Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Trylogia Back to the Future (1985-1990) - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5)
+--- Dział: Serie filmowe (https://forumkmf.pl/Forum-Serie-filmowe--21)
+--- Wątek: Trylogia Back to the Future (1985-1990) (/Thread-Trylogia-Back-to-the-Future-1985-1990--68)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

RE: Powrót do Przyszłosci - Back To THe Future - Gal Anonim - 25-06-2012

Cytat:A to nie było tak, że pierwotnie zakończenie było zamknięte, a całe to "To be continued" i powracającego doktorka dodano po decyzji o kręceniu sequeli?
Tak było jeżeli chodzi o napis "To be continued". Doc wracał zawsze - film po prostu miał się kończyć otwartym zakończeniem.

RE: Powrót do Przyszłosci - Back To THe Future - Tomkiewicz - 25-06-2012

U mnie klarownie i jak u Hitcha:

- Jedynka - 10/10
- Dwójka - 10/10
- Trójka - 10/10

Trylogia TOTALNA, apogeum zajebistości kina przygodowego. Kapitalny humor, mistrzowska gra aktorska, znakomita historia, co tu pisać...
Gdybym miał wybierać między Indim a Powrotami, z wielkim trudem, ale jednak wolę ten latający złom i kurdupla przebranego w strój spawacza, który w nocy puszcza swojemu młodemu ojcu prosto w mózg Eddiego Van Halena :))

Z Indim bowiem jest u mnie nieco inaczej, choć każdy z filmów Spielberga to zupełnie odmienna historia, ale czemu nie porównać:

- Jedynka - 8/10
- Dwójka - 11/10 ;)
- Trójka - 9/10

- Czwórka - WTF???

RE: Powrót do Przyszłosci - Back To THe Future - military - 25-06-2012

O, kolejny, który najbardziej lubi Świątynię zagłady? To już jest nas dwóch.:)

RE: Powrót do Przyszłosci - Back To THe Future - Corn - 25-06-2012

Początkowo Dwójka miała dziać się w latach 60tych i dotyczyć strajku studentów (a trójka prawdopodobnie w latach 70tych). George miał być hippisem, a Biff żołnierzem wracającym z Wietnamu, ale po tym jak Crispin Glover zerwał kontrakt musiano przepisać całą fabułę.

RE: Powrót do Przyszłosci - Back To THe Future - Lawrence - 28-06-2012

[Obrazek: 403787_3909787870895_2089855761_n.jpg]

RE: Powrót do Przyszłosci - Back To THe Future - Gal Anonim - 28-06-2012

FEJK END GEJ

Marty przeniósł się do 2015.

RE: Powrót do Przyszłosci - Back To THe Future - AliEns00 - 04-07-2012

(28-06-2012, 12:28)Crov napisał(a): FEJK END GEJ

Marty przeniósł się do 2015.

Dokładnie - oraz oczywiście 21 października, więc jeszcze muszą chwilę poczekać...

RE: Powrót do Przyszłosci - Back To THe Future - BezcelowyAlbatros - 18-03-2013

Kilka czynników się zbiegło (bakcyl The Walking Dead: Game, przecena na GoG-u, 35 odcinek Masy Kultury), i w końcu zagrałem w Back To The Future: The Game. Po dwóch epizodach jestem bardzo zadowolony, bo - choć BTTF: The Game grą jest raczej średnio wymagającą (choć i tak "trudniejszą" od TWD) - to świetny powrót do filmowej trylogii, naszpikowany masą smaczków hołd, jak również dodatkowa, fajnie pomyślana, znakomicie wpisująca się w ramy tego uniwersum, zupełnie nowa historia. Dwa pierwsze epizody, to skoki między rokiem 1986 a 1931, a więc do okresu prohibicji, której wiadome skutki nie ominęły Hill Valley. Oczywiście, proste z pozoru załatwienie pewnej sprawy w przeszłości, jak to już bywa w "Powrocie do przyszłości" prowadzą do coraz poważniejszych zaburzeń i tworzenia się nowych linii czasowych, a po naprawieniu jednej rzeczy, okazuje się, że sypie się coś zupełnie innego, powstają nowe paradoky i tak dalej.

Podoba mi się masa nawiązań i świetne wykorzystanie znanych z BTTF schematów. Każdy fan trylogii filmowej poczuje się tutaj, jak w domu. Poza tym, oprócz jakże oczywistych i obowiązkowych nawiązań, są również o wiele bardziej subtelne. Niektóre wydarzenia sprawiają, że pewne wątki z filmów nabiorą nieco innego wydźwięku, zwłaszcza motywy związane z młodością Doca Browna.

Co do samej rozgrywki - jak już napisałem, zagadki do najtrudniejszych nie należą, ale z pewnością stopniem komplikacji przewyższają to, z czym musieliśmy się "borykać" w TWD. Poza tym nie sposób się tu nudzić, bo twórcy zadbali też o odpowiednie wyważenie tempa rozgrywki, wprowadzając kilka wymagających refleksu (ale nie QTE, raczej szybkiego kojarzenia faktów) zwrotów akcji.

Dubbing jest tutaj rewelacyjny, zwłaszcza w drugim epizodzie, w scenach rozgrywających się w nielegalnym barze. Piosenki Trixie, dla mnie rewelacja. Doc Brown i Marty podłożeni rewelacyjnie, bez dwóch zdań.

Sneak-peak trzeciego epizodu zapowiada fajną zmianę klimatu (oczywiście w końcówce drugiego, znowu coś poszło nie tak) - tym razem wyglądające orwellowsko Hill Valley, WTF?!

Tak więc, jeśli jesteście fanami filmowego BTTF i podobało Wam się growe The Walking Dead, to z 99% pewnością mogę zaręczyć, że dacie się oczarować tej gierce. Bardzo to przyjemny powrót do przeszłości.

RE: Powrót do Przyszłosci - Back To THe Future - Gal Anonim - 18-03-2013

Podpisuje się pod bezcelowym. To bardzo prosta gra, ale sympatyczna, a słuchanie znów Lloyda cieszy serducho niesamowicie. Ja najpierw zagralem w pierwszy epizod, obejrzalem trylogie, potem skonczylem calosc i znow obejrzalem trylogie. Bo nostalgia i love ;)

RE: Powrót do Przyszłosci - Back To THe Future - BezcelowyAlbatros - 23-03-2013

Po skończeniu wszystkich pięciu epizodów "Back To The Future: The Game" mogę już z całą stanowczością stwierdzić, że jest to rzecz, którą każdy fan "Powrotu do przyszłości", po prostu, MUSI poznać! Scenariusz jest, po prostu świetny! Całość napakowana taką masą smaczków i nawiązań, że uśmiech nie schodzi z twarzy prawie przez cały czas gry. Mało tego, znakomicie rozwinięto tu charaktery głównych bohaterów - zmienne relacje Marty'ego i Doca Browna, przeszłość tego drugiego, wpływ działań tej pary z 1986 na rozwój młodszego wcielenia Doca, jak również na "teraźniejszość" roku 1986 - wszystko bardzo dobrze przemyślane a - co najważniejsze - znakomicie wpisujące się w realia tego uniwersum. Dodam jeszcze, że najfajniejszymi epizodami są dla mnie 3 i 4, zwłaszcza końcówka 4, gdzie następuje poważny rozdźwięk pomiędzy tym, czego pragną Marty i Doc. Robi się trochę bardziej serio i w pewnym sensie mrocznie. Finałowy odcinek - znakomite podsumowanie, z gościnnym występem Michaela J. Foxa (z wcale nie taką małą rolą). Końcówka, powiem to wprost, miażdży jajca - przewspaniały hołd dla zakończenia pierwszej części i aż się chce, żeby zrobili sezon drugi... który być może po sukcesie TWD ma większe szanse, aby powstać. Jeśli nie, konkluzja wynikająca z finału broni się sama w sobie kontekstem nawiązując do finału pierwszego BTTF.

Czy coś zgrzytało? Cóż, chciałoby się, aby za tak fajną fabułą szedł nieco bardziej wymagający gameplay, choćby na poziomie zagadek. No i - pominąwszy masę paradoksów, za których roztrząsanie lepiej się w ogóle nie zabierać - to tym razem powód, od którego zaczęło się to CAŁE ZAMIESZANIE jest nieco naciągany. Nie zrozumcie mnie źle, ale w filmach powód skoku w czasie miał zawsze solidne uzasadnienie (najazd Libijczyków, poważne problemy dzieciaków Marty'ego w przyszłości, czy śmierć Doca na w przeszłości). Tu, niestety, wygląda to tak, że zaczęło się od pewnego "widzimisię-chciałbym-coś-sprawdzić", no ale w finale okazuje się, że były to pobudki, może nie o tyle sensowne, co wynikające z dobrych chęci.

Podsumowując - każdy fan BTTF zagrać w to musi (tudzież, obejrzeć gdzieś na jakiejś tubie, czego nie pochwalam...), bo dla mnie te 5 odcinków stanowi już integralną część tej historii. Zdecydowanie polecam!

RE: Powrót do Przyszłosci - Back To THe Future - OGPUEE - 20-04-2013

Niedawno otrzymałem dwa filmy nakręcony na młodzieżowych warsztatach filmowych za pomocą IPhone'ów:

Oto jeden z nich:
http://www.youtube.com/watch?v=8pRcNpe37Vs&feature=youtu.be

Zachęcony postanowiłem odświeżyć trylogię.

Jedynka ma przede wszystkim kapitalny scenariusz oraz rewelacyjnie obsadzonych aktorów i ich chemię. Nikogo innego nie wyobrażam w roli dr. Browna, Marthy'ego czy Biffa (który w tej części jeszcze nie przeaktarza (w dobrym znaczeniu tego słowa)). I jak zgrabnie i subtelnie wykorzystano efekty specjalne. Swoją drogą zabawnie się ogląda (świetnie!) ucharakteryzowanych nastolatków na starszych, wiedząc, że w wieku 50 lat wyglądają nieco inaczej:).

Dwójka szybko zlatuje i trochę kuleje na końcu, ale dalej trzyma tempo. Jest jeszcze zabawniej, ładnie wykorzystano zabiegi (dezorientujący cios dla Biffa nie sprawdza się z Griffem) scenariusz mocno trzyma się w kupy. Zabawniejszy Biff w filmie jest wspaniałym czarnym charakterem szurającym się do dyrektora, Lorraine, własnej babci, dzieci i samego siebie. I dobrze rozwiązano kwestię George'a granego przez kogo innego - nie pokazując jego twarzy, a przyszłości przerobić go na starca. I znowu się zabawnie ogląda 201-któryś, wiedząc, że w nim nie ma deskolotek, podwójnych krawatów, a faks odchodzi do lamusa.

Trójki nigdy nie miałem okazji zobaczyć, lecz postaram się to teraz nadrobić.

RE: Powrót do Przyszłosci - Back To THe Future - OGPUEE - 20-04-2013

Trójka pod względem scenariusza to doskonałe dopełnienie dwójki. Jest zabawnie, są kolejne powtarzające się motywy, relacje między postaciami są dalej mocne, ci sami bohaterowie są pogłębione i momentami film jest wzruszający. Kuleje końcówka, no i film mnie trochę znużył, przez co jest najsłabszą częścią trylogii. Jednakże nadal trzyma poziom.

I niczego zabawnie się nie ogląda w kontekście naszego czasu.

RE: Powrót do Przyszłosci - Back To THe Future - Gal Anonim - 08-08-2013

Taka ciekawostka - mejkap z filmu kontra to, jak naprawdę postarzeli się bohaterowie:

[Obrazek: Back-to-the-Future-30-550x943.jpg]

RE: Powrót do Przyszłosci - Back To THe Future - Predator895 - 02-11-2013

Zobaczcie co stało przed Gdańskim Multikinem podczas maratonu Obcego >>

[Obrazek: pjod.jpg][Obrazek: 0onc.jpg][Obrazek: 4zgi.jpg][Obrazek: w34o.jpg][Obrazek: lhnz.jpg]

RE: Powrót do Przyszłosci - Back To THe Future - OGPUEE - 19-10-2014

[Obrazek: 328768_v1.jpg]

RE: Powrót do Przyszłosci - Back To THe Future - Arahan - 26-03-2015

http://joemonster.org/art/31624/_Pamietna_kreacja_Erica_Stoltza_w_Powrocie_do_przyszlosci_

niby wiedziałem, ale nagrań i niektórych zdjęć nigdy nie widziałem

RE: Powrót do Przyszłosci - Back To THe Future - Pelivaron - 02-04-2015

[Obrazek: 80g5llt1_nm66a2.jpg] [Obrazek: 90g5llt1_nm66a2.jpg]

RE: Powrót do Przyszłosci - Back To THe Future - szopman - 10-07-2015

http://movieweb.com/back-to-future-comic-book-marty-doc-meet/ Brzmi ciekawie ;) Z Bobem Galem na pokładzie, może wyjść faktycznie coś fajnego ;)

RE: Powrót do Przyszłosci - Back To THe Future - Szaman - 13-09-2015

Zwiastun dokumentu "Back In Time". Premiera w październiku.

RE: Powrót do Przyszłosci - Back To THe Future - Grievous - 13-09-2015

Nie za bardzo ogarniam o czym to ma dokładnie być? Na DVD/BD znajdują się bardzo wyczerpujące making offy na temat całej trylogii, więc nie wiem co tu jeszcze można dopowiadać, zwłaszcza w tej otoczce sentymentalnych smutów.