![]() |
|
Batman (temat ogólny) - Wersja do druku +- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl) +-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5) +--- Dział: Film a komiks (https://forumkmf.pl/Forum-Film-a-komiks--24) +--- Wątek: Batman (temat ogólny) (/Thread-Batman-temat-og%C3%B3lny--375) |
RE: Batman (temat ogólny) - OGPUEE - 20-08-2024 Film twego autorstwa? Bo coś styl się zgadza ;). Odnośnie grubego Alfreda, to twórcy wrócili do korzeni, bo oryginalnie był grubasem: ![]() Chudy stał się dopiero w serialu kinowym z lat 40. i potem w komiksach Alf przeszedł metamorfozę: ![]() Przy okazji Juby też sklecił krytyczny materiał o Caped Crusader. RE: Batman (temat ogólny) - Hitch - 21-08-2024 Jak twórcy wrócili do korzeni to czemu Batman nie kasuje bandytów ze swojej czterdziestki-piątki i nie popyla czerwonym samochodem? :) RE: Batman (temat ogólny) - Hitch - 28-08-2024 Druga część mojej rozprawki „Stary kontra nowy Batman”: RE: Batman (temat ogólny) - shamar - 16-09-2024 Dziś zamierzam, po raz pierwszy, obejrzeć w całości "Batman i Robin". Nie wiem jak odbije się to na mojej psychice. Jakby co, to było milo na forum... RE: Batman (temat ogólny) - Melvin27 - 16-09-2024 Ostatni seans tego filmu to był dla mnie normalnie fever dream, Forever jest troszkę lepsze ale oba są w sumie tragiczne RE: Batman (temat ogólny) - Rozgdz - 16-09-2024 Dyć "Batman i Robin to w sumie taki "typowy film MCU" z czasów gdy wszyscy piali jakie MCU jest zajebiste i genialne :) Jak to się wszystko zmienia... ^^ RE: Batman (temat ogólny) - Snappik - 16-09-2024 Najlepiej po prostu nastawić się na popis krindżowego aktorstwa w wykonaniu Arniego i ocena poleci w górę na 2/10 ;) Louder, come on, sing sing sing!! RE: Batman (temat ogólny) - Corn - 16-09-2024 Jest to bardzo śmiała i oryginalna wizja (zwłaszcza na Gotham), jakby duchowa kontynuacja serialu z Westem. Trzeba mieć kija w dupie, żeby po 30 latach i wachlarzu kolejnych iteracji dalej mieć ból dupy o filmy Schumachera :) RE: Batman (temat ogólny) - Gieferg - 16-09-2024 Wciąż lepsze to, niż wysryw Reevesa, wracam z przyjemnością, ale następnym razem muszę spróbować po pijaku. Shamar napisał(a):Dziś zamierzam, po raz pierwszy, obejrzeć w całości "Batman i Robin". Nie wiem jak odbije się to na mojej psychice. Gorzej już nie będzie :> RE: Batman (temat ogólny) - simek - 16-09-2024 (16-09-2024, 19:48)Gieferg napisał(a): Wciąż lepsze to, niż wysryw Reevesa, wracam z przyjemnością, ale następnym razem muszę spróbować po pijaku.Otóż to. Do The Batman nigdy nie wrócę, do żadnego filmu z Affleckiem też nie, a Batman & Robin na pewno obejrzę jeszcze nie raz. Jest marny, ale oferuje naprawdę sporo zabawy: tego drugiego nie można powiedzieć o żadnym filmie z Batmanem po Nolanie. RE: Batman (temat ogólny) - Krismeister - 16-09-2024 Zgadzam się z Cornem, tak oryginalnego pomysłu na film komiksowy już nigdy nie zobaczymy RE: Batman (temat ogólny) - shamar - 17-09-2024 Wszystko zostało chyba powiedziane. Plastik, kicz, tandeta za ciężkie miliony. Chyba wręcz najlepszy przykład takiego drogiego potworka w historii kina. I nie interesuje mnie, że to miało być celowe. Bo mogliby choć przyłożyć się do scenariusza a to wygląda jakby aktorom powiedziano: grajcie jakby to było szkolne przedstawienie i bez hamulców. No i w sumie to film dla dzieci do lat 7. Kopalnia sucharów i żenujacych ekspozycji. Tu odlecieli nawet tłumacze w 1 chwili: "jestem Batmanką". I zrobili sobie podśmiechujki z nowomowy (więc to jakiś nowszy przekład, na bank nie było tak lata temu.. Z innych: Thurman jest SZPETNA. Najgorszy casting filmu. CDN. RE: Batman (temat ogólny) - Scheckley - 20-09-2024 RE: Batman (temat ogólny) - OGPUEE - 20-09-2024 (17-09-2024, 12:07)shamar napisał(a): Tu odlecieli nawet tłumacze w 1 chwili: "jestem Batmanką". I zrobili sobie podśmiechujki z nowomowy (więc to jakiś nowszy przekład, na bank nie było tak lata temu.. W polskim dubbingu Batgirl została przetłumaczona jako Batdziewczyna. Z kolei Batmanka pojawiła się w ówczesnym merchu kierowanym do dzieci - książeczki, kolorowanki, łamigłówki. I w sumie Batmanka nie jest takim złym spolszczeniem. I brzmi mniej pokracznie niż Batdziewczyna. RE: Batman (temat ogólny) - Mefisto - 20-09-2024 Batczyna RE: Batman (temat ogólny) - Corn - 20-09-2024 Bataczka RE: Batman (temat ogólny) - Dr Strangelove - 20-09-2024 Batcetka RE: Batman (temat ogólny) - shamar - 20-09-2024 (20-09-2024, 16:06)OGPUEE napisał(a): I w sumie Batmanka nie jest takim złym spolszczeniem. I brzmi mniej pokracznie niż Batdziewczyna. Tyle, że to musi być radosna twórczość tłumaczki bo dalej właśnie odnoszą się do nowomowy. Muszę spawdzić co tam jest w oryginale. RE: Batman (temat ogólny) - OGPUEE - 20-09-2024 W oryginale jest tak (minuta 1:12): BTW jak Silverstone gra fatalnie. RE: Batman (temat ogólny) - shamar - 20-09-2024 Czyli jest przetłumaczone prawie w punkt. I na starym DVD jest już "Batmanka". I jest też duubing. Lektor - Batmanka. Clooney: - Niedoróbka słowotwórcza. Czemu nie Batkobieta albo Batosoba. dubbing odwrócone: - Batdziewczyna. Clooney: Mała poprawka. Proponuję Batkobieta albo Batmanka. I czemu "Batgirl" w oryginale uznano za niepoprawne politycznie? |