![]() |
|
Co jeszcze oprócz Holiłud zeżre politykal korektnes? - Wersja do druku +- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl) +-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3) +--- Dział: Ogólne dyskusje filmowe (https://forumkmf.pl/Forum-Og%C3%B3lne-dyskusje-filmowe--25) +--- Wątek: Co jeszcze oprócz Holiłud zeżre politykal korektnes? (/Thread-Co-jeszcze-opr%C3%B3cz-Holi%C5%82ud-ze%C5%BCre-politykal-korektnes--1529) Strony:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
119
120
121
122
123
124
125
126
127
128
129
130
131
|
RE: Co jeszcze oprócz Holiłud zeżre politykal korektnes? - Mefisto - 02-02-2021 (01-02-2021, 18:54)Corn napisał(a): To o Norwegii to nie jest fake news? ;) Były tu na forum linki nawet i Arahan potwierdzał zanim się obraził i odszedł :) RE: Co jeszcze oprócz Holiłud zeżre politykal korektnes? - Kryst_007 - 02-02-2021 OGUPEE jak dla mnie w punkt podsumował cały ten temat. Dziecko oglądając stary film Disneya nie postrzega danych bohaterów pod kątem rasizmu. Nie wie, że te skośnookie koty syjamskie z "Zakochanego kundla" czy czarne kruki z "Dumbo" miały w zamierzeniu obrażać mniejszości. To dorośli strasznie panikują i boją się, że przez jakieś postaci zwierzątek dziecko będzie miało wszczepioną nietolerancję, a takim niesubtelnym działaniem to oni wpajają swym pociechom ową świadomość. Dla przykładu - ja jako mały szczyl uwielbiałem oglądać właśnie "Toma i Jerry'ego" i to jeszcze przed tym jak CN/Boomerang zaczęło bawić się w tą żałosną cenzurę. Jakoś też mi nie przeszkadzało, że bohaterowie często palą, też bawiły mnie te zasmolone twarze nie mając wówczas skojarzeń z czarnoskórymi, no i Mamcia Dwa Buty też zawsze wydawała mi się być właścicielką domu, w którym mieszkali Tom z Jerry'm, a nie jakąś służką białych lepszego sortu. W ogóle widzieliśmy w tym domu jakichś innych ludzi poza nią? Tak więc - sorry, ale takim nachalnym działaniem to dorośli robią szkodę swoim dzieciom i uświadamiają im, że istnieje takie zło jak rasizm. Dziecko bez tego będzie miało w dupie czy małpy z "Księgi dżungli" są jakimś rasistowskim stereotypem czy czym tam jeszcze. Jak każdy normalny dzieciak będzie czerpało po prostu przyjemność z bajki. Z drugiej strony lepszy już taki ruch ze strony Disneya jak zastosowanie cenzury - tak jak w przypadku potraktowanej na Jeżowa czarnej centauretki z "Fantazji" czy wspomnianych przeze mnie zabiegów Boomeranga. RE: Co jeszcze oprócz Holiłud zeżre politykal korektnes? - simek - 06-02-2021 Taki przykład, może nie poprawności politycznej, ale ogólniej mówiąc ugrzeczniania wszystkie co się da: właśnie widziałem w telewizji reklamę Listów do M i krzyk Adamczyka "w dupie!" jest wypikany. Rozumiem, że wypada w telewizji zagłuszać jakieś grube przekleństwa, ale dupę? RE: Co jeszcze oprócz Holiłud zeżre politykal korektnes? - Lawrence - 06-02-2021 Aż mi się przypomniał Star Trek Przerobiony od Dema, w którym kapitan mówi, że dupa to nie jest brzydkie słowo. RE: Co jeszcze oprócz Holiłud zeżre politykal korektnes? - Bucho - 13-02-2021 Hmm, czyli Carano leci za takie cos: https://www.the-sun.com/wp-content/uploads/sites/6/2021/02/gina1.jpeg Inni dostaja za to samo brawa: https://mobile.twitter.com/Image170/status/1360403151178903552/photo/1 https://mobile.twitter.com/PedroPascal1/status/1009572721548595201 Oczywiscie tylko dlatego, ze graja po wlasciwej stronie. Co jeszcze oprócz Holiłud zeżre politykal korektnes? - Nemo - 13-02-2021 Biedny Will Smith. Nie jest wystarczająco czarny, żeby grać ojca sióstr Williams. https://www.bbc.com/news/world-us-canada-47468011 Enviado desde mi Mi A1 mediante Tapatalk RE: Co jeszcze oprócz Holiłud zeżre politykal korektnes? - simek - 13-02-2021 Hehe, widać że zasady względem koloru skóry w Hollywood są następujące: aktor odgrywający rzeczywistą postać może mieć skórę dowolnie ciemniejszą niż oryginał, ale tylko o 5% bledszą, przekroczenie tej granicy to już rasizm. RE: Co jeszcze oprócz Holiłud zeżre politykal korektnes? - shamar - 13-02-2021 (13-02-2021, 12:25)Nemo napisał(a): Biedny Will Smith. Nie jest wystarczająco czarny, żeby grać ojca sióstr Williams.. To piękne :) PS - nie widziałem że Pedro to idiota. No trudno. RE: Co jeszcze oprócz Holiłud zeżre politykal korektnes? - Lawrence - 13-02-2021 Ale ta wieść z tym Willem Smithem to widzę ma rok, ja nie już dwa lata. RE: Co jeszcze oprócz Holiłud zeżre politykal korektnes? - Lawrence - 17-02-2021 Do całej dyskusji odnośnie czarnej Anne Boylen odniósł się Jacek Dehnel, jakby ktoś chciał polemizować: https://www.facebook.com/photo?fbid=10159199520814914&set=a.84467034913 RE: Co jeszcze oprócz Holiłud zeżre politykal korektnes? - shamar - 17-02-2021 Polemizować z tym skrajnym lewakiem? RE: Co jeszcze oprócz Holiłud zeżre politykal korektnes? - Kryst_007 - 17-02-2021 No, ale chyba ten cały Denhel jest świadom, że w PRL-owsiej Polsce ciężko było o prawdziwych Egipcjanów czy czarnoskórego do roli Otella, podczas gdy dla twórców serialu o Annie Boleyn niedobór białych aktorów nie jest raczej przeszkodą xD Aż z ciekawości sprawdziłem jak Olbrychski prezentował się usmarowany pastą do butów w tym przedstawieniu telewizyjnym i aż mi to dzień zrobiło: RE: Co jeszcze oprócz Holiłud zeżre politykal korektnes? - simek - 17-02-2021 I jako analogie podaje przykłady, gdy blondynka zagrała brunetkę albo biali Polacy zagrali białych Rzymian... Wyszukałem również zdjęcia tej Merle Oberon i cóż, jeśli ją uznamy za niebiałą, to i ja biały nie jestem. RE: Co jeszcze oprócz Holiłud zeżre politykal korektnes? - Kryst_007 - 17-02-2021 Simek, Ty się lepiej przyzwyczajaj! Za 5 lat, gdy taka Amy Adams dostanie rolę brunetki to Twitter zamieni się w Powstanie Styczniowe ;) RE: Co jeszcze oprócz Holiłud zeżre politykal korektnes? - Gieferg - 17-02-2021 Czekam: RE: Co jeszcze oprócz Holiłud zeżre politykal korektnes? - Bucho - 17-02-2021 (17-02-2021, 13:50)Lawrence napisał(a): Do całej dyskusji odnośnie czarnej Anne Boylen odniósł się Jacek Dehnel, jakby ktoś chciał polemizować: Juz tam widze pare osob w miare sensownie odpisalo, ja mam jakies lewe konto na fejsie, ale nie widze opcji komentarza. Poza oczywistosciami zwiazanymi z brakiem w PRL aktorow o ciemniejszym kolorze skory to warto zaznaczyc jaki jest powod obsadzania nie-bialych aktorow w rolach bialych postaci historycznych. Chodzi o ideolo oraz PC, a nie o artystyczna gimnastyke w temacie. To obsadzanie nie-bialych jest zreszta glupie samo w sobie, gdzie polityczna poprawnosc staje w gardle narracji, ktora tak dzielnie wspiera. Narracja jest bowiem taka, ze zly Zachod i zly bialy diabel nie robili nic innego, tylko zdobywali, niszczyli i zniewalali reszte globu. Wszystko fajnie, ale w takim raziem rasizmem jest sugerowanie, ze to czarni siedzieli wtedy na tronach, albo biegali po dworach i byli tymi rzadzacymi i zniewalajacymi, lub po prostu wypaczaniem tej narracji, bo nie mozna zjesc ciastka i miec ciastko. Ogolnie wisza mi czarne elfy (kase), choc uwazam, ze zamiast farbowac biala kulture na czarno i odwrotnie, niech lewica zacznie lepiej celebrowac te czarna jezeli naprawde tak im zalezy. I nie mam na mysli tego kulturowe kiczu i tandety w stylu Black Panther, albo przymykania oczu na czarna gangsta kulture, ale czegos glebszego kulturowo i historycznie. Tak sie raczej nie stanie, moze poza jakimis kreconymi przez koszerne Holly laurakmi historycznymi, ktore przy okazji beda bic w beben bialego rasizmu. Zreszta sam fakt, ze korpo-medialna lewica widzi w czarnych tylko narzedzie i promuje obsadzanie ich w pojedynczych rolach bez wiekszego kontekstu, traktujac niczym Tokena w South Park jest dla mnie lekko obrzydliwy. Powaznie mowie, taki ze mnie „prawak”. Jestes czarny to jestes czarny, chu z pochodzeniem kulturowo-etnicznym, chu z bogata historia czarnego ladu, Afryka to kraj, a nie kontynent i wszyscy czarni sa tacy sami. W zaden sposob to sie nie rozni dla mnie od myslenia jakichs redneckow. RE: Co jeszcze oprócz Holiłud zeżre politykal korektnes? - zdzichon - 17-02-2021 Podawanie przykładów białych grających czarnych, żółtych czy brązowych w niegdysiejszych filmach miałoby sens tylko jeśli tą laskę grającą Boleyn przemalowaliby na biało. RE: Co jeszcze oprócz Holiłud zeżre politykal korektnes? - OGPUEE - 17-02-2021 Tak przypomnę, że Włosi czy Rzymianie są biali (w sumie stereotyp południowego Europejczyka jako niskiego kurdupla o ciemnej karnacji i czarnych loczkach może podpadać pod -izm) i taki WASP czy Słowianin przy odpowiedniej charakteryzacji mógłby ich zagrać (i na odwrót). A w Żydzi, głównie aszkenazyjscy, w XIX-wiecznej Polsce poprzez asymilację się wybielili i potem naziści mieli problem w odróżnieniu Żyda od Polaka. I stawiam, że ten sam Dehnel oburzałby się gdyby jakiegoś POC grał biały, nawet po odpowiednej charakteryzacji ;). Moim zdaniem takiego Caba Callowaya mógłby grać biały (dopiero jedna kreskówka z Silly Symphonies uświadomiła mi, że gość jest czarny). O dostępności kolorowych w dawnej Europie nie wspomnę. Wszak Winnetou grał Francuz i takiego Kubę Guzika w niemieckich teatrach grał wymalowany pastą do butów biały aktor. Zresztą w niedawnej kinowej adaptacji "Kuby Guzika" tytułowego bohatera zagrał co prawda czarnoskóry, ale z Wielkiej Brytanii. I na potrzeby niemieckiej wersji zdubbingował go... biały (więc nie tylko polski dubbing nie przejmuje się problemami pierwszego świata). Odnośnie czarnych elfów to dziwi mnie, że twórcy fantasy nie starają dać analogicznych odpowiedników elfów/wróżek/etc. z Afryki. Skoro potrafią dawać endemity z Grecji typu minotaur czy centaur (BTW w disneyowskiej "Fantazji" czarne centaurki mające ciało zebry). Bo nie wierzę, że nie ma takowych. Mogłoby się zrobić jakąś wersję 7 krasnoludków, gdzie jeden z nich czarny (wiadomo Holly). Ale byłby to nie klasyczny krasnolud z mitologii germańskiej, a tikoloshe - taki goblin o trawiastej czuprynie z Pd. Afryki. I jest to napomknięte w dialogu. RE: Co jeszcze oprócz Holiłud zeżre politykal korektnes? - Paszczak - 17-02-2021 Cytat:Tak przypomnę, że Włosi czy Rzymianie są bialiPoza Sycylijczykami. Każdy wie, że to czarnuchy. RE: Co jeszcze oprócz Holiłud zeżre politykal korektnes? - Metatron - 17-02-2021 Ruch Me Too coraz bardziej dociera do Polski, która wydaje się być teraz na te tematykę chłonnym rynkiem w epoce piekła julek. Jarek Jakimowicz został oskarżony o gwałt, od razu go zlinczowano, a teraz okazuje się że pokrzywdzona pani "słowa gwałt nigdy nie użyła". To po cholere cokolwiek wygadywała, skoro nikt jej nie zgwałcił? I wizerunek faceta nadszarpniety. Za fałszywe oskarżenia powinny być takie same kary jak za ów czyn, to pinda jedna z drugą by się nauczyły. Mimo że Jakimowicz to otwarty pisowiec, szanuję go jako faceta i mam sentyment do Młodych Wilków. Zwyczajnie szkoda człowieka i zniszczonej kariery. |