Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Prometheus (2012) reż. Ridley Scott - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5)
+--- Dział: Serie filmowe (https://forumkmf.pl/Forum-Serie-filmowe--21)
+---- Dział: ALIEN & PREDATOR (https://forumkmf.pl/Forum-ALIEN-PREDATOR--20)
+---- Wątek: Prometheus (2012) reż. Ridley Scott (/Thread-Prometheus-2012-re%C5%BC-Ridley-Scott--2694)

- koronex1989 - 05-03-2010

Jak dla mnie Crowe w każdym filmie Scotta(nawet tym słabym) grał conajmniej dobrze więc jego angaż do obcego byłby dobrym wyborem.

- Mierzwiak - 05-03-2010

Nowy Obcy spokojnie może mieć R:
1) Prequel kultowego filmu który kręci uznany twórca, do tego reżyser oryginalnego filmu
2) 3D może tylko zwiększyć atrakcyjność produkcji, a co za tym idzie film przyniesie w jakimś tam stopniu większe zyski

Musi być R, bo musi być sci-fi monster violence :)

Dobrze też że Scott chce kręcić w 3D. Może Cameron wpadnie na plan? [geekgasm :P]

- jarod - 05-03-2010

Wiesz, nadzieję zawsze mieć można - ale ja tyle razy ostatnio się naciąłem na chybionych reaktywacjach uznanych serii, że wolę zachować zdrowy sceptycyzm.

- Mierzwiak - 05-03-2010

Mój post to nic innego jak chłodna kalkulacja. Nie wierzę że to będzie dobry film i tyle. Inaczej: nie wierzę że sprosta oczekiwaniem i choćby zbliży się do poprzeczki ustanowionej przez samego Scotta, Camerona i Finchera.

O dorównaniu do poziomu trylogii obcego to nawet nie liczę. Tu chodzi o nakręcenie filmu choćby przyzwoitego co w dzisiejszych czasach jest zadaniem cholernie trudnym, acz wykonalnym.

- Craven - 05-03-2010

Mierzwiak napisał(a):Musi być R, bo musi być sci-fi monster violence :)

Pierwszy AVP anyone?
Rated PG-13 for violence, language, horror images, slime and gore.
Niestety nic nie musi :/

Jak dla mnie film może być OK, ale niezbyt podoba mi się idea, że to będzie prequel. Nie bardzo widzę pole do popisu. Film powinien się rozegrać jakoś po Aliens/Alien^3
Boję się, że na filmie będzie ciążyć jakiś głupi pomysł czy założenie, które będzie tam tylko po to, żeby to był prequel, bo jakiś kretyn stwierdził, że kolejny Alien nie może być sequelem.

- Mefisto - 05-03-2010

Super wiadomość! Ja jutro będę kręcił moje gówno w 3-D - już widzę te tłumy w kasach kinowych! :lol:

- Bucho - 05-03-2010

Pamietacie gdy ktos na forum rzucil haslo: czekajmy na pierwszy powazny s-f w 3D? Jest na to szansa, bo to Scott...moze facet ostatnio cieniuje, ale ponizej pewnego poziomu nie schodzi i przy odrobinie szczescia (i sensownym scenariuszu) jest szansa na solidne filmidlo. Zreszta Scott chyba zdaje sobie sprawe dlaczego ludzie kochaja Aliena tj. klimat, krew, bluzgi, bohaterowie z krwi (krew!) i kosci....cos czuje, ze bedzie dobrze <ok>

- Albertino - 05-03-2010

Rewelacji pewnie nie będzie, ale o niezły film i eRkę możemy być spokojni.
Kto jak kto, ale Scott swoich filmów na siłę nie infantylizuje. Inna sprawa, że dawno nic naprawdę dobrego nie zrobił, ale jakichś kaszan też nie robi, więc trochę nie rozumiem tej całej krytyki.

Zresztą Ridley powraca w końcu do s-f, gatunku z którego stał się chyba najbardziej sławny(Alien, Blade Runner). Też bym wolał projekt inny, bardziej oryginalniejszy, ale nie będę aż tak narzekał.
No i czy Ridley aż tak cieniuje?? Fakt, większość znanych reżyserów nie kręci tak dobrych filmów jak kiedyś ale Scott nakręcił nie aż tak dawno świetnego American Gangster, Królestwo Niebieskie także było bardzo udane(w wersji reżyserskiej rzecz jasna). Jak dla mnie na brak wyczucia cierpii Spielberg czy Burton.

- Craven - 06-03-2010

Tym razem Facehugger rzuci się na nas w 3D... Ciekawe czy jednocześnie w slow-mo :P

- military - 06-03-2010

No cóż, chyba A5 nie będzie TYLKO w 3d, no nie? A jeśli będzie wybór, to wybiorę wersję 2d i już.:) Swoją drogą to mam nadzieję - i wszystkie przesłanki każą mi trzymać się jej - że w prequelu Aliena nie będzie Aliena. Mam nadzieję, że nie będą próbowali na siłę wcisnąć Obcego tam, gdzie według pierwszego filmu jeszcze go nie było. Mogą za to zrobić genialne s-f o evil korporacji i androidach.

- koronex1989 - 06-03-2010

Prequel Aliena bez Aliena byłby pewnie fajny ale bez przesady, wytwórnia na to po prostu nie pozwoli. Scenarzysta, zresztą sam Scoot nie będą również ryzykować aż takim odbiegnięciem od tematu. Co najwyżej zostanie położony główny nacisk na jakiś nowy gatunek potwora, ale ten Obcy jakiego znany na pewno się pojawi.

- Craven - 06-03-2010

Jestem za genialnym SF o koproracjach i androidach, ale nie nazywajmy tego Alienem :)

- military - 06-03-2010

Nie musimy nazywać tego alienem.:) Ale, na przykład, osią fabuły może być jakiś skandal z Weyland-Yutani. Każdy będzie wiedział, o co chodzi. Zresztą nie wiem jak wy, ale oglądając Blade Runnera mam wrażenie, że akcja toczy się w tym samym świecie, co Alien. Swoją drogą to byłoby zajebiste, gdyby te światy zostały połączone - bo w sumie wszystko do siebie pasuje. Nawet androidy.:) Nie mówię od razu o Deckardzie polującym na Obcych, ale przecież w filmie o evil korporacjach, osadzonym w świecie bliźniaczym do tego z BR (i ze statkami kosmicznymi rodem z Alienów), może pojawić się np. logo W-Y. Taka subtelność, pięknie budująca spójny świat.

- Craven - 06-03-2010

Myślę, że uciekłeś w marzenia :) To ma być prequel Aliena, ergo nie obędzie się w nim bez alienów i tyle.

- shamar - 15-03-2010

Wg. mnie jeśli nie maja zamiaru pokazać tam Space jokeyów to sprawa jest już w czesci zmaszczona.

- koronex1989 - 15-03-2010

Dlaczego?? Wyjawienie czegoś tak istotnego mogłoby odebrać tą niesamowitą aurę tajemniczości znaną z oryginału. Wole już oglądać powtórke jak choćby żołnierze przeciwko dużej ilości obcym na jakiejś planecie, aby było tylko z wyrazistymi postaciami, klimatem i niezłą rozpierduchą :)

- shamar - 16-03-2010

A ja właśnie nie wole " powtórki z rozrywki" . Po co kolejna kalka ? Przecież to nie jest drugi film z serii tylko 5 albo 7 , licząc AvP więc o jakiej ty tajemniczosci piszesz ?

Skoro ma to być prequel i ma odslaniac tajemnice alienów to powinni uwzglednic też te postaci.

"Pokazali" Space Jokeya w Alienie i Predatorze 2. Chyba to ostatnia możliwość zeby obejrzec go w akcji zywego.

- koronex1989 - 16-03-2010

Chodzi o to że ta wielka tajemnica pochodzenia Space Jokeya może być przez scenarzystę wyjaśniona w debilny sposób. Zresztą czy powstawały jakiekolwiekj dobre prequele?