![]() |
|
The Crown (Netflix, 2016-) - Wersja do druku +- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl) +-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5) +--- Dział: Seriale (https://forumkmf.pl/Forum-Seriale--22) +--- Wątek: The Crown (Netflix, 2016-) (/Thread-The-Crown-Netflix-2016--4423) |
RE: The Crown (Netflix, 2016-) - Dr Strangelove - 02-12-2022 Te młode "królewiątka" i ich problemy to już pewnie beze mnie. Nie wiem jakby mnie to miało interesować. Ogólnie im bliżej współczesności tym gorzej. RE: The Crown (Netflix, 2016-) - simek - 02-12-2022 Dlatego żądam prequela o królowej Wiktorii, też może być 5-6 sezonów, a potem spin-off o wojnach opiumowych :) RE: The Crown (Netflix, 2016-) - Capt. Nascimento - 12-12-2022 Skończyłem 8 odcinek i poziom poszedł w górę, na tą chwilę sezon 5 jest mniej więcej tak samo dobry jak 3. Odcinki nierówne - 5 i 7 były solidne, ale bez szału, z kolei 6 i 8 rewelacyjne. W 6 wreszcie znowu pojawiły się ciekawe wątki historyczne: retrospekcja do śmierci Romanowów i udziału w nim rodziny królewskiej - bardzo ciekawa kwestia, czy odmowa angielskiego króla na sprowadzenie ich do Anglii, była moralnie uzasadniona, czy nie. Szkoda tylko, że twórcy zapomnieli o niektórych powodach, np o gigantycznej fortunie Romanowów, która była ulokowana w angielskich bankach, a która po ich śmierci trafia do rodziny królewskiej. Do tego wizyta w Moskwie, świetnie odegrany Jelcyn, a nad tym wszystkim kłótnia Filipa i Elżbiety, z bardzo ciekawym dialogiem o sensie związku z perspektywy ludzi 70+. Przywykłem do takich rozmów w filmach/serialach, ale u 20-50latków, nie pamiętam kiedy ostatnio widziałem kryzys związku osób zbliżających się do 80-tki. Nudniejsze odcinki wydają się być - paradoksalnie - za krótkie. A w takich jak 6 i 8 dzieje się tak wiele, jest taki natłok postaci, wątków, że można odnieść wrażenie, jakby odcinek był 2 razy dłuższy. Odcinek 8 jest jeszcze lepszy, świetnie buduje napięcie, znowu czuć te żywe dialogi, dynamiczną kamerę, rozmach wydarzeń. Jak dla mnie top5 najlepszych odcinków całego serialu, wszystko tu perfekcyjnie zagrało. Aktorsko już niemal wszyscy mi pasują - Jonathan Pryce świetnie oddaje charyzmę, energię i humor Filipa, jak sprawdziłem zdjęcia z tamtych lat to nawet wygląd się zgadza, po prostu on wtedy wyglądał już tak staro. Imelda Staunton to jest aktorka przez duże A, bardzo naturalnie odgrywa mimikę i głos Claire Foy z pierwszych sezonów, Elizabeth Debicki jest zjawiskowa, poziom podobieństwa przebija wszystkie inne role tego serialu (nie licząc epizodów). Problem mam jedynie z Dominiciem Westem, którego lubię jako aktora, który jest charyzmatyczny i tworzy tutaj dobrą kreację... tylko zbyt niepodobną do Filipa. Maniera, miny, głos - to się wszystko zgadza, ale on po prostu jest zbyt charyzmatyczny, za przystojny, ma zbyt szerokie bary, jest zbyt pewny siebie. RE: The Crown (Netflix, 2016-) - Spoilerowo - 04-09-2023 Cytat:Netflix opublikował zdjęcie zapowiadające 6. sezon The Crown. Ono zapowiada, że pojawi się w nim wątek ślubu księcia Karola z Camillą Parker-Bowles, do którego doszło w 2005 roku. Obok tego według zapowiedzi poruszona zostanie kwestia śmierci księżnej Diany. a oto opublikowane zdjęcie RE: The Crown (Netflix, 2016-) - Lashly - 04-09-2023 No tak raczej nie mają wyboru przecież historii nie zmienią. I nie muszą informować, że nie pokażą Diany ze zniekształconą twarzą umierającą w mercedesie. I skoro i Filip i Elka nie żyją pewnie w ostatnim odcinku walną jakiś krótki epilog dla zamknięcia historii. RE: The Crown (Netflix, 2016-) - Trailery Srailery - 09-10-2023 RE: The Crown (Netflix, 2016-) - Trailery Srailery - 26-10-2023 RE: The Crown (Netflix, 2016-) - Dr Strangelove - 26-10-2023 Debicki hot, ale nie wiem po co było tu zmieniać aktorkę, bo poprzednia była znakomita. RE: The Crown (Netflix, 2016-) - Spoilerowo - 18-11-2023 eh obejrzałem wczoraj i dla mnie jest źle, nawet fatalnie po tych 4 odcinkach poświęconych Dianie, brytyjskie media srogo krytykują te 4 odcinki, lokaj Diany także powiedział, że niektóre rany jeszcze się nie zagoiły, ogólnie takie bezpieczne romansidło aby nikogo nie urazić no Debicki błyszczy, jej Diana jest bardzo dobra, bawi się dobrze w tej roli ale to tyle i aż tyle, Diana ma swoje duże 5 minut, reszta jest tłem, Karol ma krótkie momenty po śmierci, rozmowę z rodzicami, płacz jak jedzie do szpitala po zwłoki, zmienia wtedy nastawienie do Diany po jej śmierci, żąda samolotu Elżbiety, bo inaczej trumna z ciałem przyszłego króla UK wróci furgonetką z Paryża RE: The Crown (Netflix, 2016-) - Snappik - 19-11-2023 4 odcinek nowego sezonu jest paskudny. Ale nie dlatego, że jest smętny, szarobury itd. tylko paskudny bo reżyser stosuje najbardziej krindżowe rozwiązania wątku Diany, aby pokazać rodzinę królewską w lepszym świetle. Ogólnie robi się tutaj ze starego Al-Fayeda jakiegoś złola, który pośrednio doprowadza do tragedii, ale żeby mieć czyste ręce scenarzyści rzutem na taśmę dodają nowy trop Szkoda, bo przez to serial stoi w rozkroku i robi się nijaki. Poza tym jest jednak kilka bardzo dobrych rzeczy: - Debicki jest super - relacje z dzieciakami są ukazane bardzo dobrze - scena z Karolem w Paryżu na odosobnieniu i jego płacz - wszystkie sceny z dziennikarzami i paparazzi są niezwykle intensywne Ogólnie na razie zapowiada się na najgorszy sezon, bo w kolejnych 6 odcinkach będzie znowu trochę romansidła (William & Kate, Karol i CPB). RE: The Crown (Netflix, 2016-) - Dr Strangelove - 21-11-2023 Ciężko to będzie oglądać. Męczę na raty i utknąłem w połowie 2 odcinka, takie zaangażowanie. No i Debicki to strzał w stopę :D Jest 5 razy ładniejsza i 7 razy bardziej seksowna. Diana to zawsze były dla mnie ciepłe kluchy. RE: The Crown (Netflix, 2016-) - simek - 22-11-2023 Mi się tam podobało, to znaczy dostałem dokładnie to, czego się spodziewałem: bardzo bezpieczne, dosyć bezjajeczne przedstawienie tego co mieliśmy w prasie w 1997, zero zaskoczeń. Do pierwszych sezonów daleko, ale to każdy mógł się domyślać, więc trudno się rozczarować. Poczytałem trochę o prawdziwym wypadku i drink kierowcy to nie żaden wymysł, bo gość rzeczywiście miał sporo we krwi. Z opisów wypadku wynika, że tam było miejsce na konkretną dramaturgię do pokazania, bo Diana po wypadku była przytomna, coś tam jeszcze gadała, poza tym reporterzy spośród których jedni rzucili się do pomocy, a inni dalej robili zdjęcia (jeśli dobrze rozumiem, to policja zarekwirowała aparaty, rolki i nigdy ich nie opublikowano?), podobno jakiś świadek nawet pobił z tego powodu jednego paparazzi. Chciałbym to wszystko zobaczyć, ale to musiałby być kompletnie inny film, bo tutaj by nie pasowała taka dosłowność. RE: The Crown (Netflix, 2016-) - Lashly - 23-11-2023 Były jakieś przecieki zdjęć, ale jak się okazuje fałszywe. Nigdy nie pokażą tego wypadku dosłownie i wprost bo Diana jest dla nich zbyt święta. A był chociaż tajemniczy Fiat Uno, którego kierowcę zidentyfikowano dopiero niedawno? RE: The Crown (Netflix, 2016-) - Trailery Srailery - 01-12-2023 RE: The Crown (Netflix, 2016-) - Spoilerowo - 16-12-2023 za mną 3 odcinki części drugiej i coraz gorzej, męczy mnie okrutnie RE: The Crown (Netflix, 2016-) - Snappik - 16-12-2023 Ja na razie obejrzałem tylko odcinek 5. Był bardzo męczący i dłużył się chociaż trwa chyba z 45 minut. Brakuje tu już sensownego materiału lub lepszej reżyserii. RE: The Crown (Netflix, 2016-) - Spoilerowo - 16-12-2023 dobra jeszcze puściłem sobie 8 odcinek odcinek jak dotąd dla mnie najlepszy z całego sezonu RE: The Crown (Netflix, 2016-) - Snappik - 17-12-2023 Kolejne 2 odcinki za mną. Moim zdaniem The Crown stało się jakieś takie... infantylne? Nie wiem czy jest to kwestia po prostu indywidualnej perspektywy bo ten sezon to są już "moje czasy". Poprzednie wchodziły mi o wiele lepiej (zwłaszcza sezon 1-3), miały walor edukacyjny, ale czuję też że były o wiele lepiej zaaranżowane, wyreżyserowane i miały jakąś spójność. Tutaj, gdyby tak zebrać wszystko do kupy, mamy potężny miszmasz - pierwsze epki to historia Diany i jej wypadku, potem mamy smuty nad Williamem, ale już epizod z Blairem jest totalnie inny niż reszta. Po tym odcinku (na marginesie - wstęp ze snem Elżbiety był krindżowy do bólu) wracamy do Williama i obracamy się wokół pierwszych relacji z Kate. No i tutaj znowu wjeżdża trochę tandetny motyw który w brytyjskiej prasie był zarówno debunkowany, jak i podsycany plotkami i zbiegami okoliczności. Nie da się jednak ukryć, że to słaby sezon. RE: The Crown (Netflix, 2016-) - Spoilerowo - 17-12-2023 to fakt, słaby ale najlepszy odcinek przed Tobą, totalny emocjonalny rozpierdol ja już skończyłem całość magia serialu jakoś prysnęła w chwili kiedy zmarł Filip, później Elżbieta ale jeszcze do sezonu gdzie pojawiła się młoda Diana to dobrze mi się oglądało, następnie tylko Debicki miała swoje momenty i się już od 5 sezonu męczyłem strasznie scena zakończenia RE: The Crown (Netflix, 2016-) - Lashly - 31-12-2023 Ledwo przeżyłem ten odcinek o Williamie. Nie da się z tego wycisnąć niczego ciekawego. Dobrze, że nie pociągnęli tego serialu o jeszcze jeden sezon bo co by nam dało te ostatnie kilkanaście lat życia Filipa i Elżbiety? Odcinek o Williamie tracącym włosy i South Parku nabijającym się z Harry'ego? Może o wyskokach Andrzeja? Cokolwiek by nie zrobili i tak byłby to anticlimax. Jeśli kiedyś obejrzę sobie kiedyś jeszcze raz całą serię to najciekawsze będą prawdziwe wydarzenia historyczne ukazane z perspektywy Pałacu Buckingham. Wielki smog, dekolonizacja, zamachy IRA takie sprawy więc naprawdę nic nie dało już się z tego wycisnąć, bo nawet odcinki o Elżbiecie zmagającej się z własną starością nie byłyby niczym nowym. Karol i Diana byli ciekawi. Z oczywistych względów seria zaczęła się skupiać na innych postaciach, bo Elka zaczęła nieco tracić na znaczeniu. Cale szczęście, że był jeszcze ten Karol bo nie byłoby czego oglądać. Trzecie pokolenie jest już zbyt miałkie. |