Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Repo Men 2010 - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3)
+--- Dział: Filmy zagraniczne (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-zagraniczne--12)
+--- Wątek: Repo Men 2010 (/Thread-Repo-Men-2010--1478)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9

RE: Repo Men 2010 - military - 09-05-2014

Widmo komuny

RE: Repo Men 2010 - Negatywny - 09-05-2014

(09-05-2014, 07:52)Mental napisał(a): Nie wierzę, że muszę to ciągle powtarzać. Prywatny, korporacyjny (oczywiście) system służby zdrowia, w którym banda psychopatów morduje ludzi za niepłacenie w terminie za organy. Do tego biedacy (nielegalni imigranci?) koczujący gdzieś na peryferiach miasta pozbawieni podstawowych "praw", ścigani przez korporacyjnych psycholi. No i oczywiście predatory credit-card lenders. Jeżeli to nie jest antyutopijna wizja spłodzona przez lewacki umysł, to ja nie wiem, co nią jest.

No ale przepraszam bardzo to jest jakaś skrajnie nierealistyczna wizja? Rozumiem, że jedyny prawomyślny obraz to liberalna utopia w której nowe serce kosztuje 5 złotych a wszyscy zarabiają grube setki tysięcy złotych. Muszę cię niestety rozczarować, ale w socjaliźmie w którym żyjemy zwykła chemia podczas białaczki to koszt od kilkunastu do kilkuset tysięcy zł. Nawet przyjmując, że w warunkach zdrowej rynkowej konkurencji ceny tych terapii spadłyby 3krotnie, to nadal mało kogo na to byłoby stać skutkiem czego powiedzmy z połowa ludzi chorych na białaczkę nie miała by żadnych szans na leczenie. Wg. ciebie mówienie o tym to komunizm? Co byś chciał niby zobaczyć w repo menie? że windykatorzy przyjeżdżają pobrać serce, a kapitaliści klaszczą i wręczają im ordery czy też w tej twojej kapitalistycznej utopi wszyscy są bogaci? A może film o tym jak to zajebiście zostać uratowanym i obciążonym kredytem, którego nie zdoła się spłacić do końca życia?

(09-05-2014, 07:52)Mental napisał(a): Wpisz sob w googlu Jude Law repo man health care alb Live Schreiber Repo Man health care i masz - wszyscy gadają to samo:
I love the idea that, if you ask the question of what happens to health care if we continue to treat it like a privatized for-profit industry.

A jesteś może przypadkiem w stanie udowodnić, że zadanie sobie pytania co się stanie jest automatycznie lewactwem, albo absolutnie wykluczyć możliwość powstania takiej sytuacji w przyszłości? To jest jak rozumiem wg ciebie niemożliwe? Czyli jeśli w przyszłości korporacje opracują drogie sztuczne organy to każdego będzie na nie stać i wszyscy będą zadowoleni?

(09-05-2014, 07:52)Mental napisał(a): Ale
Najwyraźniej jesteś jedynym, który nie widzi tego, co się w tym filmie odpierdala, i jaki przekaz idzie w eter.

Jedyny raczej nie jestem, zaufaj mi. Widocznie ty musisz sprawdzić swoją definicję komunizmu czy lewactwa, bo kiedy ja ostatnio sprawdzałem to jeszcze lewactwem nie były wszystkie wizje świata w których korporacje przejmują władzę na świecie. I przekaz który idzie w eter ja jednak widzę zupełnie inny niż ty bo całkowicie racjonalny.

(09-05-2014, 07:52)Mental napisał(a): Ja byłem dwukrotnie banowany na lewackich blogach, a moje komentarze usuwane, gdy pod recenzją tego filmu pisałem o rzeczach, które Verhoeven przemilczał a propo Detroit.

Sorry ale ja się tym lewakom nie dziwię, bo verchowen niczego nie przemilczał, on po prostu nie robił filmu o historii detroit. Natomiast skupiając się wyłącznie na tym co w swoim filmie pokazał można uznać go za wrednego komucha:

No bo mamy prywatną korporację która pierze ludziom mózgi. SPRYWATYZOWANA w 100% policja (realizująca interesy korporacji a nie społeczeństwa) jest gromiona przez szerzącą się na ulicach bandyterkę. Tymczasem zwykłego człowieka można potraktować jak przedmiot i POBRAĆ SOBIE JEGO ORGANY zupełnie nie przejmując się niczyim zdaniem na ten temat. Wielka korporacja przedstawiona w 100% w negatywnym świetle, zorientowana wyłącznie na zysk i zupełnie nie przejmująca się losem ludzi. Ten film to praktycznie modlitwa o komunizm.
To samo generalnie w johhny mnemonicu i jeszcze jakby się przyjrzeć to w każdym innym cyberpunkowym filmie.

W sumie matrix to też lewacki gniot, no bo biedny neo orze w kubiku w korpo i jest nieszczęśliwy (bo korpo to zuuuuo) i roi sobie z tego wszystkiego, że taki świat nie może być prawdziwy. Na szczęście odkrywa, że pod ziemią żyje murzyńska komuna, która tańczy, śpiewa i wszyscy mają gówno ale przynajmniej po równo :) Niby jaki przekaz bije z tego filmu: XX wieczny korporacyjny system i społeczeństwo ten model utrzymujące to system niewolniczy - komuno wróć.

RE: Repo Men 2010 - Mental - 09-05-2014

Cytat:Rozumiem, że jedyny prawomyślny obraz to liberalna utopia

Nie widziałem nigdy filmu, który promowałby liberalną utopię. Jedyna prawomyślna wizja to zatem komunistyczna utopia z państwowym monopolem na świadczenie usług medycznych.

Cytat:ceny tych terapii spadłyby 3krotnie, to nadal mało kogo na to byłoby stać

Ale nie byłoby przymusowych składek. Pieniądze, które teraz tracisz bezpowrotnie, w liberalnej utopii mógłbyś zainwestować. Mówimy tu o pieniądzach całych rodzin - matki, ojca, dzieci, pracujących kilkadziesiąt lat i okradanych regularnie z gigantycznych fortun.

Cytat:Co byś chciał niby zobaczyć w repo menie?

Liberalną utopie oczywiście. Coś jak w "Dallas Buyers Club".

Cytat:Czyli jeśli w przyszłości korporacje opracują drogie sztuczne organy to każdego będzie na nie stać i wszyscy będą zadowoleni?

Wymagasz od liberalnej utopii niemożliwego - żeby każdy i wszyscy byli zadowoleni. Takie coś tylko w komunizmie z państwową służba zdrowia.

Cytat:bo kiedy ja ostatnio sprawdzałem to jeszcze lewactwem nie były wszystkie wizje świata w których korporacje przejmują władzę na świecie.

Film, w którym korporacje przejmują władze nad światem, to uproszczona wizja lewaka, który nigdy w życiu nie zadał sobie nawet trudu, żeby pomyśleć o przyczynach takiego stanu rzeczy.

Cytat: on po prostu nie robił filmu o historii detroit.

Na swoje szczęście. Inaczej nigdy nie znalazłby dystrybutora.

Cytat:No bo mamy prywatną korporację która pierze ludziom mózgi. SPRYWATYZOWANA w 100% policja (realizująca interesy korporacji a nie społeczeństwa) jest gromiona przez szerzącą się na ulicach bandyterkę. Tymczasem zwykłego człowieka można potraktować jak przedmiot i POBRAĆ SOBIE JEGO ORGANY zupełnie nie przejmując się niczyim zdaniem na ten temat. Wielka korporacja przedstawiona w 100% w negatywnym świetle, zorientowana wyłącznie na zysk i zupełnie nie przejmująca się losem ludzi. Ten film to praktycznie modlitwa o komunizm.

Tak, to jest modlitwa o komunizm. Wszystko co naszkicowałeś wyżej to lewackie wyobrażenie wolnego rynku.

RE: Repo Men 2010 - military - 09-05-2014

Cytat: Ten film to praktycznie modlitwa o komunizm.

Jakoś nikt nie zauważa, że to państwo miało monopol na służby porządkowe i to państwo zdecydowało o wynajmowaniu tej jednej korporacji do świadczenia tych usług. To nie jest wolny rynek usług ochrony - to jest po prostu państwo, które korzysta z podwykonawcy.

Kiedyś czekałem na przystanku na autobus, który się długo spóźniał, a jak przyjechał, okazał się zdezelowany i śmierdzący. Autobus prywiaciarza. Jakiś gość zaczął narzekać, że kiedyś, za państwowej komunikacji, to było lepiej, nowsze autobusy itp. Tylko zapomniał o tym, że ten akurat autobus obsługiwał jedną z linii komunikacji publicznej - miasto nie miało własnych autobusów więc wynajęło gościa z takim gratem, żeby jeździł na tej linii. To nie jest przykład działania wolnego rynku ani "prywaciarzy" - to miasto zdecydowało, że taki grat będzie woził ludzi, tak samo jak to władze Detroit zdecydowały, że tylko i wyłącznie OCP będzie w Robocopie strzegło porządku.

Myślę, że to Mental miał na myśli, pisząc o tym, że lewacy nawet chwili nie poświęcają na zastanowienie się nad przyczynami korporacjonizmu.

(09-05-2014, 09:33)Mental napisał(a): Nie widziałem nigdy filmu, który promowałby liberalną utopię. Jedyna prawomyślna wizja to zatem komunistyczna utopia z państwowym monopolem na świadczenie usług medycznych.

nawet w takim socjalistycznym kraju jak polska państwo nie posiada takiego monopolu więc co to ma wspólnego z filmem w którym jest powiedziane tylko tyle, że handlem organami zajmują się korporacje, o których nic więcej nie wiadomo?

(09-05-2014, 09:33)Mental napisał(a): Ale nie byłoby przymusowych składek. Pieniądze, które teraz tracisz bezpowrotnie, w liberalnej utopii mógłbyś zainwestować. Mówimy tu o pieniądzach całych rodzin - matki, ojca, dzieci, pracujących kilkadziesiąt lat i okradanych regularnie z gigantycznych fortun.

No fajnie, ale spróbuj zrozumieć, że jakiś odsetek ludzi których na coś nie będzie stać w tej sytuacji jest w pisany w system i wręcz dla tego systemu konieczny. Wszystko pięknie dopóki akurat nie trafisz do tego marginalnego procenta, co właśnie w tym filmie przytrafia się bohaterowi. Rozumiem, że w przeciwieństwie do niego ty się kładziesz i z godnością czekasz na śmierć śpiewając pochwalną pieśń o doborze naturalnym?

(09-05-2014, 09:33)Mental napisał(a): Liberalną utopie oczywiście. Coś jak w "Dallas Buyers Club".

bo lubisz, kiedy prezentowany jest wyłącznie jedyny pogląd który ty uznajesz za słuszny?

(09-05-2014, 09:33)Mental napisał(a): Wymagasz od liberalnej utopii niemożliwego - żeby każdy i wszyscy byli zadowoleni. Takie coś tylko w komunizmie z państwową służba zdrowia.

Zupełnie odwrotnie, to ty wymagasz, żeby w filmie nie można było pokazać sytuacji tych którzy akurat z takiego systemu mogą być niezadowoleni. Powinnieśmy udawać, że ich nie ma czy mówić otwarcie, że powinni umierać?

(09-05-2014, 09:33)Mental napisał(a): Film, w którym korporacje przejmują władze nad światem, to uproszczona wizja lewaka, który nigdy w życiu nie zadał sobie nawet trudu, żeby pomyśleć o przyczynach takiego stanu rzeczy.

Eeeeeee... czyli każdy cyberpunkowy film to komunistyczna propaganda. ok.

(09-05-2014, 09:33)Mental napisał(a): Tak, to jest modlitwa o komunizm. Wszystko co naszkicowałeś wyżej to lewackie wyobrażenie wolnego rynku.

Ok, nie mam więcej pytań :)

resztę rozmowy musielibyśmy już kontynuować wyłącznie w kontekście politycznym, bo w nawiązaniu do filmów to całkowicie nie ma sensu jak dla mnie.

(09-05-2014, 09:50)military napisał(a): Myślę, że to Mental miał na myśli, pisząc o tym, że lewacy nawet chwili nie poświęcają na zastanowienie się nad przyczynami korporacjonizmu.

Oczywiście, tylko, że tak długo jak w repo manie nie zostało w żadnym momencie określone co doprowadziło do zaistniałej sytuacji nie można mówić, że film jest krytyką kapitalizmu. Równie dobrze możemy sobie założyć, że korporacja handlująca organami dostała ten monopol od państwa, albo, że państwowe regulacje doprowadziły do braku konkurencji na tym polu i do przejęcia całego rynku przez jedną firmę. Innymi słowy film nie wyklucza tego, że za 100% chorym i wykrzywionym systemem handlu organami stoją socjalistyczne problemy. Ten film zwyczajnie w takie diagnozy się nie bawi, i wyciąganie tego typu wniosków to szukanie dziury w całym z pominięciem tego o czym ten film tak naprawdę jest: o wizji w której organy są tak samo traktowane jak wszelkie inne dobra.
Jeśli to jest krytyka kapitalizmu, to najwyraźniej zasługuje on na krytykę. Tylko, że właśnie komunistyczne myślenie to myślenie, że coś jest zawsze w 100% dobre a coś w 100% złe. Zadanie pytania czy rynkowe mechanizmy sprawdzają się w przypadku ludzkich organów to nie jest od razu komunizm. Równie dobrze można by zrobić film w którym ludzi za długi sprzedaje się w niewolę i nazwać ten film lewackim bo śmie krytykować rynkowe mechanizmy.

Rozumiem panowie, że np. obecnie przyjęty chyba na całym świecie zakaz handlu organami jest lewacki? No bo przecież jest to ograniczenie prawa własności, a już chyba nie ma nic bardziej lewackiego niż to. Przecież to chore, żeby człowiek nie mógł sobie normalnie wystawić na allegro własnej nerki i żeby jakieś wredne państwo mu narzucało co może zrobić z tak bardzo osobistą rzeczą. Chcącemu nie dzieje się krzywda, nie?
Ile tysięcy ludzi ginie rocznie bo nie może sobie kupić nerki, bo państwo zakazało handlu tym towarem. Czyż nie jest to wielki światowy problem który prawica powinna wziąć na celownik? I nie jest to jakaś wydumana wizja przyszłości tylko coś co się dzieje tu i teraz. W dodatku ten socjalistyczny zakaz doprowadził do wytworzenia całego organowego podziemia, gdzie poluje się na organy dla bogaczy bo nie mogą sobie ich oni normalnie kupić.

Negatywny, jako że robi się z tego pomału galop Gisha, mam do ciebie krótkie pytanie w kontekście Repo Mena:

1. Czy Repo Man jest krytyką wolnego rynku i prywatyzacji sektora usług medycznych? TAK/NIE

Cytat: obecnie przyjęty chyba na całym świecie zakaz handlu organami jest lewacki?

Jest nielibertariański. Prawica i lewica oczywiście popierają ten zakaz.

(09-05-2014, 10:16)Mental napisał(a): 1. Czy Repo Man jest krytyką wolnego rynku i prywatyzacji sektora usług medycznych? TAK/NIE

NIE

(09-05-2014, 10:16)Mental napisał(a):
Cytat: obecnie przyjęty chyba na całym świecie zakaz handlu organami jest lewacki?
Jest nielibertariański. Prawica i lewica oczywiście popierają ten zakaz.

Aha, ale już film który pokazuje możliwą patologię w 100% urynkowionym handlu organami jest nie "nielibertariański", tylko lewacki i komunistyczny, mimo, że prawica i lewica zgodnie byłaby czemuś takiemu przeciwne? Ciekawe.

Swoją drogą uważam, że libertarianizm tak samo jest przeciwny sprzedawaniu ludzi w niewolę jak i pobieraniu od nich organów kiedy będzie to już ostatnia wartościowa rzecz jaką będą posiadać. Libertarianizm = komunizm?
(09-05-2014, 10:16)Mental napisał(a): Negatywny, jako że robi się z tego pomału galop Gisha (...)

Nie, nie robi, się, pomału to się po prostu okazuje, że populistycznie krzyczysz o lewactwie i komuniźmie w repo manie, a nie jesteś w stanie tego nie tylko udowodnić samemu filmowi, ale nie byłbyś tego nawet w stanie zrobić pomijając film i skupiając się na głoszonej przez ciebie tezie: "krytyka wolnego handlu organami" = lewactwo".

Cytat:NIE

A zatem gdybym spytał reżysera tego filmu, czy prywatyzacja sektora usług medyczny i likwidacja wszelkich barier wejścia na rynek medyczny jest ok, ten by przytaknął i powiedział "super, uważam podobnie"?

Cytat:libertarianizm tak samo jest przeciwny sprzedawaniu ludzi w niewolę jak i pobieraniu od nich organów kiedy będzie to już ostatnia wartościowa rzecz jaką będą posiadać.

Libertarianizm głosi, że ciało człowieka należy do niego i tylko do niego i jeżeli będzie chciał sprzedać swoje organy, to może to zrobić.
Cytat:pomału to się po prostu okazuje, że populistycznie krzyczysz o lewactwie i komuniźmie w repo manie, a nie jesteś w stanie tego nie tylko udowodnić samemu filmowi, ale nie byłbyś tego nawet w stanie zrobić pomijając film i skupiając się na głoszonej przez ciebie tezie: "krytyka wolnego rynku usług medycznych" = lewactwo".

Raz, że jestem teraz w pracy, więc średnio mam czas się odnosić szczegółowo do wszystkiego, a dwa: Repo Man to JEST film lewacki. Przedstawia wolny rynek i prywatny sektor usług medycznych jako najgorsze zło tego świata.

RE: Repo Men 2010 - RandoMan - 09-05-2014

Negatywny:

Cytat:Równie dobrze można jechać np. po Robocopie, że to lewacki film, bo verchowenowi nie podoba się wolny rynek, korporacje, nachalny marketing etc.

Po pierwsze primo "Robocop" nie jest o tym, OCP jest tylko tłem, a właściwa oś fabularna to bardziej fantastyczno-naukowa opowieść o Jezusie (albo golemie - jak wolisz). "Repo Men" za to jest jednoznacznie o złu wynikającym z prywatyzacji służby zdrowia. Po drugie primo ultimo: OCP ani w pierwszym Robo, ani w remake'u nie jest organizacją jednoznacznie złą. Do diabła, w remake'u robią dla ludzi roborączki i robonóżki! I raczej nie wyrywają ich z korpusu petentowi, jeśli ten nie spłaci raty w terminie.

Cytat:Jakby nie zachwalać prywatnej służby zdrowia, to jest ona godzeniem się, że jakiś odsetek pacjentów nie będzie miał pieniędzy na leczenie i będzie musiał pójść do piachu.

A państwowa służba zdrowia jest godzeniem się na to, że na prosty zabieg czekasz kilka lat. A jak zabieg jest mniej prosty, to już umrzeć możesz przez to czekanie, więc musisz płacić podwójnie: raz, że za składkę zdrowotną, dwa że za prywatnego lekarza.

Cytat:Film pokazuje sytuację w której tą kwestię traktuje się trochę inaczej niż obecnie (bo to uwaga, nie dokument, tylko sci-fi, mroczna groteska) gdzie kwestię służby zdrowia traktuje się równie mechanicznie jak wszelkich innych usług.

Nie musisz mi tłumaczyć filmu, wiem, co widziałem.

Cytat:Sorry, płatna służba zdrowia nie jest idealna, na przekrętach korporacyjnych zaczynając, na odsetku którego byłoby na nią zwyczajnie nie stać kończąc.

Zdajesz sobie sprawę jakie przewały odchodzą w państwowych placówkach? Jaki jest tam poziom, chociażby, łapówkarstwa z powodów, które wymieniłem powyżej?

Cytat:Nie ma to nic wspólnego z komunizmem.

Za to z socjalizmem już tak.

Cytat:kolejny lol, nie wiem czy zauważyłeś, ale film nie portretuje pracowników służby zdrowia, tylko windykatorów organów z przyszłości i najwyraźniej wiele dobrego o nich nie da się powiedzieć.

Ale to jest jedna i ta sama firma!

Cytat:No właśnie stosując ten schemat myślenia który prezentujesz przy repo manie to powinieneś uznawać każdy cyberpunkowy film za lewacki.

Dostrzegasz różnicę między tzw. settingiem (światem, otoczeniem bohaterów), a osią fabularną?

Cytat:Zdajesz sobie sprawę jakie przewały odchodzą w państwowych placówkach?

Tu jest o ludziach zabitych przez brytyjską służbę zdrowia. Repo Man by sie przydał.

A tu jeszcze o żywieniu w polskich szpitalach (ze zdjęciami):
http://magazyn-kuchnia.pl/magazyn-kuchnia/1,121951,15835047,Chlebburger_i_1_29_ogorka___posilki_w_szpitalach.html

Tytuł linka jest aż nazbyt wymowny :) tu już nawet Jude Law nie pomoże :)

No i to jest właśnie populizm, bo w socjalizmie jakość służby zdrowia jest marna i jest kiepskie jedzenie w szpitalu. Na tej samej zasadzie możemy porozmawiac o ludziech umierających na ulicy bo nie stać ich na leczenie. Tak samo możemy przyjąć, że wszystko co nie jest libertariañskie jest lewackie jak to że wszystko co nie jest socjalistyczne to jest nazistowskie.
Ciekawym strasznie co taka prywatna firma wg was powinna zrobić w sytuacji w której ktoś przestaje spłacać sewój organ? Hmmmmmm?

Cytat:Ciekawym strasznie co taka prywatna firma wg was powinna zrobić w sytuacji w której ktoś przestaje spłacać sewój organ?

Na pewno nie powinna takiego kogoś zabijać :)

Oczywiście, że nie, tylko co w takim razie powinna, konkretnie poproszę.

To, co przewiduje umowa spisana między firmą, a pacjentem. Konkretniej się nie da.

Cytat:Ciekawym strasznie co taka prywatna firma wg was powinna zrobić w sytuacji w której ktoś przestaje spłacać sewój organ?

Dlatego poruszyłem kwestie umów i ich podpisywania, co w filmie jest przedstawione tak debilnie, że tylko lewak mógł to wymyślić (np. Piotr Szumlewicz, może był współscenarzystą?). Przed kupnem organu klient musiałby mieć jasno wyłożone, co się stanie, gdy nie będzie spłacał.

No to konkretnie ta umowa przewiduje to samo co w przypadku domu i samochodu bo dlaczego nie?
Ale inaczej: co wg ciebie powinna taka umowa zawierać, żeby sobie z problemem takiego dłużnika poradzić?
W filmie klinci mają jasno i dobitnie powiedziane co się stanie jak nie będą spłacać.

To już zależy od firmy. Jak ja bym taką prowadził, to pewnie standardzik - wsiadamy na konto bankowe, nieruchomości i ruchomości. Nie wypruwamy serduszek. Jesteśmy ludźmi interesu, nie mordercami.

Negatywny, nieprawda. Zacytuje siebie samego: prywatna firma dając do podpisania klientom umowę, KŁAMIE w żywe oczy (chodzi o sposób odbierania długu i częstotliwość, z jaką do tego dochodzi). Mało tego - klienci tej firmy wegetują chyba w jakimś błogim stanie nieświadomości - informacje o tym, że na peryferiach miasta (i w samym mieście) żyją/koczują setki (tysiące?) dłużników ściganych przez bandę psychopatów z piłami, paralizatorami i tasakami - te informacje do nich nie docierają.

W tym filmie nie istnieją media, internet, facebook nic nie istnieje - poza krwiożerczą prywatną firmą i sprywatyzowana złą służbą zdrowia.

Repo Man - jego konstrukcja fabularna i zarysowany świat - to odpowiednik powieści w realnym socjalizmie.

A co chcesz znalezc na koncie człowieka z kredytem? To chyba jasne, ze jak ktos przestal spłacać kredyt od którego zależy jego życie to chyba jasne jest że już wszelkich wartościowych rzeczy się pozbył. Masz gościa który nie jest w stanie spłacać kredytu, to znaczy, że nie jest go w stanie spłacać :) Co teraz?