Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Avengers: Endgame (2019) - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5)
+--- Dział: Film a komiks (https://forumkmf.pl/Forum-Film-a-komiks--24)
+---- Dział: MARVEL CINEMATIC UNIVERSE (MCU) (https://forumkmf.pl/Forum-MARVEL-CINEMATIC-UNIVERSE-MCU--54)
+---- Wątek: Avengers: Endgame (2019) (/Thread-Avengers-Endgame-2019--4890)

RE: Avengers: Endgame (2019) [wątek SPOILEROWY] - Krismeister - 27-07-2019

Samo klękanie jest niby spoko uhonorowaniem, ale sam Tony nigdy by nie pozwolił aby ktoś się przed nim kłonił. Hołd kompletnie niepasujący do postaci. No i wszyscy tam kompletnie niezręcznie wyglądają, każdy ogląda się na każdego czy aby na pewno klęknąć.

RE: Avengers: Endgame (2019) [wątek SPOILEROWY] - Danus - 27-07-2019

(27-07-2019, 00:26)Mierzwiak napisał(a): Nie, wcale nie ma dialogu o promieniach gamma i o tym że Hulk pstryknie bo jego to nie zabije.

Dawno ogladalem Endgame, ale to nie jest tak, ze to jedyny dialog w ktorym cos tam wspominaja o promieniach gamma w kontekscie rekawicy i mocy kamieni?
Ogladam Infinity Sage od poczatku, jestem na etapie Age of Ultron i zawsze o kamieniach w MCU mowi sie jako artefaktach o wielkiej mocy, ktorej zwykli smiertelnicy nie sa w stanie posiąść. Nie mam owy o jakims promieniowaniu tylko o mocy. Dlatego nieliczni moga w ogole trzymac kamienie golymi rekoma.
Jesli byloby promieniowanie to kazdy stojacy obok Visiona musialby umrzec, dr Selvig umarlby jiz dawno od Teserraktu i tak dalej.

RE: Avengers: Endgame (2019) [wątek SPOILEROWY] - Mierzwiak - 27-07-2019

Chodzi o energię uwolnioną w momencie użycia wszystkich Kamieni razem, a nie używanych osobno.

Tak czy inaczej to i tak durne, bo w takim razie zginąć powinien każdy znajdujący się w jakiejś tam odległości od tego kto pstryka.

RE: Avengers: Endgame (2019) [wątek SPOILEROWY] - srebrnik - 27-07-2019

Pada przecież tekst "the radiation is mostly gamma". Więc skoro gamma, to tylko najsilniejsze promieniowanie, to znaczy, że tam jest tego jeszcze więcej.

RE: Avengers: Endgame (2019) [wątek SPOILEROWY] - Craven - 27-07-2019

Avengersi pierwsi:
"She's throwing off interference, radiation. Nothing harmful. Low levels of gamma radiation."
"That can be harmful."

RE: Avengers: Endgame (2019) [wątek SPOILEROWY] - Mefisto - 28-07-2019

(22-07-2019, 14:01)Bradesinarus napisał(a): James Cameron z klasą!

Cameron to powinien im teraz zagrać na nosie i wznowić w kinach Avatara w edycji rozszerzonej.

RE: Avengers: Endgame (2019) [wątek SPOILEROWY] - Mierzwiak - 28-07-2019

Cameron może sobie chcieć różne rzeczy, nie on jest osobą decyzyjną w tej kwestii, studio jest, a to należy w tym momencie do Disneya.

RE: Avengers: Endgame (2019) [wątek SPOILEROWY] - Grievous - 28-07-2019

Cameron posiada prawa do "Avatara". Disney przejmując Foxa, odziedziczył prawa do współprodukcji i dystrybucji, ale marka nie należy do nich. Podobnie ma się chyba sprawa z "Alitą".

RE: Avengers: Endgame (2019) [wątek SPOILEROWY] - simek - 28-07-2019

No, czyli skoro prawa do dystrybucji są u Disneya, to znaczy że Cameron nie może sobie Avatara wysłać od przyszłego tygodnia do kin, nie?

RE: Avengers: Endgame (2019) [wątek SPOILEROWY] - Grievous - 28-07-2019

No nie, ale jak Cameron będzie chciał zorganizować re-release, to Disney nie może po prostu powiedzieć "nie", bo by wiązało się to pewnie z utratą praw do dystrybucji lub innymi nieprzyjemnościami.

Podobnie ma się np. sprawa z Hulkiem. Jeżeli Disney zechce zrobić film o Hulku, to Universal ma prawa do dystrybucji. Ale jeżeli Universal zdecyduje się, że nie zamierza się w to mieszać, to tracą te prawa bezpowrotnie i Disney przejmuje dystrybucję.

W ten sposób też Disney stracił Narnię. Odmówili współfinansowania i dystrybucji trzeciego filmu (prawa posiadało Walden Media), który później przejął Fox.

RE: Avengers: Endgame (2019) [wątek SPOILEROWY] - Mierzwiak - 28-07-2019

(28-07-2019, 19:06)Grievous napisał(a): No nie, ale jak Cameron będzie chciał zorganizować re-release, to Disney nie może po prostu powiedzieć "nie", bo by wiązało się to pewnie z utratą praw do dystrybucji lub innymi nieprzyjemnościami.
Tylko ze Avatar miał premierę 10 lat temu, zaliczył już dystrybucję kinową i jest dostępny w kopiach cyfrowych i na nośnikach fizycznych. To nie jest sytuacja w której studio odmawia dystrybucji filmu.
Zgaduję, ale nie sądzę by prawa do dystrybucji przewidywały sytuację w której reżyser pstryka palcami i jego film wraca do kin, bo akurat ma taki kaprys.

Avengers: Endgame (2019) [wątek SPOILEROWY] - srebrnik - 29-07-2019

Jednak w sytaucji, gdyby to było uzasadnione - np. wznowienie przed premierą "Avatara 2", czy jakieś maratony - to chyba już mógłby naciskać na studio. Coś też czuję, że to się tak po prostu nie skończyło wygraną "Endgame".

RE: Avengers: Endgame (2019) [wątek SPOILEROWY] - Grievous - 29-07-2019

(28-07-2019, 20:21)Mierzwiak napisał(a):
(28-07-2019, 19:06)Grievous napisał(a): No nie, ale jak Cameron będzie chciał zorganizować re-release, to Disney nie może po prostu powiedzieć "nie", bo by wiązało się to pewnie z utratą praw do dystrybucji lub innymi nieprzyjemnościami.
Tylko ze Avatar miał premierę 10 lat temu, zaliczył już dystrybucję kinową i jest dostępny w kopiach cyfrowych i na nośnikach fizycznych. To nie jest sytuacja w której studio odmawia dystrybucji filmu.
Zgaduję, ale nie sądzę by prawa do dystrybucji przewidywały sytuację w której reżyser pstryka palcami i jego film wraca do kin, bo akurat ma taki kaprys.

Ale ja nie mówię o Cameronie-reżyserze z zachcianką, a o Cameronie, głowie Lighstorm Enterteinment, studia które posiada prawa do tego filmu. Disney nie może sobie tego ot tak po prostu zablokować. Jeżeli by odmówili, a Cameronomi bardzo by zależało, to jest on w pełni praw aby szukać innego partnera który zająłby się dystrybucją.

Lucas chciał mieć re-release "The Phantom Menace" w 3D kilka lat temu, to Fox zorganizował re-release. Jakby odmówili to Warner już się łasił od lat 90.

Oczywiście mówimy o czysto teoretycznej sytuacji, bo ani Disneyowi, ani Cameronowi jest na rękę walka na noże. Ale re-release Avatara to pewnie kwestia czasu. Przecież to jest zarobek niskim kosztem dla obu stron.

RE: Avengers: Endgame (2019) [wątek SPOILEROWY] - Craven - 29-07-2019

Zrobię mały derail z tego ciągnącego się wątku boxofficowego i powiem, że chyba cyfrowa wersja powinna lada moment (30.07) wylądować w sklepikach, więc będzie można zweryfikować wrażenia z kina.

RE: Avengers: Endgame (2019) [wątek SPOILEROWY] - patyczak - 29-07-2019

Już jest.

RE: Avengers: Endgame (2019) [wątek SPOILEROWY] - Gieferg - 29-07-2019

Płyta or GTFO.

RE: Avengers: Endgame (2019) [wątek SPOILEROWY] - Juby - 31-07-2019

Od kilku tygodni mam już zamówione na Blu-ray, więc wolę poczekać do września. W przeciwieństwie do IW rok temu, nie mam takiego parcia na powtórkę.

Trochę o rekordach Endgame:
https://deadline.com/2019/07/avengers-endgame-box-office-records-broken-russo-brothers-fandangonow-presales-1202656364/

RE: Avengers: Endgame (2019) [wątek SPOILEROWY] - Danus - 31-07-2019

Mam tak samo jak Juby. Czekam na BD do września. W MM będzie steelbook, więc będzie pasował do wydania Infinity War.

RE: Avengers: Endgame (2019) [wątek SPOILEROWY] - patyczak - 31-07-2019

Drugi seans był dość rozczarowujący (ale wydaje mi się, że we wcześniejszych postach przewidywałem coś takiego). To wspaniały hołd i przeciętny film. Jest trochę jak soczewka, bo tak sobie myślę, że większość emocji jakie towarzyszyły w kinie nie wynikała z konkretnej dramaturgii zawartej w filmie, a raczej dostałem wszystko to, co przez tyle lat przelewałem w to uniwersum. Ale kiedy już raz się pożegnałem z bohaterami, doświadczyłem katharsis, to trudno wykrzesać w sobie te same emocje, a sam film okazuje się dość jałowy pod tym względem. Długi wstęp mocno nuży, a uleciała gdzieś ta atmosfera rozpaczy, która mogła nudę usprawiedliwiać. Kiedy Stark w parę chwil rozwiązuje problem podróży w czasie, dramaturgia całkiem siada, bo nie ma przeciwnika, który mógłby bohaterom zaszkodzić, a te wszystkie time heisty okazują się raczej sentymentalnymi podróżami niż walką z czymkolwiek. Poświęcenie Wdowy niby spoko, ale nie umywa się do sceny z poprzedniego filmu - tam jest pewna intymność i groza, a tu dostajemy bitkę, która odciąga uwagę od sedna. Spotkanie Starka z ojcem jest mega sztuczne i razi nachalnością. Ostatnia bitwa jest super, ale też cały czas zastanawiałem się czemu zła Nebula nie sprowadziła ojca wcześniej i nie próbowała jakoś odwlec pstryknięcia. To wszystko wygląda tak jakby Thanos dał Avengersom fory - "pstryknijcie se, przywróćcie swoich przyjaciół i resztę wszechświata, a potem się zmierzymy na równych warunkach". Przy kolejnych seansach "Infinity war" klimat beznadziei nadal utrzymuje mnie na krawędzi fotela, a tutaj wszystko okazuje się takie lajtowe. Zbyt proste.

RE: Avengers: Endgame (2019) [wątek SPOILEROWY] - Craven - 31-07-2019

Świetne podsumowanie, Patyczaku.