![]() |
|
Andrzej Sapkowski i jego Wiedźmin - Wersja do druku +- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl) +-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5) +--- Dział: Książki (https://forumkmf.pl/Forum-Ksi%C4%85%C5%BCki--38) +--- Wątek: Andrzej Sapkowski i jego Wiedźmin (/Thread-Andrzej-Sapkowski-i-jego-Wied%C5%BAmin--3453) |
RE: Andrzej Sapkowski i jego Wiedźmin - military - 02-09-2016 Od Wiedźmina to lepsze są czytadła za 15 zł z Tesco. Natomiast ten słowiański klimat przypisywany Wiedźminowi to coś, czego chyba nigdy się nie doszukam. Już kiedyś wrzuciłem tu wpis z analizą pochodzenia imion czy nazw własnych, pokazując, jaki to jest konceptualny pierdolnik bez najmniejszego (NAJMNIEJSZEGO) pomysłu, bez grama spójności. Gdzie tu słowiański klimat? Bo Geralt ubija bazyliszka? Tego grecko-rzymskiego potwora o spolszczonej nazwie? Bo ubija strzygę, czyli wampira? Bo kocha się w brytyjsko brzmiącej Triss Merigold? Taaa, słowiańszczyzny to więcej jest już u Tolkiena. RE: Andrzej Sapkowski i jego Wiedźmin - Negatywny - 02-09-2016 Bo postacie mówią rzyć i chędożyć :) RE: Andrzej Sapkowski i jego Wiedźmin - Gieferg - 02-09-2016 (02-09-2016, 18:06)military napisał(a): Od Wiedźmina to lepsze są czytadła za 15 zł z Tesco. Nie wiem, nie znam się na nich tak jak ty, ale jeśli to prawda, to są też lepsze od Tolkiena. Cytat:że koleś nagle znowu wrócił do Achai i chyba natrzaskał już z 5 kolejnych tomów, ale ponieważ nie spodziewam się tu zmiany konceptu to nawet kijem nie tykałem. Ależ sporo nowego jest - w kontynuacji mamy min. polski atomowy okręt podwodny. Szczegółów nie znam, nie zamierzam tego czytać. Cytat: Już kiedyś wrzuciłem tu wpis z analizą pochodzenia imion czy nazw własnych, pokazując, jaki to jest konceptualny pierdolnik bez najmniejszego (NAJMNIEJSZEGO) pomysłu, bez grama spójności. I nic nie udowodniłeś, bo za przykłady wrzuciłeś postacie z różnych krajów całego kontynentu, w tym czarodziejki, które pewnie imiona i nazwiska wymyślały sobie same. RE: Andrzej Sapkowski i jego Wiedźmin - Dr Strangelove - 05-09-2016 (02-09-2016, 15:02)Negatywny napisał(a): Grzędowicz i jego pan lodowego ogrodu, który w ostatnim tomie nie daje rady nawet wyjaśnić po wuj w ogóle tytułować to Panem Lodowego Ogrodu, a 600 stronicowe tomiszcze zapełnia nudnymi jak flaki z olejem wątkami z których kompletnie nic nie wynika, poza poczuciem, że zrobić 100 stron zapchajdziury to naprawdę trzeba chcieć. Książka do okrojenia o połowę, tytuł tetralogii do zmiany ;)Oj pamiętam ten ból. Jak ja się namęczyłem z tym ostatnim tomem. Nie pamiętam książki, która byłaby tak na siłę rozdęta jak to. Podobnie z resztą miałem z Martinem i "Tańcem ze smokami" Pod koniec zmuszałem się do czytania, ale jednak skala była mniejsza. Jednak Polak potrafi :) A szkoda, bo pierwszy tom "Lodowego ogrodu" był absolutnie perfekcyjny. Drugi dawał radę całkiem dobrze, w trzecim już zaczęło to być mocno nużące momentami, ale tylko momentami, natomiast tom czwarty już dla mnie coś koszmarnego. RE: Andrzej Sapkowski i jego Wiedźmin - Kluski - 29-12-2019 https://www.amazon.com/author-rank Także tego. RE: Andrzej Sapkowski i jego Wiedźmin - zdzichon - 29-12-2019 No ładnie. Teraz mu jeszcze serial gnoju narobił. RE: Andrzej Sapkowski i jego Wiedźmin - Gal Anonim - 05-10-2021 bawi mnie to RE: Andrzej Sapkowski i jego Wiedźmin - Metatron - 22-11-2021 https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10159915828579948&id=188446914947&m_entstream_source=timeline Mamy takie wydanie polskie? Tyle świetnych polskich rysowników że wypadałoby RE: Andrzej Sapkowski i jego Wiedźmin - Żółte Krzesło - 21-11-2024 Nowa książka Sapkowskiego o Wiedźminie zatytułowana "Rozdroże kruków" pojawi się 29 listopada (tego roku). https://www.gry-online.pl/newsroom/nowy-wiedzmin-od-andrzeja-sapkowskiego-o-krok-od-premiery-jutro-p/z32b744 RE: Andrzej Sapkowski i jego Wiedźmin - al_jarid - 21-11-2024 O jak super, młodzieńcze lata wieśmina Gderalta. Hurra... Trochę mnie bawi ten cytat z opisu pod linkiem: "Opowieść trwa. Historia nie kończy się nigdy..." No raczej się kończy, skoro Sapek nie tworzy ciągu dalszego tylko prequel. Skoro cofamy się w przeszłość, to już prędzej to hasło powinno brzmieć "Historia nigdy się nie zaczyna". Zawsze wszak można dopisać coś, co było jeszcze wcześniej. RE: Andrzej Sapkowski i jego Wiedźmin - shamar - 21-11-2024 Kiedyś przeczytam wszystkie na raz. A czytalem chyba ze 3 i to w okolicach 2000 roku. A tu prequel więc będzie można od tego zacząć. Jest też taki fajny zestaw wszystkich do tej pory ale chodzi w sporych cenach. RE: Andrzej Sapkowski i jego Wiedźmin - Dr Strangelove - 28-11-2024
RE: Andrzej Sapkowski i jego Wiedźmin - Rozgdz - 29-11-2024 (21-11-2024, 15:52)al_jarid napisał(a): O jak super, młodzieńcze lata wieśmina Gderalta. Hurra... Kiedyś cos takiego już było. Jak wychodziły komiksy rysowane przez Polcha. Były - jeśli dobrze pamiętam - historia jak doszło do poczęcia Geralta, oraz historia z młodym Geraltem gdzie "zmianił się status" wiedźminów i Geralt dorobił się białych włosów. I chyba tam była młoda Yennefer jako garbuska. Albo ktoś bardzo podobny. RE: Andrzej Sapkowski i jego Wiedźmin - shamar - 29-11-2024 Coś mnie ominęło? Cytat: Jestem przeszczęśliwa, że pan Andrzej postanowił pokazać raz jeszcze, co znaczy dobrze opowiedziana historia. Nigdy nie zapomnę wywiadu, w którym ironią próbował ukryć cisnące się do oczu łzy, gdy opowiadał jak go potraktowano przy okazji serialu. Być może to był bodziec do napisania tej książki, a może to tylko moje spekulacje. RE: Andrzej Sapkowski i jego Wiedźmin - Dr Strangelove - 30-11-2024 No cieniutki ten nowy Wiedźmin, cieniutki. Może jeszcze coś z tego będzie, bo na razie przeczytałem tylko 1/3 ale albo ja z tego wyrosłem już, albo jest to słabe :) Styl pisania to już nie styl tylko męcząca maniera jakby z każdego zdania czytelnik musiał się dowiedzieć, że to Sapkowski. RE: Andrzej Sapkowski i jego Wiedźmin - Dr Strangelove - 16-12-2024 Napiszę tylko informacyjnie, że "Rozdroże kruków" jest beznadziejne. Całość momentami wygląda jakby Anżej zlecił to jakiemuś losowemu AI a potem w 3 dni trochę poprawił, ale tak raczej na odpierdol. Nie ma jednej ciekawej postaci, "sapkowszczyzna" jest w stężeniu strasznie męczącym jakby autor co 2 strony musiał przypominać czyją książkę czytamy. Geralt nigdy nie był dobrym materiałem na postać pierwszoplanową ale całą historię ratowali inni bohaterowie. Tutaj jedyną w miarę nakreśloną postacią jest niejaki Preston Holt - wiedźmin rencista, nudny jak flaki z olejem. Momentami jest to parodia "Wiedźmina" w najgorszym wydaniu: Powtórzyłem sobie "Sezon burz" przy okazji i jak to była książka przeciętna (ale jakaś była, jakiś pomysł był) to przy "Rozdrożu kruków" jest to arcydzieło. W ogóle Sapkowski napisał to w taki sposób jakby to była jakaś gra (może chciał pokazać że też potrafi). Tylko gra nudna i generyczna do bólu. Plusów nie stwierdzono. Daj se spokój człowieku. RE: Andrzej Sapkowski i jego Wiedźmin - marsgrey21 - 16-12-2024 No bo teraz nie podpisał na podstawie gier. RE: Andrzej Sapkowski i jego Wiedźmin - Reno - 16-12-2024 (16-12-2024, 16:42)marsgrey21 napisał(a): No bo teraz nie podpisał na podstawie gier. Chyba "nie pisał". Cholera byłeś tak blisko... RE: Andrzej Sapkowski i jego Wiedźmin - marsgrey21 - 16-12-2024
RE: Andrzej Sapkowski i jego Wiedźmin - shamar - 16-12-2024 Zdania sa (nie)podzielone. Wiekszosc osob chwali a juz szczegolnie przy "Sezonie burz". |