulenie na pewne politpoprawne trendy w holly, to ciężko jednak niezauważyć, że te teksty ubierają swoje postulaty, w najbardziej gówniarski, ciężki do obronienia i śmiesznie konfrontacyjny sposób. Taka żenua z Wykopu, a nie poważny tekst o kulturze.

3) Usuwanie bezbolesnych, nie atakujących nikogo, komentów na fejsie (nawet na własnym profilu), to szczyt żenady.

4) O tym, że obecny Film.Org. to nie to samo, już kiedyś dyskutowaliśmy, ale trochę mindfuck zobaczyć na własnej skórze komenty i dowód na to jak o 180 stopni obróciła się opinia o tej stronie w polskich internetach :/

RE: Czy politykal korektnes zeżre holiłud? - Mental - 05-12-2018

Jedna uwaga: dlaczego w tytule tego wątku jest znak zapytania?

RE: Czy politykal korektnes zeżre holiłud? - OGPUEE - 05-12-2018

Bo mało kto się wtedy spodziewał, że to się tak rozrośnie.

RE: Czy politykal korektnes zeżre holiłud? - Proteus - 05-12-2018

Heh. Aż sobie z ciekawości zajrzałem w pierwszą stronę tematu. Niewinne czasy, gdy największą aferą był Elbowy Thor :)

Btw. mineło już osiem lat. Ciężko jest mi się oswoić z tym faktem.

RE: Co jeszcze oprócz Holiłud zeżre politykal korektnes? - Mierzwiak - 05-12-2018

Zmieniłem nazwę tematu na bardziej adekwatną :)

RE: Co jeszcze oprócz Holiłud zeżre politykal korektnes? - EL-Kal - 06-12-2018

Wjazdka była na Stelmacha, ale to jego profil, jego komunikat. Ktokolwiek mu pobrudzi w komentarzach, to meritum zostaje to samo - tekst Korczyńskiego, opublikowany na portalu, który w sumie wciąż musi budować swoją pozycję wśród KOMERCYJNYCH stron filmowych, to nie jest w 2/3 recenzja.

Wczoraj byłem na śniadaniu prasowym "Underdoga", ot tak towarzysko, nie reprezentowałem redakcji, bo znam producentów i miałem swój mały udział w promocji i trochę ganiałem po matach z twórcami. Trzech redaktorów trzech różnych portali pytało mnie o tę imbę i artykuły typu "Filmy z Charlesem Bronsonem jako odtrutka na metroseksualną zarazę" czy coś tam równie gimbusiarskiego o najlepszych cyckach. Kurde, nawet nie przeglądałem artykułów, żeby wiedzieć, że zaproponował to ktoś, komu bielmo seksualnej frustracji rozbiło już bank między kulami. Clickbait to kurva.

A autorzy, którzy po prostu chcą sobie popisać o filmach, na tym cierpią. W sensie ja to mam wyj*bane jajca, bo ani szczególnie nie aspiruję do czegokolwiek w filmowie, ani nie cisnę z tym już za mocno, ale rozumiem, że ten brak komunikacyjnej płynności i przymykanie oczu na błędy muszą się wydawać w środowisku nieprofesjonalne.

Temat czarnego w roli kapitana można było zamknąć jednym zdaniem, Odys tam się pucuje jak głupi, zresztą zaczynać reckę od "niezsikania się że strachu" nie jest nawet uroczą dekonstrukcją formy recenzji, ale zabawną próbą przyciśnięcia czytelnika do tekstu.

RE: Co jeszcze oprócz Holiłud zeżre politykal korektnes? - Proteus - 06-12-2018

Kuba, tak z ciekawości, Ty piszesz teksty okazjonalnie jako autor gościnny, czy jesteś częścią redakcji? W sensie, masz wgląd w to jaka filozofia przyświeca "górze" i czy to już jest tylko ślepe ganianie za nabijaniem wejść w clikcbaitowych tekstach? Nikt tam z reszty redaktorów, nie oponuje mocno, gdy zaproponowana zostanie recka, jak powyższa?

Btw. tę dyskusję można by przenieść do "co sądziecie o KMF".

RE: Co jeszcze oprócz Holiłud zeżre politykal korektnes? - NPC Mi Się Śni - 06-12-2018

(04-12-2018, 18:34)Bradesinarus napisał(a): Ja tam do Łukasza Stelmacha największe pretensje mam nie tyle o samą treść wypowiedzi co raczej o jej formę. Słuchając go mam bowiem wrażenie, jakby uważał się za kogoś, kto pozjadał wszelkie rozumy a jego opinie to niepodważalne dogmaty. Dlatego posiadanie odmiennej opinii od pana prowadzącego jest absolutnie zakazane. W związku z tym kompletnie nie dziwi mnie usuwanie komentarzy, które (jak to miało miejsce w tym przypadku) rzeczowo polemizują ze stawianą przez niego tezą. Cytując stare przysłowie "Ten typ tak ma".

U mnie nie tyle pretensja, bo typa nie znam, co na dzien dobry szatan kazal mi zostawiac komentarz pod postem osoby zbyt przekonanej o swojej wielkosci i nieomylnosc - nie wiem, chyba nie lubie konkurencji i po prostu jestem jebniety :)

Mysle tez, ze facet blednie uwaza, ze ktos wchodzacy w polemike

a) z automatu jest jego wrogiem

b) obronca slabego tekstu/autora.

(05-12-2018, 12:52)brandon_lee napisał(a): I dlatego zauważcie że wypowiada się tylko u siebie albo swoich kolegów, bo wie że tam nie będzie ewentualnych oponentów w dyskusji, a jak się ktoś wychyli to jego świta odpowiednie go od góry do dołu wyśmieje. Nie widziałem żeby Łukasz do tej pory pisał komentarza gdziekolwiek indziej niż swoje podwórko (i swojej paczki). I dlatego nie macie prawa mu czynić zarzutów. Bo to jego śmietnik i może się bawić tam jak chce. To nie jest własność państwowa, żeby ktokolwiek tam sobie rościł prawa i odwoływał się do wolności słowa. To tak jakbyście wpadli komuś do domu głośno komentując jego poglądy, i mieli pretensje że On w swoim domu zagłuszy Was muzyką.

Ichabod jest dobry w kreowaniu wizerunku, bo dzięki temu że ma możliwość moderowania praktycznie każdej dyskusji w której bierze udział, zbudował w oczach swoich widzów poczucie nieomylności. Za to powinno się go szanować, że jest sprytny, zamiast wparowywać tam i żądać poszanowania praw obywatelskich.

No i spoko, jego piaskownica i jego foremki, co nie zmienia faktu, ze taka zamordystyczna moderacje uwazam za slaba - zwlaszcza, ze koles od razu dal mi bana.

Od kilku dni placze, mysle o nim i slucham tego kawalka :)

(05-12-2018, 21:36)Proteus napisał(a): W tym wypadku, gość ma sporo racji, bo teksty jakie pojawiają się na głównej to momentami dno. W komentach widzę kilku członków redakcji broni całokształtu ekipy, mówiąc, że to nie reprezentuje całości strony, ale ktoś te teksty zatwierdza. I robi to regularnie, zapewne cisnąć się pod tanie clicki. Bo nawet jak ktoś ma uczulenie na pewne politpoprawne trendy w holly, to ciężko jednak niezauważyć, że te teksty ubierają swoje postulaty, w najbardziej gówniarski, ciężki do obronienia i śmiesznie konfrontacyjny sposób. Taka żenua z Wykopu, a nie poważny tekst o kulturze.

Tekst jest cienki i poza tyrada w sprawie PC malo tutaj o samym filmie. To fakt.

(06-12-2018, 11:52)EL-Kal napisał(a): Wjazdka była na Stelmacha, ale to jego profil, jego komunikat. Ktokolwiek mu pobrudzi w komentarzach, to meritum zostaje to samo - tekst Korczyńskiego, opublikowany na portalu, który w sumie wciąż musi budować swoją pozycję wśród KOMERCYJNYCH stron filmowych, to nie jest w 2/3 recenzja.

Jasne, tak jak mowie, samego tekstu nie bronilem, a nawet sam potwierdzilem, ze recka slabuje. Moj komentarz odnosil sie raczej do kilku mniejszych rzeczy, ale glownie spraw dotyczacych samego KMF, a najbardziej skupilem sie chyba na tym motywie KMF jako bastionu niezaleznosci dziennikarskiej. Jedyne co to przytarlem mu noska o virtue signaling przy jednoznacznym uzywaniu "rasistowskiego" zwrotu Murzyn. No i pewna maniera tego komentarza az sie prosila o odrobine polemiki.

(06-12-2018, 11:52)EL-Kal napisał(a): Temat czarnego w roli kapitana można było zamknąć jednym zdaniem, Odys tam się pucuje jak głupi, zresztą zaczynać reckę od "niezsikania się że strachu" nie jest nawet uroczą dekonstrukcją formy recenzji, ale zabawną próbą przyciśnięcia czytelnika do tekstu.

Otoz to.

RE: Co jeszcze oprócz Holiłud zeżre politykal korektnes? - EL-Kal - 06-12-2018

Proteus, nie ma polityki, piszą tam fajni ludzie po swojemu, ale widzę, że czasami się ta idea wykoleja. Nie chcę jęczeć na tę sprawę, tylko odnoszę się do tego, co napisałeś - głosy o Film.org.pl też odbieram bardzo osobiście. Stąd też w komentarzach u Łukasza moja obrona szarpich i pięknych piór.

A clickbait - no cóż... Chyba każdy już dzisiaj musi w ten sposób orać, co jest smutnawe.

RE: Co jeszcze oprócz Holiłud zeżre politykal korektnes? - OGPUEE - 14-12-2018

Pewnie słyszeliście o nowej She-Rze. I wielu jej obrońców twierdzi, że jest lepsza, bo oryginał stworzyli faceci, by inni faceci się ślinili do niej. I stara She-Ra byłą przesekualizowana i dlatego hejterzy nie lubią rebootu. Otóż "przeseksualizowaną" She-Rę wymyśliła kobieta. I miała być feministyczną ikoną dla dziewczyn:

PS. Przypomniały mi się stare niusy - Dremworks miał cenzurować krytyków i mieszać oceny, by wyszło na ich korzyść: 
http://boundingintocomics.com/2018/10/04/former-she-ra-actress-melendy-britt-defends-old-school-fans-dreamworks-appears-to-be-censoring-critics/

RE: Co jeszcze oprócz Holiłud zeżre politykal korektnes? - Vesper Lynd - 14-12-2018

Najtrafniejszy komentarz:
"She-Ra used to be the visual personification of beauty and power, strength that doesn't have to compromise feminine charm and grace. The representation of what every girl has the potential to grow up to be and achieve, much how He-Man served that purpose for boys."

RE: Co jeszcze oprócz Holiłud zeżre politykal korektnes? - Bucho - 14-12-2018

Vesper redpiluje, szanuje :)