Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Oscary 2014 - zwycięzcy i przegrani mijającego roku [PODSUMOWANIE] - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3)
+--- Dział: Plakaty, trailery, prasa branżowa, nagrody filmowe (https://forumkmf.pl/Forum-Plakaty-trailery-prasa-bran%C5%BCowa-nagrody-filmowe--17)
+--- Wątek: Oscary 2014 - zwycięzcy i przegrani mijającego roku [PODSUMOWANIE] (/Thread-Oscary-2014-zwyci%C4%99zcy-i-przegrani-mijaj%C4%85cego-roku-PODSUMOWANIE--3483)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28

RE: Oscary 2014 - zwycięzcy i przegrani mijającego roku [PODSUMOWANIE] - simek - 17-01-2014

Danus, nawet jeśli Lone Survivor jest dziesięć razy lepszy od Gravity, to rzeczywistości nie zakrzyczysz - film Cuarona będzie trwał w zbiorowej świadomości widzów bardzo długo, a Lone Survivor nie ma co liczyć chociażby na połowę tej chwały co Black Hawk Down, bo to chyba najpopularniejszy film o strzelających się komandosach/żołnierzach w miarę współczesnym konflikcie.

RE: Oscary 2014 - zwycięzcy i przegrani mijającego roku [PODSUMOWANIE] - decard - 17-01-2014

Gravity opowiada o kobiecie, która "wróciła do życia".
W topicu o filmie kilka osób wyjaśniło łopatologiczne symbole bardzo łopatologicznie :)

Lone Survivor jeszcze nie widziałem, chętnie obejrzę. Jednak nie podniecałbym się bardzo stratą ilu? 15/20 żołnierzy, z czego większość w zestrzelonym heli? :) Na Iwo Jimie było chyba krwawiej?

RE: Oscary 2014 - zwycięzcy i przegrani mijającego roku [PODSUMOWANIE] - raven.second - 17-01-2014

"Opowiadać o niczym" też trzeba umieć :)

RE: Oscary 2014 - zwycięzcy i przegrani mijającego roku [PODSUMOWANIE] - Azgaroth - 17-01-2014

(17-01-2014, 15:14)Danus napisał(a): LS opowiada historię na faktach, na podstawie bestselerowej książki świadka wydarzeń.

Która sprowadza się do jednej długiej strzelaniny.

(17-01-2014, 15:14)Danus napisał(a): Operacja Red Wings to jedne z najliczniejszych strat jednorazowo Amerykańskiego Wojska w Afganistanie. Na cześć Dietza stawiają pomniki, o Murphym kręcą/nakręcili film w hołdzie jego osoby.

W USA, gdyby nie film nigdy nie dowiedziałbym się o tej akcji.

(17-01-2014, 15:14)Danus napisał(a): Olaboga jakie tam wycipione efekty specjalne, aż mi oczy wypaliło!

Możesz sobie dalej płakać na biednymi komandosami, ale nie zmieni to faktu, że efekty w Grawitacji zasługują do przejścia do historii kina jako coś przełomowego. LS to dobry film i tyle.

RE: Oscary 2014 - zwycięzcy i przegrani mijającego roku [PODSUMOWANIE] - Grievous - 17-01-2014

W nominacjach raczej zero zaskoczeń, jedynie smuci całkowicie olanie "Rush" które jest jednym z najlepszych filmów 2013 :/ Muszę jeszcze obczaić 4 filmy z głównej kategorii (Her, Philomena, Nebraska i Dallas Buyers Club), ale wątpię by cokolwiek bardziej mi podeszło niż "Wilk z Wall Street", więc raczej kibicować będę produkcji Scorsese.

Irytuje mnie natomiast lansowanie takich średniaków jak "American Hustle" oraz "12 Years a Slave", z czego film Russela zgarnie na pewno statuetkę za "Najlepszy Film" i "Aktorkę drugoplanową". Film McQueena jak dla mnie mógłby co najwyżej zdobyć rycerzyka za Fassbendera (skoro Bruhl się nie liczy), ale wygrana zdaje się być pewna dla Leto, więc pociśnie pewnie w innych kategoriach jako nagrody pocieszenia.

W kategoriach technicznych pozamiata oczywiście "Grawitacja", nie ma za bardzo tutaj o czym dyskutować (chociaż brak nominacji dla "Pacific Rim" to nieco szok), a w przypadku animacji prawie na 99% wygra "Frozen" (małe szanse dla "Wind Rises", reszta mogłaby nawet nie być nominowana).

No i co chodzi z kompletnym olaniem "Saving Mr. Banks"? Filmu jeszcze nie widziałem, ale został przyjęty dosyć ciepło, a w przypadku Emmy Thompson mówiło się wręcz o pewnym Oscarze. Ale przyszedł sezon nagród i film kompletnie olany. Hanks także pominięty i za "Banksa" i za "Phillipsa".

RE: Oscary 2014 - zwycięzcy i przegrani mijającego roku [PODSUMOWANIE] - Danus - 17-01-2014

(17-01-2014, 15:56)Azgaroth napisał(a): Która sprowadza się do jednej długiej strzelaniny.
Gravitacja sprowadza się do jednego długiego dryfowania w kosmosie. Twoje argumenty u mnie na dzielni nazywa się hipokryzją.

Cytat:W USA, gdyby nie film nigdy nie dowiedziałbym się o tej akcji.
Nie tylko w USA książka się swietnie sprzedawała, w Polsce wykupiono cały nakład książki "Przetrwałem Afganistan".
O operacji Red Wings trąbiono na całym świecie nie tylko w USA. W Polsce fakt śmierci kilkunastu komandosów naraz podczas tej akcji przedstawiły wszystkie media nawet w głównych wydaniach wiadomości.
Cytat:Możesz sobie dalej płakać na biednymi komandosami, ale nie zmieni to faktu, że efekty w Grawitacji zasługują do przejścia do historii kina jako coś przełomowego.
To akurat nie ma nic wspólnego z komandosami, ale jeszcze raz zapytam co tam jest takiego przełomowego? I od kiedy to ze względu na tego typu fakt nominujemy filmy w tej kategorii.

RE: Oscary 2014 - zwycięzcy i przegrani mijającego roku [PODSUMOWANIE] - patyczak - 17-01-2014

Danus, może w USA losy komandosów przedstawionych w LS przejdą do historii i na wieki pozostaną w społecznej świadomości, ale założę się, że gdybym popytał znajomych i nawet tych, którzy względnie interesują się kinem, to mało kto kojarzyłby film Berga (mówimy o nim, a nie o tragicznej operacji Red Wings, której pewnie też świat dobrze nie kojarzy). Bo film, który ubóstwiasz niczym specjalnym się nie wyróżnia, więc za kilka lat będzie pamiętany jedynie przez miłośników wojskowości i garstkę kinomanów. Grawitacja choćby była gównem, to jest jednym z najważniejszych filmów tego roku, a jeżeli chodzi o stronę wizualną i efekty, to strzelam, że na długo zapadnie w pamięci widzów na całym świecie. Fabuła nie ma tu żadnego znaczenia.

Cytat:Gravitacja sprowadza się do jednego długiego dryfowania w kosmosie. Twoje argumenty u mnie na dzielni nazywa się hipokryzją

Ale pomiędzy dryfowaniem w kosmosie, a strzelaniną jest różnica;)

Cytat:Nie tylko w USA książka się swietnie sprzedawała, w Polsce wykupiono cały nakład książki "Przetrwałem Afganistan".
O operacji Red Wings trąbiono na całym świecie nie tylko w USA. W Polsce fakt śmierci kilkunastu komandosów naraz podczas tej akcji przedstawiły wszystkie media nawet w głównych wydaniach wiadomości.

Jaki był nakład tej książki? Ja myślę, że jestem na czasie z tym co dzieje się na świecie, ale o tej operacji przed filmem nie słyszałem.

Cytat:To akurat nie ma nic wspólnego z komandosami, ale jeszcze raz zapytam co tam jest takiego przełomowego? I od kiedy to ze względu na tego typu fakt nominujemy filmy w tej kategorii.

Raczej powszechna opinia o tym filmie jest taka, że fabuła jest prosta, ale nie gówniana, a strona wizualna jest przełomowa. To moim zdaniem wystarczy, żeby nominować ten film w tej kategorii.

RE: Oscary 2014 - zwycięzcy i przegrani mijającego roku [PODSUMOWANIE] - Danus - 17-01-2014

Patyczak, a strzelam, ze o Grawitacji za dwa, trzy lata nikt specjalnie nie będzie pamiętał. LS na świecie może spotkać ten sam los chociaż jeszcze nawet nie było premiery oficjalnej, więc nie ma co jeszcze dywagować chyba.
Patyczak masz dość rozsądne argumenty i bardzo wyważone, wiec podoba mi się twój tok myślenia, aczkolwiek się z nim nie zgadzam:)

RE: Oscary 2014 - zwycięzcy i przegrani mijającego roku [PODSUMOWANIE] - patyczak - 17-01-2014

Danus, możemy się założyć o satysfakcję. Za trzy lata przeprowadzimy jakąś sondę wśród znajomych i zobaczymy ile osób zna gównianą Grawitację, a ile LS?:D

Ok, trzymam za słowo. O ile dożyjemy:P

Jak coś to wygrywa ten, który przeżyje:P

RE: Oscary 2014 - zwycięzcy i przegrani mijającego roku [PODSUMOWANIE] - piczympoom - 17-01-2014

(17-01-2014, 16:26)Danus napisał(a): Ok, trzymam za słowo. O ile dożyjemy:P

Danus skąd się wziąłeś? Z filmweba? Nie musisz w każdym poście powtarzac jaka Grawitacja słaba, a twój ulubiony film, którego nie widziałem zajebisty i do niego powinny powędrowac wszystkie nagrody. Widocznie go przeceniasz.

RE: Oscary 2014 - zwycięzcy i przegrani mijającego roku [PODSUMOWANIE] - Juby - 17-01-2014

Jest na to jakieś zero szans ale po tych filmach, które widziałem w tym roku chciałbym aby Oscara za Najlepszy Film, Reżyserię, Rolę pierwszoplanową, i Scenariusz Adaptowany zgarnął najlepszy film roku (i chyba najlepszy jaki widziałem od trzech lat) - Wilk Z Wall Street. A Oscary techniczne (dwie dźwiękowe, muzyka, zdjęcia, efekty specjalne) Grawitacja.

Ale moje zdanie może się jeszcze zmienić. Dzisiaj lub jutro obejrzę All is Lost, a w ciągu dwóch tygodni nadrobię jeszcze Banksa, Russella, i Ją (Nebraska i Filomena mnie nie obchodzą).

RE: Oscary 2014 - zwycięzcy i przegrani mijającego roku [PODSUMOWANIE] - slepy51 - 18-01-2014

Ok, od dziś kibicuję Sandrze i mam nadzieję, że dostanie Oscara:

:)

RE: Oscary 2014 - zwycięzcy i przegrani mijającego roku [PODSUMOWANIE] - Danus - 18-01-2014

(17-01-2014, 16:49)piczympoom napisał(a): Danus skąd się wziąłeś? Z filmweba? Nie musisz w każdym poście powtarzac jaka Grawitacja słaba, a twój ulubiony film, którego nie widziałem zajebisty i do niego powinny powędrowac wszystkie nagrody. Widocznie go przeceniasz.
A Ty to kto?

Patyczak:
Cytat:a strona wizualna jest przełomowa. To moim zdaniem wystarczy, żeby nominować ten film w tej kategorii.
To moim zdaniem wystarczy do nominowania grawitacji jedynie w kategoriach technicznych,a nie najlepszy film. Widzisz różnice?
Nie mam pretensji, ze film zdominował kategorie techniczne, doceniam technikalia tej produkcji, aczkolwiek nie widzę w efektach niczego przełomowego.

A do wszystkich co zgadzają się co do nominacji w kategorii najlepsze efekty specjalne, powtórzę z innego tematu nominacje do prestiżowej nagrody VES:
http://www.filmweb.pl/news/Bez+zaskoczenia.+%22Grawitacja%22+faworytem+nagr%C3%B3d+specjalist%C3%B3w+od+efekt%C3%B3w-101823#
Gravitacja jest faworytem, ale uwaga!! na drugim miejscu jest Pacific Rim. Akademia jest ślepa co zresztą pokazuje na przykładzie tego komu przyznają oscara w ostatnich kilku latach w tej kategorii(pomijam Avatara).
Nie płaczcie więc jak Gravitacja nie otrzyma oscara, to by było typowe dla akademii:P

RE: Oscary 2014 - zwycięzcy i przegrani mijającego roku [PODSUMOWANIE] - patyczak - 18-01-2014

Cytat:To moim zdaniem wystarczy do nominowania grawitacji jedynie w kategoriach technicznych,a nie najlepszy film. Widzisz różnice?

Ok, w większości przypadków świetna strona wizualna i efekty nie nie są w stanie przysłonić głupiej fabuły. Transformersy nie miałyby szans być nominowane w kategorii najlepszego filmu, bo nikt nie daje takich nagród za świetnie wyglądające roboty i wybuchy. Ale Grawitacja nie ma głupiej fabuły, ma fabułę prostą, wystarczającą i nie mam pojęcia jakby można ją było skomplikować bez dodawania jakichś przegiętych i wydumanych zabiegów fabularnych, które zabiłyby to, co w filmie najlepsze. Lepiej, że jest prosto, niż miałoby być głupio. Ty się czepiasz tego, że film przypomina dokument, ja to cenię, bo to pozwala lepiej poczuć grozę kosmosu, jego realność. Tu chodzi o doświadczenie, jakiego jeszcze nie było, o magię kina. I Grawitacja przypomina też, że film to sztuka audiowizualna.

Widzisz różnicę między Transformersami, które prócz efektów nic sobą nie reprezentują, a filmem, w którym efekty są jednym z bohaterów i kreują przeżycie, jedyne w swoim rodzaju?

Ja wcale nie oczekuję, że Grawitacja wygra i że była najlepszym filmem roku (może najważniejszym albo po prostu najciekawszym czy najoryginalniejszym), ale nominacja wcale mi nie przeszkadza. Nie ma jednego przepisu na świetny film, kino to wiele różnorodnych zjawisk. Fajnie, że ta skostniała Akademia się na nie nie zamyka.

Ale Danus i tak się nie zgodzi, bo on nie uważa, że fabuła Grawitacji jest prosta, tylko jest gówniana:D Uwielbiany przez Ciebie LS też nie ma skomplikowanej historii, co nie przeszkodziłby Ci nominowania go w kategorii "najlepszy film". Po prostu strzelają sobie w lesie, a później w wiosce. Ale widzisz, emocje, wczucie się w tą sytuację, adrenalina - to wszystko sprawia, że film jest dla Ciebie zajebisty. Pomyśl, że jakaś część świata i Akademii czuje to samo w stosunku do Grawitacji. Z tym, że po lesie prawie każdy ganiał, strzelania naoglądał się w TV, a o kosmosie ludzkość marzy od tysiącleci:D

I choć panuje tam próżnia, to paradoksalnie, w filmie kosmos jest pełen (las w Afganistanie niestety nie). Pełen znaczeń. Z automatu. Bóg, samotność, przetrwanie, miałkość człowieka, rozwój technologiczny a rozwój duchowy itd. Nie mówię, że to wszystko musi tam faktycznie być, ale człowiek jest taką istotą, że czasem w pewnej sytuacji nie potrafi nie dorobić sobie ideologii. A już w ogóle sprzyja temu prosta fabuła, bo prostota upodabnia historię do jakiejś paraboli. To wszystko wystarczy, żeby postawić film Cuarona wśród innych Oscarowych filmów, które przekonują, że są czymś więcej niż rozrywką. Więc i od tej strony nominacja jest usprawiedliwiona:D

RE: Oscary 2014 - zwycięzcy i przegrani mijającego roku [PODSUMOWANIE] - Danus - 18-01-2014

Cytat:Lepiej, że jest prosto, niż miałoby być głupio.
Ale widzisz, jest też trochę głupio niestety. Scena z modułem Sojuz uczepionym linkami spadochronu do ISS to tylko największy przykład:P

Cytat:Widzisz różnicę między Transformersami, które prócz efektów nic sobą nie reprezentują, a filmem, w którym efekty są jednym z bohaterów i kreują przeżycie, jedyne w swoim rodzaju?
Widzę różnicę, tylko nie wiem co twoja wypowiedź ma wspólnego z Grawitacją? :P Chodzi mi głównie o cześć twojej wypowiedzi o efektach jako bohaterze historii:P

RE: Oscary 2014 - zwycięzcy i przegrani mijającego roku [PODSUMOWANIE] - Mefisto - 18-01-2014

(18-01-2014, 12:43)patyczak napisał(a): Ale Grawitacja nie ma głupiej fabuły

Ma :) Już sam punkt wyjściowy ma tak idiotyczny, że ojapierdolę, ale może nie rozmawiajmy już o tym po raz n-ty :)

RE: Oscary 2014 - zwycięzcy i przegrani mijającego roku [PODSUMOWANIE] - Mierzwiak - 18-01-2014

Nominacja dla Grawitacji to takie typowe zachłyśnięcie się filmem do przesady. Zdjęcia? Efekty? Nawet reżyseria, owszem, ale film? Phi.

RE: Oscary 2014 - zwycięzcy i przegrani mijającego roku [PODSUMOWANIE] - Mefisto - 18-01-2014

Phi czy Phil? :)