Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Star Wars: Episode VII - The Force Awakens (2015) reż. J.J. Abrams - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5)
+--- Dział: Serie filmowe (https://forumkmf.pl/Forum-Serie-filmowe--21)
+---- Dział: GWIEZDNE WOJNY (https://forumkmf.pl/Forum-GWIEZDNE-WOJNY--56)
+---- Wątek: Star Wars: Episode VII - The Force Awakens (2015) reż. J.J. Abrams (/Thread-Star-Wars-Episode-VII-The-Force-Awakens-2015-re%C5%BC-J-J-Abrams--2932)

RE: Gwiezdne Wojny epizod 7 - Capt. Nascimento - 25-10-2015

Wszystko pięknie: bardzo ładne kadry, wrażenie wielkiej, epickiej przygody i zręcznego przeplatania się wątków. Tonacja bardziej serio, z większym napięciem, stawką, dramatyzmem - ze znacznie lepszymi postaciami. Szeroka i interesująca obsada. Poza tym JJ Abrams zdaje się rozumieć to, co było naprawdę ważne w oryginalnej trylogii, a czego kompletnie nie rozumiał Lucas w prequelach: uniwersalny przekaz. Zwykły człowiek - "nikt" - zostaje wciągnięty w wielką przygodę. Ten czysto ludzki element, a'la Luke przyglądający się podwójnemu zachodowi słońca na tle motywu przewodniego Williamsa.

I chociaż nie jestem fanem Star Wars, sam podjarałem się oboma zwiastunami. Mam tylko dwa duże ale...

Po pierwsze, podobnie jak w drugiej części Avengersów - potwornie tu dużo postaci i wątków. Tam rozpieprzyło to film, rozkładając fabułę do niezbyt sensownej papki. Tutaj w samym zwiastunie mamy Finna, Rey, Kylo Ren, Poe, Han Solo i księżniczka Leia (+Chewbacca, C-3PO, R2D2 i ten nowy robocik)... Już w zwiastunie jest bardzo duża wielowątkowość.

A wciąż nie zobaczyliśmy przywódcy Imperium Snoke'a (Serkis), generała Huxa (Gleeson), Luke'a, Phasmy (Brienne), von Sydowa, Lupity Nyongo...
Żeby tak jak w Age of Ultron nie padła po drodze spójność, dramatyzm, napięcie. No żeby po prostu (obiecująca) fabuła się nie rozpadła.

Po drugie... Abrams nakręcił słabą drugą część Star Treka.

RE: Gwiezdne Wojny epizod 7 - Mefisto - 25-10-2015

Ale przecież te wszystkie postacie są w założeniu na całą trylogię, także o przeładowanie bym się nie martwił specjalnie - szczególnie, że część to na pewno są tylko epizody

RE: Gwiezdne Wojny epizod 7 - OGPUEE - 25-10-2015

(25-10-2015, 21:43)Capt. Nascimento napisał(a): A wciąż nie zobaczyliśmy (...) Phasmy
Phasma pojawia się w 1:43 trailera.

RE: Gwiezdne Wojny epizod 7 - Juby - 26-10-2015

(25-10-2015, 21:43)Capt. Nascimento napisał(a): Po pierwsze, podobnie jak w drugiej części Avengersów - potwornie tu dużo postaci i wątków. Tam rozpieprzyło to film, rozkładając fabułę do niezbyt sensownej papki.... Już w zwiastunie jest bardzo duża wielowątkowość.

:O

Nie wiem czy dobrze przeczytałem. Tak jak po dwóch latach przyglądania się produkcji BvS potrafię stwierdzić, że będzie w nim od groma wątków i zbędnych postaci, tak nie potrafię pojąć jak ktoś po dotychczasowych materiałach o TFA potrafi stwierdzić ile wątków (i że za dużo ich) będzie w nowych Gwiezdnych wojnach?

Przecież o fabule prawie NIC nie wiemy! Ogrom postaci jest typowy dla SW, spora część z nich zapewne zaliczy tylko niewielkie rólki, a film po ostatnim trailerze wygląda na nie bardziej skomplikowany niż oryginalne SW.

(25-10-2015, 21:43)Capt. Nascimento napisał(a): Po drugie... Abrams nakręcił słabą drugą część Star Treka.

"Słabą"? Jak dla mnie nie gorszą od poprzedniej i wciąż uważam ją za jeden z najlepszych blockbusterów 2013. Ma trochę głupot scenariuszowych, idiotyczny twist z Khanem zrobiony wyłącznie z myślą o fanach, oraz zdecydowany przesyt tealu, ale poza tym to spoko film. Co w nim było takiego słabego?

RE: Gwiezdne Wojny epizod 7 - Proteus - 26-10-2015

Hey kids. It's the EU nerd education hour.

http://imgur.com/gallery/FMNUt

RE: Gwiezdne Wojny epizod 7 - simek - 26-10-2015

I co te rzeczy ze (starego) EU mają wspólnego z TFA?

RE: Gwiezdne Wojny epizod 7 - Proteus - 26-10-2015

Nic. Ciekawostka. Dedykowanego tematu dla EU nie mamy, a jednego posta możesz przeboleć Uśmiech

RE: Gwiezdne Wojny epizod 7 - Juby - 27-10-2015

Widzieliście to?

[Obrazek: Star-Wars-7-Knights-of-Ren.jpg]

RE: Gwiezdne Wojny epizod 7 - simek - 27-10-2015

Tak, oglądaliśmy ostatni trailer. Chyba, że masz coś konkretnego na myśli.

RE: Gwiezdne Wojny epizod 7 - Juby - 27-10-2015

To, że to nie screen-shot tylko nowa fotka (chyba).

RE: Gwiezdne Wojny epizod 7 - Capt. Nascimento - 27-10-2015

Toć nie mówię, że będzie aż tyle równoległych wątków. Tylko się tego obawiam.

Po prostu przy tylu postaciach - granych przez mniej lub bardziej znanych aktorów, trzeba dobrego scenarzysty, który za bardzo nie popłynie. Albo będzie umiał naprawdę dobrze połączyć wszystkie wątki w jedną spójną i angażującą emocjonalnie opowieść.

RE: Gwiezdne Wojny epizod 7 - shamar - 27-10-2015

(27-10-2015, 14:51)Juby napisał(a): To, że to nie screen-shot tylko nowa fotka (chyba).

Fascynujące.

Człowiek od pouczania o zbędnych postach...

RE: Gwiezdne Wojny epizod 7 - Pelivaron - 28-10-2015

https://twitter.com/PixarInsideOut/status/659125855998771200?ref_src=twsrc%5Etfw

Takie tam. Emocje z nowego filmu Pixara oglądają zwiastun SW Uśmiech

RE: Gwiezdne Wojny epizod 7 - Juby - 28-10-2015

Nie miało być czterech plakatów IMAXowych wypuszczanych co tydzień? Jeden wyszedł, było na nim "1 of 4", kolejne miały wychodzić po 7 dniach, a tu cisza.

Smutny

RE: Gwiezdne Wojny epizod 7 - Grievous - 28-10-2015

Mają wychodzić co niedzielę o ile dobrze kojarzę.

Okładka Newsweeka:
Wersja bez napisów:

RE: Gwiezdne Wojny epizod 7 - wujo444 - 31-10-2015

Za montaż pała z uwagą do dzienniczka, co to za lewitujące kończyny z mieczami, urąbali im je?

RE: Gwiezdne Wojny epizod 7 - Mierzwiak - 31-10-2015

Sanda potrafi narysować ładny plakat, ale mam z nimi zawsze ten sam problem - patrzę na twarze bohaterów i nie wiem co to za ludzie.

RE: Gwiezdne Wojny epizod 7 - Gieferg - 31-10-2015

Yodę i Vadera rozpoznałem Uśmiech

Najgorzej chyba z tą nową główną bohaterką. Obi Wan jeszcze daje radę.

RE: Gwiezdne Wojny epizod 7 - Huntersky - 31-10-2015

To, że ciężko ich poznać to raz, dwa, że prawie wszędzie mają spieprzone proporcje.

RE: Gwiezdne Wojny epizod 7 - military - 31-10-2015

Ten plakat jest straszny. Wszystkie twarze zdeformowane, Leia przypomina Miley Cyrus, a Imperator wygląda jak Hamill dziś.