Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
The Dark Tower (2017) reż. Nikolaj Arcel - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3)
+--- Dział: Filmy zagraniczne (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-zagraniczne--12)
+--- Wątek: The Dark Tower (2017) reż. Nikolaj Arcel (/Thread-The-Dark-Tower-2017-re%C5%BC-Nikolaj-Arcel--4267)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19

RE: The Dark Tower (2017) reż. Nikolaj Arcel - Szaman - 18-03-2017

Nie ma czegoś takiego jak "czekanie na akceptację Kinga". Nie cierpi on większości swoich adaptacji, np. Lśnienia, a podobno w pełni akceptuje tylko te od Darabonta.

RE: The Dark Tower (2017) reż. Nikolaj Arcel - nawrocki - 18-03-2017

(18-03-2017, 21:28)Kuba napisał(a): King widział film i określił go jako "terrefic".
King to chyba najmniej rzetelne żródło informacji, jeśli chodzi o ten film.

RE: The Dark Tower (2017) reż. Nikolaj Arcel - Mierzwiak - 18-03-2017

Premiera za 4 miesiące a promocja tego filmu nie istnieje. Co oni wyprawiają?

RE: The Dark Tower (2017) reż. Nikolaj Arcel - Kuba - 18-03-2017

Nie wiem za bardzo jakie podejscie King ma do adaptacji swoich filmów.

@Mierzwiak coraz bardziej przekonuje się do tego, że premiere przesuną. Chyba, że nagle wyskoczy trailer i zacznie się kampania. Sam ich nie ogarniam

(18-03-2017, 22:00)Mierzwiak napisał(a): Premiera za 4 miesiące a promocja tego filmu nie istnieje. Co oni wyprawiają?
To przecież Sony. ;) Ale fakt, poza artykułem w EW, praktycznie tego nie promują. Ta lipcowa premiera wydaje mi się coraz bardziej wątpliwa.

Albo po prostu w studiu widzieli film i uznali, że jest tak gówniany, że nie warto inwestować większej kasy w marketing. :)

Stawiam na przeniesienie, według mnie ten film w ogóle nie pasuje na lipcowy termin, a bardziej optymalny byłby wrzesień lub październik. Problemem przy tym drugim jest mocne obłożenie go fantastyką, thrillerami i horrorami (Blade Runner 2049, Nowy Aronofsky, Cloverfield 3, Piła 8, Insidious 4, Snowman, Geostorm), przy pierwszym dość niski prestiż, ale w amerykańskich kinach powoli nawet styczeń przestaje być przeklętym miesiącem, chociaż nadal bywa okresem przymusowej zsyłki. Może głupotą byłaby premiera dwa tygodnie po "It", ale zawsze można trochę ogrzać się w cieple promocji bardziej oczekiwanego tytułu. Wrzuciłbym Dark Tower na 22 września obok Lego: Ninjago, oraz dramatu Granite Mountain z Milesem Tellerem i Joshem Brolinem.

Sierpień nie wygląda zbyt mocno, ale trzeba byłoby ruszyć z kampanią jeszcze w marcu. W kwietniu pojawią się prawdopodobnie zwiastuny Ostatnich Jedi, Thora, Spider-Mana i Justice League, więc film może nie wygenerować większego buzzu. Po raz kolejny powtórzę, morderczy klaun zdaje się mieć większe zainteresowanie, a zaczął od chłodno przyjętego zdjęcia Pennywise'a.

Ten film mógłby wygenerować spore zyski przy odpowiedniej kampanii. Może nie trafiłby do TOP5 BO 2017, ale pareset milionów by wpadło. Zwłaszcza, że wydaje mi się, że książka jest bardzo popularna w USA i innych krajach, ale generalnie średnio sie znam na tych sprawach.

Oby film nie zawiódł choć na razie po za obsadą nie ma mocnych stron.

Ekranizacje Kinga już od lat nie są przebojami, prędzej stawiałbym, że Dark Tower będzie jedną z większych klap tego roku. Nie wiem czy słusznie przewiduję, że ma budżet w przedziale 80-100 mln$.
http://www.boxofficemojo.com/franchises/chart/?id=stephenking.htm

PS. Wikipedia na podstawie artykułu z EW podaje 60 mln$ budżetu. Na podstawie niemrawej kampanii, otchłani internetowego zapomnienia, workprinta trailera który wyglądał na jakąś jesienną nawalankę w stylu Vin Diesel: Łowca czarownic i postawy ekranizacji Kinga nadal wróżę porażkę. Wszystko może odmienić ukończony i oficjalnie opublikowany zwiastun.

RE: The Dark Tower (2017) reż. Nikolaj Arcel - und3r - 18-03-2017

W ogóle to ostatnio Sony słabuje z promocją swoich filmów, regularnie zaliczają wyniki poniżej oczekiwań/prognoz BO. Niestety, w przypadku Wieży zapowiada się flop póki co, któremu mogłyby zapobiec jedynie bardzo dobre popremierowe recenzje.

A robiąc szybki offtop:

(18-03-2017, 22:16)Szaman napisał(a): Blade Runner 2049, Nowy Aronofsky, Cloverfield 3, Piła 8, Insidious 4, Snowman, Geostorm
Chciałbym w tym miejscu obstawić w ciemno nominację dla Lawrence za Nowego Aronofsky'ego i wyznać, że nie miałem pojęcia o istnieniu Piły 7 - serio kogoś jeszcze obchodzi ta seria? Damn.

Wiesz co, jestem nawet odrobinę zainteresowany, bo ósemkę robi duet reżyserów od lubianego przeze mnie Predestination z Ethanem Hawkiem i Sarah Snook.

(18-03-2017, 22:24)Kuba napisał(a): Zwłaszcza, że wydaje mi się, że książka jest bardzo popularna w USA i innych krajach, ale generalnie średnio sie znam na tych sprawach.
Nie jest, King wspominał kilkukrotnie, że obok "Rose Madder" i "Regulatorów", kolejne tomy Mrocznej Wieży notowały najgorszą sprzedaż spośród jego książek, głównie przez to, że wychodziły zbyt rzadko (dość powiedzieć, że pierwszy i ostatni tom dzielą 22 lata), poza tym to raczej cykl tylko dla hardkorowych fanów Króla, bo jednak sporo traci bez znajomości kilku jego innych książek, w których rozwijał to uniwersum, że o pomniejszych smaczkach nie wspomnę.

@nawrocki dzięki za uświadomienie.

Niewykluczone, że film jest po prostu eksperymentem mającym na celu zobaczenie czy seria w kinie ma przyszłość, jeśli nie to mogą powrócić do koncepcji serialu. Co nadal nie tłumaczy kampanii...a raczej jej braku.

Przeniesienie premiery na jesień byłoby jak słusznie zauważono skomplikowane z powodu natłoku innych produkcji. Z czego "Snowman" to ja bym wykreślił z tej listy bo to taka sama niewiadoma jak "The Dark Tower".

Snowman ma jeszcze kupę czasu na kampanię, w przeciwieństwie do Dark Tower. Zauważ, że z listy tytułów które przytoczyłem większość nie ma zwiastunów. Natomiast Dark Tower wepchało się prawie dwa miesiące wcześniej, pod koniec sezonu letniego. Dla porównania filmy z ubiegłych lat które startowały w ostatni weekend lipca to min. Jason Bourne, Mission: Impossible 5, Hercules i The Wolverine, więc nie jest to jakaś drugorzędna data. Chociaż trzeba przyznać, że w tym roku zignorowana, bo DT startuje razem z Atomic Blonde, kto wie, może jeszcze doczekamy się jakiegoś przesunięcia.

RE: The Dark Tower (2017) reż. Nikolaj Arcel - Kuba - 19-03-2017

[Obrazek: 17390673_1454008914649412_63449177606267...e=595765D8]

My tu gadu gadu o nieistniejącym marketingu który....może właśnie ruszył? 

Heheh, wygląda dobrze i jest ciekawie pomyślany no i przyznam, że Waltera na początku nie dostrzegłem :D Może na dniach pojawi się trailer? 

Edit. Mimo wszystko, na ten film obok nowego "Blade Runnera", "Star Wars", "Justice League", "Thora", "Wojny o planetę Małp" i "Annihilation" w tym roku czekam na najmocniej.

RE: The Dark Tower (2017) reż. Nikolaj Arcel - srebrnik - 19-03-2017

Mnie się plakat podoba całkiem. Intrygujący. Dodam, że nie znam książek prawie w ogóle.

Ktoś w necie wspomina, że wszystkie dotychczasowe materiały pojawiały się zawsze 19 dnia miesiąca i to jakiś subtelby fan service. To prawda? Jeżeli tam, to ktoś w temacie wyjaśniłby o co chodzi?

RE: The Dark Tower (2017) reż. Nikolaj Arcel - nawrocki - 19-03-2017

(19-03-2017, 10:10)srebrnik napisał(a): Ktoś w necie wspomina, że wszystkie dotychczasowe materiały pojawiały się zawsze 19 dnia miesiąca i to jakiś subtelby fan service. To prawda? Jeżeli tam, to ktoś w temacie wyjaśniłby o co chodzi?
19 to liczba przewijająca się przez całą sagę, zwłaszcza w trzech ostatnich tomach. Bohaterowie odkrywają, że odgrywa znaczącą rolę w ich życiu: spotykają ludzi, majacych nazwiska liczące sobie dziewiętnaście liter, daty składające się z dziewiętnastek, numery pokoi itd.

RE: The Dark Tower (2017) reż. Nikolaj Arcel - Mierzwiak - 19-03-2017

I co to niby oznacza? W sensie jest sobie "bo tak" jak liczby w LOST?

Plakat nic specjalnego, wzięli najbardziej banalny motyw i po prostu odwrócili tło. Phi.

RE: The Dark Tower (2017) reż. Nikolaj Arcel - nawrocki - 19-03-2017

Oznacza, ale musiałbym zaspoilerować ważny motyw. :)

RE: The Dark Tower (2017) reż. Nikolaj Arcel - Kuba - 19-03-2017

To co, trailer 19 kwietnia?

Fakt, że pamiętają o takich rzeczach (jeśli to nie przypadek) mnie cieszy, przynajmniej przeczytali książkę :D

Edit. Dawajcie w razie czego spoilery oznaczone bo ja jestem dopiero w połowie 2 tomu :D

RE: The Dark Tower (2017) reż. Nikolaj Arcel - Lawrence - 19-03-2017

Największy problem, pomijając już casting Elby, to fakt, że pierwszy tom nie jest jakiś porywający, przynajmniej dla mnie. Z czasem mocno mnie ta książka męczyła. Ale drugi tom był naprawdę spoko. Pytanie jak bardzo będą się trzymać książek?

Plakat, jak plakat. Oczekiwałem zobaczyć na nim tytułową wieżę.