Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Star Wars (temat ogólny) - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5)
+--- Dział: Serie filmowe (https://forumkmf.pl/Forum-Serie-filmowe--21)
+---- Dział: GWIEZDNE WOJNY (https://forumkmf.pl/Forum-GWIEZDNE-WOJNY--56)
+---- Wątek: Star Wars (temat ogólny) (/Thread-Star-Wars-temat-og%C3%B3lny--3640)

RE: Star Wars (temat ogólny) - Khet - 29-05-2021

(29-05-2021, 18:18)Rozgdz napisał(a): Jakie są tutaj inne wątki które idą przez wszystkie 3 części i są równie dopracowane a nie są "wypełniaczami" ? Rozwój postaci Finna ?
Sam sobie odpowiedziałeś. 3 filmy trwające 2,5h i mamy jeden sensowny wątek odbębniony na pół gwizdka. Poza tym masa postaci i potencjalnie ciekawych subplotów (rycerze Ren, powstanie FO) które kompletnie olano i zmarnowano, tylko po to żeby w finale wprowadzić kolejne daremne postaci, wątki i retcony z kosmosu (pun intended). Serio, nie łapie jaki jest sens w szukaniu tu logiki i sensu na siłę.

RE: Star Wars (temat ogólny) - Rozgdz - 29-05-2021

... czyli.. wszystko jest zbudowane wokół wątku Kylo/Rey. I pomimo doniesień o różnych kwestiach wokół filmu (np "wojnie" Abramsa z Johnsonem) obydwaj się na tym wątku skupiają, traktują priorytetowo i nie ma tutaj między nimi niezgodności. Przynajmniej takie mam wrażenie Uśmiech

RE: Star Wars (temat ogólny) - Bucho - 03-06-2021

Is it possible to learn this power?"

Not from a Jedi.

RE: Star Wars (temat ogólny) - Lawrence - 11-06-2021

To jak powstają współczesne newsy i artykuły ze świata pop-kultury mnie trochę przeraża: Ewan McGregor i Pedro Pascal mają około 30 minutową wspólną rozmowę online, wiadomo o Gwiezdnych wojnach, serial Obi-Wan, Mandalorian i Variety z tego swojego materiału zdążyło już z tego zrobić 5 (!) osobnych artykułów, często oparte o jedno zdanie wypowiedziane przez jednego z aktorów.

RE: Star Wars (temat ogólny) - Badus - 11-06-2021

Dlatego współczesny marketing popkulturowy trzeba obrzucać łajnem banthy. Natłok materiałów promocyjnych potrafi obrzydzić produkt końcowy na długo przed premierą...

RE: Star Wars (temat ogólny) - Bucho - 12-06-2021

https://pbs.twimg.com/media/E3mhp9hX0AY8Y54?format=jpg&name=medium

Uśmiech

RE: Star Wars (temat ogólny) - Lawrence - 13-06-2021

(11-06-2021, 22:01)Badus napisał(a): Dlatego współczesny marketing popkulturowy trzeba obrzucać łajnem banthy. Natłok materiałów promocyjnych potrafi obrzydzić produkt końcowy na długo przed premierą...

Pełna zgoda i niestety to się dzieje z roku na rok coraz gorsze. Podczas Berlinale miałem okazję być na wielu konferencjach prasowych i pytania dziennikarskie były okropne i z roku na rok są coraz głupsze. Tylko jak był Christian Bale to było ciekawie, gdyż jechał po dziennikarzach za głupie pytania. Uśmiech 
Ale właśnie też ten marketing, robi się przerażający i też widzę jak właśnie i magazyny, które kiedyś lubiłem czytać dla informacji filmowych jak Variety, czy Hollywood Reporter, czy Entartainment Weekly stają się bardziej albo działem marketingu dla dużych firm, albo koncentrują się całkowicie na tematach rasowych i tożsamości płciowej. 
A co do serii Obi-Wana to boję się, że ten serial zostanie mi właśnie obrzydzony nim postwanie.
I tak też jak uwielbiam Ewana McGregora, tak niech uważa, z tym narzekaniem, że ciężko było kręcić prequele przez green-screen, gdyż jechanie po prequelach już nie jest cool i na J.J. Abrams & Co. za bardzo chcieli na tym jechać, tak że nawet sam Adam Driver musi żyć z tym, że okłamał żołnierzy. Smutny

RE: Star Wars (temat ogólny) - Rozgdz - 13-06-2021

Filmy czy seriale to produkty jak każde inne i sprzedaje się je klientom. Tylko że np taki jeden wysokobudżetowy film to czasem setki milionów dolarów kosztów, kolejne na promocję - a ma się to nie tylko zwrócić ale i zarobić.

Czy kogoś naprawdę interesuje rzetelne, konkretne informowanie potencjalnego klienta o tym co się dzieje ?

Nie.

Informacja jaką dostaje ma go w ten czy inny sposób zachęcić do kupna produktu.

Podam taki w sumie dość znany przykład, już nie wrzucając mojej własnej opinii. Szedł film "Suicide Squad' Ayera. Nie byłem nim zainteresowany, w ogóle nie miałem zamiaru go oglądać, przynajmniej nie w kinie. Jakieś drugorzędne postacie, Harley Quinn, Joker bez Batmana. Interesowały mnie "duże" postacie - Batman, Superman, Green Lantern.
Ale zaczęła się heca, co tu z filmem nie zrobiono, co się nie działo, itd, itp. Newsy leciały jak kule z karabinu maszynowego, na forach szły dyskusje. Gorący temat się zrobił Uśmiech I w końcu podreptałem do kina zobaczyć o co tyle szumu.
Czy w innym wypadku poszedłbym do kina wydać pieniądze? Nie. I pewnie całkiem sporo luda tak samo. A film osiągnął finansowy sukces.

Warto zawsze zwrócić uwagę jaki jest rezultat Oczko

RE: Star Wars (temat ogólny) - marsgrey21 - 14-06-2021

https://screenrant.com/obi-wan-show-sung-kang-character-details/

Han (nie Solo, martwy Han z F&F) o swojej postaci w Kenobim.

Cytat:"I can tell you since I'm playing it, there is a sexual deliciousness to the character."

RE: Star Wars (temat ogólny) - Paszczak - 22-06-2021

Czytam sobie dziś wywiad z Leslye Headland o jej serialu Star Wars: Acolyte, ponieważ czemu nie i pośród licznych perełek trafiam na coś takiego:
Cytat:What I also learned about hiring my room is that everyone’s fandom was very different. No one had the same experience with Star Wars. There were people like myself that were like later-in-life [Dave] Filoni acolytes. I literally had one writer that was like, “I have never seen any of them. I’ve never seen any Star Wars media.” And she’s texting me before we started the room, she’s like, “Luke and Leia are brother and sister, what the…?” [Laughs.] And it was so great, because I would really love to know from someone who is not fully immersed in this fandom, what do you think about the pitch we just made?
...
Abstra©hując od innych kwestii, chyba trzeba się naprawdę postarać żeby znaleźć osobę zajmującą się zawodowo tworzeniem popkultury, która nie ma pojęcia o SW. Być może chodziło o zyskanie perspektywy mitycznego "świeżego spojrzenia". Bardziej prawdopodobne jednak, że w procesie rekrutacji kluczową rolę odegrała umiejętność robienia showrunnerce minety.

RE: Star Wars (temat ogólny) - marsgrey21 - 22-06-2021

Mi to wygląda na takie typowe pierdolenie o szopenie, żeby w jakiś sposób się wyróżnić.

Są bardzo duże szanse na to, że to co ostatecznie stworzy okaże się gównem, bo w przypadku tego serialu mam dziwne przeczucie, że to będzie duchowy spadkobierca The Last Jedi.

RE: Star Wars (temat ogólny) - marsgrey21 - 29-06-2021

Będą flashbacki z Anakinem i Kenobim, bo Hayden zapuścił włosy.

[Obrazek: f82f5vba81871.jpg?width=1242&format=pjpg...1918531ecc]

RE: Star Wars (temat ogólny) - Trailery Srailery - 17-08-2021

"Gwiezdne wojny" w stylistyce anime ? Premiera 22 września.

RE: Star Wars (temat ogólny) - Corn - 17-08-2021

Wygląda to obiecująco. Liczę na coś naprawdę fajnego a nie tylko Disneyową odpowiedź na antologię Netflixa o robotach ;)

RE: Star Wars (temat ogólny) - Badus - 17-08-2021

Liczę na tę produkcję - mam jakąś słabość do antologii anime biorących na warsztat zachodnią popkulturę (Animatrix, Batman: Gotham Knight).

RE: Star Wars (temat ogólny) - szopman - 17-08-2021

Ponoć dwie historie będą się rozgrywały po wydarzeniach z TROS Oczko

RE: Star Wars (temat ogólny) - Badus - 17-08-2021

(17-08-2021, 18:16)szopman napisał(a): Ponoć dwie historie będą się rozgrywały po wydarzeniach z TROS Oczko
Ktoś jeszcze po filmowym clusterfucku Disney'a zwraca uwagę na sens/ciągłość w tej serii? Te historyjki w ogóle mają wchodzić w "kanon"? Myślałem, że to taki luźny, poboczny projekt, niekoniecznie scalony z resztą.

RE: Star Wars (temat ogólny) - szopman - 17-08-2021

Bo tak jest, to ma być zbiór luźnych historii z uniwersum SW. Aczkolwiek, ramy czasowe post-IX mogą być ciekawe. Ja np chętnie zobaczę jak wygląda galaktyka i ten świat po trylogii sequeli.

RE: Star Wars (temat ogólny) - marsgrey21 - 22-08-2021

RE: Star Wars (temat ogólny) - Debryk - 23-08-2021

prośba o poradę. Obejrzałem epizody I do VI niedawno i mam ochotę zobaczyć te nowe części. Co warto zobaczyć? Są już epizody od VII do IX czy wyszły tylko 2? Te Rouge One, Han Solo... i co tam jeszcze jest? Nie jestem od dekady z tematem i jak przejrzałem na szybko uniwersum, to się zgubiłem.