Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Rogue One: A Star Wars Story (2016) reż. Gareth Edwards [SPOILERY] - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5)
+--- Dział: Serie filmowe (https://forumkmf.pl/Forum-Serie-filmowe--21)
+---- Dział: GWIEZDNE WOJNY (https://forumkmf.pl/Forum-GWIEZDNE-WOJNY--56)
+---- Wątek: Rogue One: A Star Wars Story (2016) reż. Gareth Edwards [SPOILERY] (/Thread-Rogue-One-A-Star-Wars-Story-2016-re%C5%BC-Gareth-Edwards-SPOILERY--4272)

RE: Rogue One: A Star Wars Story (2016) reż. Gareth Edwards [SPOILERY] - Doppelganger - 13-08-2017

A zwłaszcza trzeci akt. A ostatnie trzy minuty to chyba moje top 3 w całym uniwersum SW.

RE: Rogue One: A Star Wars Story (2016) reż. Gareth Edwards [SPOILERY] - Grievous - 14-08-2017

Miesiąc temu powtórzyłem sobie wszystkie osiem filmów i coraz bardziej do mnie dociera, jak "Rogue One" i 'The Phantom Menace" są do siebie podobne. Dwa pierwsze akty potrafią porządnie przynudzać, od czasu do czasu serwując pobudkę (podracing i rozróba w Świętym Mieście), ale po pełnym energii trzecim akcie, wszystkie problemy poprzednich zostają zapomniane. Z perspektywy sagi są to także zapchajdziury, których równie dobrze mogłoby nie być, z bohaterami którzy na pierwszy rzut oka powinni być interesujący, ale tak właściwie to ma się na nich wyjebane. Na korzyść TPM przemawia ogromny worldbuilding, a "Rogue One" lepsza gra aktorska, ale w obu produkcjach sceny dialogowe to najsłabsze ogniwo. Oczywiście najbardziej pamiętne są finałowe sceny ze złolcem robiącym użytek z miecza świetlnego.

Niby dałem "Rogue One" po premierze 8 z myślą że po kolejnych powtórkach podbiję do 9, ale po trzech seansach coraz bardziej kieruję się ku 7. Ten film jest taki... bezduszny. Ładny, czasami dający frajdę i działający jako urokliwy fanservice, ale jednak bezduszny.

To uniwersum potrzebuje zdecydowanie więcej:
Język

RE: Rogue One: A Star Wars Story (2016) reż. Gareth Edwards [SPOILERY] - shamar - 14-08-2017

Widziałem 2 razy. Za każdym podobał mi się tak samo - 8/10. Podejrzewam, że przy powtórce w wersji z lektorem będzie podobnie albo i lepiej.

PS - CGI Tarkin ssie boi wygląda jak koszmarny animek Uśmiech

RE: Rogue One: A Star Wars Story (2016) reż. Gareth Edwards [SPOILERY] - Dr Strangelove - 14-08-2017

Widziałem 3 razy (2x kino+w domu) i ocena niezmienna - 10/10.
Porównywanie do TPM śmierdzi tanią prowokacją Duży uśmiech

RE: Rogue One: A Star Wars Story (2016) reż. Gareth Edwards [SPOILERY] - Grievous - 14-08-2017

Dlaczego prowokacją? Pomimo pierdyliarda problemów, ja lubię TPM.

RE: Rogue One: A Star Wars Story (2016) reż. Gareth Edwards [SPOILERY] - Dr Strangelove - 14-08-2017

Te dwa filmy dzieli przepaść, ot co.

RE: Rogue One: A Star Wars Story (2016) reż. Gareth Edwards [SPOILERY] - Mierzwiak - 14-08-2017

(14-08-2017, 00:11)Grievous napisał(a): Te uniwersum
To uniwersum.
Te uniwersa.

Błagam Uśmiech

Rogue One z czasem podoba mi się coraz mniej niestety i szczerze mówiąc nie wiem czy będzie mi się chciało wracać do tego filmu w całości, jeśli już to tylko do trzeciego aktu, ten ma wszystko co trzeba.

Zwiastun The Last Jedi zapowiada jakąś bitwę w kosmosie, ale wątpię by Johnson miał coś na to co pokazał Edwards Uśmiech

Cytat:Te dwa filmy dzieli przepaść, ot co.

No ale potrafisz mi naprawdę wskazać gdzie "Rogue One" tak bardzo przoduje? Tylko bez hiperbolizacji i wyciągania argumentów z tyłka (ekhm... Mr. Plinkett). O grze aktorskiej już sam wspomniałem.

Cytat:To uniwersum.
Te uniwersa.

Błagam

[Obrazek: tenor.gif]

RE: Rogue One: A Star Wars Story (2016) reż. Gareth Edwards [SPOILERY] - simek - 14-08-2017

Grievous, mogę się właściwie podpisać pod porównaniem z TPM, który to film też lubię, znacznie bardziej niż wynikałoby z twardych faktów.
Ja Rouge One powtórzyłem po raz pierwszy parę tygodni temu (na powtórkę TFA dalej się nie zdecydowałem, zrobię to tuż przed premierą TLJ) i jak najbardziej pozytywne wrażenia podtrzymane, ocena zostaje ta sama 7+, bo to po prostu bardzo rzetelnie zrobione Star Warsy serwujące dokładnie to, czego fani się spodziewali, ale jakoś wielkich emocji takie kino już u mnie nie potrafi wzbudzić.

RE: Rogue One: A Star Wars Story (2016) reż. Gareth Edwards [SPOILERY] - Mierzwiak - 11-10-2017

RE: Rogue One: A Star Wars Story (2016) reż. Gareth Edwards [SPOILERY] - Krismeister - 17-11-2017

Po powtórce jest o wiele lepiej. Po wcześniejszym zapoznaniu się z załogą Łotra teraz nie sprawiają już mi żadnego problemu. Jyn nie dość, że grana przez piękną Felicity, to jest bohaterką, której motywację rozumiem i ją wspieram. Reszta jest spoko, ale szkoda, że ślepiec nie dostał więcej scen walk. K-2SO rewelacyjny ("I have a bad feeling about this" mnie rozwaliło). Vader wiadomo, japa znowu się cieszyła. Najlepszy i tak jest Krennic. Rewelacyjnie zagrany, świetne teksty ("It's a miracle!"), i aż mu się kibicuje. Od początku byłem jakoś dziwnie pozytywnie nastawiony do tego seansu i to chyba sprawiło, że bawiłem się świetnie. Czułem się jakbym za dzieciaka oglądał "Nową Nadzieję". 9.5/10, a zastanawiałem się nad 10.

RE: Rogue One: A Star Wars Story (2016) reż. Gareth Edwards [SPOILERY] - Gieferg - 26-03-2018

A w moim przypadku ostatnia powtórka niespodziewanie sprawiła, że trzeci akt przestał mi się podobać (pomijając finałowe sceny z Vaderem). Całe to wejście do wieży po dane (i bitwa też) wydało mi się jakieś wybrakowane i wyprane z emocji. Nie miałem takich odczuć przy poprzednich seansach, ale tym razem oglądałem z córką, która wykazywała wyraźne oznaki znudzenia tą częścią i widać jej odbiór wpłynął też i na mój.

Powtarzałem też epizody I-VI i tam nic się nie zmieniło (najbardziej lubię III i IV, najmniej I i VI).

RE: Rogue One: A Star Wars Story (2016) reż. Gareth Edwards [SPOILERY] - Grievous - 15-04-2018

O kurde, nie miałem pojęcia o tych filmowych nawiązaniach do "Dies Irae" :o

RE: Rogue One: A Star Wars Story (2016) reż. Gareth Edwards [SPOILERY] - SonnyCrockett - 11-09-2018

Grube oceny widzę powystawiane a jak dla mnie to takie 6/10. Na MegaHit Polsatu wystarczy i jak poleci w TV można spojrzeć ale nie wróciłbym do tego z własnej inicjatywy. Takie: 6/10.
Z plusów. Pomysł na przyziemienie rozbuchanego Uniwersum OK. Zakończenie zaskakujące zważywszy na trend happy endów. OK. Vader na końcu bardzo OK. (ale już spotkanie w jego Cytadeli nie OK). Do tego szczelajo się i latajo po kosmosie czyli 2 godziny jakoś zlecą.
Jednak generalnie jest to wszystko naciągane jak guma w majtach. Już pierwsze sceny i kretyńskie uśmiercenie żony Erso pokazało że fabuła będzie napędzana nieskalanymi logikom motywami "bo tak".
Wkurzający jest też odwieczna otoczka wszechobecnego i przepoteżnego Imperium które składa się jednak z milionów bezmyślnych i bezwartościowych celów strzelniczych, jest to o tyle istotniejsze że są bardziej istotnym elementem dla fabuły i powinni sprawiać większe zagrożenie.
Ciekawych postaci też jak na lekarstwo, naliczyłem dwie: Cassian i K-2SO. Reszta to ograne motywy a nie postaci a tacy Saw Gerrera, Chirrut czy Baze nie dość że nieciekawi to są jeszcze zupełnie niepotrzebni i wypychają tylko czas.
No i truskawka na torcie, animki Tarkina i Lei. Madafaka. Nie ogarniam kto uznał że to wygląda dopuszczalnie i można wrzucić do filmu za pierdyliard dolarów. Znaleźliby jakieś sobowtóry lub załatwiliby tradycyjną charakteryzacją i byłoby mniej żałośnie.

RE: Rogue One: A Star Wars Story (2016) reż. Gareth Edwards [SPOILERY] - Arahan - 21-10-2018

Właśnie idzie na Polsat Film. Nie miałem ochoty na seans, ale ten film wciąga.

RE: Rogue One: A Star Wars Story (2016) reż. Gareth Edwards [SPOILERY] - shamar - 21-10-2018

Tymczasem za najlepsze SW w historii RT uznało... Last Jełop Uśmiech

RE: Rogue One: A Star Wars Story (2016) reż. Gareth Edwards [SPOILERY] - Mierzwiak - 21-10-2018

To samo pytanie co zwykle do twoich oświadczeń aka Rzuconych Od Niechcenia Rewelacji: ale o co chodzi? Jakiś link? Cokooolwiek?

The Last Jedi nie jest najwyżej ocenianym SW na rottentomatoes. (Rogue One na szczęście też nie)

RE: Rogue One: A Star Wars Story (2016) reż. Gareth Edwards [SPOILERY] - Doppelganger - 12-11-2019

Być może było na poprzednich stronach, ale jak ktoś szuka żony to podbijać:

1:49 - idealnie zsynchronizowała Duży uśmiech

RE: Rogue One: A Star Wars Story (2016) reż. Gareth Edwards [SPOILERY] - Gieferg - 12-11-2019

Jakaś psychiczna?

RE: Rogue One: A Star Wars Story (2016) reż. Gareth Edwards [SPOILERY] - Doppelganger - 12-11-2019

Dziewczę zapodało prawdziwą reakcję na najlepsze 5 minut SW od 30-paru lat, a Ty od razu że psychiczna? )
Dużo ludzi się tak czuło po końcówce.