Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Batman (temat ogólny) - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5)
+--- Dział: Film a komiks (https://forumkmf.pl/Forum-Film-a-komiks--24)
+--- Wątek: Batman (temat ogólny) (/Thread-Batman-temat-og%C3%B3lny--375)

RE: Batman (temat ogólny) - OGPUEE - 20-08-2024

Film twego autorstwa? Bo coś styl się zgadza ;).

Odnośnie grubego Alfreda, to twórcy wrócili do korzeni, bo oryginalnie był grubasem:
[Obrazek: latest?cb=20071110075726]

Chudy stał się dopiero w serialu kinowym z lat 40. i potem w komiksach Alf przeszedł metamorfozę:[Obrazek: detective-83.jpg]

Przy okazji Juby też sklecił krytyczny materiał o Caped Crusader.

RE: Batman (temat ogólny) - Hitch - 21-08-2024

Jak twórcy wrócili do korzeni to czemu Batman nie kasuje bandytów ze swojej czterdziestki-piątki i nie popyla czerwonym samochodem? :)

RE: Batman (temat ogólny) - Hitch - 28-08-2024

Druga część mojej rozprawki „Stary kontra nowy Batman”:

RE: Batman (temat ogólny) - shamar - 16-09-2024

Dziś zamierzam, po raz pierwszy, obejrzeć w całości "Batman i Robin". Nie wiem jak odbije się to na mojej psychice.
Jakby co, to było milo na forum...

RE: Batman (temat ogólny) - Melvin27 - 16-09-2024

Ostatni seans tego filmu to był dla mnie normalnie fever dream, Forever jest troszkę lepsze ale oba są w sumie tragiczne

RE: Batman (temat ogólny) - Rozgdz - 16-09-2024

Dyć "Batman i Robin to w sumie taki "typowy film MCU" z czasów gdy wszyscy piali jakie MCU jest zajebiste i genialne :)

Jak to się wszystko zmienia... ^^

RE: Batman (temat ogólny) - Snappik - 16-09-2024

Najlepiej po prostu nastawić się na popis krindżowego aktorstwa w wykonaniu Arniego i ocena poleci w górę na 2/10 ;)

Louder, come on, sing sing sing!!

RE: Batman (temat ogólny) - Corn - 16-09-2024

Jest to bardzo śmiała i oryginalna wizja (zwłaszcza na Gotham), jakby duchowa kontynuacja serialu z Westem. Trzeba mieć kija w dupie, żeby po 30 latach i wachlarzu kolejnych iteracji dalej mieć ból dupy o filmy Schumachera :)

RE: Batman (temat ogólny) - Gieferg - 16-09-2024

Wciąż lepsze to, niż wysryw Reevesa, wracam z przyjemnością, ale następnym razem muszę spróbować po pijaku.

Shamar napisał(a):Dziś zamierzam, po raz pierwszy, obejrzeć w całości "Batman i Robin". Nie wiem jak odbije się to na mojej psychice.

Gorzej już nie będzie :>

RE: Batman (temat ogólny) - simek - 16-09-2024

(16-09-2024, 19:48)Gieferg napisał(a): Wciąż lepsze to, niż wysryw Reevesa, wracam z przyjemnością, ale następnym razem muszę spróbować po pijaku.
Otóż to. Do The Batman nigdy nie wrócę, do żadnego filmu z Affleckiem też nie, a Batman & Robin na pewno obejrzę jeszcze nie raz. Jest marny, ale oferuje naprawdę sporo zabawy: tego drugiego nie można powiedzieć o żadnym filmie z Batmanem po Nolanie.

RE: Batman (temat ogólny) - Krismeister - 16-09-2024

Zgadzam się z Cornem, tak oryginalnego pomysłu na film komiksowy już nigdy nie zobaczymy

RE: Batman (temat ogólny) - shamar - 17-09-2024

Wszystko zostało chyba powiedziane. Plastik, kicz, tandeta za ciężkie miliony. Chyba wręcz najlepszy przykład takiego drogiego potworka w historii kina. I nie interesuje mnie, że to miało być celowe. Bo mogliby choć przyłożyć się do scenariusza a to wygląda jakby aktorom powiedziano: grajcie jakby to było szkolne przedstawienie i bez hamulców.
No i w sumie to film dla dzieci do lat 7.

Kopalnia sucharów i żenujacych ekspozycji. Tu odlecieli nawet tłumacze w 1 chwili: "jestem Batmanką". I zrobili sobie podśmiechujki z nowomowy (więc to jakiś nowszy przekład, na bank nie było tak lata temu..

Z innych: Thurman jest SZPETNA. Najgorszy casting filmu.

CDN.

RE: Batman (temat ogólny) - Scheckley - 20-09-2024

RE: Batman (temat ogólny) - OGPUEE - 20-09-2024

(17-09-2024, 12:07)shamar napisał(a): Tu odlecieli nawet tłumacze w 1 chwili: "jestem Batmanką". I zrobili sobie podśmiechujki z nowomowy (więc to jakiś nowszy przekład, na bank nie było tak lata temu..  

W polskim dubbingu Batgirl została przetłumaczona jako Batdziewczyna. Z kolei Batmanka pojawiła się w ówczesnym merchu kierowanym do dzieci - książeczki, kolorowanki, łamigłówki.

I w sumie Batmanka nie jest takim złym spolszczeniem. I brzmi mniej pokracznie niż Batdziewczyna.

RE: Batman (temat ogólny) - Mefisto - 20-09-2024

Batczyna

RE: Batman (temat ogólny) - Corn - 20-09-2024

Bataczka

RE: Batman (temat ogólny) - Dr Strangelove - 20-09-2024

Batcetka

RE: Batman (temat ogólny) - shamar - 20-09-2024

(20-09-2024, 16:06)OGPUEE napisał(a): I w sumie Batmanka nie jest takim złym spolszczeniem. I brzmi mniej pokracznie niż Batdziewczyna.

Tyle, że to musi być radosna twórczość tłumaczki bo dalej właśnie odnoszą się do nowomowy. Muszę spawdzić co tam jest w oryginale.

RE: Batman (temat ogólny) - OGPUEE - 20-09-2024

W oryginale jest tak (minuta 1:12):

BTW jak Silverstone gra fatalnie.

RE: Batman (temat ogólny) - shamar - 20-09-2024

Czyli jest przetłumaczone prawie w punkt. I na starym DVD jest już "Batmanka". I jest też duubing.

Lektor
- Batmanka.
Clooney: - Niedoróbka słowotwórcza. Czemu nie Batkobieta albo Batosoba.

dubbing odwrócone:
- Batdziewczyna.
Clooney: Mała poprawka. Proponuję Batkobieta albo Batmanka.

I czemu "Batgirl" w oryginale uznano za niepoprawne politycznie?