Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Robin Hood - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3)
+--- Dział: Filmy zagraniczne (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-zagraniczne--12)
+---- Dział: Filmy Ridleya Scotta (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-Ridleya-Scotta--62)
+---- Wątek: Robin Hood (/Thread-Robin-Hood--1783)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8

RE: Robin Hood - Anielski_Pyl - 10-10-2011

Grzmocicie tego Robin Hooda Scotta we wszystkie dziury, nawet w oczodoły. Ale ja się pytam: za co? Czepiacie się, że nie ma awanturniczej konwencji - ano dlatego, że to w istocie kino historyczne. Że Crowe drewniany? Fizjonomią odbiega od wyobrażeń Robina, ale jak najbardziej wiarygodny i naturalny. Że PG-13? Była krew, przy ataku Francuzów trochę gwałtów (a co, widok ciągniętej do obory kobiety nie starczy?), kos pod żebra i motyw z podpaleniem. Minusy to na pewno dość niemrawy antagonista i brak tej nutki epickości w finalnej bitwie. Ale poza tym było naprawdę dobrze, 7 / 10. Jak chcecie się Scotta czepiać, to weźcie lepiej pod lupę Królestwo niebieskie - kariery kowala nic nie przebije xD

RE: Robin Hood - Hitch - 10-10-2011

Tu nie chodzi o Crowe'a i PG-13, tylko kompletnie nieangażującą historię, bezbarwnych bohaterów oraz ogólny bezsens istnienia tego filmu.

RE: Robin Hood - Anielski_Pyl - 10-10-2011

Cytat:nieangażującą historię

Mnie historia tego nietypowego prequela bardzo zainteresowała i trzymała do samego końca.

Cytat:bezbarwnych bohaterów

Robin, Marion, dziadek Von Sydow bezbarwni? Wolne żarty...

Cytat:ogólny bezsens istnienia tego filmu

Wymień mi drugi tytuł przedstawiający genezę Robin Hooda. I to w konwencji filmu historycznego Uśmiech

RE: Robin Hood - Gieferg - 10-10-2011

Cytat:brak tej nutki epickości w finalnej bitwie

Akurat problemem jest to że właśnie tej epickości jest za dużo i została do filmu wepchana zupełnie niepotrzebnie i przez sporą część seansu zastanawiałem się czemu do cholery zrobiono z Robin Hooda taki nieciekawy mix Braveheart/Kingdom of Heaven. A już chyba najbardziej na nerwy mi działał wątek ojca Robina.

O ile Robin-Crowe mi niezbyt pasował (choć i tak znacznie bardziej niż Kevin Hood), podobnie jak i Marion, to już postacie takie jak szeryf i ekipa Robina (Will, John, Alan i Tuck), czyli ci, którzy w filmie niestety nie mieli prawe nic do roboty, byli na tyle ok, że chętnie zobaczyłbym sequel, o ile byłby to faktycznie film "robinhoodowy" (czyl bieganie po lesie i strzelanie z łuku) a nie znowu silenie się na epickie widowisko (ten desant na końcu to jeden wielki WTF swoją drogą).

I tak, też czekałem na "Nottingham" :/

Ciebie ten film podnieca do dziś, ja z niego zupełnie nic już nie pamiętam. Rozrywka to to żadna, walory edukacyjne znikome, artystyczne zerowe. Crowe gruby i bez wyrazu, jego lasia mdła (tak mdła, że zapomniałem, kto ją grał!), a Sydow po prostu był na planie, tak jak bywał na planach 350 innych filmów w ciągu tamtego, czy tego roku. Kiepski to film, bo mając zajebisty pomysł wyjściowy, zrobili koło i przemielili go z powrotem na papkę bez krzty oryginalności. Sama konwencja kina historycznego to trochę za mało, bo w jakiej innej niby zrobić film o Robin Hoodzie?

Np durnowata przygodówka - vide: Książę Złodziei.

RE: Robin Hood - Azgaroth - 10-10-2011

Na pewno nie durnowata Uśmiech

Ok. Zwyczajnie durna.

Tak, ale w dalszym ciągu działa się ona w średniowieczu Uśmiech
Poza tym, to był klawy filmik.

Nie był.

I co z tego że w średniowieczu? Książę Persji i Piraci z Karaibów to wg ciebie filmy historyczne?

Książę Złodziei to kompletnie inna bajka i inna konwencja niż film Scotta, ale na dobrą sprawę to oba są siebie warte, tj tak samo kiepskie. Na Robina, który będzie w stanie podskoczyć RoS przyjdzie jeszcze dłuuugo czekać.

Fceci w rajtuzach - recife - 01-02-2012

Ktoś wie jak można zdobyć Robin Hood: Faceci w rajtuzach, ale ze starym, "soczystym" tłumaczeniem? W sieci posucha. Będę wdzięczny za odp

RE: Robin Hood - Anielski_Pyl - 01-02-2012

Jak szukałem swego czasu pewnych filmów w wersji z lektorem Knapikiem (bez cenzury), to wracałem zwykle to macierzy, tj. wypożyczalni kaset. W sieci ciężko było coś odkopać, a biorąc pod uwagę, że z megaupload itp. zostało tylko wspomnienie, będzie ci jeszcze ciężej.

RE: Robin Hood - Gieferg - 01-02-2012

Cytat:Jak szukałem swego czasu pewnych filmów w wersji z lektorem Knapikiem

Z ciekawości: jakich?

RE: Robin Hood - Anielski_Pyl - 01-02-2012

Pulp Fiction i trochę sensacji z lat 90 - uznaję napisy i tylko napisy, ale pan Knapik robił w wielu filmach taki klimat, że film miał punkt więcej do oceny Uśmiech W sieci pojawiła się z czasem wersja PF z obrazem z DVD i dźwiękiem z VHS (trochę szumów). Odkąd ją mam, nigdy nie wróciłem do pierwotnego wydania DVD.

RE: Robin Hood - SonnyCrockett - 05-06-2013

Moja opinia jest równie wtórna w temacie jak i cały ten film. Niby wszystko jest nieźle zrobione ale brakuje elementów ponad standard kina quasi-historycznego. Tutaj zasadniczo wszystkiego jest za mało: za mało logiki, za mało postaci z mitu o Robin Hoodzie (Szeryf z Nottingham jest chyba z 5 minut), za mało mięsa, za mało cycków, za gładka historia, za mało charyzmy wśród chłopów.

Obejrzeć można ale raz i wystarczy. Ocena: 5/10

(16-05-2010, 21:41)Mental napisał(a): druga - Marshal tuż po odwołaniu ze stanowiska królewskiego doradcy idzie korytarzem zamkowym, słyszy zbliżające się kroki, rozkłada ramiona, po czym mówi: Uważaj, gdzie wbijasz sztylet. mega dobre.

Ta scena chyba miała być w innym filmie, nie pasuje klimatem do reszty. Język

RE: Robin Hood - shamar - 20-10-2013

[Obrazek: oczy.gif]

Kurde, co to było? Jeszcze pierwszą połowę można łyknąć jeśli przymknie się oczy na kilka pierdół (typu "nikt go nie poznaje") ale co się dzieje dalej?

Wchodzą pierdy
6/10 bo do połowy jest nieźle. Niestety dalej stek bzdur i zwyczajnie nuda.

RE: Robin Hood - patyczak - 20-10-2013

Po kolejnym seansie, Robin Hood nie dość, że wydał mi się strasznie kiepskim filmem, to jeszcze w dodatku brzydkim. Zdjęcia są przeciętne i niektóre jazdy kamery nie pasują do filmu o średniowieczu, scenografia jest lipna (jak się porówna np. do Królestwa niebieskiego czy nawet Gry o Tron), sceny akcji, walki nie zachwycają. No i jak już wrzuca się w finale taką bitwę, która niby ma zdecydować o losach całego kraju, to wypadałoby postarać się o większy rozmach.

RE: Robin Hood - Martinipl - 20-10-2013

Włączyłem na całe 5 minut - i wystarczy, żebym upewnił się w tym, co głosiłem tutaj dawno temu: ten film jest beznadziejny i nie ma co co do niego wracać.

RE: - shamar - 20-10-2013

Aż się zacytuję.

(16-05-2010, 00:13)shamar dnia 16-05-2010 12:13 AM
napisał(a):
Mental napisał(a):Scott nie powinien już kręcić żadnych filmów, bo to po prostu mija się z celem.

A tu wyraziłes to, czego ludzie boją sie powiedziec głosno - nowy Alien będzie kupą.

RE: Robin Hood - Mierzwiak - 20-10-2013

#rasista
#homofob
#antysemita
#patriota
#profeta

wow Uśmiech