Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Only God Forgives - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3)
+--- Dział: Filmy zagraniczne (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-zagraniczne--12)
+---- Dział: Filmy Nicolasa Windinga Refna (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-Nicolasa-Windinga-Refna--85)
+---- Wątek: Only God Forgives (/Thread-Only-God-Forgives--2589)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23

RE: Only God Forgives - Mental - 19-04-2013

Trailer z Cannes (tfu!) rzeczywiście świetny, ale za dużo w nim jarania się artystycznym komponowaniem kadrów. "Drive" momentami było na granicy "no zrób coś facet, na co sie tyle paczysz!" Oby tutaj było tego mniej.

RE: Only God Forgives - Gal Anonim - 19-04-2013

No ja sie obawiam, ze moze wcale nie być mniej. To zależy chyba od tego, jak bardzo Refn słucha opinii krytyków i żyri. Jak mocno słucha, to bedzie więcej zestawienia "artyzmu" z krwistą brutalnością i znów będę czuł dysonans, że "no spoko film, ale kurde po chuj ten kadr, co trwa 10 minut, jak gość się na coś gapi."

RE: Only God Forgives - Azgaroth - 19-04-2013

Oczekiwanie po Refnie typowo amerykańskiego filmu jest błędne i naiwne. W końcu to reżyser Valhalla Rising, a na planie nie odwiedzał go Eastwood, a Gaspar Noe, co może być wymowne Uśmiech

RE: Only God Forgives - Mental - 19-04-2013

Cytat:No ja sie obawiam, ze moze wcale nie być mniej.

Też się tego obawiam. Dawno nie widziałem trailera, w którym wszystko byłoby co do linijki odmierzone, postacie ustawione w centrum kadru, symetryczne dekoracje, tła do przesady wystylizowane. I pytanie czy Gosling wypowiada w tym filmie więcej niż jedno zdanie proste czy może liczba wyrazów tez została jakoś z góry ustalona, żeby się kompozycyjnie zgadzało? Oczko

RE: Only God Forgives - Predator895 - 19-04-2013

(19-04-2013, 15:40)Crov napisał(a): i znów będę czuł dysonans, że "no spoko film, ale kurde po kurcze pieczone ten kadr, co trwa 10 minut, jak gość się na coś gapi."

Aj tam pieprzycie, bo z perspektywy czasu ,to właśnie w Drive przyciąga najbardziej Duży uśmiech Zwiastun z Cannes jest prze chu&*&...

(19-04-2013, 17:17)Azgaroth napisał(a): Oczekiwanie po Refnie typowo amerykańskiego filmu jest błędne i naiwne.
Nie oczekuje po nim typowo amerykańskiego filmu, a dobrego filmu. Uśmiech

RE: Only God Forgives - nawrocki - 19-04-2013

No tak, bo jak będzie za dużo statycznych kadrów i milczącego Goslinga, patrzącego w przestrzeń, film będzie można z miejsca uznać za chujowy Uśmiech

No w Drive te momenty mnie męczyły, więc siła rzeczy ocena jakości musiała spaść. Nie jest to wielka filozofia: coś uznaję za niepotrzebne i męczące to jest słabe. Uśmiech

To, co w Drive uznałeś za męczące i słabe, to jeden z ważniejszych elementów stylu Refna (obok scen przemocy, ma się rozumieć), więc równie dobrze możesz już wystawić OGF negatywną ocenę, bo z tego co widzę na trailerach, NWR tym razem nie był w żaden sposób ograniczany przez cudzy scenariusz i stworzył w pełni autorski film, któremu bliżej będzie zapewne do "Bronsona" i "Valhalla Rising", niż "Drive" Uśmiech

Nie, żebym tego oczekiwał i po cichu liczę na to, że jednak się mylę.

Ale filmu jeszcze nie widzialem, toteż mówie, że się boję, a nie wystawiam mu negatywną ocenę. Oczko Może styl Refna zacznie ewoluować w ciekawszą stronę niż ujęcia milczacego Goslinga.

RE: Only God Forgives - Jakuzzi - 19-04-2013

(19-04-2013, 15:37)Mental napisał(a): Trailer z Cannes (tfu!) rzeczywiście świetny, ale za dużo w nim jarania się artystycznym komponowaniem kadrów.

Do bólu nasyconymi kolorami. A już myślałem, że tylko ja odnoszę takie wrażenie. Coś czuję, że Only God Forgives to będzie: śliczne kadry + kilka mocnych scen + reszta wypełniona Goslingiem gapiącym się w dal. Czyli ponownie kino sensacyjne dla preferujących rejony bardziej ambitne. Ale muza faktycznie spoko.

Tymczasem pojawiła się nieoficjalna informacja o polskim tytule. Film ma wejść do kin jako "Bezlitosny".

Żartowałem. "Tylko Bóg wybacza" - przynajmniej tak stoi na Filmwebie. I pewnie tak zostanie, bo za dystrybucję odpowiedzialny jest Gutek, a oni raczej nie kombinują z tłumaczeniami. Zwłaszcza filmów, sprowadzonych z Cannes.

RE: Only God Forgives - Szaman - 19-04-2013

Bez jaj, jak można tak charakterystyczny tytuł zamienić na coś tak bezpłciowego. "Tylko Bóg wybacza", to niby brzmi źle? Zresztą podobnie jest z drugim tegorocznym filmem Goslinga.

No kurde a już zdążyłem się zapluć Uśmiech

RE: Only God Forgives - vast - 20-04-2013

mi się podoba to że ogf będzie przypominał stylowo-wizualnie Bronsona. W Drive nie było aż tak dużych podobieństw.

RE: Only God Forgives - Lawrence - 20-04-2013

Ja tam po cichu liczę, że jednak Gosling wypowie tam więcej zdań niż w "Drive". Ja rozumiem, że taki milczący facet, ma niby być bardziej cool, ale na dłuższą metę robi się to trochę męczące i irytujące.

RE: Only God Forgives - Strummer - 20-04-2013

Mi to tam wisi, bo coś czuję, że główną gwiazdą "OGF" będzie nie Gosling, a ten gościu o przydługim imieniu i nazwisku, który gra Anioła Śmierci.

RE: Only God Forgives - Mental - 20-04-2013

Cytat:Ja rozumiem, że taki milczący facet, ma niby być bardziej cool, ale na dłuższą metę robi się to trochę męczące i irytujące.

Zwłaszcza że Gosling to żaden Bronson, McQueen, Coburn czy Eastwood tylko zwykłe "ciacho" z Pudelka Uśmiech

RE: Only God Forgives - Lawrence - 20-04-2013

Tym bardziej, że ta metoda na "milczka" wcale nie działa na kobiety. Już parę razy na imprezach i przyjęciach, zachowywałem się jak Gosling z "Drive'a" jeżeli chodzi o kontakty damsko-męskie: czyli nic nie mówiłem i sobie po prostu stałem i żadnych nowych kontaktów nie nawiązałem. Jak się nic nie mówi i nic nie robi, to się kobiety nie znajdzie. Proste Uśmiech

RE: Only God Forgives - Gal Anonim - 20-04-2013

Bo milczeć to trzeba umieć. Oczko

RE: Only God Forgives - Snappik - 20-04-2013

Ryan nie milczy, on napierdala. Czekajcie na film Oczko