![]() |
|
Man of Steel (2013) - Wersja do druku +- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl) +-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5) +--- Dział: Film a komiks (https://forumkmf.pl/Forum-Film-a-komiks--24) +---- Dział: DC EXTENDED UNIVERSE (https://forumkmf.pl/Forum-DC-EXTENDED-UNIVERSE--55) +---- Wątek: Man of Steel (2013) (/Thread-Man-of-Steel-2013--1934) |
RE: Man of Steel(Zack Snyder) - Gal Anonim - 25-06-2013 (25-06-2013, 10:13)Mierzwiak napisał(a):Urocze.(25-06-2013, 02:12)Crov napisał(a): Naprawdę chcesz jak debil bawić się w takie dziecinne dzielenie się na obozy?Od dawna jesteś w obozie Anty-Snyder, więc nie musimy się dzielić. Cytat:Mierzwiak, mówimy o Supermanie, który mógłby w ciągu tego czasu, który spędzil na platformie wiertniczej uratować całe miasto.Cytat:Jezeli całe życie stary mu wpaja, żeby czegoś nie robić to tego nie robi (i nie robi).Czego nie robi? Nie uratował dzieci z autobusu? Ludzi na platformie? Nie był tym "aniołem stróżem", o którym ludzie opowiadali Lois? Oglądałeś ten film czy nie? Cytat:No jakby był empatyczny. Ale w filmie nie jest - vide sceny w Kansas czy Metropolis, gdzie nie przeżywa szczególnie ludzkich śmierci.Cytat:Clark może być co najwyżej nadwyraz empatyczny i dlatego chce pomagać ludziomEmpatyczny, z natury dobry, whatever. Jak sam napisałeś - to nie musi być skomplikowane, zwłaszcza w blockbusterze. I nie jest. Cytat:1) Co mają do tego filmu Avengers?Cytat:Zamias wyciągnąć Zoda nad wodę albo pustynię, tłuką się w środku miasta, by Superman mógł potem całować Lois pokryty pyłem z ludzi.Avengersi też mogli odciągnąć bitwę za miasto, tylko co ztego? 2) Nie mogli odciągnąć bitwy za miasto, bo w mieście otwarty był portal, przez który wlatywali kosmici. (To ważny punkt w fabule, dziwie się, że nie pamiętasz.) 3) Avengers zabezpieczyli część miasta, pomogli w ewakuacji i bili się tylko w tej części, gdzie było jak najmniej ludzi. 4) Dlaczego muszę tłumaczyć Ci film, o którym nie rozmawiamy? 5) http://25.media.tumblr.com/98356a8e4995185c514d8326a7015672/tumblr_mopuhrc5Db1rse5pvo1_500.jpg ;) Cytat:bardzo ciekawi mnie, czy w komiksach Superman też jest tak wspaniałomyślny i zawsze zaprasza swoich przeciwników na walkę na wsi zamiast w centrum miasta.Komiksy mają 80 lat. Podejrzewam, ze w tym czasie Superman tłukł się z kimś nawet w kiblu. Cytat:zaraz dojdziemy do tego, że w filmie nie wyjaśniono naukowo dlaczego Superman lata, więc MoS już w ogóle jest be, a Snydera należy rozstrzelać.Gdzie ja zasugerowałem, że moje zdanie zmierza w tym kierunku? Jak dla mnie Snyder powinien mniej sie skupić na tanim psychologizowaniu i urealistycznianiu tej postaci, a bardziej na jej osobowości i idei. Żeby była jakaś. Cytat:Mierzwiaku, to jest film. Tutaj ta jedna reakcja jest reprezentatywna, bo nie dostajemy żadnej innej reakcji czy kontr-reakcji (jeżeli można to tak nazwać). Nie ma na przykład momentu, gdy Clark uderza kolegę i łamie mu kręgosłup, a wszyscy biorą go za potwora. Albo widzą jak chłopiec lata i boją się go. Nie - jedyna pełna reakcja to właśnie to o cudzie.Cytat:Nie musze sobie wyobrażać. W filmie sąsiadka po tym jak Clark ratuje autobus nazywa to dość jednoznacznie: cud. Rzeczywiście papa Kent ma się czego bać.Wow, serio? Reakcja JEDNEJ osoby, w dodatku pozbawionej dystansu, bo jej dziecko uniknęło śmierci, jest reprezentatywna dla wszystkich innych? Poza tym, ludzie mają tendencję do podziwiania osób (nawet specyficznych), które decydują się poświęcić swój czas by ratować inne życia i sprawiać by Świat stał się lepszy. Tak jakoś. Cytat:doedukuj się z jakich absurdalnie błahych niekiedy powodów prześladuje się dzieci/nastolatków w USA.Daruj sobie takie protekcjonalne teksty. Pamiętaj, że śmieje się z filmu, a nie z Ciebie i zluzuj trochę poślady. Gieferg widze już popłynął, ty daj spokój. Piszemy ze sobą nie od dziś. Nie wyzywam Cię od debili albo fanbojów albo pizd, ale film mi się nie podoba. Więc możę darujmy sobie protekcjonalne pierdolenie dla dziwek i porozmawiajmy, co? Ty mówisz o tym czy to możliwe, ja mówię o tym, co jest w filmie. Jeżeli będziemy tak sobie teoretyzować to ja równie dobrze mogę napisać, że przecięz Superman powinien stać się psychopatą. "Doedukuj się - był gnebiony, chowany pod kloszem, samotny, depresyjny. Dzieci z taki powodow popelniaja samobojstwa albo morduja innych." Cytat:Ale serio, co z tego, że nie są w stanie mu zaszkodzić? Gdyby rzucił się na niego wściekły tłum, chłopak mógłby najpierw zacząć się bronić, ktoś nawet mógłby zginąć.Ale nie ma powodu by tak sądzić. Że ktoś się na niego rzuci. W filmie Clark jest gnębiony właśnie przez nadopiekuńczość starych, wychowanie pod kloszem i wciskanie mu gówna do głowy, a nie dlatego, że przejawia jakieś zdolności. Poza tym pamietaj, że mówimy tu przede wszystkim o woli scenarzysty. Gdyby chciał to równie realistyczne byłoby, że mieszkańcy Kansas wystawiali by świeczki ku czci zamaskowanego zbawiciela, który pomaga w okolicy. Cytat:Dzieci potrafią być również niesamowicie kochane. Ale u Nolana i Goyera wszystko musi być ponure, bo wtedy jest realistyczne i głębsze. Nie wszystko musi być skąpane w szarości i cieniu. Zwłaszcza, gdy chodzi o bohatera, który ma być inspiracją i nadzieją. Ten mrok jest po prostu przerysowany i męcząco niepotrzebny w filmie. Jest niemal o dwa kroki od von Triera w tej groteskowości tragedii. Stąd moje zarzuty.Cytat:Clark mogł się dziwnie zachowywać, ale nie zachowywał się dziwnie non-stop, bo uczył się panowania nad swoimi zdolnościami (i robił to dość szybko, a przynajmniej tak mozna wynioskować z filmu).Wystarczy że raz wyszedł na totalne dziwadło. To są dzieci, a dzieci potrafią być bardziej okrutne od dorosłych. Zdejmij w końcu te różowe okulary. (25-06-2013, 10:51)Grievous napisał(a):Nie, mistrzu, bo "dobro" to określenie wynikające z zasad panujących w społeczeństwie, a nie w biologii.Cytat:Nieistnieje coś takiego jak bycie z natury jakimś (moralnie). Jesteśmy wynikiem równania naszej biografii. (25-06-2013, 11:46)Phil napisał(a):Broń boże. Teraz jesteś już hejterem. :)Cytat:Jeśli ktoś dostaje wścieklizny na samo wspomnienie nazwiska reżysera, jeśli idzie na film z przekonaniem, że obejrzy gówno i go znienawidzi, po czym z dumą ogłasza, że tak! to właśnie było to!!!Ja bardzo lubię filmowych "Watchmen", a na nowego Supermana czekałem jak głupi od pierwszego teasera. Czy ja mogę krytykować? :) RE: Man of Steel(Zack Snyder) - Grievous - 25-06-2013 (25-06-2013, 19:47)Crov napisał(a):(25-06-2013, 10:51)Grievous napisał(a):Nie, mistrzu, bo "dobro" to określenie wynikające z zasad panujących w społeczeństwie, a nie w biologii.Cytat:Nieistnieje coś takiego jak bycie z natury jakimś (moralnie). Jesteśmy wynikiem równania naszej biografii. Tyle że "dobro" jako określenie wynikające z zasad panujących w społeczeństwie, to nic innego jak zbiór cech które takowe społeczeństwo postrzega jako pozytywne. Clark odziedziczył cechy postrzegane jako "dobre" ergo jest dobry z natury. RE: Man of Steel(Zack Snyder) - Gal Anonim - 25-06-2013 (25-06-2013, 20:18)Grievous napisał(a):O tym pisałem. Nie chce mi się odpisywać dwa razy na to samo, więc przeczytaj proszę moje wcześniejsze posty, jeżeli Cię to interesuje.Cytat:Nie, mistrzu, bo "dobro" to określenie wynikające z zasad panujących w społeczeństwie, a nie w biologii. RE: Man of Steel(Zack Snyder) - Martinipl - 25-06-2013 Hahaha ale fajny film! ...nie. Jako film o inwazji obcych z jakimś tam powodem: 8/10 Jako film o oryginie Supermena 8/10 Jako film o Supermenie 4/10 Jako rozrywka z superbohaterem 1/10 Wyjdzie jakoś 5/10... w porywach. Wynudziłem się okropnie, totalnie czego innego się spodziewałem. Ale muzyka najlepsza, tyle dobrze. RE: Man of Steel(Zack Snyder) - Grievous - 25-06-2013 (25-06-2013, 20:20)Crov napisał(a):(25-06-2013, 20:18)Grievous napisał(a):O tym pisałem. Nie chce mi się odpisywać dwa razy na to samo, więc przeczytaj proszę moje wcześniejsze posty, jeżeli Cię to interesuje.Cytat:Nie, mistrzu, bo "dobro" to określenie wynikające z zasad panujących w społeczeństwie, a nie w biologii. Nie, nie o tym. Podkreśliłeś że "dobro" wywodzi się tylko z zasad społeczno-kulturowych, negując wpływ biologii. Tyle że tzw "dobro" to nic innego jak cechy pozytywne, które są przecież genetycznie dziedziczne. Pisałeś także że "Jesteśmy wynikiem równania naszej biografii" jako kontrargument na to że nie można być z natury "jakimś". Otóż można, poprzez dziedziczność cech. Jeżeli odziedziczyłeś cechy które w społeczeństwie są postrzegane jako "dobre", to jesteś z natury "dobry". Dlatego np. rodzeństwo, mimo wychowania w takich samych warunkach i w takich samych wartościach, często wyrasta na kompletnie inne osoby, gdyż odziedziczyli inną pulę cech. RE: Man of Steel(Zack Snyder) - Gal Anonim - 25-06-2013 (25-06-2013, 20:48)Grievous napisał(a):Nie negowałem wpływu biologii (bo musielibysmy sie rozdrabniać). Napisałem, że Superman może być conajwyżej empatyczny (ew. alturistyczny) i to go czyni dobrym, ale tego nie widać w filmie. Nie rusza go śmierć milionów (bardziej go boli, gdy zabija Zoda), ba, jest w stanie całować się pośród ich zwłok. To jak całuski w ruinach po upadku WTC.(25-06-2013, 20:20)Crov napisał(a):(25-06-2013, 20:18)Grievous napisał(a):O tym pisałem. Nie chce mi się odpisywać dwa razy na to samo, więc przeczytaj proszę moje wcześniejsze posty, jeżeli Cię to interesuje.Cytat:Nie, mistrzu, bo "dobro" to określenie wynikające z zasad panujących w społeczeństwie, a nie w biologii. RE: Man of Steel(Zack Snyder) - Gieferg - 25-06-2013 Cytat:totalnie czego innego się spodziewałem Ciekawe czego... RE: Man of Steel(Zack Snyder) - Predator895 - 25-06-2013 Pewnie czerwonych gaci nałożonych na spodnie i pedalskiego czarnego loczka na czole :D RE: Man of Steel(Zack Snyder) - TheKing23 - 25-06-2013 http://www.filmweb.pl/film/Cz%C5%82owiek+ze+stali-2013-305388/discussion/Nowa+definicja+debilizmu...,2231549 RE: Man of Steel(Zack Snyder) - SonnyCrockett - 26-06-2013 No way...TheKing23 żyje i pisze do nas :) RE: Man of Steel(Zack Snyder) - Bogdan - 26-06-2013 lol RE: Man of Steel(Zack Snyder) - Grievous - 26-06-2013 World's Finest :P RE: Man of Steel(Zack Snyder) - Huntersky - 26-06-2013 http://www.youtube.com/watch?v=lBrL5HrTAP4&feature=youtu.be RE: Man of Steel(Zack Snyder) - Mierzwiak - 26-06-2013 @Phil: "Ot" jeśli już ;) @Hunter, ostrzegaj następnym razem. Uszy mi krwawią. RE: Man of Steel(Zack Snyder) - wujo444 - 26-06-2013 Byłem, widziałem, i jestem kontent. Jasne, było trochę dziur scenariuszowych (zwłaszcza związanych z mocami Kryptonian i ich laserem + czarna dziura), kilka marnych dowcipów (pani kapitan na końcu), trochę zbędnych ujęć przyrody i bardzo głupie skakanie bachora z peleryną ale ogólnie... Snyder zrobił swój najładniejszy film. Fantastyczne zdjęcia doskonale uzupełnia muzyka, dzięki czemu pierwszy lot ma więcej energii niż podobne tego typu sceny. No i jest epicki rozpierdol, czego najbardziej oczekiwałem. W dodatku udało się wycisnąć z Supermana coś ponad pelerynę i bycie super, wreszcie jest to jakaś postać (patrz przesłuchanie). Do ideału trochę zostało, ale odzyskałem zaufanie do Snydera :) 8/10 RE: Man of Steel(Zack Snyder) - Huntersky - 26-06-2013 Phil napisał(a):Kolejny element ekscytacji, którego nie rozumiem. Ot zwykły sidekick złego.Zwykły, nie zwykły, na pewno wzbudza duże zainteresowanie widzów, coś jak Boba Fett w ESB ale na mniejszą skalę. :P Swoją drogą, skoro to może jest szansa na jakąś Superwoman. :P RE: Man of Steel(Zack Snyder) - Gamart - 26-06-2013 Cytat:to może jest szansa na jakąś Superwoman. :PW komiksowym prequelu filmu okazuje się, że RE: Man of Steel(Zack Snyder) - Huntersky - 26-06-2013 RE: Man of Steel(Zack Snyder) - Gamart - 26-06-2013 Huntersky - Wątpliwe, czytałem to po łebkach jakiś czas temu i nie pamiętam dokładnie, ale ten pojazd, który znalazł Superman był zapomnianym statkiem zwiadowczym i miał tysiące lat, Natomiast podróżowała w diametralnie innych okolicznościach. RE: Man of Steel(Zack Snyder) - Lambon - 26-06-2013 skąd można wziąć ten komiksowy prequel? |