![]() |
|
Mad Max (1979-2024) - Wersja do druku +- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl) +-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5) +--- Dział: Serie filmowe (https://forumkmf.pl/Forum-Serie-filmowe--21) +--- Wątek: Mad Max (1979-2024) (/Thread-Mad-Max-1979-2024--197) |
RE: Mad Max (1979-2015) - Krismeister - 06-12-2023 Dyskusja w końcu zrobiła się ciekawa RE: Mad Max (1979-2015) - Rozgdz - 06-12-2023 To.. może jeszcze dorzucę po co w filmie jest Max. Ano po to aby zawieźć Furiosę do domu. Przeca ona nie może liczyć za bardzo na dziewczyny. Ona musi prowadzić i walczyć. Sama by tam zginęła i to w sumie bardzo szybko. To jest zajebista scena ale gdyby nie było tu Maxa.. Furiosa by tutaj prawdopodobnie zginęła bo patrząc na sytuację by nie dała rady. Gdyby Bóg jej nie zasłał na ciężarówkę anioła opiekuńczego to by tam zginęła po wielokroć. Po filmie jakieś dziwne opinie były o roli Maxa w tym filmie. A ta jest OGROMNA. RE: Mad Max (1979-2015) - michax - 07-12-2023 A to nie było tak, że w 2009 roku czy chyba nawet jeszcze wcześniej planował Miller dwa filmy, jeden właśnie o Furiosie, a drugi o Maxie? Ja też nie rozumiem do końca dlaczego niektórzy czepiali się roli Hardy'ego, bo gra dobrze i wcale nie jest go mniej niż Theron, głównym bohaterem FR nie jest Furiosa ani Max, tylko duet jaki tworzą razem, dlatego aktorzy są wymienieni razem na początku filmu. Podoba mi się ten minimalizm Hardy'ego w grze. Pamiętam też opinie, że Max Hardy'ego jest wycofany i trochę z przypadku bierze udział w akcji. Co do wycofania się to nieprawda, a co do bohatera z przypadku to tak jest, ale podobnie było w starych Maxach (oprócz jedynki). Przypadkowo pakował się w nieswoje wojny Max Gibsona , tak jak Hardy w FR, bo to zawsze był taki trochę bohater jak z westernu. Max jest to postać w stylu kowboja zmęczonego życiem, który przyjeżdża do jakiejś tam wiochy albo przejeżdża koło miasteczka i przypadkiem wpada w kłopoty. W ogóle te filmy mają coś w sobie z westernu przeniesionego do klimatów postapo. Pamiętam też zarzuty, że mało mówi Max co prawdą jest, tylko że jak już coś powiedział to chociaż konkretnie gadał. A to, że Max mało mówił nie oznacza od razu, ze jest drugoplanową postacią, a niektórzy nawet twierdzili, że pełni role statysty co zupełnie śmiesznie brzmi. Prawda, że bardziej jest obserwatorem, bo to nie jego wojna, ale nie jest tak, że nie bierze udziału w akcji. Oczywiście więcej dowiadujemy się o postaci granej przez Theron, ale powtórzę, że głównym bohaterem filmu jest duet jaki tworzą razem. Podoba mi się też, że nie ma żadnego love story między nimi tylko jest męsko żeńska współpraca. RE: Mad Max (1979-2015) - Rozgdz - 07-12-2023 Miller na pewno dużo planował, tylko że pewnie jak zwykle planowanie sobie a życie sobie. Raczej zakładał że kolejny film uda mu się zrobić dużo szybciej po "Fury Road". Pomysły które miał przy okazji "Fury Road" też mogły pójść w odstawkę. Na moje oko on już sporo planował przy trójce i miał nadzieję szybko po niej zrobić kolejną część. Max i Furiosa mają bardzo bliską relację, ale gdyby pociągnąć te postacie dalej to tak naprawdę nie pokazano w jakim kierunku to idzie - tylko przyjaźń/braterstwo broni? Love story? Ojciec i córka? Kilka z nich a może nawet wszystkie? (da się)^^. Mam swoje podejrzenia o których pisałem ale.. nawet jeśli dobrze trafiłem to i tak to są pomysły sprzed lat które teraz wcale nie muszą być realizowane. Myślę że jednak tak czy siak Furiosa nie jest wcale "osobną" postacią tylko jest "dla Maxa". Max nikogo nie ma, nie tylko najbliższych ale w ogóle nikogo. Można powiedzieć że nie ma "zaczepienia" w tym świecie, jego życie to wieczna tułaczka bez celu. On wcale nie szuka spokojnego miejsca czy coś - miał możliwości, nawet na końcu w "Fury Road". Seria "Mad Max" jest zbyt "problematyczna" aby ktoś inny to kontynuował a Miller pewnie będzie chciał w końcu "zamknąć" jakoś losy Maxa. Myślę że o to mu właśnie chodzi ;) Na moje oko Maxa jest mniej więcej "jak zwykle" tylko do tej pory nie było w jego filmach takiej jednej innej dużej postaci której cały czas dotyczy akcja filmu - z reguły było kilka mniejszych i ten "ciąg wydarzeń" którym szedł widz był właśnie Maxa. A tutaj to jest "rajd Furiosy" więc ona zawsze jest obok. ...dodatkowo jest to zderzenie postaci spokojnej z emocjonalną a Furiosa jest jak najbardziej postacią bardzo emocjonalną. W takim zestawieniu uwaga widzów skupia się na postaci emocjonalnej - daleko nie szukając Scarlett Johansson i Florence Pugh w "Black Widow". Johansson zagrała lepiej, ale grała osobę powściągliwą i zamkniętą a Pugh - otwartą i emocjonalną. I nagle wszyscy zaczęli się rozpływać nad Pugh i głównie to ją widzieli w filmie. Podobny bajer jest ostatnio z Brie Larson i Iman Vellani w "The Marvels" - wszyscy zauważają i chwalą Iman Vellani a przecież Brie Larson zagrała oczywiście duużo lepiej. Ale to Iman Vellani na ekranie kipi emocjami a Brie Larson jest wręcz wycofana. To dobra sztuczka jeśli chcesz wprowadzić nową postać i wzbudzić do niej sympatię ;) RE: Mad Max (1979-2015) - zombie001 - 07-12-2023 (07-12-2023, 03:58)michax napisał(a): A to nie było tak, że w 2009 roku czy chyba nawet jeszcze wcześniej planował Miller dwa filmy, jeden właśnie o Furiosie, a drugi o Maxie? Tak było. Miał je kręcić back-to-back. A jeszcze wcześniej był pomysł na film animowany mocno czerpiący z fabuły FuryRoad i Furiosy, ale ostatecznie Milller zdecydował się na live-action. No i na trochę inną kolejność wykonania. Furiosa po FuryRoad. RE: Mad Max (1979-2015) - Ted - 08-12-2023 (06-12-2023, 22:46)marsgrey21 napisał(a): Jak myślicie czy Furiosa ssala pałę Immortan Joe'owi? Ciężko by tego nie robiła, skoro była w jego haremie. Na 100% tak. RE: Mad Max (1979-2015) - slepy51 - 08-12-2023 Ważniejsze jest pytanie, czy puszczał jej wtedy tę klasyczną nutę: :) RE: Mad Max (1979-2015) - Kryst_007 - 11-12-2023 Jest i plakacik
RE: Mad Max (1979-2015) - Paszczak - 11-12-2023 Dobrze że wstawili obie główne postacie. Furiosę i Furiosę. RE: Mad Max (1979-2015) - Krismeister - 11-12-2023 W końcu to Furioza 2 RE: Mad Max (1979-2015) - marsgrey21 - 11-12-2023 Dobra, chuy tam, jestem chodzącym powtarzającym się sucharem, ale ona bez kitu wygląda jak Sid u góry przez ten makeup xD RE: Mad Max (1979-2015) - Krismeister - 11-12-2023 Nie wygląda, jest bardzo ładną kobietą. RE: Mad Max (1979-2015) - Kryst_007 - 11-12-2023 No właśnie ja mam odwrotne wrażenie. Na tych plakatach to jakby zbliżali jej oczy względem siebie sztuczkami photoshopa. RE: Mad Max (1979-2015) - al_jarid - 11-12-2023 O kurde bele, ciekawe co symbolizuje większa Furioza za plecami mniejszej - na pewno jest w tym jakieś drugie dno. RE: Mad Max (1979-2015) - Rozgdz - 11-12-2023 Przeca było w trailerze. Jedna ma własną rękę i długie włosy a druga to już "nasza" Furiosa - obcięta na krótko i z protezą ręki ;) RE: Mad Max (1979-2015) - marsgrey21 - 11-12-2023 Oni coś tam rzeczywiście pokombinowali, bo Sid wygląda trochę jak krzyżówka Anyi z Millą Jovovich. Mad Max (1979-2015) - zombie001 - 11-12-2023 No ATJ na pewno nie wygląda na tym plakacie jak Sid. Lol. Za to córka Jovovich to perfekcyjne skojarzenie. Wysłane przy użyciu Tapatalka RE: Mad Max (1979-2015) - Rozgdz - 11-12-2023 Czy Wielki Zły Hemsworth nosi przy pasku misia Furiosy ? :p RE: Mad Max (1979-2015) - marsgrey21 - 01-03-2024 Furiosa ma trwać 2 godziny i 20 minut. Tym razem nie wklejam źródła dla Gieferga bo nie mam ochoty. RE: Mad Max (1979-2015) - nawrocki - 01-03-2024 Odbyły się też pokazy testowe - opinie raczej pozytywne i ludzie wieszczą eRkę. Wizualnie podobno widać że jest bardziej dopracowany w stosunku do tego co widzieliśmy w trailerze. |