Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Drogówka (2013) reż. Wojciech Smarzowski - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3)
+--- Dział: Filmy polskie (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-polskie--13)
+--- Wątek: Drogówka (2013) reż. Wojciech Smarzowski (/Thread-Drog%C3%B3wka-2013-re%C5%BC-Wojciech-Smarzowski--3084)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

RE: Drogówka (2013) reż. Wojciech Smarzowski - Mierzwiak - 12-02-2013

Denerwuje mnie mówienie o jakimś anonimowym "scenarzyście", podczas gdy Drogówkę napisał Smarzowski :)

I denerwuje mnie Crov wspominający ciągle o tym Bourne'ie. Stary, serio? :)

RE: Drogówka (2013) reż. Wojciech Smarzowski - Mefisto - 12-02-2013

może dlatego wyjechał :)

RE: Drogówka (2013) reż. Wojciech Smarzowski - EL-Kal - 12-02-2013

Mefisto się napina, bo wie, że Crov przez ponad tydzień będzie po Europie stopem jechał. Taki cwaniak, bijący z partyzantki wyskakując z krzaków.

Lubię "Drogówkę", nie wstydzę się takiego polskiego kina!

RE: Drogówka (2013) reż. Wojciech Smarzowski - Arahan - 12-02-2013

Końcowe porównanie wspaniałe. Dokładnie tak się czułem po seansie. Do Psów dużo brakuje, ale generalnie film dobry.

RE: Drogówka (2013) reż. Wojciech Smarzowski - Gal Anonim - 23-02-2013

(12-02-2013, 20:09)Mierzwiak napisał(a): Denerwuje mnie mówienie o jakimś anonimowym "scenarzyście", podczas gdy Drogówkę napisał Smarzowski :)

I denerwuje mnie Crov wspominający ciągle o tym Bourne'ie. Stary, serio? :)
Więc przestań się denerwować, bo stres powoduje wzrost ciśnienia i problemy z erekcją. :)

Po co ciągle mówić "Smarzowski", skoro moge powiedzieć "scenarzysta", skoro odnoszę się do scenariusza? POWAŻNIE? TO jest twój problem, Mierzwiaku? TAKA pierdoła? Mam nie używać określenia "aktor", bo mówie o Topie? Czy jak? Weź się, tato :)

I wspominam o Bournie, bo przypomina mi Bourne'a. Proste. Formą bardziej przypomina własnie serię z Mattem Damonem niż, nie wiem, na przykład "Fugitive". To uproszczenie dla ogólnego opisania drugiej części filmu (ścigana jednostka vs ścigający ją "system"), a nie punkt główny analizy. Więc w czym problem?

RE: Drogówka (2013) reż. Wojciech Smarzowski - nawrocki - 26-02-2013

I w końcu się wybrałem.

Będzie krótko, bo o zaletach i wadach wszystko w tym temacie zostało napisane: to z pewnością nie jest najlepszy film Smarzowskiego (Wesele i Dom zły wciąż górą), ale podobał mi się bardziej od Róży. Konkretne, mocne kino, z wciągającą historią (a tego, szczerze mówiąc, brakowało mi w Wojtka poprzednim filmie), bardzo dobrze zagrane. Ma swoje, miejscami mocno widoczne, wady, ale ogółem - bardzo dobry film.

7/10, z szansą na podniesienie oceny po powtórnym seansie.

PS.

RE: Drogówka (2013) reż. Wojciech Smarzowski - Mental - 04-05-2013

Cytat:to z pewnością nie jest najlepszy film Smarzowskiego

Widziałem wszystkie filmy Smarzowskiego i ten jest najlepszy. Końcówka to miazga (dosłownie). A Julia Kijowska to piękna kobieta - 100% polskie, słowiańskie naturalne piękno :) Ściągam "Bez tajemnic" z nią, bo słyszałem, że zagrała w sezonie drugim. No i Radziwiłowicz tam występuje, zobaczymy, czy ciągle w formie po genialnej roli w "Glinie".

Plusy:

- fabuła;
- aktorstwo;
- dialogi;
- zdjęcia;
- klimat;
- Julia Kijowska;

Minusy

- za mało Dorocińskiego, ten typ to mógłby być spokojnie polski madafaka-napierdalacz Bronson-Eastwood, z wąsami wyglądał zajebiście, aż mi stanął w pewnym momencie :)

RE: Drogówka (2013) reż. Wojciech Smarzowski - Tomkiewicz - 04-05-2013

Nie mogę... Mental, Ty się nigdy nie zmienisz, ja pierdziu, co za koleś :)

Założyłbyś bloga, dobrze się czyta.

Ale racja, Smarzowski szczytuje w "Drogówce". Też mnie finisz położył, a Dorociński to klasa. Kiedy dowiedziałem się, że zagrał w jakiejś komedii romantycznej, myślałem, ze mu kawał zrobili i podstawili klona z gumy i plastiku.

Teraz czekam na pierwszy polski znakomity horror. Reżyseria: Smarzowski.

RE: Drogówka (2013) reż. Wojciech Smarzowski - Mental - 05-05-2013

Tak się zaprasza na filmy dziwki :)

RE: Drogówka (2013) reż. Wojciech Smarzowski - Mental - 06-05-2013

Pytanie odnośnie zakończenia:

RE: Drogówka (2013) reż. Wojciech Smarzowski - nawrocki - 06-05-2013

RE: Drogówka (2013) reż. Wojciech Smarzowski - Mental - 06-05-2013

Masakra. Ten film jest lepszy niż myślałem.

RE: Drogówka (2013) reż. Wojciech Smarzowski - Azgaroth - 08-05-2013

Drogówka chwalona w Variety http://variety.com/2013/film/reviews/traffic-department-review-1200471535/

RE: Drogówka (2013) reż. Wojciech Smarzowski - Gal Anonim - 08-05-2013

I dobrze. Tu się należy, a nie jak zagranicą zachwycano się Katyniem bo o Katyniu, i bo Wajdy...

RE: Drogówka (2013) reż. Wojciech Smarzowski - Mental - 08-05-2013

W temacie o "Jacku Reacherze" pisałem, że to najlepszy film 2013 roku, ale to było zanim obejrzałem "Drogówkę". Film Smarzowskiego zrył mi banie na amen. I kto tu powiedział, że Polacy nie umieją kręcić? Jeden potrafi na pewno :)

RE: Drogówka (2013) reż. Wojciech Smarzowski - Bucho - 08-05-2013

Jeszcze Tobie przejdzie ;)

Bardzo dobre kino, swietne (Bolsza!) pod wzgledem technicznym, solidny scenariuszy. Na minus, przerysowanie bohaterow i sytuacji oraz przewidywnosc. Na koniec glowny bohater, ktory jest tak cholernie malo wyrazisty - niby to celowy zabieg, ale imo rezyser mogl sprzedac charakter inaczej, lepiej.
Mimo wszystko, mocne 8/10 i miejsce na pudle Najlepszych polskich wypocin ostatniego cwiercwiecza (ok)

RE: Drogówka (2013) reż. Wojciech Smarzowski - Mierzwiak - 08-05-2013

Dla mnie to jest wciąż #1 tegorocznych filmów.

RE: Drogówka (2013) reż. Wojciech Smarzowski - Lawrence - 08-05-2013

(08-05-2013, 16:43)Crov napisał(a): I dobrze. Tu się należy, a nie jak zagranicą zachwycano się Katyniem bo o Katyniu, i bo Wajdy...

Jakoś podczas Berlinale, kiedy był na nim Wajda z "Katyniem" to mówiono, że wiadomo ważny film, ale wcale się nim nie zachwycali.

RE: Drogówka (2013) reż. Wojciech Smarzowski - Jakuzzi - 08-05-2013

Mnie Drogówka ostatecznie rozczarowała. Owszem, fajne, mocne, bezkompromisowe kino, świetny portret misiaczków i upodlonej warszawki. Ale słabuje w wątku średnio rozegranego i dość oczywistego śledztwa Króla, który dodatkowo ni z tego, ni z owego, z prostego policjanta przemienia się w Bourne'a. Po drugie Smarzowkskiemu nie wystarcza niestety przyglądanie się środowisku i rozkręcanie wątku sensacyjnego, musi on jeszcze dokonać totalnie banalnego rozliczenia grzeszników wydumanie rozpisanych na siedem grzechów głównych. Po co? Z obawy, że całość jest za mało głęboka? Na marginesie, trochę mnie już zaczyna irytować to przerysowane polskie piekiełko. To prawda, że spora część Polaków mentalnie tkwi wciąż w zacofanym i przebrzydłym PRL-u, ale sugestia, że jest to wierny obraz społeczeństwa, jest jednak zdeczka przesadzona. Trochę szkoda, bo gdyby wyciąć ten niepotrzebny tłuszcz, byłoby rasowe kryminalne mięcho jak się patrzy.

RE: Drogówka (2013) reż. Wojciech Smarzowski - Mental - 08-05-2013

Cytat:musi on jeszcze dokonać totalnie banalnego rozliczenia grzeszników wydumanie rozpisanych na siedem grzechów głównych.

Co takiego? ;)