![]() |
|
Kreskówki 80`s & 90`s - Wersja do druku +- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl) +-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5) +--- Dział: Filmy i seriale animowane (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-i-seriale-animowane--23) +--- Wątek: Kreskówki 80`s & 90`s (/Thread-Kresk%C3%B3wki-80-s-90-s--667) |
RE: Kreskówki 80`s & 90`s - SonnyCrockett - 03-08-2025 Z tego filmiku kojarzę tylko Piotrusia Pana (mocarna muzyka w intro) i Widgeta. Reszta trafiła widocznie na moje lata pokreskówkowe. :P RE: Kreskówki 80`s & 90`s - Corn - 04-08-2025 Widget był klapą? Kurde, jako dziecko miałem wrażenie, że to ma z milion odcinków :) RE: Kreskówki 80`s & 90`s - OGPUEE - 04-08-2025 65 odcinków wydaje sporą ilością, ale trzeba pamiętać, że wtedy kreskówkę o takiej ilości (zwłaszcza w ejtisach) epizodów puszczano codziennie i realny czas trwania emisji to był circa 3 miesiące. Nie mówiąc, że odcinki były na jedno kopyto i miała być zapychaczem, bo "szkoły i tak obejrzą". @ Sonny Piotrusia też znam, ale z emisji Fox Kids z przełomu wieków (wtedy też dostał drugi dub - i wtedy była debata w środowisku, czy może niech te dzieci będą dubbingowane przez dzieci). I był chwalony za większą wierność Barriemu i rozwinięcie postaci pobocznych. Za czasów Fox Kids nie oglądałem, ale jak puszczali na TV Puls rzuciłem okiem na parę epizodów. I faktycznie, choć epizodyczne, to całkiem niezłe i mający własną tożsamość. Zresztą sam mówię, że dopiero od 1990 telewizyjne kreskówki by USA robiły się lepsze jakościowo (zarówno realizacyjnie, jak i scenariuszowo) RE: Kreskówki 80`s & 90`s - slepy51 - 04-08-2025 "Widget" oczywiście kult i klasyk, nawet wychowawcę w podstawówce tak nazywaliśmy ;) RE: Kreskówki 80`s & 90`s - marsgrey21 - 04-08-2025 Jedna z moich ulubionych bajek za dzieciaka, intro jest niesamowite. Piotruś Pan i Piraci to był flop? I nagrali 65 odcinków hurtem? Nawet klasyczne kacze opowieści miały chyba nieco więcej, bo 100 odcinków puszczanych przez kilka sezonów. RE: Kreskówki 80`s & 90`s - OGPUEE - 04-08-2025 Jak widać po datach emisji, to tak. I te odcinki emitowano nie po kolei (podobnie było z Batmanem TAS). Plus pamiętajcie, że są kręcone z perspektywy Amerykanów, gdzie rynek telewizyjny był większy niż w Europie. I podobnie tak robiono Kacze opowieści, że 65 odcinków zrobiono hurtem, które podczas faktycznej emisji, nie licząc 5-odcinkowego pilota, puszczano na chybił trafił, bo były samodzielnymi historiami. I warto wspomnieć, że Kacze opowieści były drugim serialem Disneya, który po udanych Gumisiach trochę się poczuł pewniej i jako bogatsza firma wyłożył więcej kasy. Warto dodać, że Disney bardzo długo się wzbraniał przed telewizyjną animacją, bo doskonale wiedział że ówczesne budżety TV animek to żart. Wystarczy popatrzeć na pierwszy sezon Gumisiów, choć widać trochę większy budżet, animacja nie jest jakoś wybitna i w dopiero następnych sezonach było lepiej. I stąd pierwszy sezon Gumisiów miał tylko standardowe 13 odcinków (podobnie inne disneyowskie TV-animki, choć musiałbym więcej poszukać). RE: Kreskówki 80`s & 90`s - OGPUEE - 13-06-2026 Uroczy making-off serialowego Wodnikowego Wzgórza: Swoją drogą wyobrażam sobie, że jakiś dzieciak widząc w materiale fragment innej wersji tej fajnej bajki o królikach, zamierza ją obejrzeć i gdy to robi, następuje zderzenie z rzeczywistością :). I inną swoją drogą to ten serial zamiast Conana Barbarzyńcy powinien być wymieniany jako kid-friendly remake R-kowego filmu*, zważywszy że przy obu produkcjach pracowali ci sami ludzie, a reżyser wersji z lat 70. był producentem wykonawczym wersji z lat 90. * Wiem, kinowe Wodnikowe Wzgórze miało kategorię b/o, bo cenzor był ignorantem myśląc, że skoro to rysunkowe i opowiada o jakichś zającach, to pewnie dla kilkulatków. Kreskówki 80`s & 90`s - Nemo - 13-06-2026 Ja to bardzo lubiłem oglądać Batmana. Intro było genialne. ![]() Enviado desde mi RMX3363 mediante Tapatalk RE: Kreskówki 80`s & 90`s - first-pepe - 13-06-2026 Tylko Kacze Opowieści z 1987 sezon 1 (64 odcinki) i długo, długo nic. Szczytowe osiągnięcie Disneya, kino nowej przygody, epa, wartości rodzinne, klimat ejtisów, a przede wszystkim najlepszy soundtrack ever. Zbrodnią jest, że muzyka Rona Jonesa z tej bajki nigdy nie była oficjalnie wydana w pełnej wersji z uwagi na konflikt autora ze studiem Disneya co do praw autorskich, dopiero w tym roku udało się wydać część materiału. Z odcinków absolutny top to 5 odcinków minicyklu "treasure of golden suns", "Send in the clones", "Armstrong", czy "Robot robbers". RE: Kreskówki 80`s & 90`s - slepy51 - 21-06-2026 |