![]() |
|
Ulubione filmy - Wersja do druku +- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl) +-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3) +--- Dział: Ankiety, sondy, plebiscyty, głosowania (https://forumkmf.pl/Forum-Ankiety-sondy-plebiscyty-g%C5%82osowania--26) +--- Wątek: Ulubione filmy (/Thread-Ulubione-filmy--106) |
- HeLLa - 25-08-2008 A to kilka moich filmów: - stara trylogia Star Wars - za całokształt - Wywiad z wampirem - bo Tomkowi chciało się tam jeszcze grać no w Vanilla Sky też ale dalej było już coraz gorzej - Breaveheart'a - za niesamowitą muzykę i rząd gołych pośladków - Blade Runner - za zblazowanego Forda, strugi deszczu i czerwone usta większości kobiet w filmie - i ostatni może nie tak topowy ale mam wielki do niego sentyment - Dirty Dancing - za siostrę głównej Baby i jej rozterki o małej ilości par butów. - Bartholomew - 07-04-2010 tak sobie wypisze, bo zawsze chcialem to zrobic :) -Blade Runner -Once Upon a Time in the West -Fight Club -Rumble Fish -Rob Roy -Terminator 2 -Texas Chainsaw Massacre -Goodfellas -Pale Rider -LOTR: The Fellowship of the Ring (dir cut) -Night of the Living Dead i od niedawna: -Picnic at Hanging Rock (!) kolejnosc przypadkowa - Macamel - 09-04-2010 uwielbiam kino akcji made by John Woo (Lepsze jutro, Kula w łeb, Hard Boiled, The Killer, Face/Off) i filmy kręcone w podobnym stylu (Cobra, Desperado, Matrix) jak i inne filmy z lat 70 (Brudny Harry, Ojciec Chrzestny, Rocky), 80 (Tango i Cash, Szklana Pułapka, Predator) i 90 (Bad Boys, Leon Zawodowiec). Te filmy miały swoj klimacik, dramaturgie, fabułę, aż chce sie do nich wracać, nie to co teraz: niektóre filmy są tak zrobione, że widz chce o nich jak najszybciej zapomnieć... - Bakchos - 09-04-2010 Nie potrafię podać jakieś mojego top ten, wypisze kilka tytułów, które uwielbiam: - Dead poets Society - Brain Dead - The Beyond - Goodfellas - Volver - Porozmawiaj z nią - Dogville - Przełamując fale - Wall:e - Texas Chainsaw Massacre - Donnie Darko - Lot nad kukułczym gniazdem - Edward Nożycoręki - Lśnienie - Noc Żywych Trupów - Mechaniczna Pomarańcza - Pulp Fiction - Lost Highway .........and many more........ - Joe Chip - 14-09-2010 O, jest tego naprawdę w pizdu i jeszcze trochę. :wink: Nie ma sensu jakoś porządkować bo i tak przybędą nowe i nowe. Trzeba w końcu kiedyś luknąć coś z Wong Kar Waia, więcej Cassavetesa obejrzeć, odświeżyć sobie Bunuela i tak dalej, itd. A jakieś ulubione? Z rozmaitych gatunków: - Texas Chainsaw Massacre - The Killer - Die Hard - 2001 - A Space Odyssey - Godfather 1, 2 - Touch of Zen - Dzika Banda - Poszukiwacze - Deszczowa piosenka - Klub winowajców - Hellraiser - Lśnienie - Halloween - Dragon Inn - Opowieści księżycowe - Scanners - Videodrome - Zemsta po latach - Francuski łącznik - The Beyond - Późna wiosna - Tokijska opowieść - Vertigo - Psychoza - Szatańskie tango - Star Trek: The Motion Picture - Komedianci - Reguła gry - Jesienne popołudnie - Lot nad kukułczym gniazdem - Dr. Strangelove - Osiem i pół - Słowo - Persona - Zwierciadło - Kobieta pod presją - Robocop - Chińskie duchy - trylogia - Evil Dead - trylogia - Droga do miasta, Nieugięty, Świat Apu - Pragnienie - Pyassa - Indiana Jones - Czas apokalipsy - Rękopis znaleziony w Saragossie - Popiół i diament - 12 gniewnych ludzi - Spirited Away - To wspaniałe życie - Anioł przy moim stole - Odmienne stany świadomości - Conan Barbarzyńca - Pink Flamingos - Światła wielkiego miasta - Harakiri - Siedmiu samurajów - Zawieście czerwone latarnie - Noc myśliwego - Suspiria - Policyjna opowieść Wystarczy. Teraz mogę dorzucić też "Heat". Bakchos napisał(a):.........and many more........ Dokładnie. RE: Ulubione filmy - Juby - 26-06-2013 Po 20 miesiącach zaktualizowałem swoją listę ulubionych filmów na filmwebowym blogu. Cholernie trudno jest porównywać filmy z rożnych lat/epok/gatunków itp. dlatego nie jestem do niej w 100% przekonanych i pewnie codziennie będę w niej coś zmieniał (aż w końcu się wścieknę i ją usunę jak ostatnią), ale tak mniej/więcej to u mnie wygląda. RE: Ulubione filmy - smackey - 26-06-2013 nie najgorsza ta lista aczkolwiek żadnego noirka, filmów królów typu hitchcock czy wilder, nie umieszczenie takich arcydzieł jak american beauty, carlito's way czy sin city na 60 filmów (co wcale nie jest mało) a znajdują się mocno OKALENICPOZATYM filmy typu v jak vendetta, titanic czy....speed...trochę boli, trochę tylko bo to i tak nic nie zmienia :D ogólnie też ostatnio oglądam swoje wszystkie dziesiątki i dziewiątki na filmwebie aby stworzyć swoje top10, 20, 50, 100 czy ile tam i też utworzyć jakąś swoją listę RE: Ulubione filmy - Perfik - 26-06-2013 Sam zacząłem układać listę 100 ulubionych filmów, ale sama próba posortowania wszystkich 25 "dziesiątek" sprawiła, że mi się odechciało. Tym bardziej, że na 9/10 oceniłem na filmwebie 102 filmy. Stanęło więc na liście absolutnie ulubionych 25 filmów w kolejności, która i tak mi nie pasi :) http://www.filmweb.pl/user/Perfik/blog/552997 RE: Ulubione filmy - Gieferg - 26-06-2013 (26-06-2013, 22:08)smackey napisał(a): nie najgorsza ta lista aczkolwiek żadnego noirka, filmów królów typu hitchcock czy wilder, nie umieszczenie takich arcydzieł jak american beauty, carlito's way czy sin city na 60 filmów (co wcale nie jest mało) a znajdują się mocno OKALENICPOZATYM filmy typu v jak vendetta, titanic czy....speed...trochę boli, trochę tylko bo to i tak nic nie zmienia :D U mnie też by nie było żadnych Hitchcocków i reszty wspomnianych (Sin City? American Beauty? Give me a break...), a Titanic i Speed w setce z pewnością. Ale nie chce mi się układać takiej listy. RE: Ulubione filmy - smackey - 27-06-2013 (26-06-2013, 23:39)Perfik napisał(a): Sam zacząłem układać listę 100 ulubionych filmów, ale sama próba posortowania wszystkich 25 "dziesiątek" sprawiła, że mi się odechciało. Tym bardziej, że na 9/10 oceniłem na filmwebie 102 filmy. tutaj ciekawsza (w sensie, że bardziej mi odpowiadająca :D) lista, jedna rzecz mnie tylko zastanawia. dwunastu gniewnych ludzi, nie widziałem rimejku ale jakoś ciężko mi uwierzyć, że może być lepszy od oryginału. faktycznie tak uważasz czy pomimo, że tak Ci się podobała ta wersja nie chcesz się zabrać za oryginał :D ? RE: Ulubione filmy - Perfik - 27-06-2013 Wiedziałem, że będę musiał się tłumaczyć :P. Remake widziałem jako pierwszy. Jedyny powód dla którego wolę go od oryginału, to fakt, że nie przepadam za manierą aktorską z tamtych lat. RE: Ulubione filmy - Capt. Nascimento - 21-08-2014 To ja wkleję mój aktualny ranking top20 wszechczasów: 1. Harakiri (1962) i Bunt (1967) - ex aequo, reż. Masaki Kobayashi 2. Popiół i diament (1958) i Kanał (1956) - ex aequo reż. Andrzej Wajda 3. Dwunastu gniewnych ludzi (1957) - reż. Sidney Lumet 4. Żądło (1973) - reż. George Roy Hill 5. Motyl i skafander (2007) - reż. Julian Schnabel 6. Zabić drozda (1962) - reż. Robert Mulligan 7. Wyrok w Norymberdze (1961) - reż. Stanley Kramer 8. Za wszelką cenę (2004) i Rzeka tajemnic (2003) - reż. Clint Eastwood 9. Elitarni - ostatnie starcie (2010) - reż. José Padilha 10. Blue is the warmest colour (2013) - reż. Abdellatif Kechiche 11. Sekret jej oczu (2009) - reż. Juan José Campanella 12. Pogorzelisko (2010) - reż. Denis Villeneuve 13. Grobowiec świetlików (1998) - reż. Isao Takahata 14. Lot nad kukułczym gniazdem (1975) - reż. Miloš Forman 15. Człowiek słoń (1980) - reż. David Lynch 16. Życie jest piekne (1997) - reż. Roberto Benigni 17. Dawno temu w Ameryce (1984) - reż. Sergio Leone 18. Misja (1986) - reż. Roland Joffé 19. Krótki film o zabijaniu (1988) - reż. Krzysztof Kieślowski 20. Pociąg (1959) - reż. Jerzy Kawalerowicz RE: Ulubione filmy - Juby - 21-08-2014 Cytat:To ja wkleję mój aktualny ranking ulubionych filmów: Poprawione, bo Top20 przy liście zawierającej 23 filmy brzmi idiotycznie. A lista to totalnie nie moja bajka. Zero kina akcji? I widziałem z niej zaledwie 11 filmów. RE: Ulubione filmy - krysiron - 21-08-2014 Bo to jak w sporcie, jak dwa filmy zajmują np. miejsce nr 2, to następne miejsce powinno być nr 4 a nie nr 3. Lista to moja bajka:P Ale już chyba gdzieś umieszczałeś, w innym temacie. RE: Ulubione filmy - Capt. Nascimento - 21-08-2014 A może chodzi o 20 miejsc, a nie filmów, więc przyjmuję możliwość ex aequo? Że mamy kompletnie inne gusta to już zdążyłem zauważyć. :P Poza tym Elitarni 2 akcji mają w sobie sporo. Jakbym zrobił więcej miejsc, to Gorączka znalazłaby się gdzieś na 21-25 miejscu, może Szklana Pułapka za 30tką. Juby napisał(a):I widziałem z niej zaledwie 11 filmów. Jest trochę kina europejskiego. Wierz czy nie, ale poza Hollywood też powstają świetne filmy! :P krysiron napisał(a):Lista to moja bajka:P Ale już chyba gdzieś umieszczałeś, w innym temacie. Tam było top10 i to bez żadych ex aequo, w dodatku zrobione trochę na szybko. A w tej liście udało mi się upchnąć wszystko co najważniejsze. RE: Ulubione filmy - simek - 21-08-2014 Fajna lista, wszystkie filmy lubię, ale 10/10 to żaden u mnie nie ma, podoba mi się natomiast rozstrzał czasowy: 1956-2013, a nie jak u wszelkiej maści snobów, według których po 1980 to już dobre kino za cholerę nie powstawało, albo z drugiej strony są ludzie dla których wszystko co starsze niż Ojciec Chrzestny zasługuje na miejsce w muzeum, a nie w odtwarzaczu :) RE: Ulubione filmy - Juby - 21-08-2014 (21-08-2014, 15:24)Capt. Nascimento napisał(a): A może chodzi o 20 miejsc, a nie filmów, więc przyjmuję możliwość ex aequo? Przeczytaj to co napisałeś i poszukaj w tym sensu. Jeśli masz dwa filmy ex aequo na pierwszym miejscu to następne dwa powinny być na miejscu 3, a ten z trzeciego na piątym. Lista powinna kończyć się na Dawno temu w Ameryce. RE: Ulubione filmy - Capt. Nascimento - 21-08-2014 Ło jezu, moja lista i moje zasady. Lepiej to wygląda tak, niż gdybym zrobił top23 filmów wszechczasów. Widział kto taki ranking? RE: Ulubione filmy - Juby - 21-08-2014 Ale tu nie chodzi o zasady. Jeżeli wypisujesz 23 tytuły to czy są w nich dwa filmy na jednym miejscu czy nie TO NIE JEST TOP20! I co złego byłoby w top23? Ja niedawno podawałem link do swojego top6. Przecież nie możesz określić ilości swoich ulubionych filmów. (21-08-2014, 15:33)simek napisał(a): (...) a nie jak u wszelkiej maści snobów, według których po 1980 to już dobre kino za cholerę nie powstawało (...) Powstało... ale w krajach, których położenia na mapie nie potrafiłbyś wskazać. ;) Hollywood to zuo. RE: Ulubione filmy - nawrocki - 16-06-2017 Wygląda bardziej jak lista filmów, które widziałeś w tym miesiącu. |