Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Westworld (HBO, 2016-) - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5)
+--- Dział: Seriale (https://forumkmf.pl/Forum-Seriale--22)
+--- Wątek: Westworld (HBO, 2016-) (/Thread-Westworld-HBO-2016--4072)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42

RE: Westworld - 2016 - HBO - Arahan - 24-10-2016

Już podczas ostatniego odcinka to wyszło ;)

RE: Westworld - 2016 - HBO - shamar - 25-10-2016

Mógłby ktoś oznaczyć w tytule [spoilery]? Przecież nikt, kto nie ogląda nie będzie czytał tego wątku w środku a kto ogląda to wiadomo...

Co do odc. 4 - wreszcie się rozkręciło i oby tak zostało. Tyle, że wyjaśnienia powodują więcej pytań np. czemu ktoś miałby zostawić kulę
. Przeoczenie? Zapomnieli, po ostatniej akcji?

RE: Westworld - 2016 - HBO - jarod - 25-10-2016

RE: Westworld - 2016 - HBO - majczos - 25-10-2016

Arcy ciekawy i konfundujący serial. Dla mnie pierwszy taki od czasu Lost.

Zastanawia mnie kilka rzeczy:

RE: Westworld - 2016 - HBO - Hitch - 25-10-2016

A sam serial na razie bardzo mi się podoba. Szokujące, że ktokolwiek z klanu Lolanów jest w stanie napisać sensowne i intrygujące s-f :)

RE: Westworld - 2016 - HBO - jarod - 25-10-2016

PoI od 2x12 do 4x13 póki co lepsze pod względem worldbuildungu (bo w WW mamy na razie taką kompleksowość że na ten moment ma miejsce syndrom Inception czyli poza wyjaśnieniem konstrukcji swiata jest czas na niewiele więcej) i oryginalności sf pomysłów :)

RE: Westworld - 2016 - HBO - shamar - 25-10-2016

(25-10-2016, 23:52)jarod napisał(a): PoI od 2x12 do 4x13 póki co lepsze...

Wy gadacie o tym serialu, w którym inteligentne kamery obserwują ludzi?
Serio? Obejrzałem kilka losowych odcinków i... w czym tu zachwyt?

RE: Westworld - 2016 - HBO - jarod - 26-10-2016

Poczytaj temat poświęcony serialowi to się dowiesz bo nie chcę produkować offtopu, zresztą zachwyt to zbyt daleko posuniete określenie w tym przypadku. Bardziej docenienie dopracowania i oryginalności niektórych motywów w tematyce która mnie akurat bardzo kręci w sf.

RE: Westworld - 2016 - HBO - shamar - 26-10-2016

Ok... Ale i tak się raczej nie przekonam. Każdy odcinek na jaki trafiałem wyglądał podobnie - Caviezel komuś pomaga... koniec odcinka ;)

RE: Westworld - 2016 - HBO - Hitch - 26-10-2016

Byłem pewny, że ten kolo to brat Wahlberga: http://www.imdb.com/name/nm0801051/?ref_=tt_cl_t11

Mea culpa.

Arnold, Albert - jeden pies :)

RE: Westworld - 2016 - HBO - tchopz - 26-10-2016

Zastanawia mnie po jakiego wafla zostawiają sobie wadliwe hosty. Skoro tak prężnie działa ich drukowanie to taki magazyn nie ma raczej większego sensu. To proszenie się o zonka.

Widziałem na razie tylko pierwszy odcinek i jeśli to wyjaśnią to nie ma tematu. Domyślam się, że to może być też element na zasadzie "Bo by k.... nie było serialu".

RE: Westworld - 2016 - HBO - raven.second - 26-10-2016

Cytat:po jakiego wafla zostawiają sobie wadliwe hosty.
Zapasowe części? Ewentualnie do wykorzystania jako trupy? Statyczne tło przy większych wątkach, czy po prostu statyści z dala od wszystkiego (jak robole na polu przy rozmowie Forda)? Utylizacja jest zbyt droga?

Cytat:Widziałem na razie tylko pierwszy odcinek i jeśli to wyjaśnią to nie ma tematu.
Biorąc pod uwagę, że część pytań istotnie zyskuje odpowiedzi w kolejnych odcinkach jest to bardzo prawdopodobne.

Sam odcinek bardzo dobry, coraz więcej odniesień do parku jako do zwyczajnej gry jest jak miód na moje serce, ale najbardziej mi się spodobał motyw Maeve i tego, co ma w swojej sypialni - creepy to było. Do przewidzenia, to prawda, ale creepy. Mam ochotę nawet obejrzeć stary film, ale nie wiem, czy warto teraz, gdy oglądam serial...

(26-10-2016, 11:05)raven.second napisał(a): Zapasowe części? Ewentualnie do wykorzystania jako trupy? Statyczne tło przy większych wątkach, czy po prostu statyści z dala od wszystkiego (jak robole na polu przy rozmowie Forda)? Utylizacja jest zbyt droga?

Jeśli potrzebują części, to czy nie bezpieczniej i wygodniej byłoby "demontować" hosty?
No i to są androidy, a nie roboty. Ciężko mówić o częściach. Będą przeszczepiać organy zamiast se wydrukować?
Cała czołówka to drukowanie androida. Ja tam łatwych do wymiany części nie widzę...
Ciała... No niby ok, ale system/mózg to bym im wycinał. Tak na wszelki wypadek.
Statyści? Większe ok. Ale i tak robiłbym jakiś solidny format przed wstawieniem do magazynu tych, o których wiem, że mają błędy.

Końcówka pierwszego odcinka (wprowadzenie Hopkinsa z resztą też) sugeruje wyraźnie, że stare, niepotrzebne i/lub wadliwe hosty po prostu tam wstawiają i tyle. Istna beczka prochu. Ja to wiem, wy to wiecie, a korpo z XXIV wieku tego nie wie?

(26-10-2016, 11:21)tchopz napisał(a): No i to są androidy, a nie roboty. Ciężko mówić o częściach. (...)
Cała czołówka to drukowanie androida. Ja tam łatwych do wymiany części nie widzę...

W 3cim odcinku pokazują "pierwsze modele". Na filmiku, który zapodałem,

Do tego ciągle powtarzają, że... Dolores to najstarszy model w parku a przecież ma "nową powłokę".

Shamar, ale to argument za, czy przeciw trzymaniu "części zamiennych", bo chyba nie kumam?

Pierwsze modele pokazują już w pierwszym. Hopkins z nim pije. Podkreśla jego wady i bezużyteczność w parku przy obecnym stanie technologii, a potem odsyła do łóżeczka. Sentyment? Po jakiego wała to jest aktywne i gotowe do działania.

I po co im w ogóle te części zamienne? Każdy gracz może odstrzelić pół miasteczka hostów w ramach biletu i nikt nie narzeka na koszty, ale na częściach zamiennych chcą oszczędzać?

Skoro nawet najstarszy host mógł dostać (i dostał) nową powłokę to po co im części zamienne do starych?
No i to i tak nie odpowiada na pytanie po co trzymać "części" w formie pełnej gotowości do działania w wadliwy sposób. Nie lepiej to rozmontować, skatalogować i trzymać na półkach?

To jakbyś miał auto z uszkodzonym silnikiem, który grozi wybuchem. Postanawiasz se to auto zostawić na części. Odstawiasz do garażu... i nie gasisz nawet zapłonu. I tak z następnymi setkami aut na części...

Cytat:Nie lepiej to rozmontować, skatalogować i trzymać na półkach?
Ale stare hosty, tj. te nie używane już, są przecież skatalogowane i trzymane na półkach, tylko nie rozmontowane :)

(26-10-2016, 14:10)tchopz napisał(a): Shamar, ale to argument za, czy przeciw trzymaniu "części zamiennych", bo chyba nie kumam?

Chodzi o to, że niekoniecznie odstawiają wszystkie stare modele. Nie chcę spoilerować bo to może być też "sentymentalny motyw" ;)

I jak napisałeś - wystarczy wyjąć procesor. Skąd wiesz, że tak własnie nie robią a zatrzymują samą powłokę do ponownego wykorzystania?

Uczepiłeś się tych części zamiennych ale skąd wiesz ile z nich to są te stare hosty? Może to po prostu nowe modele czekające na ponowne wykorzystanie ;)

(26-10-2016, 14:29)raven.second napisał(a):
Cytat:Nie lepiej to rozmontować, skatalogować i trzymać na półkach?
Ale stare hosty, tj. te nie używane już, są przecież skatalogowane i trzymane na półkach, tylko nie rozmontowane :)

Kontynuując analogię do auta to mają pozaciągane hamulce ręczne, ale silniki nadal na chodzie. Ja bym się bał.

Kurcze, ja mam podobnie w domu. Mój komputer, kiedy zamiast wyłączyć wprowadzę w hibernację to następnego dnia punkt 6:00 sam się uruchamia. Dwuch informatyków już szukało przyczyn. Proces, który wzbudza system się nie identyfikuje (bo można sprawdzić co uruchomiło komputer, o której, itd.). Dwóch informatyków już poległo na tym temacie. Jedyny sposób uniknięcia samouruchomienia to odpięcie zasilania.

Gdybym wiedział, że mój komputer jest w stanie o 6 rano bez mojej wiedzy wstać i chodzić po domu to bym go raczej rozmontował. Na szczęście maks co może zrobić to przyłączyć się do botnetu i robić mining bitcoinów. ;)

(26-10-2016, 14:36)shamar napisał(a):
(26-10-2016, 14:10)tchopz napisał(a): Shamar, ale to argument za, czy przeciw trzymaniu "części zamiennych", bo chyba nie kumam?

Chodzi o to, że niekoniecznie odstawiają wszystkie stare modele. Nie chcę spoilerować  bo to może być też "sentymentalny motyw" ;)  

I jak napisałeś - wystarczy wyjąć procesor. Skąd wiesz, że tak własnie nie robią a zatrzymują samą powłokę do ponownego wykorzystania? 

Uczepiłeś się tych części zamiennych ale skąd wiesz ile z nich to są te stare hosty?  Może to po prostu nowe modele czekające na ponowne wykorzystanie ;)

Wiem, że nie wyjmują procka, bo uważnie oglądam. Staruszka Dolores i tego bandytę co wpadł w szał zabijania po prostu odprowadzili do tej sali i szepnęli coś na ucho. Tyle.
A części zamienne wymyślił raven. Dla mnie trzymanie części to bezsens.

Dlatego trzeba po prostu czekać na kolejne odcinki i liczyć na wyjaśnienia ze strony twórców (co już miało miejsce), bo takie dywagacje mogą prowadzić do najdzikszych teorii i pomysłów, których w różnych rejonach internetu jest już pełno.

RE: Westworld - 2016 - HBO - SonnyCrockett - 26-10-2016

(26-10-2016, 14:42)tchopz napisał(a): Dwuch

Ilu? :P

(26-10-2016, 14:42)tchopz napisał(a): Kurcze, ja mam podobnie w domu. Mój komputer, kiedy zamiast wyłączyć wprowadzę w hibernację to następnego dnia punkt 6:00 sam się uruchamia. Dwuch informatyków już szukało przyczyn. Proces, który wzbudza system się nie identyfikuje (bo można sprawdzić co uruchomiło komputer, o której, itd.). Dwóch informatyków już poległo na tym temacie. Jedyny sposób uniknięcia samouruchomienia to odpięcie zasilania.

A czy informatycy sprawdzili ustawienia zasilania w BIOSie? Bo powtarzalne samo uruchamianie tym mi pachnie.