Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Oscary 2021 - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3)
+--- Dział: Plakaty, trailery, prasa branżowa, nagrody filmowe (https://forumkmf.pl/Forum-Plakaty-trailery-prasa-bran%C5%BCowa-nagrody-filmowe--17)
+--- Wątek: Oscary 2021 (/Thread-Oscary-2021--5472)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

RE: Oscary 2021 - Grievous - 26-04-2021

Cytat:Ideologiczne, politycznie poprawne, przewidywalne i coraz nudniejsze.

Niby tak, ale z drugiej strony trochę naprzeciw wychodzi zeszły rok, który miał w pytkę nominowanych w głównej kategorii. Mam wrażenie, że teraz musimy pościć za karę.

RE: Oscary 2021 - Kryst_007 - 26-04-2021

Widzę, że nie tylko mnie dzisiejsze Oscary tak mało obchodzą, skoro nawet na forum zastaję jedynie wyschnięty krzak pustynny, podczas gdy w poprzednich latach to można było liczyć na szybszą relację, niż na Filmwebie? Oj, nie wróżę im najlepszej oglądalności. Choć jak już się obudziłem i nie chciało mi się spać to uznałem, że co tam - nie będę się nudził i sprawdzę jak sytuacja na Oscarach.

Na razie zero zaskoczeń jeśli chodzi o zwycięzców (chyba tylko nie licząc statuetki dla "The Father" za scenariusz), ale Dżizas - biednie wygląda sama gala. Otóż rozdanie nie odbywa się w Dolby Theatre, tylko na jakieś stacji kolejowej czy czymś tam. Tak jak na Złotych Globach nominowani siedzą przy stolikach, a przestrzenią to chyba zajmują tylko jakiś skrawek 20 m2.

EDIT: W tym momencie przemawia Tyler Perry i wygłasza "ważną" przemowę z hasztagiem #BlackLivesMatter. Tak chyba zdecydowanie można sobie darować...

RE: Oscary 2021 - Grievous - 26-04-2021

No jak dla mnie to tegoroczne Oscary podsumowuje fakt, że siedzę teraz w nocy i nic konkretnego nie robię, a i tak mi się tego nie chce puścić w tle.

Nagroda za najlepszy film przed aktorskimi??? Yyyy... okey. Pewnie chcą dać Chadwickowi na sam koniec by było jeszcze bardziej "symbolicznie".

EDIT: Łoooo Panie!!! Frances i Tony zamiast Violi/Andry i Chadwicka. Oj, będzie piekło na Twitterze... Nie zdążyłem obejrzeć obydwu ról przed zamknięciem kin, ale uwielbiam tych aktorów i słyszałem, że znowu zagrali wielkie role, więc się cieszę :)

RE: Oscary 2021 - simek - 26-04-2021

Ja oglądałem, ale zasnąłem :p przestałem walczyć, bo gala beznadziejna. Po to oglądam Oscary żeby sobie patrzeć na całe towarzystwo, nawet nie nominowane, jak siedzi na widowni i reaguje na to co się dzieje, a tutaj tego po prostu nie ma.

W każdym razie świetnie że Hopkins zgarnął Oscara :)

RE: Oscary 2021 - Pelivaron - 26-04-2021

Szok, niedowierzanie, a finalnie zadowolenie. Super, że Hopkins wygrał, bo gość pozamiatał konkurencję ;)

Drugi w kolejne był Riz Ahmed, a nie żaden Boseman.

_____

Frances Mcdorman ogólnie 2 Oscary wczoraj zdobyła. Bo jeszcze producenckiego, więc ma już łącznie 4 rycerzyki :)

Cytat:Oto 9 najciekawszych rekordów tegorocznej gali:
- Frances McDormand została pierwszą aktorką, która była równocześnie nominowana (i wygrała!) za produkcję najlepszego filmu i najlepszą rolę; to jej trzeci i czwarty Oscar w karierze; McDormand dołączyła do Katharine Hepburn i Daniela Day-Lewisa - jedynych zdobywców trzech Oscarów za pierwszoplanowe role (Hepburn wciąż pozostaje rekordzistką, bo zdobyła ich cztery),
- Chloe Zhao została drugą kobietą w historii nagrodzoną Oscarem za najlepszą reżyserię; pierwszą była Kathryn Bigelow za "The Hurt Locker" (2009),
- Anthony Hopkins został najstarszym nominowanym i laureatem Oscara za pierwszoplanową rolę w historii; to jego drugi Oscar w karierze,
- Yuh-Jung Youn została pierwszą azjatycką aktorką nagrodzoną Oscarem za nieanglojęzyczną rolę,
- Ann Roth w wieku 89 lat została jednym z dwóch najstarszych zwycięzców w historii Oscarów; drugim jest James Ivory, który wygrał w 2018 roku za najlepszy scenariusz do filmu "Call Me By Your Name"; Roth dostała drugiego w karierze Oscara za kostiumy do "Ma Rainey’s Black Bottom",
- Pete Docter został najczęściej nagradzanym twórcą w kategorii najlepszy pełnometrażowy film animowany; dostał trzeciego w karierze Oscara za film "Soul",
- w tym roku nominowano dziewięcioro nie-białych wykonawców w aktorskich kategoriach, co stanowi niemal połowę wszystkich nominowanych aktorów i aktorek; to absolutny rekord; po raz pierwszy też biali aktorzy nie stanowili większości w kategoriach najlepszy aktor pierwszoplanowy i drugoplanowy; podobny przypadek zdarzył się tylko raz, w 2017 roku w kategorii najlepsza aktorka drugoplanowa,
- Glenn Close wyrównała rekord Petera O’Toole w ilości aktorskich nominacji bez wygranej; była nominowana ósmy raz w karierze,
- Diane Warren pozostaje trzecią najczęściej nominowaną żyjącą osobą bez wygranej; była nominowana dwunasty raz w karierze za piosenkę do filmu "Życie przed sobą".

źródło: fanpejdź Oscarioza

RE: Oscary 2021 - raven.second - 26-04-2021

W sumie to zapomniałem, że są Oscary :D ale cieszy mnie wygrana Hopkinsa, na resztę mam wyjebongo.

RE: Oscary 2021 - Bibliomisiek - 26-04-2021

Hopkins zasłużył jak mało kto. Ale najlepszy nagłówek z GW: Polak przegrał z Messerschmidtem :D

RE: Oscary 2021 - simek - 26-04-2021

Ja z całego serca polecam laureata za dokument: My Octopus Teacher - chwaliłem już kiedyś w krótkiej piłce, świetny film <ok>

RE: Oscary 2021 - yacajackowski - 26-04-2021

Anthony Hopkins z Oscarem. Super.

Teraz już wiem co mnie obudziło w nocy - to był trzask pękającej dupy zwolenników Oscarów za kolor a nie za rolę.

Media nie zawodzą i już pompują temat ile się da ;))))

BTW. Hopkins nie pojawił się na gali odebrać nagrodę. Pamięta ktoś kiedy ostatnio był taki przypadek wśród aktorów? Nie licząc zmarłego Heatha Ledgera oczywiście. Swoją drogą szanuję gościa, że zamiast lecieć na drugi koniec kraju i się kisić wsród śmietanki towarzyskiej woli na spokojnie siedzieć w domu i malować obrazy lub grać na pianinie. Wie, że ma już pozycję legendy w przemyśle filmowym i nie musi wszędzie świecić facjatą by ją utrzymać ;)))

RE: Oscary 2021 - Cassel - 26-04-2021

Kryst_007 napisał(a):Hopkins nie pojawił na gali odebrać nagrodę. Pamięta ktoś kiedy ostatnio był taki przypadek wśród aktorów? Nie licząc zmarłego Heatha Ledgera oczywiście.

Paul Newman za „Kolor pieniędzy” w 1987.

A Hopkins nie pojawił się, bo mu niedawno zmarł ojciec. Swoją drogą, to ile ten ojciec musiał mieć lat. ;)

Aż sprawdziłem to i chyba musiałeś coś źle usłyszeć, bo ojciec Hopkinsa zmarł w 1981.

RE: Oscary 2021 - Cassel - 26-04-2021

Ha, to ktoś u nas dał dupy (Interia i Gazeta.pl).

RE: Oscary 2021 - Danus - 26-04-2021

Two Distant Stranger z oscarem za najlepszy film krotkometrazowy:)
Co za żenada :)

RE: Oscary 2021 - Qrszon - 26-04-2021

Cieszą mnie statuetki dla Nomadlandu, The Father, Sound of Metal oraz Soul, a najbardziej z tego wszystkiego dla Hopkinsa. Fajnie, że Akademia odważyła się nagrodzić najlepszego aktora, a nie najciemniejszego (z całym szacunkiem dla Chadwicka). To samo w przypadku McDormand zamiast streepującej Davis.

Frances ponownie wygrywa całą galę. To już wiadomo czemu Akademia lubi ją tak nagradzać :)))
[twitter]https://twitter.com/ZbigniewHoldys/status/1386547240853024768?s=19[/twitter]

Dla tego momentu też było warto dać Kaluuyi Oscara xD
[twitter]https://twitter.com/TheFilmUpdates/status/1386481622892093444?s=19[/twitter]

RE: Oscary 2021 - Pelivaron - 26-04-2021

Festiwal umysłowego spierdolenia na Twitterzze casz zacząć ;)

RE: Oscary 2021 - Mental - 26-04-2021

Nowa statuetka Oscarów już w przyszłym roku:

[Obrazek: Ez3r1XdWUAgXkgn?format=png&name=small]

RE: Oscary 2021 - nawrocki - 26-04-2021

Haha, specjalnie zostawili wręczenie statuetki dla Bosemana na sam koniec, licząc na ckliwe momenty i wspólne śpiewanie "Kumbaya", a tymczasem rycerzyka zgarnia Wielki Hopkins. Idealnie.