![]() |
|
Thor: Ragnarok (2017) - Wersja do druku +- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl) +-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5) +--- Dział: Film a komiks (https://forumkmf.pl/Forum-Film-a-komiks--24) +---- Dział: MARVEL CINEMATIC UNIVERSE (MCU) (https://forumkmf.pl/Forum-MARVEL-CINEMATIC-UNIVERSE-MCU--54) +---- Wątek: Thor: Ragnarok (2017) (/Thread-Thor-Ragnarok-2017--4170) |
RE: Thor: Ragnarok (2017) - Gieferg - 02-11-2016 Cytat:ale gdyby tak zrobili białego Blade'a, to byłby szok i piana pewnych środowisk. Niektórzy niedoinformowani już się burzyli, że Green Lanterna grał biały. Czarny Heimdall mi nie przeszkadza, ale przeszkadza mi czarny Johnny Storm :P RE: Thor: Ragnarok (2017) - shamar - 02-11-2016 (02-11-2016, 08:42)Mierzwiak napisał(a): Nie czytam komiksów, No i co mnie obchodzi twa ignorancja? Na tej samej zasadzie możesz napisać: nie czytam książek więc mam to gdzieś, że w danej adaptacji pozmieniali imiona, płci, wygląd, genezy książkowych pierwowzorów. (02-11-2016, 08:42)Mierzwiak napisał(a): Jeśli nie rozumiesz że to co oglądasz na ekranie to wariacja na temat rzeczywistości i zabawa historią, to masz poważny problem i nie powinieneś w ogóle oglądać filmów. Żadnych. To są adaptacje. ADAPTACJE. Czyli powinny być mniej lub bardziej wierne. Tak samo, jak wspomniane, ADAPTACJE książek. (02-11-2016, 09:25)Mierzwiak napisał(a): Widziałeś jak wyglądają mieszkańcy Afryki? Czyli utrzymujesz, że Skandynawowie wyobrażali sobie swych bogów jako murzynów? Później w komiksach pokazywano kosmitów- skandynawskich bogów jako murzynów a na końcu przeniesiono to do filmu, gdzie pokazują murzyńskich skandynawskich bogów-obcych? A wróć. Przecież tam są też biali bogowie skandynawscy. Ciekawe czemu? Przeoczenie? (02-11-2016, 09:39)Szpeku napisał(a): A ty widziałeś czarną mieszkankę Asgardu? Bo ja też nie. A Wakanda nie istnieje, więc dlaczego traktujesz ją jak prawdziwy kraj leżący w Afryce? Touche :) (02-11-2016, 09:44)Mierzwiak napisał(a): Ponieważ na podstawie odniesienia do rzeczywistości jestem w stanie stwierdzić jak powinni wyglądać mieszkańcy kraju leżącego w Afryce. A le na podstawie odniesienia do rzeczywistości nie jesteś w stanie stwierdzić, że Skandynawowie nie przedstawiali swoich bogów jako białych a później w komiksach nie przedstawiono tych skandynawskich bogów jako kosmitów BIAŁYCH? Przecież to łatwiejsze niż jechać do Afryki - wystarczy wziąć komiks do ręki. Ba, nawet nie trzeba go brać kiedy masz interneta :) RE: Thor: Ragnarok (2017) - Mierzwiak - 03-11-2016 Rozumiem że ty przed obejrzeniem Thora przeczytałeś wszystkie komiksy z nim, tak? To uczyniłoby cię nie-ignorantem i wyjaśniło dlaczego w ciągu jednego dnia nagle stałeś się specjalistą od wierności adaptacji Marvela, przy czym zabawne jest to, że w swym bólu dupska o czarnych (który doskwiera ci od dawna, wystarczy wrócić do twoich postów na tym forum nawet i sprzed kilku lat) skupiasz się na elemencie, który ma dokładnie zerowy związek i wpływ na to, czy filmy z Thorem są dobrymi adaptacjami, czy nie. (02-11-2016, 23:28)shamar napisał(a): Czyli utrzymujesz, że Skandynawowie wyobrażali sobie swych bogów jako murzynów? Później w komiksach pokazywano kosmitów- skandynawskich bogów jako murzynów a na końcu przeniesiono to do filmu, gdzie pokazują murzyńskich skandynawskich bogów-obcych?<wali głową w ścianę> W ŚWIECIE MARVELA "BOGOWIE" ISTNIEJĄ NAPRAWDĘ. Nigdzie nie napisałem że Skandynawowie wyobrażali sobie czarnego, mało tego, ani ja, ani ty nie wiesz jak w uniwersum Marvela w ogóle wyglądały wizerunki nordyckich bogów. Jedynymi ich wyobrażeniami w tych filmach są dość infantylne ilustracje w książce przeglądanej przez Skarsgarda na której widać całe dwie postaci: Odyna i Thora, których rasa na obrazkach zgadza się z rasą grających ich aktorów. Dasz wiarę? Nie widziałeś jak W ŚWIECIE MARVELA wyobrażano sobie Heimdala, nie wiesz nawet czy w tym uniwersum kiedykolwiek odwiedził on Ziemię, ani nawet czy ziemianie spotkali jakiegokolwiek innego czarnego mieszkańca Asgardu. Bo jeśli nigdy takowego nie widzieli na oczy, a co za tym idzie nie mieli pojęcia w ogóle o istnieniu innych ras, to nie mieli powodu by wyobrażać sobie innych bogów inaczej niż na własne podobieństwo. Co wciąż nie wyklucza tego, że w Asgardzie mógł sobie mieszkać ktokolwiek. Na tej samej zasadzie możesz twierdzić że Asgardczycy nie mogli mieć pól siłowych i latających pojazdów (patrz: The Dark World) bo Skandynawowie nie znali takiej technologii. Dziwię się że w tym rasistowsko-nacjonalistycznym majaczeniu nie podniosłeś jeszcze kwestii tego, że Odyna i Thora zagrali walijczyk i australijczyk. Skandal. RE: Thor: Ragnarok (2017) - Gieferg - 03-11-2016 Shamar napisał(a):To są adaptacje. ADAPTACJE. Czyli powinny być mniej lub bardziej wierne. No to są mniej wierne. W czym problem? RE: Thor: Ragnarok (2017) - Dr Strangelove - 03-11-2016 (02-11-2016, 16:38)Crov napisał(a): Są postaci, ktorych zmiana koloru ma znaczenie i są takie, w ktorych nie ma znaczenia. W przypadku Heimdalla czy Valkyrii nijak to nie zmienia postaci. Nie widze sensu dywagować. No daj spokój. Jakbym miał wybrać jakieś, nazwijmy to "universum", gdzie pasują tylko biali aryjczycy o blond włosach i błękitnym spojrzeniu, to naprawdę trudno byłoby konkurować z Asgardem. Tak wiem o co Ci chodzi, ale akurat tutaj kolor skóry naprawdę jest równie ważną cechą postaci co powiedzmy charakter. To takie moje votum separatum przeciwko "detroityzacji" Asgardu :D A jak mamy czarną Walkirię to i Wotan z "Pierścienia Nibelungów" okaże się Murzynem, a Ryszard Wagner zapoczątkował akcję afirmacyjną zanim to stało się modne. RE: Thor: Ragnarok (2017) - Mierzwiak - 03-11-2016 (03-11-2016, 00:46)Dr Strangelove napisał(a): akurat tutaj kolor skóry naprawdę jest równie ważną cechą postaci co powiedzmy charakter.Dlatego Odyn i Thor są biali. W czym więc problem? RE: Thor: Ragnarok (2017) - Dr Strangelove - 03-11-2016 Wszyscy powinni być biali. Przykro mi, ale nie mogę ustąpić nawet o jednego Murzyna!!! RE: Thor: Ragnarok (2017) - Szpeku - 03-11-2016 Filmowy Heimdall kojarzy mi się z pewną postacią z serii Power Rangers, ale porównywanie ich byłoby nie na miejscu ;( RE: Thor: Ragnarok (2017) - Gal Anonim - 03-11-2016 (03-11-2016, 00:46)Dr Strangelove napisał(a): Tak wiem o co Ci chodzi, ale akurat tutaj kolor skóry naprawdę jest równie ważną cechą postaci co powiedzmy charakter.Chyba nie wiesz o co mi chodzi, inaczej nie pisał byś tego, co napisałes. ;) W jaki sposob zmiana koloru skóry Heimdalla zmieniła te postac bardziej niż np. wygląd jego zbroi? Cytat:Jakbym miał wybrać jakieś, nazwijmy to "universum", gdzie pasują tylko biali aryjczycy o blond włosach i błękitnym spojrzeniu, to naprawdę trudno byłoby konkurować z Asgardem.W marvelowskim Asgardzie nie pasują tylko biali aryjczycy o blond włosach i błekitnym spojrzeniu (kojarze chyba tylko dwie, moze trzy, wazniejsze postacie, ktore maja blond wlosy w filmowym Asgardzie), wiec nie wiem co to za argument. RE: Thor: Ragnarok (2017) - shamar - 03-11-2016 (03-11-2016, 00:41)Mierzwiak napisał(a): Rozumiem że ty przed obejrzeniem Thora przeczytałeś wszystkie komiksy z nim, tak? Ale czy ja tu bronię zmian? Ja zazwyczaj jestem (tak i tu) w postawie - że adaptacja powinna być jak najbardziej wierna. No chyba, że dotyczy to książek Browna :) (03-11-2016, 00:41)Mierzwiak napisał(a): ...przy czym zabawne jest to, że w swym bólu dupska o czarnych (który doskwiera ci od dawna, wystarczy wrócić do twoich postów na tym forum nawet i sprzed kilku lat)... Pierwszy rzucę kamień kiedy będą chcieli nakręcić "Beverly Hill Cop" z jakimś murzy... znaczy białym :) (03-11-2016, 00:41)Mierzwiak napisał(a): ...ani ja, ani ty nie wiesz jak w uniwersum Marvela w ogóle wyglądały wizerunki nordyckich bogów. O tym już pisałem - można łatwo sprawdzić jak wyglądały wizerunki nordyckich bogów w komiksach Marvela. Inną kwestią jest "filmowy Marvel". Cytat: -> Nie dość, że biały to jeszcze... blondyn. Zupełnie niewiarygodne, że tak mógł być wyobrażany "nordycki bóg". Cytat: Ale oni są... chyba nie zauważyłeś - BIALI. Mówisz, że biali są tak odmienni, że odróżnisz Skandynawa od Brytyjczyka? RE: Thor: Ragnarok (2017) - Dr Strangelove - 03-11-2016 (03-11-2016, 01:53)Crov napisał(a): W marvelowskim Asgardzie nie pasują tylko biali aryjczycy o blond włosach i błekitnym spojrzeniu (kojarze chyba tylko dwie, moze trzy, wazniejsze postacie, ktore maja blond wlosy w filmowym Asgardzie), wiec nie wiem co to za argument.No przecież to proste. Marvelowski Asgard ma się do "prawdziwego" Asgardu jak krzesło do krzesła elektrycznego :) Mogą to zaludnić Murzynami, Chińczykami i Eskimosami o najróżniejszych preferencjach seksualnych. Tobie i Mierzwiakowi to nie przeszkadza, a mnie to śmieszy. No i tyle. RE: Thor: Ragnarok (2017) - Gal Anonim - 03-11-2016 (03-11-2016, 09:31)Dr Strangelove napisał(a):Wybacz moją dezorientacje, ale wynika ona z takiego przebiegu dyskusji:(03-11-2016, 01:53)Crov napisał(a): W marvelowskim Asgardzie nie pasują tylko biali aryjczycy o blond włosach i błekitnym spojrzeniu (kojarze chyba tylko dwie, moze trzy, wazniejsze postacie, ktore maja blond wlosy w filmowym Asgardzie), wiec nie wiem co to za argument.No przecież to proste. - Zmiana koloru skóry tych postaci nijak ich nie zmienia. - No daj spokój, akurat w Asgardzie to jest turbo ważne! - Ale to marvelowski Asgard - to nie ten sam, co mitologiczny. - Wiem, tylko mnie to smieszy. <ok> :) W każdym razie: Cytat:Marvelowski Asgard ma się do "prawdziwego" Asgardu jak krzesło do krzesła elektrycznego :)Najważniejsze, że się rozumiemy w tej kwestii. :) Mierzwiak napisał(a):Dziwię się że w tym rasistowsko-nacjonalistycznym majaczeniu nie podniosłeś jeszcze kwestii tego, że Odyna i Thora zagrali walijczyk i australijczyk. Skandal.Mysle, ze wazniejsze jest to, że w oryginalnej mitologii, o ile sie nie myle, Loki jest bratem przyrodnim Odyna, a nie Thora. To zmienia więcej w historiach niż kolor skóry typa, który stoi na bramce do Asgardu. ;) RE: Thor: Ragnarok (2017) - Gieferg - 03-11-2016 Cytat: Loki is the father of Hel, the wolf Fenrir, and the world serpent Jörmungandr. By his wife Sigyn, Loki is the father of Narfi and/or Nari. By the stallion Svaðilfari, Loki is the mother—giving birth in the form of a mare—to the eight-legged horse Sleipnir. In addition, Loki is referred to as the father of Váli in the Prose Edda. Dawać to zaraz do filmu! RE: Thor: Ragnarok (2017) - Szpeku - 02-12-2016 Ojejeniu... xD Po 4 występach w MCU, Thor znowu założy hełm i to od razu z upgradem :D ![]() Hulk w hełmie z Planet Hulk, będzie pewnie przygoda i duży humoru, nie przeszkadza mi to, choć materiał z którego czerpią był raczej na mocny i mroczny film. RE: Thor: Ragnarok (2017) - Craven - 03-12-2016 Tzn to nie jest fanowskie? RE: Thor: Ragnarok (2017) - Szpeku - 03-12-2016 Też spotkałem takie opinie, ale wszędzie gdzie to wstawiają, nie wspominają o tym. RE: Thor: Ragnarok (2017) - Juby - 04-12-2016 Od lat powtarzam, że chcę znowu Thora w hełmie! :D Zajebista grafika, jestem zachwycony. RE: Thor: Ragnarok (2017) - Szpeku - 04-12-2016 Myślę, że założy ten hełm na Skaarze i to będzie na tyle jeśli chodzi o hełm, no ale zawsze to coś. Dziwi mnie, że marvel zrezygnował z hełmu, bowiem dobry hełm, nie jest zły, ekhm... Magneto ;) RE: Thor: Ragnarok (2017) - Grievous - 04-12-2016 Nie tyle Marvel zrezygnował z hełmu, co raczej Hemsworth nie lubił go nosić. RE: Thor: Ragnarok (2017) - Grievous - 01-01-2017 Z oficjalnej strony D23: Cytat: If you need even more intergalactic, world-saving action, Thor: Ragnarok in November brings together Thor, the Hulk, and Doctor Strange to face off against intergalactic baddies both familiar and new. Biorąc pod uwagę ponapisową scenkę, można było się spodziewać cameo Doktora Strange'a, ale wychodzi na to, że jednak rola będzie nieco większa. |