![]() |
|
Batman (temat ogólny) - Wersja do druku +- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl) +-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5) +--- Dział: Film a komiks (https://forumkmf.pl/Forum-Film-a-komiks--24) +--- Wątek: Batman (temat ogólny) (/Thread-Batman-temat-og%C3%B3lny--375) |
RE: Batman (temat ogólny) - Rozgdz - 03-06-2023 Dobra, zacząłem komentować to skończę Żaglewski ratuje honor i później wspomina scenę z paleniem żywcem :p a tak poza tym.. no, słabo. Pierwsza wada - niewspominanie o "Batman Forever". No ma być o Burtonie ale.. jak mówimy o co cho z tematyką Batmana, jego drogą, gdzie idzie w "Batmana Returns" - tego nie da się powiedzieć bez "Forever". Bo tam jest właśnie o co w tym wszystkim chodzi, gdzie to dąży. A ci goście kompletnie tego nie rozumieją. Czy "Returns" coś opowiada o Batmanie ? Tak, przez inne postacie. Catwoman to odbicie Wayne'a/Batmana. Przez jej drogę, jej wybory, patrzenie co się z nią dzieje - lepiej rozumiemy Batmana. Bo u niego się dzieje to samo. Max Schreck - to też "odbicie" głównego bohatera, zły Bruce Wayne. Pingwin - też chłopak z bogatej rodziny Gotham który stracił rodziców (hehe:), ktoś jednak wychowujący się "na dole" a nie jak Batman "na górze". Batmana ciągnie w mrok, Pingwin żyje w mroku ale chciałby wyjść do światła. Batman przebiera się za "bestię", Pingwin nie potrzebuje przebrania - jest "z urodzenia "bestią" a chciałby być człowiekiem , jak Bruce. Opowiadanie o każdej z tych postaci jest opowiadaniem o Batmanie, więc to nie jest tak że Burton nie miał na Batmana pomysłu w tym filmie. Więc całościowo to film najbardziej właśnie o Batmanie, natomiast jeśli patrzymy na konkretne postacie - to jest film o Catwoman która przechodzi dokładnie taką samą drogę jak Batman w poprzedniej części. Kolejna rzecz - inni Batmani. No, bym chciał tutaj zauważyć że Batfleck z BvS nie jest "cool Batmanem" w stylu Iron Mana tylko gościem z przegranym życiem, właściwie chcącym popełnić samobójstwo. I "The Flash" wcale prawdopodobnie nie oddzieli filmów Burtona od Schumachera. Może w pewien sposób, aby można było w przyszłości zaprosić Clooneya, ale tyle. Keaton, patrząc z trailerów do "The Flash " jest wzorowany na Batflecku. Gościu który przegrał i nic nie osiągnął. A Batfleck jest rozpisany właśnie jak Batman ze starych filmów po "Forever". Gdy coś się stało z Robinem. Który był tą jego - można powiedzieć - lepszą częścią. Gościem bez "mrocznej strony". Batfleck jest niemal dokładnie ta postacią którą był - wcześniej - Keaton a później Kilmer. I wygląda na razie na na to że Keaton będzie też tą postacią. RE: Batman (temat ogólny) - SonnyCrockett - 08-06-2023 Jakoś zawsze myślałem że to było zrobione w budynku. Wychodzi że kręcili nocami sceny na ulicy.
RE: Batman (temat ogólny) - shamar - 08-06-2023 Zawsze mnie to zastanawiało. Lepiej wybudować ulicę w studiu niż nakręcić na prawdziwej? Na prawdziwej nie wyszłoby taniej? Batman (temat ogólny) - zombie001 - 09-06-2023 Prawdziwa byłaby dostępna tylko jakiś czas, bo przecież nie można wiecznie trzymać jej wyłączonej z ruchu, a z taką wybudowaną mogą robić sobie co chcą i kiedy chcą. Plus jest odcięta na amen od gapiów. Wysłane przy użyciu Tapatalka RE: Batman (temat ogólny) - Mefisto - 09-06-2023 (08-06-2023, 23:32)shamar napisał(a): Lepiej wybudować ulicę w studiu niż nakręcić na prawdziwej? Gdzie masz prawdziwe ulice Gotham? Widzę, że Nolan za mocno wszedł. RE: Batman (temat ogólny) - Gieferg - 09-06-2023 Równie dobrze można by oczekiwać filmowania Blade Runnera na prawdziwej ulicy. RE: Batman (temat ogólny) - shamar - 09-06-2023 Nie ma do rzeczy jakie to ulice. Chodzi o sam koncept, że lepiej wybudować dekoracje niż kręcić w prawdziwych miejscach. Dzis oczywiscie łatwiej bo można nawalić w uj CGI. RE: Batman (temat ogólny) - Ted - 09-06-2023 To duże koszty dla miasta. Widocznie naprawdę taniej zbudować makiety. RE: Batman (temat ogólny) - Gieferg - 09-06-2023 Cytat:Nie ma do rzeczy jakie to ulice.W tym wypadku akurat ma całkiem sporo do rzeczy. RE: Batman (temat ogólny) - al_jarid - 09-06-2023 To prawda, ale też wtrącę, że ludzie od filmu wolą nawet sobie w studiu wybudować j***any las niż kręcić w prawdziwym. RE: Batman (temat ogólny) - Ted - 09-06-2023 Przecież Burton też musiał makiety budować, tych gotyckich budowli. RE: Batman (temat ogólny) - simek - 09-06-2023 Wszystko zależy od reżysera, budżetu, rodzaju filmu. Jedni wolą wszystko zbudować od zera, inni wolą męczyć się w prawdziwym mieście, ale raczej dominuje to pierwsze podejście. RE: Batman (temat ogólny) - marsgrey21 - 09-06-2023 Ja do dzisiaj jestem w szoku, że wybudowali jebany las w The Force Awakens. RE: Batman (temat ogólny) - Mefisto - 09-06-2023 (09-06-2023, 09:58)shamar napisał(a): Chodzi o sam koncept, że lepiej wybudować dekoracje niż kręcić w prawdziwych miejscach. No bo tak jest. Na kręcenie w mieście potrzebujesz od cholery zezwoleń, do tego dochodzi wstrzymywanie ruchu i/lub kręcenie tylko w wyznaczonych godzinach, uważanie na mieszkańców oraz na same budynki (zwłaszcza zabytkowe), które w większości i tak musisz pokryć jakimiś dekoracjami, żeby pasowało do wizji (a jeśli robisz CGI to musisz je pokryć zielonymi płachtami/tekturami). To jest wszystko w chu roboty i kosztów, więc chyba jasne, że ergonomiczniejsze jest zbudowanie własnych fasad gdzieś na polu. Myśl czasem. RE: Batman (temat ogólny) - Rozgdz - 09-06-2023 Chyba jednak nic nie przebije drugiego Matrixa gdzie wybudowali trzy kilometry autostrady :p RE: Batman (temat ogólny) - Mefisto - 09-06-2023 Bardziej od wybudowania autostrady rozpierdoliło mnie, że ktoś zapomniał wszystkim samochodom wygenerować potem cyfrowo osi :D RE: Batman (temat ogólny) - yacajackowski - 10-06-2023 Kamera by się wtedy nie zmieściła pod samochodami ;) RE: Batman (temat ogólny) - OGPUEE - 10-06-2023 (02-06-2023, 23:28)Ted napisał(a): Ichabod odszedł z ich programu z rok lub ponad temu. Nagrywają we dwóch, czasem do nich wpada nawet Crov. W tym odc jest Żaglewski, czyli gość wydający właśnie na amerykański rynek książke o Batmanach Schumachera. Film od Napisów Końcowych przypomniał mi, że swego czasu Rob Walker z Channel Awesome zrobił materiał o Alfredzie z 1989 roku i wyjaśnił dlaczego, wówczas kontrowersyjna, decyzja by Alfred wpuścił Vicky do batjaskini ma sens: RE: Batman (temat ogólny) - Rozgdz - 10-06-2023 Jestem ciekaw co powie ale jak dla mnie to jak najbardziej.. ma sens. Chyba nie rozumiałem tego jako dzieciak, dopiero jakoś później. Ma to odbicie w tekstach Alfreda w BvS. Bo to nie jest tak że Bruce ma jakiś straszny problem z Vicky co sugerowali w Napisach Końcowych. Tam się właśnie dzieje między nimi dosyć szybko i potem Bruce stara się ją.. spławić. Właśnie dlatego bo ją lubi, ale nie chce się angażować.. bo ma swoją Wielką Misję która jest tak dla niego ważna. A Alfred uważa że nie jest to właściwe postępowanie i nie chce aby Bruce stracił Vicky. I w ten sposób go.. ratuje :) RE: Batman (temat ogólny) - shamar - 13-06-2023 https://comicbook.com/dc/news/kevin-smith-reveals-seen-batman-forever-schumacher-cut/ Gdzie się podział temat o Batmanach Schumachera? |