![]() |
|
Aliens (1986) reż. James Cameron - Wersja do druku +- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl) +-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3) +--- Dział: Filmy zagraniczne (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-zagraniczne--12) +---- Dział: Filmy Jamesa Camerona (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-Jamesa-Camerona--87) +---- Wątek: Aliens (1986) reż. James Cameron (/Thread-Aliens-1986-re%C5%BC-James-Cameron--2684) |
- Mefisto - 03-01-2008 Mentalu - masz rację...ale tylko w tej mniejszej połowie ![]() Po pierwsze freak_outXP wyżej czepia się wszystkiego czego tylko można, chcąc udowodnić chyba tylko sam sobie, ze zna parę mądrych słów i faktów z życia pracownika elektrowni jądrowej. Po drugie Ripley ma tak zajebistą motywację, że mogłaby zrobić wojnę światów. Po trzecie obejrzyj film raz jeszcze i zadaj sobie pytanie: czy poza zmianą nastroju/konwencji filmu coś tu się zmieniło na gorsze? Odpowiedź: nie. :wink: - Mental - 03-01-2008 Mefisto, coś ci powiem: gdyby moje dziecko zostało porwane przez Al-Kaide, rozpętałbym piekło na Bliskim Wschodzie. to znaczy, rozpętałbym je w myślach, bo tuż po postawieniu stopy na sunnickiej ziemi, dostałbym kulką w łeb i granatem w ryj. - Mefisto - 03-01-2008 i właśnie dlatego Aliens nazywamy filmem sf, a nie dokumentem o Marines przyszłości :> - Mierzwiak - 03-01-2008 Dlaczego nie uczepisz się pierwszego filmu? Ripley biega po statku i rónie dobrze możesz powiedzieć, że Alien zeżarłby ją ze 20 razy. Bla bla bla. Co do tego Rambo III, to zwykła gadka. Chciałbyś żeby Rambo III był nakręcony w taki sposób i miał taką dawkę dramaturgii. - Mental - 03-01-2008 Mefisto napisał(a):i właśnie dlatego Aliens nazywamy filmem sf, a nie dokumentem o Marines przyszłości :> ostatnie 20 minut odstaje od reszty filmu i to odstaje na kilometr. nie tłumacz tego konwencja, srencja, gatunkiem czy innym gownem. Cameron dał dupy i tyle. Cytat:Dlaczego nie uczepisz się pierwszego filmu? Ripley biega po statku i rónie dobrze możesz powiedzieć, że Alien zeżarłby ją ze 20 razy. Bla bla bla. Mierzwiak, bez jaj. nie widzisz różnicy między bieganiem po statku, na którym znajduje się jeden stwór a tym, co wyprawia Ripley w Aliens? - Mierzwiak - 03-01-2008 Mental napisał(a):nie widzisz różnicy między bieganiem po statku, na którym znajduje się jeden stwór a tym, co wyprawia Ripley w Aliens?Widzę. I nie przyrównuję tego, jeśli nie zauważyłeś. - Mefisto - 03-01-2008 Mental napisał(a):ostatnie 20 minut odstaje od reszty filmu i to odstaje na kilometr. nie tłumacz tego konwencja, srencja, gatunkiem czy innym gownem. Cameron dał dupy i tyle. to w takim razie ostatnie 20 minut Aliena też odstaje - jest równie dużo idiotyzmów (a w wersji DC jeszcze więcej), jak tu. I Ripley zachowuje się dokładnie tak samo. - Anonymous - 03-01-2008 Mierzwiak napisał(a):Dlaczego nie uczepisz się pierwszego filmu? Ripley biega po statku i rónie dobrze możesz powiedzieć, że Alien zeżarłby ją ze 20 razy. Bla bla bla. Miała motywację. Wracała po kota
- Anonymous - 08-01-2008 http://www.minijuegos.com/juegos/jugar.php?id=6004 Komputerowa wersja planszówki Aliens (nie tej polskiej). Fajna rzecz ma klimacik, nawet muzyczka z Ripley rescue jest W reaktorze uratował mi się tylko Hudson ![]() Mefisto napisał(a):to w takim razie ostatnie 20 minut Aliena też odstaje - jest równie dużo idiotyzmów (a w wersji DC jeszcze więcej), No ciekawe, to wymieniaj. - Mefisto - 08-01-2008 nudzi Ci się? już pisałem...a zresztą - jebać to :roll: - military - 28-01-2008 Przy okazji czytania jakiejś dyskusji o możliwym Alienie 5, tak sobie rozmyślałem, co w kwestii tych filmów zostało jeszcze do pokazania. Ale takiego pokazania, żeby odkryć coś nowego, jednocześnie nie popadając w głupotę ani nie zdradzając tajemnic, których nie chcemy znać. I doszedłem do jednego wniosku: "mechanika" obcych. Można pokazać trochę dokładniej ich funkcjonowanie. Dla przykładu: ludzie narzekają, że w AVP2 gluty na ścianach pojawiają się za szybko. A ja na to - niech jakiś twórca pokaże ten proces. Np. Cameron. Bo niby jak Obcy mógłby produkować swoje gluty? Pomyślałem i wymyśliłem: te rury na plecach mogłyby się wreszcie przydać. Załóżmy, że z nich wydobywałby się śluz, który byłby rozprowadzany ogonem, jak pajęczyna, po różnych powierzchniach, a później kształtowany - w inny, bardziej "zwyczajny" sposób, np. kończynami. I załóżmy, że taki śluz zastygałby dość szybko, tworząc powłokę którą znamy z Aliens. Można pokazać, że kilkanaście osobników potrafi obglucić jakieś pomieszczenie względnie szybko, co rozwiałoby trochę wątpliwości co do nowych filmów. W ogóle, jeśli już ma powstać kolejna część Obcego, to niech skoncentruje się na pokazywaniu czegoś innego niż walki. Niech wyjaśniając tajemnice, stworzy masę nowych, nie zmieniając jednocześnie mitologii. To jedyny sposób, żeby ewentualna kolejna część sagi nie była wtórna, zbędna czy idiotyczna. Ale jednocześnie jestem świadomy, że takie podejście wymagałoby INWENCJI, posiedzenia i zastanowienia się, a nie napisania kolejnego scenariusza z serii "grupa ludzi jest rozwalana przez potwora". Dlatego mam obawy, że z następnych filmów nie dowiemy się absolutnie niczego nowego. Rzekłem.
- Mefisto - 28-01-2008 tyle, że cała moc w postaci Aliena tkwi w jego tajemniczości - jak rozłożymy go na czynniki pierwsze pokazując film rodem z Animal Planet, to całą sagę szlag trafi, a Ripley stwierdzi, że lepiej było kupić Raid na mole, niż pieprzyć się z tym przez 4 filmy - Mierzwiak - 28-01-2008 Już widzę Obcych kicających sobie radośnie w gnieździe na swojej planecie, i pouczającą narrację w wykonaniu Krystyny Czubówny. - military - 29-01-2008 Jest na 99% pewne, ze powstanie kolejny film z obcymi. Wolicie wiec cos nowego, czy po raz kolejny schemat "ludzie znajduja obcego i dla nich to jest nowosc, ale widz nie kupuje tego zdziwienia, bo widzial to juz 6 razy, wiec nudzimy sie ogladajac powtorke z rozrywki"? - Mierzwiak - 29-01-2008 military napisał(a):Wolicie wiec cos nowego, czy po raz kolejny schematWolę żeby ten film nie powstał. - Anonymous - 29-01-2008 Ja również. Dla mnie temat się wypalił. Mieli szanse to ruszyć robiąc AVP, ale jej nie wykorzystali. Teraz to już lepiej niech dadzą sobie spokój, i tak już sproawdzili Obcego (i predatora) do roli podrzędnego kosmity-mordercy z filmów klasy B. Cytat:Wolicie wiec cos nowegozdecydowanie wolę coś nowego. Filmów z obcym jest już o trzy za dużo :roll: - Mierzwiak - 29-01-2008 Gieferg napisał(a):sproawdzili Obcego (i predatora) do roli podrzędnego kosmity-mordercy z filmów klasy B.Predator to jest kino klasy B I do tego jedno z jego najlepszych osiągnięć.
- Anonymous - 29-01-2008 Tak, jasne, Predator to kino klasy B, jeszcze jakieś rewelacje? - Mierzwiak - 29-01-2008 Mój błąd, Predator to przecież pierwszoligowa, A klasowa produkcja, szczególnie pod względem fabuły... hock:
- Anonymous - 29-01-2008 Fabuła ma tu niewiele do rzeczy. Wg twojego rozumowania każdy Rambo to kino klasy B, a to bzdura i tyle. |