Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Mad Max (1979-2024) - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5)
+--- Dział: Serie filmowe (https://forumkmf.pl/Forum-Serie-filmowe--21)
+--- Wątek: Mad Max (1979-2024) (/Thread-Mad-Max-1979-2024--197)

RE: Mad Max (1979-2015) - al_jarid - 19-06-2022

Kurde, tak jak większość prequeli zwykle oceniam jako niepotrzebną, tak to jest chyba najbardziej niepotrzebny prequel w historii.

RE: Mad Max (1979-2015) - simek - 19-06-2022

Konkurencja o najbardziej niepotrzebny prequel jest spora, więc nie rozpędzałbym się tak bardzo :p Zresztą sprawa jest prosta: będzie dobra akcyjka, dobrze nakręcona, to będę zadowolony.

RE: Mad Max (1979-2015) - zombie001 - 24-06-2022

Mamy opis Furiosy

Cytat:Gdy świat upada, młoda Furiosa zostaje wyrwana z Zielonego Miejsca Wielu Matek i wpada w ręce wielkiej Motocyklowej Hordy prowadzonej przez Watażkę Dementusa. Podróżując wspólnie przez wyniszczone ziemie natrafiają na Cytadelę należąca do Wiecznego Joego. Gdy dwaj tyrani toczą ze sobą bój o dominację, Furiosa musi przetrwać wiele prób, jednocześnie usiłując odnaleźć sposób na powrót do domu.

Fajnie będzie znowu zobaczyć ten gang motocyklowy. Wolałbym co prawda ich widzieć w sequelu Mad Maxa, niż w tym ale jak się nie ma co się lubi...

Wysłane z mojego M2102J20SG przy użyciu Tapatalka

RE: Mad Max (1979-2015) - Pelivaron - 05-07-2022

Chris wygląda jak połączenie Chrisa, Travolty i Evansa.

RE: Mad Max (1979-2015) - Krismeister - 06-07-2022

W życiu bym nie rozpoznał.

RE: Mad Max (1979-2015) - Kryst_007 - 06-07-2022

Wygląda jak lapoński Święty Mikołaj we wczesnych latach swej działalności :)

RE: Mad Max (1979-2015) - al_jarid - 06-07-2022

Nadal nie wiem, komu to potrzebne. Miller rozmienia się na drobne. Zamiast kręcić nowego pełnoprawnego "Mad Maksa" traci czas na coś takiego. Historia Furiozy została już opowiedziana - wprawdzie w "Fury Road" pokazano nam jedynie jej finał, ale z rozrzuconych w filmie informacji można sobie mniej więcej poskładać całość.

Ech, a jeśli już miał taką wizję, żeby historię Furiozy rozbić na dwa filmy, to ten, który teraz kręci, trzeba było nakręcić NAJPIERW, tak żebyśmy nie wiedzieli, jak to się dalej potoczy. A nie, że dorabia teraz początek do opowieści, której zakończenie już widzieliśmy.

RE: Mad Max (1979-2015) - Grievous - 06-07-2022

Ostatnio też nad tym myślałem i doszedłem do wniosku, że on chyba zdał sobie sprawę, że już lepszego filmu z Mad Maxem niż "Fury Road" nie zrobi. Prequel o innej postaci to mniejsza presja.

Mad Max (1979-2015) - zombie001 - 06-07-2022

To powyżej + nadal tam w Hollywoodlandzie mielą temat tych "strong female", więc studio pewnie prędzej na to chciało wyłożyć $$$.

++ Strzelam w ciemno, że Hardy wcale nie palił się do powrotu do tej postaci...

Wysłane z mojego M2102J20SG przy użyciu Tapatalka

RE: Mad Max (1979-2015) - Albertino - 06-07-2022

Palił nie palił, wypadł jako Max poprawnie i tyle. To nie jest przypadek, że wolą kręcić film o Furiosie, po prostu Theron zdominowała "Fury Road" i taki film ma większy potencjał do generowania dolarków. Oczywiście pasuje też ideologicznie do współczesnego Holly, ale to chyba nie było tutaj decydujące.

RE: Mad Max (1979-2015) - Krismeister - 06-07-2022

Akurat te Mad Maxy, które kładły nacisk na fabułę (jedynka i trójka) są słabe, dwójka i Fury Road opierały się na czystej akcji i jeśli tego samego nie zrobi "Furiosa" no to nie ma co oczekiwać cudów. Miller ma świetne oko i boską rękę do audiowizualiów ale jego historie nie porywają.

RE: Mad Max (1979-2015) - Ted - 06-07-2022

Trójka jakby wymazała mi się z pamięci... Pamiętam wszystkie Maxy dokładnie, nawet jedynkę, a gdy myślę o 3 części pojawia się amnezja.

RE: Mad Max (1979-2015) - al_jarid - 06-07-2022

(06-07-2022, 16:20)Albertino napisał(a): To nie jest przypadek, że wolą kręcić film o Furiosie, po prostu Theron zdominowała "Fury Road" i taki film ma większy potencjał do generowania dolarków.

Ale dlaczego kręcą prequel bez Theron, zamiast sequela z nią?

Mad Max (1979-2015) - Pitero - 06-07-2022

Pewnie dlatego, że jej historia została już zamknięta i nie trzeba więcej opowiadać. Za to prequel może rzucić nieco światła na jej z pewnością ciekawą przeszłość.

Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka

RE: Mad Max (1979-2015) - Rozgdz - 06-07-2022

(06-07-2022, 15:46)Grievous napisał(a): Ostatnio też nad tym myślałem i doszedłem do wniosku, że on chyba zdał sobie sprawę, że już lepszego filmu z Mad Maxem niż "Fury Road" nie zrobi. Prequel o innej postaci to mniejsza presja.

Przecież już poprzednio nacisk był na Furiosę i jej historię. Max był jak zwykle w dwójce i trójce - wędrował sobie i trafiał na "sytuację". Tyle że poprzednio sytuacja nie była zbudowana w zasadzie na historii jednej postaci. Tak że w "Fury Road" Miller był zainteresowany przede wszystkim Furiosą właśnie - a nie Maxem.

RE: Mad Max (1979-2015) - Corn - 07-07-2022

Bo Max to tylko nośnik dla widza. Poza jedyneczą gdzie akcja kręciła się wyłącznie wokół niego, w sequelach był zawsze przypadkowym świadkiem wydarzeń

RE: Mad Max (1979-2015) - yacajackowski - 07-07-2022

Fabularnie to będzie pewnie na tym samym poziomie co Fury Road więc liczę chociaż na fajną stronę wizualna.

RE: Mad Max (1979-2015) - Rozgdz - 07-07-2022

Dla mnie od dwójki to są po prostu "legendy o Szalonym Maxie".

Coś się dzieje, dobrzy ludzie cierpią, są zagrożeni. I wtedy pojawia się ON, tajemniczy westernowy Jeździec Znikąd, Wojownik Szos. Na początku twardo i cynicznie pilnuje własnych interesów ale szybko się okazuje - to prawdziwy bohater który stanie w obronie potrzebujących. Po wszystkim kolejny lud tego świata pozostaje by przez lata opowiadać legendę o niezwykłym bohaterze a on sam odchodzi w stronę zachodzącego Słońca/znika za horyzontem ;)

RE: Mad Max (1979-2015) - Mefisto - 08-07-2022

(06-07-2022, 18:13)Pitero napisał(a): Pewnie dlatego, że jej historia została już  zamknięta i nie trzeba więcej opowiadać. Za to prequel może rzucić nieco światła na jej z pewnością ciekawą przeszłość.

Jak dla mnie zupełnie odwrotnie. Wszystkiego co było przed można się domyśleć z Fury Road (zresztą wiadomo, że ten prequel to będzie po prostu kolejna cegiełka w walce ze złym patriarchatem, jaką zresztą był też niezbyt lotny intelektualnie oryginał, w którym to laski uciekają z jedynego bezpiecznego i bogatego w wodę miejsca w świecie postapo, bo czują się wykorzystywane xD). Mnie o wiele bardziej ciekawi, co działo się później, jak już jednoręka cipa przejęła to całe bogactwo - potencjalne wojny z ruskimi i ludźmi z rafinerii to praktycznie samograj.

RE: Mad Max (1979-2015) - Paszczak - 08-07-2022

Co działo się później? Wiadomo, baby zrujnowały już jedną oazę ("gleba się zepsuła" sama z siebie, jasne), teraz zabrały kolejną mężczyznom żeby ją też zrujnować.
Kocham ten film, ale jest, eee, tematycznie nieprzemyślany.