![]() |
|
Oscary 2015 - Wersja do druku +- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl) +-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3) +--- Dział: Plakaty, trailery, prasa branżowa, nagrody filmowe (https://forumkmf.pl/Forum-Plakaty-trailery-prasa-bran%C5%BCowa-nagrody-filmowe--17) +--- Wątek: Oscary 2015 (/Thread-Oscary-2015--3819) |
RE: Oscary 2015 - Lawrence - 16-01-2015 (16-01-2015, 02:38)Motoduf napisał(a): W jaki sposób do tego doszedłeś? Znalazłeś równanie, pozwalające w obiektywny sposób określić, że zdjęcia są imponujące? Czy może zapytałeś wszystkich, którzy widzieli Insterstellara? O już proszę nie chwytaj mnie za słówka. Gdyż nawet hejterzy przyznają, że Hoyte van Hoytema odwalił więcej niż kawał dobrej roboty. I jak pisałem szanuję Deakinsa, ale coś czuję, że ta nominacja to taka, aby jednak coś filmy Angeliny Jolie dostał, po tej nachalnej kampanii. A w ogóle to dziwi mnie, że Akademia mając możliwość wybrania 10 filmów, zdecydowała się w ostateczności tylko na 8. RE: Oscary 2015 - Grievous - 16-01-2015 Filmy poniżej jakiegoś tam procenta oddanych głosów, nie łapią się do nominacji. Widocznie w tym roku tylko 8 przekroczyło próg. A same nominacje mocno letnie. Poza "Birdmanem" oraz animacjami, brak u mnie jakichś większych chęci do nadrabiania co niektórych tytułów. Nie wiem czy nie będzie to pierwsza gala od wielu lat, której chyba nie będzie mi się chciało oglądać. RE: Oscary 2015 - Maciek Niedźwiedzki - 16-01-2015 to nie jest kwestia zdecydowania lub niezdecydowania. Liczone są po prostu glosy. Jest dolna procentowa granica ich uzyskanych, od której filmy kwalifikują sie do głównej kategorii. Dlatego raz jest 9, raz 8, raz 10. RE: Oscary 2015 - Mierzwiak - 16-01-2015 (16-01-2015, 12:40)Lawrence napisał(a): Gdyż nawet hejterzy przyznają, że Hoyte van Hoytema odwalił więcej niż kawał dobrej roboty.Obiektywnie rzecz biorąc jego zdjęcia są więcej niż przeciętne. Dyskutuj z tym :) RE: Oscary 2015 - Pelivaron - 16-01-2015 Ida przegrywa Critics' Choice, wygrywa Turysta, który do Oscara nie został nominowany. Kurde, w tej Ameryce to sie chyba faktycznie tylko na nominacjach skończy. Zamiast tego będzie pewnie BAFTA. RE: Oscary 2015 - Motoduf - 16-01-2015 Lawrence napisał(a):O już proszę nie chwytaj mnie za słówka. Gdyż nawet hejterzy przyznają, że Hoyte van Hoytema odwalił więcej niż kawał dobrej roboty. I jak pisałem szanuję Deakinsa, ale coś czuję, że ta nominacja to taka, aby jednak coś filmy Angeliny Jolie dostał, po tej nachalnej kampanii. No bo Interstellar nie ma złych zdjęć. Prawie żaden film z takim budżetem nie ma złych zdjęć. Ale nie wiem, czym się tu podniecać - zdjęcia w Interstellarze po prostu ilustrują to, co się dzieje w przeciętny sposób, nie ma w nich ani jakiegoś oryginalnego stylu, ani czegoś, czym można by się podniecać. Nie widziałem "The Unbroken", ale Deakins to facet, który myśli obrazem. Natomiast van Hoytema miał wspaniałe osiągnięcia ("Szpieg", "Pozwól mi wejść"), ale tutaj po prostu poprawnie ustawiał kamerę za pół miliona, a potem zgarnął czek. RE: Oscary 2015 - Lawrence - 16-01-2015 Nie chcę z tego robić przepychanki Deakins vs van Hoytema, gdybyż obydwu szanuję. Ale raczej Deakins też zgarnął dobry czek. Chyba każdy z nominowanych operatorów zgarnął czek, gdyż wątpię, aby pracowali za darmo. I może za mało filmów oglądam, albo oglądam je końcówką moich pleców, gdyż raczej nie widzę w co drugim drogim filmie takich zdjęć jak w Interstellar. Ale mogę się mylić i naturalnie powinienem się cieszyć, że większość filmów mają takie przeciętne zdjęcia. Plus ja jestem zrozumieć krytykę, ale już nie przesadzajmy z całkowitym deprecjonowaniem tego filmu. Dla mnie to są imponujące zdjęcia: ![]() I jakby co możemy kontynuować ten wątek we właściwym miejscu, co bym tutaj nie śmiecił. RE: Oscary 2015 - PropJoe - 16-01-2015 (16-01-2015, 22:46)Lawrence napisał(a): Dla mnie to są imponujące zdjęcia: A dla członków akademii może są a może nie są, ale jeśli są to nie na tyle, żeby je nominować. Podobnie członkowie ASC uznali, że przynajmniej w pięciu filmach zdjęcia były lepsze. Chociaż widzę, że w komentarzach pod linkowanym artykułem ktoś pisze, że van Hoytema nie jest członkiem ASC. Nie chce mi się sprawdzać. O czym może to świadczyć? a) jedni i drudzy się nie znają, b) jesteśmy świadkami spisku przeciw Nolanowi, c) zdjęcia, mimo, że solidne/dobre/bardzo dobre nie zasłużyły na nominacje, d) Twoje zaślepienie uniemożliwia Ci nie tylko rozsądną ocenę twórczości Nolana, ale też czytanie ze zrozumieniem lub zrozumienie jakiejkolwiek merytorycznej oceny jego filmów i odniesienie się do niej w rzeczowy sposób. Edit: na wiki piszą, że van Hoytema dostał nagrodę ASC za Tinker, Tailol... więc jednak. Chyba, że się wypisał. RE: Oscary 2015 - hanys - 17-01-2015 Rasizm, wszędzie RASIZM!! http://www.tvn24.pl/oscary-2015-wsrod-nominowanych-aktorow-nie-ma-czarnoskorych,506394,s.html RE: Oscary 2015 - Maciek Niedźwiedzki - 17-01-2015 nie no, ja też jestem oburzony. buce-farmerzy z USA, kolesiostwo i hipokryzja. To, że czarni nie dostali nic to jedna sprawa. Druga, która jeszcze bardziej mnie wkurzyla jest to, ze nie ma tez kobiet - ani wśród reżyserów, ani wśród scenarzystów. nieporozumienie, banda wieśniaków. RE: Oscary 2015 - Capt. Nascimento - 17-01-2015 Najpierw jakiś czarny musi zasłużyć na nominację... Z aktorów przychodzi mi do głowy tylko Oyelowo, który na pewno słabszy od Cumberbatcha nie był. Z aktorek jakoś żadna mi nie przychodzi do głowy. Niech Idris Elba, Samuel el Jackson, Denzel Washington, Sam Whitaker, Jamie Foxx, Will Smith, Morgan "autopilot" Freeman, Laurence Fishburne, Viola Davis, Lupita Nyongo i tak dalej wezmą się do roboty najpierw... A jakie topowe filmy nakręciły kobiety? Albo napisały scenariusz? Bez przesady... RE: Oscary 2015 - Mierzwiak - 17-01-2015 Jest coś takiego, jak dyskryminacja zwierząt? :) Bo Kot z Gone Girl też nie został nominowany, co jak dla mnie jest oburzające. RE: Oscary 2015 - Lawrence - 17-01-2015 Ja w sumie cały czas jestem, aby pojawiła się specjalna kategoria, nie dla ludzi. Tylko właśnie nie wiem czy ograniczyć ją tylko do zwierząt, czy też do lalek, czy postaci komputerowych. RE: Oscary 2015 - Mierzwiak - 17-01-2015 Postaci komputerowe odpadają. Przepraszam purystów, ale rola Andy'ego Serkisa w Planecie Małp nie ma wcale mniejsze wartości od jakiejś tam kreacji Meryl Streep czy kogokolwiek innego. RE: Oscary 2015 - piczympoom - 20-01-2015 Nie ogarnia ktoś czemu Godzilla nie jest nominowana za kategorie dźwiękowe? CO jak co ale zajebistych efektów dźwiękowych (specjalnych) też nie można jej odmówic? RE: Oscary 2015 - nawrocki - 20-01-2015 Jakbym miał ogarniać, czemu nominacje są takie, a nie inne, to bym juz sie dawno załamał nerwowo. :) RE: Oscary 2015 - Grievous - 21-01-2015 Matthew Vaughn o oscarowych filmach i nominacjach: http://youtu.be/bSy0RPdTj1Q?t=1m22s RE: Oscary 2015 - Lawrence - 22-01-2015 Choć nie ze wszystkimi jego wyborami się zgadzam, z niektórymi bardzo. To poniekąd miewam podobny styl myślenia. Tak też, OK.
RE: Oscary 2015 - MOLQ - 22-01-2015 Coz, Lego jak dla mnie bylo genialne, lepsze niz Jak wytresowac smoka 2, Nightcrawler, Jake Jylenhool powinien dostac nominacje i byloby fajnie. Ale no coz... Selma wygra :) i chuj nam w dupe ;) bedzie placz i owacje na stojaco, a Angelina Jolie zaadoptuje z 15 somalijskich piratow :) RE: Oscary 2015 - raven.second - 22-01-2015 Takie gimboprzemyślenia z kwejka czy innego 9gaga zawsze mnie bawią - film który się autorowi podobał nie dostał nominacji, więc cała Akademia się nie zna. Brakuje tylko diCaprio do kompletu :) |