Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Dune (2021) reż. Denis Villeneuve - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3)
+--- Dział: Filmy zagraniczne (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-zagraniczne--12)
+---- Dział: Filmy Denisa Villeneuve'a (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-Denisa-Villeneuve-a--78)
+---- Wątek: Dune (2021) reż. Denis Villeneuve (/Thread-Dune-2021-re%C5%BC-Denis-Villeneuve--4675)

RE: Dune (2020) reż. Denis Villeneuve - shamar - 24-09-2021

To ten trailer powinien być pierwszym

RE: Dune (2020) reż. Denis Villeneuve - Lawrence - 24-09-2021

(23-09-2021, 14:51)simek napisał(a):
Lawrence napisał(a):Zadając sobie pytanie czym jest Diuna Villemeuve'a, trzeba sobie zadać pytanie czym ona nie jest?
Przepraszam, ale przy tym fragmencie prychnąłem mocno Uśmiech To w ogóle genialny sposób na pisanie recenzji każdego filmu: walisz takie zdanie na początku i opisujesz czym dany film nie jest Język

Patrząc ile jest smutku i cierpienia na świecie, to taka drobna rzecz jak sprawienie, że ktoś się zaśmieje na chwilę, ma wielkie znaczenie. I cieszę się, że wraz z nadchodzącą jesienią i odcieniami szarości, mogłem zapalić tę iskierkę radości. Uśmiech Chociaż już tłumaczę o co mi chodziło: 
Rozumiem, że mogłem zostać źle zrozumiany z tymi porównaniami. Nie chodziło mi oto, żeby chwalić ten film głównie przez pryzmat tego, że nie jest Marvelem, ale też aby przygotować osoby czego powinni, a czego nie powinni oczekiwać. Zważywszy, że współcześnie 2/3 dużych produkcji to Marvele i tym podobne rzeczy i też w internetach można znaleźć artykuły gdzie dziennikarze piszą o tej "Diunie", jako o "nowych Gwiezdnych wojnach", "nowym Władcy Pierścieni", czy nawet "nowej Grze o tron", to po prostu chciałem zaznaczyć, że takie porównania nie mają tu sens. I tak samo tyczy się także porównań z Diuną Lyncha, gdzie w ogóle score Toto pasowałby tutaj jak Krystyna Pawłowicz do Miss Universe. Gdzie też oczywiście biorę w obronę ścieżkę dźwiękową Hansa Zimmera, która jest jak najbardziej funcjonalna. 

Dlatego też najmocniej przepraszam za zamieszanie i przyznaję, że ta Diuna może się sama bronić bez opierania i porównania się z innymi.

RE: Dune (2020) reż. Denis Villeneuve - simek - 24-09-2021

Doceniam Uśmiech

Czekam jeszcze na jakieś spoilerowe wrażenia ze szczegółami i przykładami: oznacz spoilery i ogień, bo póki co to trochę bezzębna ta recka i w sumie nie wiem za co dajesz to 10/10.

Dune (2020) reż. Denis Villeneuve - Nemo - 24-09-2021

Właśnie wybieram się do kina. Później wrzucę reckę.

Enviado desde mi Redmi Note 8 Pro mediante Tapatalk

RE: Dune (2020) reż. Denis Villeneuve - nawrocki - 24-09-2021

Nie no, najpierw Lawrence, teraz Nemo.

Nikt normalny nie będzie oglądał w najbliższym czasie?

Uśmiech

RE: Dune (2020) reż. Denis Villeneuve - Debryk - 24-09-2021

(24-09-2021, 15:15)nawrocki napisał(a): Nie no, najpierw Lawrence, teraz Nemo.

Uśmiech

[Obrazek: ha-ha-ha-ha-ha.gif]

RE: Dune (2020) reż. Denis Villeneuve - al_jarid - 24-09-2021

(24-09-2021, 14:17)simek napisał(a): Czekam jeszcze na jakieś spoilerowe wrażenia ze szczegółami i przykładami: oznacz spoilery i ogień, bo póki co to trochę bezzębna ta recka i w sumie nie wiem za co dajesz to 10/10.

Nie wiem, czy to oznaczanie spoilerów to nie taka pusta formalność w tym wypadku, bo w sumie to ciekawe, czy jest na forum ktoś, kto nie zna fabuły "Diuny". Ale może i jest, kto tam wie. Inna sprawa, że fabułę "Diuny" można by w sumie opowiedzieć w trzech-czterech zdaniach, a że nowy film pokrywa tylko jej połowę...

Właśnie, Lawrence, w którym momencie następuje cięcie? (Oczywiście oznacz spoilerem na wypadek, jakby ktoś tutaj nie tylko nie czytał książki, ale też umknęły mu dwie poprzednie ekranizacje). Bo, jak to już kiedyś pisałem, "Diuna" jest dla mnie ciekawa tylko do pewnego momentu i obawiam się, że na drugi film Denis nie będzie już miał fajnego materiału Uśmiech

RE: Dune (2020) reż. Denis Villeneuve - Nemo - 24-09-2021

Uśmiech

[Obrazek: 57e5afb8fc81092ab2a75644b9aa5c89.jpg]

RE: Dune (2020) reż. Denis Villeneuve - nawrocki - 24-09-2021

[Obrazek: X9Qe.gif]

Uśmiech

Oj, a tak się bardzo starałem z moim opisem. Smutny 

(24-09-2021, 14:17)simek napisał(a): Czekam jeszcze na jakieś spoilerowe wrażenia ze szczegółami i przykładami: oznacz spoilery i ogień, bo póki co to trochę bezzębna ta recka i w sumie nie wiem za co dajesz to 10/10.

Tylko wiesz, że to tak trochę trudno mi ocenić np. z perspektywy pojedynczych scen. Gdyż dajmy np. uwielbiam w Interstellar scenę dokowania, ale ona sama nie przesądza o mojej wysokiej ocenie końcowej. W przypadku "Diuny" jakoś wszystko mi się ładnie zgrało. 
Przede wszystkim jak pisałem wcale nie jestem jakimś wielkim miłośnikiem książek Herberta i nie uważam "Diunę" za Pismo Święte science-fiction. Ale mimo to film ten jak najbardziej mi się podobał i mnie wciągnął. Przede wszystkim podoba mi się budowanie tego świata, ale też rozmach. W przypadku, czy to statków, czy robali mamy ujęcia z takiej perspektywy, że rzeczywiście wszystko to się wydaje ogromne. 
Podobała mi się rola Timotheego Chalameta i może też to, że wreszcie ubrany był jak człowiek. Jason Momoa był fajny jako Jason Momoa, z którym fajnie byłoby się wybrać do knajpy i napić się czegoś. Taki typowy Jason Momoa, plus ma naprawdę bardzo fajną scenę walki. O właśnie zapomniałem napisać, że bardzo fajnie i ciekawie jest ukazane działanie pola siłowego i jak się ono prezentuje w walce jeden na jeden. 
Ale OK, dla przykładu, aby podać świetną sceną. Co prawda w recenzji wspomniałem już przybycie emisariusza Imperatora, to teraz podam inną z imperialną armią:
(24-09-2021, 16:02)al_jarid napisał(a): Nie wiem, czy to oznaczanie spoilerów to nie taka pusta formalność w tym wypadku, bo w sumie to ciekawe, czy jest na forum ktoś, kto nie zna fabuły "Diuny". Ale może i jest, kto tam wie. Inna sprawa, że fabułę "Diuny" można by w sumie opowiedzieć w trzech-czterech zdaniach, a że nowy film pokrywa tylko jej połowę...

Właśnie, Lawrence, w którym momencie następuje cięcie? (Oczywiście oznacz spoilerem na wypadek, jakby ktoś tutaj nie tylko nie czytał książki, ale też umknęły mu dwie poprzednie ekranizacje). Bo, jak to już kiedyś pisałem, "Diuna" jest dla mnie ciekawa tylko do pewnego momentu i obawiam się, że na drugi film Denis nie będzie już miał fajnego materiału Uśmiech

No właśnie nie wiem na ile rzeczywiście mam tutaj to wszystko spoilerować, gdyż nie wiem na ile jest tutaj znane, że w pewnym momencie "Ród A" zaatakuje "Ród B"? I zrobi to z rozmachem i potężnym podkładem muzycznym, oj, tak, oj tak! Świetnie to wyglądało na dużym ekranie!

A właśnie co do cięcia, gdzie w sumie już spoilerujemy, że to nie jest pełna adaptacja. Uśmiech
.

Ale z drugiej zdrowiej dobrze i smaczniej zjeść, czując lekki niedosyt, niż nażreć się jak świnia nie móc wstać z miejsca, a potem spędzić pół dnia w toalecie. Przy czym oczywiście zachęcam wszystkich idźcie do kina, gdyż po pierwsze to film, który dobrze oglądać na dużym ekranie, a po drugie ja chcę sequel. Gdyż może druga część literackiego materiału jest gorsza, ale daje potencjał na epicki finał. 

RE: Dune (2020) reż. Denis Villeneuve - SonnyCrockett - 24-09-2021

Czyli wnioskując ze spoilera o zakończeniu

(24-09-2021, 22:08)SonnyCrockett napisał(a): Czyli wnioskując ze spoilera o zakończeniu

.

RE: Dune (2020) reż. Denis Villeneuve - SonnyCrockett - 24-09-2021

Czyli bardziej to pasowało na ostatnią scenę tej części. Oczko

RE: Dune (2020) reż. Denis Villeneuve - al_jarid - 24-09-2021

(24-09-2021, 20:39)Lawrence napisał(a): A właśnie co do cięcia, gdzie w sumie już spoilerujemy, że to nie jest pełna adaptacja. Uśmiech
.

Czyli mniej więcej tak, jak można było się spodziewać. Teraz nastąpi druga część tej historii i z tym zawsze jest problem, jeśli chodzi o "Diunę". To znaczy nie wiem, jak w książce, bo nie udało mi się dobrnąć do tego miejsca, ale ekranizacje zawsze jakoś mają problem z tą częścią historii po tym, jak
.
W filmie Lyncha ta część opowieści jest potraktowana strasznie po łebkach, podana w dużym przyśpieszeniu. Zajmuje chyba w sumie ledwie około 40 minut i ogląda się to jak pobieżne streszczenie (choć pierwsza część filmu miała sensowne tempo). Natomiast miniserial poświęcił tej części opowieści bardzo dużo miejsca i... są to takie smętne nudy, pełne nadętego mistycyzmu i postaci niemrawo snujących się wśród wydm, że trudno mi było wysiedzieć.

A skoro w obu dotychczasowych ekranizacjach poziom siada w tym samym momencie, to mogę sobie wyobrazić, że to pewnie po prostu mankament materiału źródłowego. Co Denis zrobi z tym fantem, jeśli będzie mu dane nakręcić drugą część? Cholera wie Uśmiech

RE: Dune (2020) reż. Denis Villeneuve - raven.second - 25-09-2021

Filmu nie widziałem, ale dla mnie lepszym momentem na cięcie byłoby zgodnie z książką:

RE: Dune (2020) reż. Denis Villeneuve - Lawrence - 25-09-2021

Jedyny problem z...

Dune (2020) reż. Denis Villeneuve - Nemo - 27-09-2021

Recka gotowa ale zadam jedno pytanie: czego tu nie pisać? Mam porównanie i z książką i z wersją Lyncha. Jest o aktorstwie, zdjęciach i parę innych kwestii.

RE: Dune (2020) reż. Denis Villeneuve - Bradesinarus - 27-09-2021

(24-09-2021, 16:02)al_jarid napisał(a):

Nie wiem, czy to oznaczanie spoilerów to nie taka pusta formalność w tym wypadku, bo w sumie to ciekawe, czy jest na forum ktoś, kto nie zna fabuły "Diuny". 

Ja nie znam fabuły Diuny. 

RE: Dune (2020) reż. Denis Villeneuve - PropJoe - 27-09-2021

Ja też nie znam fabuły Diuny.

RE: Dune (2020) reż. Denis Villeneuve - yacajackowski - 27-09-2021

Ja też nie znam fabuły Diuny.