![]() |
|
Oscary 2015 - Wersja do druku +- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl) +-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3) +--- Dział: Plakaty, trailery, prasa branżowa, nagrody filmowe (https://forumkmf.pl/Forum-Plakaty-trailery-prasa-bran%C5%BCowa-nagrody-filmowe--17) +--- Wątek: Oscary 2015 (/Thread-Oscary-2015--3819) |
RE: Oscary 2015 - Mefisto - 15-01-2015 No a jak było rok temu? To oznacza, że w tym roku powtórka :) RE: Oscary 2015 - Perfik - 15-01-2015 (15-01-2015, 15:49)nawrocki napisał(a): Co zabawne, Polacy w tym roku mają szanse aż na cztery Oscary. :D Pięć, bo jeszcze Anna B. Sheppard za kostiumy do Maleficent. RE: Oscary 2015 - Eman - 15-01-2015 :) RE: Oscary 2015 - nawrocki - 15-01-2015 (15-01-2015, 20:50)Perfik napisał(a):Przeoczyłem, pewnie ze względu na niezbyt polskie nazwisko.(15-01-2015, 15:49)nawrocki napisał(a): Co zabawne, Polacy w tym roku mają szanse aż na cztery Oscary. :D RE: Oscary 2015 - Perfik - 15-01-2015 Ale w sumie szanse są na cztery Oscary, bo dwie nominacje w jednej kategorii ;) RE: Oscary 2015 - Capt. Nascimento - 15-01-2015 Najbardziej cieszą mnie nominacje do roli drugoplanowej - będzie niewiarygodny suchar jeśli Simmons przy zdecydowanie słabszej konkurencji nie zdobędzie statuetki. Jakby Carella tam wcisnęli byłoby trudniej. No i 5 polskich nominacji. Z idiotyzmów to Eastwood chyba ma niezłe znajomości, bo ten Snajper co nieco zgarnął, no i brak nominacji dla Gyllenhaala... No i Imitation game + nominacja dla Cumberbatcha. Are you kidding me? Cumberbatch zamiast Gyllenhaala? Whatever RE: Oscary 2015 - Mierzwiak - 16-01-2015 Mierzwiak-pozer: kto? za co? whatever. Mierzwiak-hipokryta: brawo dla X-Menów, to pierwszy film z serii doceniony za efekty, jak najbardziej słusznie zresztą. Jak wytresować smoka 2 - wiadomo, fajnie że doceniono również montaż w Whiplashu, miło mi widzieć nominację dla Ethana Hawke'a w Boyhood. Mierzwiak-hejter: brak nominacji dla LEGO Movie za film animowany i dla Interstellar za zdjęcia. BUAHAHAHAHAHA. RE: Oscary 2015 - Motoduf - 16-01-2015 Nominowanie "Teorii wszystkiego" do jakiejkolwiek nagrody to jakiś pieprzony żart, chociaż jeszcze większym żartem jest nominacja dla "Boyhood" za scenariusz. No i brak "Lego Movie" to żenada totalna. Fajnie natomiast, że doceniono "Birdmana" i "Whiplash". Chociaż słabo, że Chazelle nie dostał nominacji reżyserskiej. RE: Oscary 2015 - zombie001 - 16-01-2015 Uwierzyłby ktoś jeszcze z 5-8 lat temu, że Cooper w najbliższej przyszłości będzie nominowany do Oscara trzy razy z rzędu? A i za rok może mu wpaść znowu nomka za "Joy" z Lawrence. =/ No nic. Jeśli chodzi o tegoroczne Oscary, pozostało tylko mocno kibicować Keatonowi. No i muszę się przyznać, mnie osobiście ucieszył brak "Lego Paździera". Uff... przynajmniej w tym przypadku Akademia spełniła moje oczekiwania. (16-01-2015, 00:19)Mierzwiak napisał(a): Mierzwiak-hejter: brak nominacji (...) dla Interstellar za zdjęcia. BUAHAHAHAHAHA.A ja byłem trochę rozczarowany. Można by krytykować ten film za wiele rzeczy, ale akurat zdjęcia były jego mocną stroną. Co prawda podobały mi się bardziej zdjęcia Hoytemy w "Her"... ale przypuszczam, że gdyby Pfister pracował z Nolanem przy "Interstellar", to lepiej by to filmidło wcale nie wyglądało. RE: Oscary 2015 - Perfik - 16-01-2015 Gdyby Whiplash załapał się jeszcze za reżyserię, to mógłbym jakoś przełknąć olanie Gone Girl. Cieszy pominięcie Lego Movie. W sumie już zapodam swoje typy, bo w części kategorii raczej niewiele się zmieni. Film: Boyhood. Wydawało się, że Birdman ma jakieś minimalne szanse, ale brak nomki za montaż go pogrążył. Powinien wygrać oczywiście Whiplash. Reżyser: Linklater. Prawdopodobnie Linklater i Inarritu będą musieli podzielić się Oscarami za scenariusz i reżyserię Aktor: Keaton. No chyba, że SAG postawi na Redmayne'a wtedy chłopak może dostać boosta. Aktorka: Moore. Nie za Still Alice oczywiście, a za Magnolię, Boogie Nights, The Hours i tuzin innych ról z które powinna wygrać. W idealnym świecie Oscar poszedłby do Rosamund Pike. Aktor drugoplanowy: J.K. Simmons. Innej opcji nie ma. Norton niby siedzi mu na ogonie (w/g niektórych), ale on nie mógł wygrać nawet wtedy kiedy był faworytem. Aktorka drugoplanowa: Arquette. Chyba największy (obok Moore) tegoroczny pewniak. Scenariusz oryginalny: Birdman. Chociaż tak sobie teraz myślę, że na jego niekorzyść przemawia fakt, że ma on aż czterech scenarzystów Scenariusz adaptowany: Whiplash. Wszystko wskazuje na wygraną Imitation Game, bo jest nominowany we wszystkich najważniejszych kategoriach, ale obstawiam, że akademia będzie chciała osobiście nagrodzić Chazelle'a. Zdjęcia: Unbroken. Bo Lubezki wygrał w zeszłym roku i w sumie już czas najwyższy, żeby docenić Deakinsa Reszta kiedy indziej ;) RE: Oscary 2015 - Crash - 16-01-2015 (16-01-2015, 00:32)Perfik napisał(a): Wydawało się, że Birdman ma jakieś minimalne szanse, ale brak nomki za montaż go pogrążył. Jaki montaż? W filmie są rzecz jasna cięcia, ale sądzę, że nominacja za montaż spotkałaby się z mocną krytyką. Akurat brak nominacji dla "Birdmana" w tej kategorii jest jak najbardziej zrozumiały. RE: Oscary 2015 - raven.second - 16-01-2015 No właśnie za ten montaż, że wszystko wygląda jak jedno, niesamowicie długie ujęcie, a cięcia są doskonale maskowane - brak nominacji za montaż dla Birdmana boli prawie tak samo jak olanie Gone Girl :P RE: Oscary 2015 - Capt. Nascimento - 16-01-2015 Perfik napisał(a):Norton niby siedzi mu na ogonie (w/g niektórych), ale on nie mógł wygrać nawet wtedy kiedy był faworytem. Nie wiem skąd ta podjarka Nortonem w Birdmanie. Zagrał dobrze ale nic szczególnego... RE: Oscary 2015 - Mierzwiak - 16-01-2015 (16-01-2015, 00:46)raven.second napisał(a): No właśnie za ten montaż, że wszystko wygląda jak jedno, niesamowicie długie ujęcie, a cięcia są doskonale maskowane - brak nominacji za montaż dla Birdmana boli prawie tak samo jak olanie Gone Girl :PTo raczej kwestia zdjęć i efektów specjalnych niż montażu jako takiego, co? Aha, Grand Budapest Hotel i nominacja dla najlepszego filmu. WHAT? RE: Oscary 2015 - Capt. Nascimento - 16-01-2015 Dziwi Cię Grand Budapest Hotel, a nie dziwi Snajper, Gra Tajemnic i Teoria Wszystkiego? Imho akurat film Wesa Andersona powinien się znaleźć wśród nominowanych. RE: Oscary 2015 - Perfik - 16-01-2015 GBH załapał się do mojego top10 2014 więc jestem na tak. Co do montażu i Birdmana, to nie chodziło mi o to, że się należało czy cuś (nie wiem filmu nie widziałem), ale o to, że chyba łatwiej zgarnąć oscara bez nominacji za reżyserię niż bez nominacji za montaż (ostatni przypadek 34 lata temu). RE: Oscary 2015 - Mierzwiak - 16-01-2015 (16-01-2015, 00:56)Capt. Nascimento napisał(a): Dziwi Cię Grand Budapest Hotel, a nie dziwi Snajper, Gra Tajemnic i Teoria Wszystkiego?Nie, nie dziwią mnie nominacje dla filmów, których nie widziałem, choć biorąc pod uwagę, że żaden z tej trójki kompletnie mnie nie interesuje, to może jednak powinny? RE: Oscary 2015 - Lawrence - 16-01-2015 (16-01-2015, 00:27)zombie001 napisał(a):(16-01-2015, 00:19)Mierzwiak napisał(a): Mierzwiak-hejter: brak nominacji (...) dla Interstellar za zdjęcia. BUAHAHAHAHAHA.A ja byłem trochę rozczarowany. Można by krytykować ten film za wiele rzeczy, ale akurat zdjęcia były jego mocną stroną. Co prawda podobały mi się bardziej zdjęcia Hoytemy w "Her"... ale przypuszczam, że gdyby Pfister pracował z Nolanem przy "Interstellar", to lepiej by to filmidło wcale nie wyglądało. Właśnie obiektywnie rzecz przyjmując to jednak "Interstellar" miał naprawdę imponujące zdjęcia. Szanuję i cenię bardzo Deakinsa, ale wolałbym, aby jednak nie dostał Oscara za "Unbroken" i to zamiast niego dałbym van Hoytema. W sumie to Dick Pope ma teraz większe szanse, gdyż stał się "sławny" dzięki przejęzyczeniu "Dick Poop". A co do kontrowersji odnośnie animacji: Cytat:"One of the biggest shockers of the morning came when the critical and commercial hit The Lego Movie, which I and many others regarded as the best bet to win the best animated feature category, wasn't even nominated for it, clearing the way for another two-horse race between DreamWorks Animation (How to Train Your Dragon 2) and Disney (Big Hero 6), with Focus Features' 3D stop-motion pic The Boxtrolls — the third film in the last six years from the specialty production company Laika to earn a nom in this category, after Coraline and ParaNorman — potentially playing the spoiler. It's also noteworthy that GKIDS, a small distributor of Japanese films in America, received multiple noms for the second time in four years with both of its hand-drawn hopefuls, Song of the Sea and The Tale of Princess Kaguya, earning noms. How could Lego have missed and these much lower-profile films have made it? As one Academy member told me this morning, "They [the members of the animation branch] are old f—s and many are Europeans and they hate seeing traditional animation slip away."http://www.hollywoodreporter.com/race/oscar-noms-a-lot-celebrate-764029 RE: Oscary 2015 - Motoduf - 16-01-2015 Lawrence napisał(a):Właśnie obiektywnie rzecz przyjmując to jednak "Interstellar" miał naprawdę imponujące zdjęcia. W jaki sposób do tego doszedłeś? Znalazłeś równanie, pozwalające w obiektywny sposób określić, że zdjęcia są imponujące? Czy może zapytałeś wszystkich, którzy widzieli Insterstellara? RE: Oscary 2015 - Capt. Nascimento - 16-01-2015 Meryl Streep zaczyna irytować. Czego by nie zagrała, zawsze dostaje nominację. |