![]() |
|
The Batman (2022) reż. Matt Reeves - Wersja do druku +- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl) +-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5) +--- Dział: Film a komiks (https://forumkmf.pl/Forum-Film-a-komiks--24) +---- Dział: DC EXTENDED UNIVERSE (https://forumkmf.pl/Forum-DC-EXTENDED-UNIVERSE--55) +---- Wątek: The Batman (2022) reż. Matt Reeves (/Thread-The-Batman-2022-re%C5%BC-Matt-Reeves--5467) |
RE: The Batman (2022) reż. Matt Reeves - srebrnik - 24-03-2022 (24-03-2022, 20:41)marsgrey21 napisał(a): Ludzie już sikają po nogach w sieci. "Nigdy czegoś takiego nie widzieli!"Właśnie. Umie ktoś jakoś zgrabnie opisać w sumie spore zjawisko hipnozy przy okazji tego filmu? RE: The Batman (2022) reż. Matt Reeves - marsgrey21 - 24-03-2022 Reeves po prostu sprzedał to gadając przez kilka lat o tym jaki to będzie mroczny, detektywistyczny i poważny film o Batmanie i wystarczyło tylko trochę podstylizować, utrzymać pozory i ludzie to kupili, do tego dochodzi jeszcze fanboystwo, niska znajomość szerszej kinematografii, jakieś kompleksy i chęć przynależności do czegoś, w tym przypadku ludzi którzy wychwalają ten film, oczywiście mówię tutaj o skrajnych przypadkach, jak komuś się podobał tak po prostu to spoko, no offense. RE: The Batman (2022) reż. Matt Reeves - Rozgdz - 24-03-2022 Narracja wokół filmu jest często ważniejsza niż film sam w sobie ;) Zwłaszcza w przypadku DCEU/DC ^^ RE: The Batman (2022) reż. Matt Reeves - Corn - 24-03-2022 Dziewczyna mi zwróciła uwagę, że o ile w przypadku Manhuntera ma to sens że detektyw przychodzi do super psychologa/profilera o tyle tutaj to jest pusta zżyna bo czemu Batman w ogóle przychodzi do Jokera, w jaki sposób miałoby mu to pomóc? :D RE: The Batman (2022) reż. Matt Reeves - Pelivaron - 24-03-2022 Hmm, wygląda na to, że łatwiej byłoby zatrudnić po prostu Finchera :D RE: The Batman (2022) reż. Matt Reeves - Gieferg - 24-03-2022 (24-03-2022, 21:11)srebrnik napisał(a):(24-03-2022, 20:41)marsgrey21 napisał(a): Ludzie już sikają po nogach w sieci. "Nigdy czegoś takiego nie widzieli!"Właśnie. Umie ktoś jakoś zgrabnie opisać w sumie spore zjawisko hipnozy przy okazji tego filmu? Nie widziałem filmu ale całość zjawiska jawi mi się jako klasyczny Nolan Effect. Czyli wciskanie ludziom różnego badziewia w taki sposób, że będą się zachwycać geniuszem twórcy. Am I right? Poprzedni film Reevesa też taki był. RE: The Batman (2022) reż. Matt Reeves - Krismeister - 24-03-2022 Ja jebię co za bezsensowna i chujowo napisana scena. Robercik z politowaniem patrzy na tego Barrego, który już spokojnie ma miano najgorszego Jokera. W ogóle nie podoba mi się motyw 20-paroletniego Jokera. Niech spier*ala najlepiej, rzygam już tą postacią. RE: The Batman (2022) reż. Matt Reeves - marsgrey21 - 24-03-2022 Najgorsze w tym wszystkim jest to... Że to jest tak kurewsko przewidywalne, gra aktora, muzyka w tle, dialogi, Joker analizujący Batmana... To już kurwa wszystko było i jest nudne. The Batman (2022) reż. Matt Reeves - zombie001 - 24-03-2022 Mnie się podoba jego wygląd. Ale to tyle, bo czuć tutaj ewidentnie zmęczenie materiału. Lekko upośledzony Phoenix i Leto-Gangster miały jednak jakiś taki świeższy posmak. Wysłane z mojego M2102J20SG przy użyciu Tapatalka RE: The Batman (2022) reż. Matt Reeves - Ted - 24-03-2022 (24-03-2022, 22:24)Corn napisał(a): Dziewczyna mi zwróciła uwagę, że o ile w przypadku Manhuntera ma to sens że detektyw przychodzi do super psychologa/profilera o tyle tutaj to jest pusta zżyna bo czemu Batman w ogóle przychodzi do Jokera, w jaki sposób miałoby mu to pomóc? :D Strzelam, że liczyłby że przestępca będzie coś wiedział o innym przestępcy. Co nie jest niczym dziwnym w uniwersum Batmana. RE: The Batman (2022) reż. Matt Reeves - marsgrey21 - 24-03-2022
RE: The Batman (2022) reż. Matt Reeves - Ted - 24-03-2022 Chciałbym żeby ktoś w WB dał bana Jokerowi na 10 lat we wszystkich mediach, od filmu po gry i komiksy. Ile można. To wcale nie jest tak ciekawa postać. Two Face jest ciekawszy i wymaga czegoś więcej od aktora, już granie świra. Zacznijmy w końcu odczarowywać ten szekspirowski mit Jokera. RE: The Batman (2022) reż. Matt Reeves - Rozgdz - 24-03-2022 Ależ Joker jest bardzo ciekawy :) Ale nie jako Joker sam w sobie tylko przez pryzmat jego prawdziwej tożsamości i jego osobistej relacji z Batmanem. Jak było w "The Killing Joke" i jak to zaadoptował Burton w "Batmanie" . Ewentualnie też jego relacji z Harley Quinn ;) RE: The Batman (2022) reż. Matt Reeves - Paszczak - 24-03-2022 Ted napisał(a):Strzelam, że liczyłby że przestępca będzie coś wiedział o innym przestępcy.O przestępcy, który zaczął działać już po jego aresztowaniu? Może Harley załatwiła Jokerowi dostęp do neta i teraz klaun też ogląda streamy Riddlera i lajkuje jego tweety. RE: The Batman (2022) reż. Matt Reeves - Ted - 24-03-2022 A może Riddler już wcześniej gdzieś się udzielał, i Joker miał z nim styczność? Tak można gdybać, ale imo to problem wąskiej wyobraźni komentujących, a nie samego faktu odwiedzania przestępcy dla zdobycia informacji. RE: The Batman (2022) reż. Matt Reeves - Gieferg - 25-03-2022 W 2008 roku byłem mocno podjarany Jokerem od Nolana ale wtedy było prawie 20 lat przerwy od ostatniej kinowej wersji, teraz jak widzę jego kolejne wcielenia wyskakujące zza winkla dosłownie co chwilę, to chce mi się rzygać. Matt Reeves: każdy swojego Jokera ma, mam i ja! RE: The Batman (2022) reż. Matt Reeves - Corn - 25-03-2022 (24-03-2022, 23:22)Ted napisał(a): Strzelam, że liczyłby że przestępca będzie coś wiedział o innym przestępcy. Co nie jest niczym dziwnym w uniwersum Batmana.Ale to głupie bo typ jest niestabilnym psychopatą więc nie jest godny zaufania. Super detektyw Batman powinien o tym wiedzieć. W kontekście przedstawionej sceny to nie ma najmniejszego sensu, więc dobrze że została wycięta. Lecter przynajmniej wypowiadał się na temat i był specjalistą w temacie profilowania psychopatów, to zupełnie inna para kaloszy RE: The Batman (2022) reż. Matt Reeves - srebrnik - 25-03-2022 Ta scena spokojnie mogłaby być w filmie. Nic by nie pogorszyła, nic by nie poprawiła. To dokładnie ten sam poziom zarówno wizualny, jak i logiczny, a także stoją za tym te same intencje. Reeves to chyba taki reżyser, który nie ma naturalnej potrzeby opowiadania historii w filmach, tylko chce słuchać o sobie określonych opinii. Kopiuje więc coś, co sam uważa za dobre i czeka aż będzie chwalony, że zrobił coś podobnie, jak jego mistrzowie. On po tym filmie jawi mi się jako gość całkowicie bezrefleksyjny. Nie zapalana mu się żadna lampka, że przesadza, że coś nie ma sensu, że za dużo, że za daleko. Nie. Jemu coś się spodobało w Zodiaku/Siedem/Milczeniu Owiec/u Nolana, więc u niego też będzie tak samo. Był taki odcinek Friends, gdzie ktoś robił deser, ale przypadkiem korzystał z dwóch przepisów, w wyniku czego powstało ciasto z bitą śmietaną, powidłami, groszkiem i wołowiną. Wszystkich to brzydziło poza Joeyem, który stwierdził: bita śmietana? smaczna. powidła? smaczne. groszek? smaczny. wołowina? smaczna. No i Reeves to taki Joey właśnie. Scena z Jokerem jest nudna to bólu. Niczym to nie zaskakuje, niczego to nie wprowadza, nie ma tu ani grama inwencji. Jest ładnie nagrana, ma jakiś klimat, ale jednocześnie wali od niej takim wysilonym mrokiem, pozorną dojrzałością. Reeves widział takie sceny gdzieś tam i teraz użyje u siebie, bo przecież w tych innych filmach to było mocne. No i chyba docieram do tego, co mnie w tym filmie drażni, co mnie od niego odpycha. Ten brak szczerości. Tu wszystko jest podporządkowane robieniu konkretnego wrażenia, ale nie poprzez środki filmowe, a poprzez intencje reżysera. Wiem, że mam niby tutaj czuć emocje, bo reżyser to zapowiedział, bo reżyser inspiruje się (kopiuje wręcz) scenami, które w innych sytuacjach wywoływały dany efekt. Nie wiem. Na mnie to nie działa. Strasznie to cyniczne. Takie bez serca. Aż irytujące. RE: The Batman (2022) reż. Matt Reeves - Pixie - 25-03-2022 (24-03-2022, 11:20)Krismeister napisał(a): Ale to ty dzwonisz. Między innymi do Ciebie, bo jak mówiłem, iż to słaby film i można to wywnioskować po wielu czynnikach w tym po przewidywalnych trailerach, pseudomroku etc. to słyszałem drwiny. (08-02-2022, 13:57)yacajackowski napisał(a): Bo Pixie tak mówi. (08-02-2022, 07:15)deymos napisał(a): To niech w końcu padnie jakiś konkret, kiedy on będzie miał rację, bo na razie pierdoli i marudzi zwyczajnie :) (10-02-2022, 15:03)Pelivaron napisał(a): https://deadline.com/2022/02/the-batman-imax-previews-sell-out-1234929726 (08-02-2022, 13:52)Corn napisał(a): No ja zrozumiałem, że film ma po prostu zbierać cęgi wśród krytyków i być czymś innym niż obiecywały zwiastuny (08-02-2022, 13:46)Paszczak napisał(a): Film poniesie porażkę, jeżeli nie spodoba się Pixiemu. Zajebisty zakład, nie można go przegrać. Bądźmy szczerzy, ten film to kurwa taki szajs, że byłem zbyt ostrożny w swojej krytyce i tylko hipokryta może temu zaprzeczyć lub nieoduczona julka, która jedyne jakie filmy widziała, to te z Netflixa. Wy stawialiście na "pewniaka", bo Batman i właśnie hype, a prosta matematyka mówi iż szansa na dobry film w 2022 wynosi mniej niż kilka %. Wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazywały na to i bardzo miło mi, że na przykład marsgrey21 to przyznał. Żegnam was gorąco i życzę zdrowia RE: The Batman (2022) reż. Matt Reeves - nawrocki - 25-03-2022 Film nie spodobał się kilku chłopa na niszowym forum filmowym, a więc Pixie miał rację - klapa i dno dla julek. |