Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
The Batman (2022) reż. Matt Reeves - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5)
+--- Dział: Film a komiks (https://forumkmf.pl/Forum-Film-a-komiks--24)
+---- Dział: DC EXTENDED UNIVERSE (https://forumkmf.pl/Forum-DC-EXTENDED-UNIVERSE--55)
+---- Wątek: The Batman (2022) reż. Matt Reeves (/Thread-The-Batman-2022-re%C5%BC-Matt-Reeves--5467)

RE: The Batman (2022) reż. Matt Reeves - Krismeister - 22-04-2022

(22-04-2022, 21:29)Dr Strangelove napisał(a): Łocho...
To zaraz pakerzy z siłowni się tu zleco i zaczno płakać :D

Jedynym płaczącym jesteś Ty, bo ktos ma czelność lubić jakiś film xd Śmieszny jesteś kolego.

RE: The Batman (2022) reż. Matt Reeves - Dr Strangelove - 22-04-2022

Wstawiłbym mem z tymi Murzynami co to jeden się tak łapie za głowę ale nie potrafię znaleźć :(

RE: The Batman (2022) reż. Matt Reeves - Rozgdz - 22-04-2022

Moich uwag ciąg dalszy - Pattinson.

Nie zgdodzę się że mamy tutaj tylko Batmana a nie mamy Wayne'a. Otóż mamy Wayne'a tylko nie  w wydaniu "playboyowym".

Pierwszy raz od Keatona w pierwszym Batmanie chyba mamy tak wyraźny podział gry na wcielenia u aktora.

Pierwszy to Wayne po powrocie "z roboty". Jest wymęczony, poobijany, zobojętniały na wszytko, nawet w pewnym sensie przypomina nadąsanego nastolatka - ale to po prostu kwestia zmęcznie. Widać detale - rany, bandaże , efekty "pracy". Wielki plus za efekt "misia Panda" którego obawiali się do tej pory wszyscy reżyserzy a Burton wręcz od tego uciekł :p To jest pierwszy raz ^^

Drugi to" zwykły Wayne " rozmawiajacy z ludźmi, Alfredem.  Wycofany samotnik, zdecydowanie nie pasujący do "modnego młodego człowieka". Nawet samochodem jeździ staroświeckim (jak.. Batfleck :p).

No i Batman. W kostiumie Pattinson jest wyższy, wydaje się bardziej napakowany. Oszczędny w ruchach, przypomina wręcz jakiś posąg, spokojny, uważny , bardzo skoncentrowany. Epatuje taką spokojną, niewymuszoną, pewną siebie siłą że zaczepki różnych typków "do filmu" wyglądają dość zabawnie  - takich ludzi się nie zaczepia. Im się schodzi z drogi. Gościu ma niemal nieruchomą twarz ale kapitalnie gra oczami, jest w stanie wyrazić wszystko samym spojrzeniem.

Bardzo fajna rola, bardzo mi się Pattinson podoba w tym filmie. Bez jego kreacji może bym inaczej odebrał film ;)

RE: The Batman (2022) reż. Matt Reeves - Gieferg - 22-04-2022

Od początku było tak niby w miarę, w miarę, ale ciągle miałem wrażenie, że czegoś mi tu brakuje. Pierwszy moment kiedy stwierdziłem, że chyba mam już dosyć to był pościg za Pingwinem. A potem to już w zasadzie było tak cały czas.

jak się okazuje, fakt, że jest pełno batmana, a bardzo mało Bruce'a to jednak nie jest zaleta, tylko problem. Może inny reżyser coś by z tego wykrzesał, ale nie Reeves, który po raz kolejny pokazuje, że scenarzysta z niego nędzny. Oficjalnie wpisuję gościa na czarną listę reżyserów, których należy unikać :P

A i fakt, motyw z malowaniem na czarno naokoło oczu jest akurat bardzo na plus.

RE: The Batman (2022) reż. Matt Reeves - marsgrey21 - 22-04-2022

Snuj to najlepsze określenie tego filmu.

Trudno uwierzyć by film o Batmanie był tak męczący, tak naprawdę to trudno mi wskazać na choćby jedną scenę do której chciałbym wrócić i zerknąć na YT.

RE: The Batman (2022) reż. Matt Reeves - Krismeister - 22-04-2022

(22-04-2022, 21:48)Rozgdz napisał(a): Gościu ma niemal nieruchomą twarz ale kapitalnie gra oczami, jest w stanie wyrazić wszystko samym spojrzeniem.

To wyobraź sobie, że nadal istnieją ludzie, którzy chcą Batmana z białymi oczami jak z komiksów i kreskówek xd

RE: The Batman (2022) reż. Matt Reeves - shamar - 22-04-2022

(22-04-2022, 21:48)Rozgdz napisał(a): No i Batman. W kostiumie Pattinson jest wyższy, wydaje się bardziej napakowany. Oszczędny w ruchach, przypomina wręcz jakiś posąg, spokojny, uważny , bardzo skoncentrowany. Epatuje taką spokojną, niewymuszoną, pewną siebie siłą że zaczepki różnych typków "do filmu" wyglądają dość zabawnie  - takich ludzi się nie zaczepia. Im się schodzi z drogi. Gościu ma niemal nieruchomą twarz ale kapitalnie gra oczami, jest w stanie wyrazić wszystko samym spojrzeniem.

Szczególnie w scenie, gdzie zlewają go bramkarze z klubu.
Swoją drogą - co za debilna scena.

(22-04-2022, 22:14)Krismeister napisał(a):
(22-04-2022, 21:48)Rozgdz napisał(a): Gościu ma niemal nieruchomą twarz ale kapitalnie gra oczami, jest w stanie wyrazić wszystko samym spojrzeniem.

To wyobraź sobie, że nadal istnieją ludzie, którzy chcą Batmana z białymi oczami jak z komiksów i kreskówek xd

Nawet dwa razy już był - w "Mrocznym Rycerzu" i w BvS (zbroja do walki Supsem). Affleck tam cuda robił mając do dyspozycji tylko usta, np dyszał. Ale to są pojedyncze sceny, na dłuższą metę nie wyobrażam sobie tego, Batman to nie Spider-Man, ma inną ekspresję.

(22-04-2022, 22:14)shamar napisał(a): Szczególnie w scenie, gdzie zlewają go bramkarze z klubu.
Swoją drogą - co za debilna scena.

Bramkarze byli bliźniakami. Nie kojarzę czy byli tacy "wrogowie Batmana" ale zakładam ze byli tam nieprzypadkowo ;p

No i chodziło też o kontrast sceny gdy do klubu z tymi samymi bramkarzami wchodzi Bruce Wayne i Batman, mówiąc to samo :p

RE: The Batman (2022) reż. Matt Reeves - Wolfman - 22-04-2022

W ogóle ta finałowa bitwa jest tak nieangażująca, że aż trudno w to uwierzyć. Woda się leję, Batman walczy z kilkoma gośćmi, chwile później jest już po wszystkim i widz zastanawia się, czemu to miało służyć i czy to na serio miał być kulminacyjny punkt filmu.

Porównajcie sobie to z TDK i z finałowym starciem, gdzie mimo iż nie był to najmocniejszy punkt filmu to nie sposób odmówić mu emocji. Natomiast tutaj? Wyjebane jajca, niech to się już kończy...

Szkoda, że zmarnowano potencjał drzemiący w tej produkcji. Zamysł był niezły, ale nie da się nie zauważyć że ten film jest zwyczajnie niedorobiony, miałem wrażenie, że oglądam jakąś wersje beta czy early access - mówiąc w języku gier komputerowych.

Przynajmniej nie gazowano Gotham trzeci raz :p

Zakładam że "pomocnicy Riddlera" to inne dzieciaki z sierocińca.

RE: The Batman (2022) reż. Matt Reeves - srebrnik - 22-04-2022

(22-04-2022, 22:26)Rozgdz napisał(a): Bramkarze byli bliźniakami. Nie kojarzę czy byli tacy "wrogowie Batmana" ale zakładam ze byli tam nieprzypadkowo ;p

Wiem, że mało kogo to obchodzi, ale byli tacy goście w TAS:

https://dcau.fandom.com/wiki/Min_and_Max

[Obrazek: 1d14a18139196c3491c32b3e216984f6.jpg]

RE: The Batman (2022) reż. Matt Reeves - Gieferg - 22-04-2022

Na TDK poleciałem drugi raz do kina i kupiłem nowelizację w oczekiwaniu na wydanie płytowe, a tutaj nie wyobrażam sobie, żeby to w ogóle drugi raz oglądać. A wracam czasami nawet do Batmana & Robina.
Gratulacje, Matt.

RE: The Batman (2022) reż. Matt Reeves - Ted - 23-04-2022

No gratulacje Matt, bo większości się podobało i film zarobił porządne pieniądze. Nie podobało się Tobie i grupce malkontentów z forum i ok, ale nie gadaj jakby to była obiektywna porażka. Opinie większości widzów, krytyków, i wyniki finansowe mówią, że to Wy jesteście w mniejszości.

RE: The Batman (2022) reż. Matt Reeves - OGPUEE - 23-04-2022

(22-04-2022, 23:40)srebrnik napisał(a):
(22-04-2022, 22:26)Rozgdz napisał(a): Bramkarze byli bliźniakami. Nie kojarzę czy byli tacy "wrogowie Batmana" ale zakładam ze byli tam nieprzypadkowo ;p

Wiem, że mało kogo to obchodzi, ale byli tacy goście w TAS:

I takowi byli też w komiksie. Tweedle Dee i Tweedle Dum:
[Obrazek: 752637.jpg]

I nie ograniczali występu jedynie do Srebrnej Ery:
[Obrazek: 40286f0704df38ffa9353938181e6dd2.jpg]
[Obrazek: tweedledeeandtweedledum03.jpg]

RE: The Batman (2022) reż. Matt Reeves - Krismeister - 23-04-2022

(23-04-2022, 00:12)Ted napisał(a): No gratulacje Matt, bo większości się podobało i film zarobił porządne pieniądze. Nie podobało się Tobie i grupce malkontentów z forum i ok, ale nie gadaj jakby to była obiektywna porażka. Opinie większości widzów, krytyków, i wyniki finansowe mówią, że to Wy jesteście w mniejszości.

Racja jest ichniejsza co poradzisz.

RE: The Batman (2022) reż. Matt Reeves - shamar - 23-04-2022

No i chodziło też o kontrast sceny gdy do klubu z tymi samymi bramkarzami wchodzi Bruce Wayne i Batman, mówiąc to samo :p

On był niby "zemstą, którego bali się przestępcy". Ci mieli na niego wyjebane albo go nie znali. Do tego samo to, że ten idiota idzie se pogadać do klubu z Pingwinem mówi o nim wiele. Jeszcze raz: POGADAĆ se poszedł Batman do klubu, gdzie są setki osób.

Tak, wiem, w TDK też se poszedł do klubu. Tyle, że tam poszedł rozwalić Maroniego a tu poszedł se... pogadać.

(23-04-2022, 00:12)Ted napisał(a): No gratulacje Matt, bo większości się podobało i film zarobił porządne pieniądze. Nie podobało się Tobie i grupce malkontentów z forum i ok, ale nie gadaj jakby to była obiektywna porażka. Opinie większości widzów, krytyków, i wyniki finansowe mówią, że to Wy jesteście w mniejszości.

No chyba nie. Na zagranicznych profilach FB jest coraz więcej tych negatywnych opinii.

RE: The Batman (2022) reż. Matt Reeves - Corn - 23-04-2022

Cytat:Zakładam że "pomocnicy Riddlera" to inne dzieciaki z sierocińca.
Te dzieciaki, których szczury nie zagryzły :D

RE: The Batman (2022) reż. Matt Reeves - marsgrey21 - 23-04-2022

RE: The Batman (2022) reż. Matt Reeves - Gieferg - 23-04-2022

(23-04-2022, 00:12)Ted napisał(a): Nie podobało się Tobie i grupce malkontentów z forum i ok, ale nie gadaj jakby to była obiektywna porażka. Opinie większości widzów, krytyków, i wyniki finansowe mówią, że to Wy jesteście w mniejszości.

Ty sobie powtarzaj, że miliony much nie mogą się mylić, a ja będę sobie gadał, jak będę chciał i nic ci do tego :P Skyfall, Black Panther i Last Jedi też miały super opinie i co z tego? Właśnie w wielkich bólach przebrnąłem przez ledwo oglądalnego szrota, niczyje opinie tego w żaden sposób nie zmienią. Póki Reeves ma z ta serią cokolwiek wspólnego nawet nie biorę pod uwagi opcji, żeby się pojawić w kinie na kolejnym Batmanie.

Swoją drogą - finałem to chyba próbowali dorównać marnością Spectre. I możliwe, że im się udało.

RE: The Batman (2022) reż. Matt Reeves - marsgrey21 - 23-04-2022