![]() |
|
Książki - Wersja do druku +- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl) +-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5) +--- Dział: Książki (https://forumkmf.pl/Forum-Ksi%C4%85%C5%BCki--38) +--- Wątek: Książki (/Thread-Ksi%C4%85%C5%BCki--70) Strony:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
|
RE: Książki - Cassel - 06-10-2020 O ile pamiętam, ten trójkąt nie był planowany, tylko powstał pod wpływem chwili. ;) Masterton swój najlepszy okres skończył w połowie lat 90., potem już tylko raz lepiej, raz gorzej, trafiały się zupełne cienizny, a nawet parę lżejszych horrorów dla młodzieży. W zasadzie wszystko z tego wczesnego okresu łyka się jednym tchem, moje ulubione to: Zwierciadło piekieł, Rytuał, Zaklęci (tak, to jest znakomite), Walhalla, Wyklęty, Tengu, Wizerunek zła i Drapieżcy – ten ostatni to jest moc i potęga, absolutny jego top (hołd dla Lovecrafta i Cthulhu, sumeryjska magia, przeskoki w czasie). RE: Książki - Paszczak - 06-10-2020 Zwierciadło faktycznie było spoko, choć przede wszystkim jako jajca z Hollywood. O Drapieżcach słyszałem dobre rzeczy, ale jakoś nigdy nie sięgnąłem. Rytuał to niezłe kuriozum, o ile dobrze pamiętam. To tam bohaterowi przychodzi z pomocą Jezus? RE: Książki - Cassel - 06-10-2020 Nie całkiem – na to przyjście liczyła sekta, ale zamiast Jezusa (tylko mignął przez chwilę) pojawiło się bóstwo voodoo, niejaki Baron Samedi i zaczął wielki rozpiździaj, podczas którego bohater zwiał. :P Kuriozum nie kuriozum, nie dla sensowności fabuły czyta się Mastertona. RE: Książki - Arahan - 07-10-2020 Matko, ciężko się oderwać od tego Dallas 63. Strasznie wciąga. RE: Książki - zdzichon - 07-10-2020 I to jest Twój pierwszy King? No to szczerze polecam zapoznanie się z resztą. Jest w czym w wybierać. Oprócz kolosów jak Bastion czy Lśnienie warto sięgnąć do tych pisanych pod pseudonimem. Wielki marsz czy Uciekinier to książki do których po latach najchętniej wracam. RE: Książki - nawrocki - 07-10-2020 Wielki Marsz to w ogóle czołówka jego dokonań, być może nawet TOP 3. RE: Książki - Cassel - 07-10-2020 Potwierdzam, z Kingiem miałem do czynienia już dość wcześnie (początek lat 90.), a kiedy pewnego razu wpadła mi niepozorna pozycja podpisana dziwacznie Richard Bachman (Stephen King), nie wiedziałem, czego się spodziewać. Dostałem coś, co zmiażdżyło mi jajca, a od tej pory muszę to przeczytać tak raz w roku. RE: Książki - Arahan - 07-10-2020 Pierwszy :) jakoś długo nie mogłem się przemóc. Raz, że kojarzyłem go głównie z horrorami, a nie cierpię ani filmów, ani książek o tej tematyce, a dwa, że po "Drodze", która mnie okrutnie wymęczyła chciałem czegoś co mnie zainteresuje i wciągnie. Zabójstwo JFK i podróże w czasie to raczej ciekawe tematy. No i ocena na lubimy czytać.pl wysoka. Póki co, jest naprawdę super. W tym roku to moja 27 książka. Myślę, że do końca dociągnę do 30. Wg tego jak mi się podobały (pierwsze 5 pozycji, reszta w kolejności przypadkowej): 1. Hrabia Monte Christo 2. Potop 3. Zabić Drozda 4. Trzej muszkieterowie 5. Władcy Much 6. Wałkowanie Ameryki 7. Przygody Sherlocka Holmesa 8. Ogniem i mieczem 9. Pan Wołodyjowski 10. Ziemia Obiecana 11. Boso, ale w ostrogach 12. Pięć lat kacetu 13. Na marginesie życia 14. Zły 15. Moby Dick 16. W 80 dni dookoła świata 17. Paragraf 22 18. Diuna 19. Mesjasz Diuny 20. Dzieci Diuny 21. Bóg, imperator Diuny 22. Poza Kompanią Braci. Wspomnienia wojenne majora Dicka Wintersa 23. Wyspa skarbów 24. Alex Ferguson: biografia 25. Droga 26. Siła nawyku Generalnie cel mam taki, żeby przeczytać jak najwięcej książek z listy 100 tytułów BBC i polskiej klasyki. Nadrobić ostatnie lata. RE: Książki - zdzichon - 07-10-2020 Dobra inicjatywa. Też chodzi za mną plan żeby polecieć według jakiejś listy klasyków i uzupełnić te których nie czytałem, ale nie mogę znaleźć przekonywującej listy. Patrzę na tą BBC na przykład i tam nie ma ani jednego Dostojewskiego. No to co to za lista? :) Na razie wsiąkłem w cykl marynistyczny o Jacku Aubrey(m.in. sfilmowany Master & commander), bo bardzo lubię klimaty żaglowców. Zacząłem też Oko świata, ale początek robi wrażenie takiego bieda-LOTR. Warto brnąć dalej? Z tego co widzę to gość naprodukował paręnaście opasłych tomów, a czas na czytanie ograniczony. A jeśli chodzi o Wielki Marsz, to zawsze marzyłem o ekranizacji. W odpowiednich rękach byłaby to petarda. RE: Książki - Cassel - 07-10-2020 No to i ja błysnę listą książek w tym roku. :) Wszystkiego 38 pozycji: Biały oleander Ci z Dziesiątego Tysiąca Czarownica Doktor Żywago Dom czarów Dom na Wyrębach Drugi sen Dziwna pogoda Enigma Fabrykantka aniołków Gai-jin Gra w Boga Instytut Jest krew… Kawaler de Maison Rouge Klaudiusz i Messalina Kostnica Nie opuszczaj mnie Ogniem i mieczem Pan Wołodyjowski Pierwszy śnieg Pogromca lwów Potop Ptasiek Regulamin tłoczni win Rytuał Stacja arktyczna „Zebra” Stowarzyszenie umarłych poetów Świat według Garpa Świst umarłych Ta, która musi umrzeć Tai-Pan Wampir Lestat Wyklęty Wywiad z wampirem Wyznania gejszy Zdrada Zwierciadło piekieł Aktualnie obalam Krzyżaków (kiedyś już czytałem). Co do klasyków, to właśnie w ostatnich dwóch latach też wziąłem się za nadrabianie: Doktor Żywago, Anna Karenina, Mistrz i Małgorzata, Zbrodnia i kara, Ferdydurke, Proces, Rozważna i romantyczna, Grona gniewu, Na wschód od Edenu, Nie opuszczaj mnie, Okruchy dnia, Ja Klaudiusz, Księga dżungli, Władca Much, Księga tysiąca i jednej nocy. @Arahan, też byłeś zaskoczony pozycją Skrzetuskiego w dalszej części Trylogii? Dla niezorientowanych: Skrzetuski robi w Potopie (w ekranizacji go nie było) za drugi plan, ale traktowany jest trochę po macoszemu, w porównaniu z Wołodyjowskim i Zagłobą. Tak samo nie jest zbyt istotny w Panu Wołodyjowskim, warto też dodać, że na początku tej części przemyka też Kmicic, ale szybko znika z kart już do końca. Z kolei w Potopie ma swój epizod Helena Kurcewiczówna i jeśli dobrze pamiętam, jest to już dość tęga baba z dzieciakami. ;) RE: Książki - Arahan - 07-10-2020 @cassel - dokładnie :) też byłem zdziwiony. Za to cholernie bolało mnie jak na przestrzeni powieści starzał się Zagłoba. Niby umysł zawsze przytomny, ale w Panu Wołodyjowskim to już staruszek. A Skrzetuski w ekranizacji chyba był, ale dosłownie na minutę. Kiedy zostają uwięzieni w Kiejdanach. Jest on, Stanisław Skrzetuski, Zagłoba, Wołodyjowski i chyba jeszcze ktoś. A wracając do pozycji książkowych, to w tym roku na pewno będę chciał się poznać ze Steinbeckiem i przeczytać Myszy i ludzie i właśnie Grona gniewu. Pierwszy śnieg czytałem w oryginale po norwesku, ale prawie 2 lata temu, kiedy jeszcze nie ogarniałem tak języka. Zajęło mi to 7 miesięcy. Spróbuję może jeszcze raz. Powinno być szybciej teraz. RE: Książki - Bartholomew - 07-10-2020 lux panowie. gdybyście jeszcze zrobili liste top 10 z książek, które przeczytaliście w tym roku, to byłbym wniebowzięty i miałbym co czytac przez kolejne miesiące, bo czasami błąkam się bez celu po bibliotece szukając nie wiadomo czego :) Cytat:Aktualnie obalam Krzyżaków (kiedyś już czytałem). chyba najbardziej pokrzywdzona przez nasz system edukacyjny książka. zaden normalny nastolatek nie przebrnie przez 600 stron hardkorowej stylizacji archaicznej, próg "wejścia" w tą cegłe jest za wysoki. ja Krzyżakow kocham, wracam do nich raz na rok - sama historia Juranda jest lepsza niz historia Jezusa, 5x bardziej tragiczna i 10x bardziej epicka :) Cytat:to w tym roku na pewno będę chciał się poznać ze Steinbeckiem i przeczytać Myszy i ludzie i właśnie Grona gniewu. nie zapomnij o "Na wschód od Eden" - arcydzieło. RE: Książki - Danus - 07-10-2020 Czytam, ze Arahan nielubi i ogolnie malo zna Kinga bo nie lubi horrorow. Arahan, King ma mase ksiazek, tak horrorow ktore sa moim zdaniem klasykami tego gatunku i mimo, ze pisane w innych czasach to robia wrazenie do dzis. Takie Miasteczko Salem to dla mnie Carpentherowskie The Thing w swiecie ksiazek. A to nie jedyny tytul ktory warto przeczytac. RE: Książki - Arahan - 07-10-2020 Przecież to samo jest z Potopem. Kapitalna książka, ale jak masz ją przeczytać w 2 tygodnie, mając inne przedmioty to chuj chce zastrzelić. Moje TOP 5 już dałem: 1. Chrabia Monte Christo 2. Potop 3. Zabić Drozda 4. Trzej muszkieterowie 5. Władcy Much Do tego dodaję: 6. Dallas 63 - jestem w trakcie, ale już wiem, że warto 7. Poza Kompanią Braci. Wspomnienia wojenne majora Dicka Wintersa - jak jesteś fanem serialu to cholernie polecam 8. Paragraf 22 9. Pięć lat kacetu - o pobycie w kilku obozach. Bez zmiękczania, do tego fajna narracja Grzesiuka 10. Zły RE: Książki - Kuba - 07-10-2020 Za Paragraf to bardzo szanuje. Mało co mnie tak wybawiło. RE: Książki - Arahan - 07-10-2020 Mnie na początku nie podszedł, ale im dłużej myślę, tym bardziej mi się podoba. Z tym, że oprócz tego całego absurdu najbardziej zapamiętałem pobyt Yossariana w Rzymie, kiedy przechadzał się ciemnymi, nieprzyjemnymi uliczkami. RE: Książki - Kuba - 07-10-2020 A nowy serial Hulu próbowałes? Ja nie zmęczyłem drugiego odcinka... (Ekranizacje ofc) RE: Książki - Arahan - 07-10-2020 A mnie się nawet podobało. Z tym, że nie traktuję go jako ekranizacji, bo nie ma nawet startu. Raczej jako coś na motywach. RE: Książki - nawrocki - 07-10-2020 Moje tegoroczne Top 10 na ten moment: 1. Jego krwawe zamiary - Graeme Mcrae Burnet 2. Ścieżki północy - Richard Flanagan 3. Holocaust F - Cezary Zbierzchowski 4. Śnieżyca - Neal Stephenson 5. Ptak dobrego Boga - James McBride 6. Ślepe stado - John Brunner 7. Chata na krańcu świata - Paul Tremblay 8. Może pora z tym skończyć - Iain Reid 9. Każde martwe marzenie - Robert M. Wegner 10. Wydech - Ted Chiang RE: Książki - Pelivaron - 07-10-2020 Ja niestety dopiero w drugiej połowie roku znalazłem trochę czasu na czytanie. Te, które szczerze polecam i wg mnie warto: "Może pora z tym skończyć", Iain Reid "Gambit królowej", Walter Tevis "Tatuażysta z Auschwitz", Heather Morris "Siedem śmierci Evelyn Hardcastle", Stuart Turton "Pacjentka", Alex Michaelides Aktualnie czytam wspomnianą już w tym wątku niedawno "Drogę". Mam zamiar też w końcu nadrobić Sapkowskiego (kupiłem już "Ostatnie życzenie"), a na półce są jeszcze "Cyberpunk. Odrodzenie" Andrzeja Ziemiańskiego oraz kilka tytułów Roberta Harrisa. |