Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Klasyczne efekty analogowe kontra CGI - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3)
+--- Dział: Muzyka filmowa, F/X, zdjęcia (https://forumkmf.pl/Forum-Muzyka-filmowa-F-X-zdj%C4%99cia--16)
+--- Wątek: Klasyczne efekty analogowe kontra CGI (/Thread-Klasyczne-efekty-analogowe-kontra-CGI--1379)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18

- Anonymous - 01-08-2009

Ronaldinho napisał(a):wierzę, że w Media znalazłbym to, bo sam nie widziałem

No ale ja widziałem.
Jeśli masz na myśli wydanie do którego podałem link, to to jest właśnie to. Oryginalna wersja kinowa z lat 1977-1983, jedynie z odświeżonym obrazem i dźwiękiem. Innej oryginalnej wersji na DVD nie było.

- wujo444 - 01-08-2009

Solo, ale on chce tą z 1997...

mam na VHS, tylko magnowowid leży :/

- Ronaldinho - 01-08-2009

Solo, jesteś jednym z tych, "którzy nie wiedzą nic, a opowiadają innym ludziom o tym, co wiedzą".

- military - 01-08-2009

Ronaldinho napisał(a):w internecie nigdzie tego nie kupię (polskie wydanie)

A po co ci polskie wydanie? Przecież listę dialogową Star Wars każdy zna na pamięć.:) Zresztą nie posługują się tam wybitnie skomplikowanym językiem. Poziom kreskówek o Space Ghoście.:) Mam angielskie wydanie tych dwupłytówek z wersją 1977 - jakość całkiem, całkiem jak na brak remasteringu, ale... kurczę, jednak sto razy lepiej ogląda się wersję a.d.2004.

Niby 2004 się świetnie ogląda, ten remastering obrazu jest piękny, ale dołożenie Haydena (dlaczego Yoda'y i Obi-Wana też w takim razie młodego nie dali?) na koniec (jak i kilka innych 'dołożeń') jest dla mnie czymś tak niesamowicie debilnym, że cała ta świetność obrazu jest tłumiona. Zastanowię się nad sprowadzeniem dwupłytówek z HMV.

- Anonymous - 01-08-2009

Ronaldinho napisał(a):Solo, jesteś jednym z tych, "którzy nie wiedzą nic, a opowiadają innym ludziom o tym, co wiedzą".

W takim razie nie bardzo rozumiem czego chcesz: chcesz oryginalnej wersji kinowej zremasterowanej w połowei lat 90? Ta wersja pojawiła się na DVD. Innych oryginalnych, nie poprawionych przez Lucasa nie było. Jeśli twierdzisz inaczej, to po prostu chyba nie wiesz o czym piszesz.

[ Dodano: Sob Sie 01, 2009 20:43 ]
wujo444 napisał(a):Solo, ale on chce tą z 1997...

W 1997 roku Lucas do kin (nie było wtedy tych filmów na DVD w ogóle) wypuścił "Star Wars" Special Edition. To była wersja z poprawionymi efektami i dodatkowymi scenami. Tej Ronaldinho zdaje się nie chce.

Najbardziej chciałbym na DVD zakupić Trylogię w edycji specjalnej z 1997 roku. Po raz kolejny to napiszę, bo takim ludziom jak ty trzeba kilka razy napisać to samo, choć nie wiem czy to pomoże. Ta edycja nigdy na DVD się nie pojawiła. Na DVD wydano wersje z 2004 roku (srebrno), a później Limited Edition 2DVD (złoto), gdzie każde pudełko zawierało oryginalny film kinowy przegrany prosto z taśmy i drugi krążek (identyczny jak w srebrze) z edycją z 2004 roku. Chciałbym zakupić w Polsce, jak nie mogę special edition z 1997, to chociażby Limited Edition 2DVD, czego zrobić nie mogę. I wracamy do wniosku: "w praktyce nie mam wyboru i jest mi z góry nakazane oglądać film z dodanym CGI".

Solo napisał(a):(nie było wtedy tych filmów na DVD w ogóle)

Nie było wtedy jeszcze czegoś takiego jak "film na DVD".

- Anonymous - 01-08-2009

Ronaldinho napisał(a):to chociażby Limited Edition 2DVD, czego zrobić nie mogę

Możesz. Piszę od tym od jakiegoś czasu.

Ronaldinho napisał(a):Nie było wtedy jeszcze czegoś takiego jak "film na DVD".

W 1997 roku były już filmy na DVD.

- wujo444 - 01-08-2009

tak w ogole, to chyba mod powinien to tłumoczenie przenieśc do dyskusji o DVD?

- Anonymous - 01-08-2009

Ronaldinho napisał(a):I wracamy do wniosku: "w praktyce nie mam wyboru i jest mi z góry nakazane oglądać film z dodanym CGI".

Ale wersja z 1997 roku, którą chcesz kupić tak desperacko, jest właśnie z dodanymi efektami CGI.

- Ronaldinho - 02-08-2009

wujo444 napisał(a):tak w ogole, to chyba mod powinien to tłumoczenie przenieśc do dyskusji o DVD?

Tak w ogóle to takie coś się pisze do moderatora, a nie w temacie, a poza tym jest to dyskusja częściowo lekko poboczna, ale związana z tematem.

Solo napisał(a):Możesz. Piszę od tym od jakiegoś czasu.
Solo napisał(a):]No ale ja widziałem.Jeśli masz na myśli wydanie do którego podałem link, to to jest właśnie to.

Podawałeś linki do wydania srebrnego z wersją z 2004 roku. A mi chodzi o złote.

Srebrne: [Obrazek: plakat] Złote [2DVD]: [Obrazek: 7121723.2.jpg]

Które w Media widziałeś? Bo po tym co piszesz jeszcze tego nie wiem.

Cytat:W 1997 roku były już filmy na DVD.

Jakieś tam pierwsze sztuki.

Cytat:Ale wersja z 1997 roku, którą chcesz kupić tak desperacko, jest właśnie z dodanymi efektami CGI.

Tak, doskonale o tym wiem. Tylko, że tamte dodatki (większość doskonale współgra z resztą obrazu) nie były tak drażniące jak już te z 2004. Pisałem, że jest mi na siłę wpychana wersja z 2004 jako jedyna słuszna przez takie dorabianie/zmienianie na lepsze, które jest według ciebie OK w każdym przypadku.

- Anonymous - 02-08-2009

Ronaldinho napisał(a):Podawałeś linki do wydania srebrnego z wersją z 2004 roku. A mi chodzi o złote.

Czy ty w ogóle szytałeś co napisałem? Widzę, że nie, więc głupoty wypisujesz.
Sprawdź jeszcze raz link który podałem to zobaczysz, że podałem właśnie do tego złotego. Dla ułatwienia dokonam autocytatu:

Solo napisał(a):W sieci oczywiście do kupienia tu:
http://www.amazon.co.uk/s...s=star+wars+dvd

Ronaldinho napisał(a):Pisałem, że jest mi na siłę wpychana wersja z 2004 jako jedyna słuszna

Gdybyś jednak czytał co mówię, to pewnie byś zrozumiał, że pisałem wyraźnie iż nie jest wpychana, bo po kilku latach od pierwszego wydania SW na DVD pojawiło się wydanie - o którym mówię tu od kilku dni - z oryginalnymi filmami, bez dodatkowych scen i efektów komputerowych. Wciąż do kupienia.

Ronaldinho napisał(a):jako jedyna słuszna przez takie dorabianie/zmienianie na lepsze, które jest według ciebie OK w każdym przypadku.

Jest to zwykłe kłamstwo, bo niczego takiego nie napisałem.

Ronaldinho napisał(a):Które w Media widziałeś? Bo po tym co piszesz jeszcze tego nie wiem.

W Warszawie i ostatnio - o ile dobrze pamiętam - w Krakowie.

- Ronaldinho - 02-08-2009

Solo napisał(a):W sieci oczywiście do kupienia tu: http://www.amazon.co.uk/s...s=star+wars+dvd

Linka, którego zapodałeś nie jest konkretny, nie prościej było zalinkować do konkretnej pozycji?

Solo napisał(a):W Warszawie i ostatnio - o ile dobrze pamiętam - w Krakowie.

U mnie w olsztyńskim Media tego nie mają, nie ma tego również w całym internecie. Dwa sklepy na całą Polskę to trochę mało, a i tak wątpię, żeby była w nich cała trylogia.

Solo napisał(a):Jest to zwykłe kłamstwo, bo niczego takiego nie napisałem.

No fakt, kłamstwo, ale jesteś wielkim entuzjastą tego niebezpiecznego procederu, jak np poprawienie The Thing, a na DVD wypuszczaliby później masowo nową wersję (żeby na tym zarobić i zwrócić koszta), a starą rzucając bardzo drogo na jakieś limitowane edycje.

- Anonymous - 01-09-2009

Ronaldinho napisał(a):Linka, którego zapodałeś nie jest konkretny, nie prościej było zalinkować do konkretnej pozycji?

W czym problem? Masz tam linki do wszystkich 3 filmów które cię interesują.

Ronaldinho napisał(a):a i tak wątpię, żeby była w nich cała trylogia.

Były trzy filmy.
Sprawdzę przy najbliższej okazji. Zdaje się też, że widziałem to w Saturnach w Warszawie i w Koszalinie.

Ronaldinho napisał(a):No fakt, kłamstwo, ale jesteś wielkim entuzjastą tego niebezpiecznego procederu

Nie, nie jestem.
Napisałem tylko, że chciałbym zobaczyć "The Thing" z poprawionymi efektami komputerowymi.

Ronaldinho napisał(a):a starą rzucając bardzo drogo na jakieś limitowane edycje.

A to niestety cena za taki postęp. Uwaga słuszna, ale mi to nie przeszkadza, tobie też nie powinno: masz "The Thing" na DVD?

[ Dodano: Wto Wrz 01, 2009 10:24 ]
Ronaldinho napisał(a):U mnie w olsztyńskim Media tego nie mają, nie ma tego również w całym internecie. Dwa sklepy na całą Polskę to trochę mało, a i tak wątpię, żeby była w nich cała trylogia.

Muszę zwrócić honor - myliłem się. To jednak są wersje zwykłe, jednopłytowe, sprawdziłem to w ten weekend w MM.

- Mental - 09-11-2009

[Obrazek: 1346.jpg]

- Gieferg - 21-02-2011

Jeszcze nie widziałem zrobionego w CGI stwora, który by robił lepsze wrażenie niż animatroniczna królowa z Aliens, więc jestem jak najbardziej na tak (zresztą kto powiedział że nie mogą się w niektórych ujęciach posiłkować CGI jeśli zajdzie taka potrzeba).

- Mefisto - 21-02-2011

shamar napisał(a):Animatroniczny SJ wielkosci 2 i pol metra... No ku...a nie wiem. Dzieki CGI mamy zwinnosc prawie naturalną. Czasy animatroniki odeszly...

Oblukaj Jurassic Park - tam chyba nawet i większe mieli

- Bucho - 21-02-2011

Cytat:Animatroniczny SJ wielkosci 2 i pol metra... No ku...a nie wiem. Dzieki CGI mamy zwinnosc prawie naturalną. Czasy animatroniki odeszly...

CGI bedzie na bank, ot zwyczajnie zeby podrasowac ruchy kukly, a takie kombinacje efektow (Real/CGI, oczywiscie umiejetnie polaczone) to imo najlepsza rzecz na swiecie.

- shamar - 22-02-2011

Gieferg napisał(a):Jeszcze nie widziałem zrobionego w CGI stwora, który by robił lepsze wrażenie niż animatroniczna królowa z Aliens, więc jestem jak najbardziej na tak (zresztą kto powiedział że nie mogą się w niektórych ujęciach posiłkować CGI jeśli zajdzie taka potrzeba).

TS aka T4 - T800.

Mefisto napisał(a):Oblukaj Jurassic Park - tam chyba nawet i większe mieli

Animatroniczne są tylko na zbizeniach. T-rex w pelnej okazalosci to czyste CGI.

Bucho napisał(a):CGI bedzie na bank, ot zwyczajnie zeby podrasowac ruchy kukly, a takie kombinacje efektow (Real/CGI, oczywiscie umiejetnie polaczone) to imo najlepsza rzecz na swiecie.

Oczywiscie, że tak. Ja jako niewierny wyobrazilem sobie , że nie ma Boga, nie, nie ma b... a zaraz ... to nie to.

Wyobrazilem sobie przez chwile , że naprawde oni bedą miec tylko animatroniczną wersje SJ. Ale ... to nie ujdzie pzreciez.

- Mierzwiak - 22-02-2011

shamar napisał(a):TS aka T4 - T800
Że co to niby ma być? Przykład na przewagę CGI nad animatroniką?

Poczekaj... poczekaj... jeszcze chwila... Już:

lol