Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Oscary 2015 - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3)
+--- Dział: Plakaty, trailery, prasa branżowa, nagrody filmowe (https://forumkmf.pl/Forum-Plakaty-trailery-prasa-bran%C5%BCowa-nagrody-filmowe--17)
+--- Wątek: Oscary 2015 (/Thread-Oscary-2015--3819)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35

RE: Oscary 2015 - Mefisto - 15-01-2015

No a jak było rok temu? To oznacza, że w tym roku powtórka :)

RE: Oscary 2015 - Perfik - 15-01-2015

(15-01-2015, 15:49)nawrocki napisał(a): Co zabawne, Polacy w tym roku mają szanse aż na cztery Oscary. :D

Pięć, bo jeszcze Anna B. Sheppard za kostiumy do Maleficent.

RE: Oscary 2015 - Eman - 15-01-2015

:)

RE: Oscary 2015 - nawrocki - 15-01-2015

(15-01-2015, 20:50)Perfik napisał(a):
(15-01-2015, 15:49)nawrocki napisał(a): Co zabawne, Polacy w tym roku mają szanse aż na cztery Oscary. :D

Pięć, bo jeszcze Anna B. Sheppard za kostiumy do Maleficent.
Przeoczyłem, pewnie ze względu na niezbyt polskie nazwisko.

RE: Oscary 2015 - Perfik - 15-01-2015

Ale w sumie szanse są na cztery Oscary, bo dwie nominacje w jednej kategorii ;)

RE: Oscary 2015 - Capt. Nascimento - 15-01-2015

Najbardziej cieszą mnie nominacje do roli drugoplanowej - będzie niewiarygodny suchar jeśli Simmons przy zdecydowanie słabszej konkurencji nie zdobędzie statuetki. Jakby Carella tam wcisnęli byłoby trudniej.

No i 5 polskich nominacji.

Z idiotyzmów to Eastwood chyba ma niezłe znajomości, bo ten Snajper co nieco zgarnął, no i brak nominacji dla Gyllenhaala...
No i Imitation game + nominacja dla Cumberbatcha. Are you kidding me?
Cumberbatch zamiast Gyllenhaala? Whatever

RE: Oscary 2015 - Mierzwiak - 16-01-2015

Mierzwiak-pozer: kto? za co? whatever.

Mierzwiak-hipokryta: brawo dla X-Menów, to pierwszy film z serii doceniony za efekty, jak najbardziej słusznie zresztą. Jak wytresować smoka 2 - wiadomo, fajnie że doceniono również montaż w Whiplashu, miło mi widzieć nominację dla Ethana Hawke'a w Boyhood.

Mierzwiak-hejter: brak nominacji dla LEGO Movie za film animowany i dla Interstellar za zdjęcia. BUAHAHAHAHAHA.

RE: Oscary 2015 - Motoduf - 16-01-2015

Nominowanie "Teorii wszystkiego" do jakiejkolwiek nagrody to jakiś pieprzony żart, chociaż jeszcze większym żartem jest nominacja dla "Boyhood" za scenariusz. No i brak "Lego Movie" to żenada totalna.

Fajnie natomiast, że doceniono "Birdmana" i "Whiplash". Chociaż słabo, że Chazelle nie dostał nominacji reżyserskiej.

RE: Oscary 2015 - zombie001 - 16-01-2015

Uwierzyłby ktoś jeszcze z 5-8 lat temu, że Cooper w najbliższej przyszłości będzie nominowany do Oscara trzy razy z rzędu? A i za rok może mu wpaść znowu nomka za "Joy" z Lawrence. =/

No nic. Jeśli chodzi o tegoroczne Oscary, pozostało tylko mocno kibicować Keatonowi.

No i muszę się przyznać, mnie osobiście ucieszył brak "Lego Paździera".
Uff... przynajmniej w tym przypadku Akademia spełniła moje oczekiwania.

(16-01-2015, 00:19)Mierzwiak napisał(a): Mierzwiak-hejter: brak nominacji (...) dla Interstellar za zdjęcia. BUAHAHAHAHAHA.
A ja byłem trochę rozczarowany. Można by krytykować ten film za wiele rzeczy, ale akurat zdjęcia były jego mocną stroną. Co prawda podobały mi się bardziej zdjęcia Hoytemy w "Her"... ale przypuszczam, że gdyby Pfister pracował z Nolanem przy "Interstellar", to lepiej by to filmidło wcale nie wyglądało.

RE: Oscary 2015 - Perfik - 16-01-2015

Gdyby Whiplash załapał się jeszcze za reżyserię, to mógłbym jakoś przełknąć olanie Gone Girl. Cieszy pominięcie Lego Movie. W sumie już zapodam swoje typy, bo w części kategorii raczej niewiele się zmieni.

Film: Boyhood. Wydawało się, że Birdman ma jakieś minimalne szanse, ale brak nomki za montaż go pogrążył. Powinien wygrać oczywiście Whiplash.
Reżyser: Linklater. Prawdopodobnie Linklater i Inarritu będą musieli podzielić się Oscarami za scenariusz i reżyserię
Aktor: Keaton. No chyba, że SAG postawi na Redmayne'a wtedy chłopak może dostać boosta.
Aktorka: Moore. Nie za Still Alice oczywiście, a za Magnolię, Boogie Nights, The Hours i tuzin innych ról z które powinna wygrać. W idealnym świecie Oscar poszedłby do Rosamund Pike.
Aktor drugoplanowy: J.K. Simmons. Innej opcji nie ma. Norton niby siedzi mu na ogonie (w/g niektórych), ale on nie mógł wygrać nawet wtedy kiedy był faworytem.
Aktorka drugoplanowa: Arquette. Chyba największy (obok Moore) tegoroczny pewniak.
Scenariusz oryginalny: Birdman. Chociaż tak sobie teraz myślę, że na jego niekorzyść przemawia fakt, że ma on aż czterech scenarzystów
Scenariusz adaptowany: Whiplash. Wszystko wskazuje na wygraną Imitation Game, bo jest nominowany we wszystkich najważniejszych kategoriach, ale obstawiam, że akademia będzie chciała osobiście nagrodzić Chazelle'a.
Zdjęcia: Unbroken. Bo Lubezki wygrał w zeszłym roku i w sumie już czas najwyższy, żeby docenić Deakinsa

Reszta kiedy indziej ;)

RE: Oscary 2015 - Crash - 16-01-2015

(16-01-2015, 00:32)Perfik napisał(a): Wydawało się, że Birdman ma jakieś minimalne szanse, ale brak nomki za montaż go pogrążył.

Jaki montaż?
W filmie są rzecz jasna cięcia, ale sądzę, że nominacja za montaż spotkałaby się z mocną krytyką. Akurat brak nominacji dla "Birdmana" w tej kategorii jest jak najbardziej zrozumiały.

RE: Oscary 2015 - raven.second - 16-01-2015

No właśnie za ten montaż, że wszystko wygląda jak jedno, niesamowicie długie ujęcie, a cięcia są doskonale maskowane - brak nominacji za montaż dla Birdmana boli prawie tak samo jak olanie Gone Girl :P

RE: Oscary 2015 - Capt. Nascimento - 16-01-2015

Perfik napisał(a):Norton niby siedzi mu na ogonie (w/g niektórych), ale on nie mógł wygrać nawet wtedy kiedy był faworytem.

Nie wiem skąd ta podjarka Nortonem w Birdmanie.

Zagrał dobrze ale nic szczególnego...

(16-01-2015, 00:46)raven.second napisał(a): No właśnie za ten montaż, że wszystko wygląda jak jedno, niesamowicie długie ujęcie, a cięcia są doskonale maskowane - brak nominacji za montaż dla Birdmana boli prawie tak samo jak olanie Gone Girl :P
To raczej kwestia zdjęć i efektów specjalnych niż montażu jako takiego, co?

Aha, Grand Budapest Hotel i nominacja dla najlepszego filmu. WHAT?

Dziwi Cię Grand Budapest Hotel, a nie dziwi Snajper, Gra Tajemnic i Teoria Wszystkiego?

Imho akurat film Wesa Andersona powinien się znaleźć wśród nominowanych.

RE: Oscary 2015 - Perfik - 16-01-2015

GBH załapał się do mojego top10 2014 więc jestem na tak. Co do montażu i Birdmana, to nie chodziło mi o to, że się należało czy cuś (nie wiem filmu nie widziałem), ale o to, że chyba łatwiej zgarnąć oscara bez nominacji za reżyserię niż bez nominacji za montaż (ostatni przypadek 34 lata temu).

(16-01-2015, 00:56)Capt. Nascimento napisał(a): Dziwi Cię Grand Budapest Hotel, a nie dziwi Snajper, Gra Tajemnic i Teoria Wszystkiego?
Nie, nie dziwią mnie nominacje dla filmów, których nie widziałem, choć biorąc pod uwagę, że żaden z tej trójki kompletnie mnie nie interesuje, to może jednak powinny?

RE: Oscary 2015 - Lawrence - 16-01-2015

(16-01-2015, 00:27)zombie001 napisał(a):
(16-01-2015, 00:19)Mierzwiak napisał(a): Mierzwiak-hejter: brak nominacji (...) dla Interstellar za zdjęcia. BUAHAHAHAHAHA.
A ja byłem trochę rozczarowany. Można by krytykować ten film za wiele rzeczy, ale akurat zdjęcia były jego mocną stroną. Co prawda podobały mi się bardziej zdjęcia Hoytemy w "Her"... ale przypuszczam, że gdyby Pfister pracował z Nolanem przy "Interstellar", to lepiej by to filmidło wcale nie wyglądało.

Właśnie obiektywnie rzecz przyjmując to jednak "Interstellar" miał naprawdę imponujące zdjęcia. Szanuję i cenię bardzo Deakinsa, ale wolałbym, aby jednak nie dostał Oscara za "Unbroken" i to zamiast niego dałbym van Hoytema.
W sumie to Dick Pope ma teraz większe szanse, gdyż stał się "sławny"
dzięki przejęzyczeniu "Dick Poop".

A co do kontrowersji odnośnie animacji:
Cytat:"One of the biggest shockers of the morning came when the critical and commercial hit The Lego Movie, which I and many others regarded as the best bet to win the best animated feature category, wasn't even nominated for it, clearing the way for another two-horse race between DreamWorks Animation (How to Train Your Dragon 2) and Disney (Big Hero 6), with Focus Features' 3D stop-motion pic The Boxtrolls — the third film in the last six years from the specialty production company Laika to earn a nom in this category, after Coraline and ParaNorman — potentially playing the spoiler. It's also noteworthy that GKIDS, a small distributor of Japanese films in America, received multiple noms for the second time in four years with both of its hand-drawn hopefuls, Song of the Sea and The Tale of Princess Kaguya, earning noms. How could Lego have missed and these much lower-profile films have made it? As one Academy member told me this morning, "They [the members of the animation branch] are old f—s and many are Europeans and they hate seeing traditional animation slip away."
http://www.hollywoodreporter.com/race/oscar-noms-a-lot-celebrate-764029

RE: Oscary 2015 - Motoduf - 16-01-2015

Lawrence napisał(a):Właśnie obiektywnie rzecz przyjmując to jednak "Interstellar" miał naprawdę imponujące zdjęcia.

W jaki sposób do tego doszedłeś? Znalazłeś równanie, pozwalające w obiektywny sposób określić, że zdjęcia są imponujące? Czy może zapytałeś wszystkich, którzy widzieli Insterstellara?

Meryl Streep zaczyna irytować. Czego by nie zagrała, zawsze dostaje nominację.