Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Thor: The Dark World (2013) - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5)
+--- Dział: Film a komiks (https://forumkmf.pl/Forum-Film-a-komiks--24)
+---- Dział: MARVEL CINEMATIC UNIVERSE (MCU) (https://forumkmf.pl/Forum-MARVEL-CINEMATIC-UNIVERSE-MCU--54)
+---- Wątek: Thor: The Dark World (2013) (/Thread-Thor-The-Dark-World-2013--2909)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20

RE: Thor: The Dark World - Mefisto - 25-10-2013

(25-10-2013, 12:17)Negatywny napisał(a): Dlatego, jeśli gdzieś jest za ciemno lub nie ostro, to pretensja do kina.

Raczej pretensja do 3D - w każdym kinie jest to ni mniej ni więcej, jak wina okularów, które po prostu są same w sobie ciemne, ergo po założeniu zaciemniają obraz na rzecz konkretnego efektu.

RE: Thor: The Dark World - Negatywny - 25-10-2013

w technologii polaryzacyjnej nie ma tego problemu, a w tych technologiach w których jest kompensuje sie to jasnoscią obrazu, czyli ustawieniami projektora, tak czy siak za jasnosc odpowiada technologia i ustawienia wyswietlania, a nie realizacja filmu. czego tu nie rozumiec?

RE: Thor: The Dark World - Mefisto - 25-10-2013

Nie chodzi o realizację filmu, tylko o okulary - wejdź sobie do dowolnego kina, na dowolny film 3D i załóż, a następnie zdejmij okulary. Obraz będzie ciemniejszy w i jaśniejszy bez nich.

RE: Thor: The Dark World - Negatywny - 25-10-2013

Tak, chodzi o okulary, dlatego przyciemnienie obrazu występuje kiedy rozdzielenie obrazów następuje w technologii filtrów barwnych, gdzie światło musi przejść przez kilkadziesiąt różnych warstw w szkle. Powoduje to przyciemnienie obrazu, ale to się kompensuje podkręcając jasność obrazu tak, że np. obraz 130%, okulary -30%, wynikowo 100%. Oczywiście ciężko to wszystko tak dokładnie ustawić żeby było równo 100%, okulary kosztują kilkaset złotych nawet, a elementy projektora zużywają się o 30% szybciej.

Dlatego też istnieje technologia z okularkami polaryzacyjnymi, które są dużo tańsze, lżejsze i nie przyciemniają obrazu. Idźcie sobie do galerii handlowej i popatrzcie sobie na telewizory LG w tej technologii jak nie macie kina i zobaczcie czy coś wam się przyciemnia.

Tak wiec powtarzam, jakiekolwiek problemy z przyciemnieniem lub brakiem ostrości stoją wyłącznie po stronie kina, wyboru technologii i jakości jej implementacji. Natomiast żadne z tych problemów nie leżą po stronie filmów i ich realizacji.

RE: Thor: The Dark World - zombie001 - 31-10-2013

Scena po napisach wyciekła w dość dobrej jakości:

Nic dziwnego, że Taylor nie był z niej zadowolony. Wygląda dość przeciętnie.

RE: Thor: The Dark World - Mierzwiak - 31-10-2013

(31-10-2013, 11:19)zombie001 napisał(a): Wygląda dość przeciętnie.
Raczej jak nakręcona w pół godziny po tym, jak zapadła decyzja że takowa w ogóle ma być.

Nie wiem co się dzieje, ale póki co ta cała Druga Faza to dla mnie jedno wielkie nieporozumienie (dokładniej takowym jest dla mnie IM3, ale Strażników Galaktyki już skreśliłem z listy do obejrzenia, a Kapitan wraz ze swoim pierwszym zwiastunem przestał mnie obchodzić), które spływa po mnie dokumentnie, co jest naprawdę dziwne, bo Avengers to mega rzecz.

Thor: The Dark World, w jakim kierunku zmierzasz? Oby w tym lepszym jednak.

RE: Thor: The Dark World - Gieferg - 31-10-2013

Co to jest? Pan Kleks w kosmosie?

Cytat:ale Strażników Galaktyki już skreśliłem z listy do obejrzenia

Można wiedzieć, czemu?

RE: Thor: The Dark World - military - 31-10-2013

Da fuck was that?:D Przecież to wygląda na jakąś totalną improwizację - aktorzy puszczeni na żywioł w scenografii: bez scenariusza, bez reżyserii, bez blokowania, tylko z ogólnym zarysem tego, o czym mają mówić.
BTW: nie wróży dobrze mejkap Benicja wzorowany na piosenkarzu popularnym przez mgnienie oka 10 lat temu.

[Obrazek: Powerman+5000.jpg]

(31-10-2013, 12:05)Gieferg napisał(a): Można wiedzieć, czemu?
Zdjęcia z planu + kamerówka trailera. Wiem że to błahe powody, ale wystarczyły. W dodatku jeśli ma to być utrzymane w stylu jaki prezentuje ta scenka, to tym bardziej dziękuję.

@Mierzwiak
Chciałem być delikatny :D

Cytat:Thor: The Dark World, w jakim kierunku zmierzasz? Oby w tym lepszym jednak.
Obiło mi się o uszy, że to jeden z najzabawniejszych filmów Marvela także... eh sam już nie wiem :(

Wracając do sceny po napisach, jakoś zupełnie inaczej wyobrażałem sobie wygląd Collectora. Benicio wygląda po prostu komicznie...

RE: Thor: The Dark World - Gieferg - 31-10-2013

Cytat:Zdjęcia z planu + kamerówka trailera.

O, nie widziałem, daj jakieś namiary. Od początku byłem do tego projektu sceptycznie nastawiony i u mnie też ma spore szanse na to by wylecieć z listy planowanych przyszłorocznych seansów (szukam tylko pretekstu;)).

Cytat:że to jeden z najzabawniejszych filmów Marvela

To nie jest śmieszne :/

Marvel się stacza, jak tak dalej pójdzie w 2015 mogą dostać solidnego kopa w dupsko od Batmana i Supermana, na co zresztą liczę, może wtedy otrzeźwieją.

Poszukaj na tubie, o ile w ogóle jeszcze jest.

RE: Thor: The Dark World - Bogdan - 31-10-2013

Marvel chyba za dużo trzaska tych filmów w stosunkowo krótkim czasie. Słabiutka ta scena. Jeszcze się okaże że przejęcie pieczy nad MCU przez Whedona skończy się źle dla Marvela :P

RE: Thor: The Dark World - Juby - 31-10-2013

Obejrzałem bo nie chciałem tak jak na IM3 czekać całe napisy końcowe aby zobaczyć jakąś badziewną scenę. Dobrze zrobiłem, bo scena jest badziewna.

Małe sprostowanie, to jest scena, która pojawia się gdzieś w środku napisów (tak jak było w Avengers z Thanosem). Scena po napisach ma mieć charakter humorystyczny.

RE: Thor: The Dark World - Bogdan - 31-10-2013

Niedługo te filmy to będą gatunkowo komedie.

[Obrazek: 1422612_10152013315723478_428888368_n.jpg]

Może ktoś się skusi.

RE: Thor: The Dark World - Juby - 01-11-2013

(31-10-2013, 14:34)Bogdan napisał(a): Niedługo te filmy to będą gatunkowo komedie.

Niedługo? Ja już w swojej recenzji Avengers prosto po wyjściu z kina napisałem, że przesadzili z gagami, a film jest lepszą komedią niż wszystkie filmy z tego gatunku wypuszczone do kin w 2011 roku. Age of Ultron to będzie gag na gagu w kategorii wiekowej PG.

RE: Thor: The Dark World - wujo444 - 01-11-2013

Ktos tu chyba nie ogladal Wheedona, niemal wzzystkie dowcipy to jego swoisty znak firmowy.

RE: Thor: The Dark World - Gal Anonim - 01-11-2013

A kino przygodowe zawsze miało dużo humoru. Przynajmniej to, które znam. Indy kojarzył mi się jako mega zabawne filmy (choć w sumie nie ogladalem ich od paru lat, co trzeba nadrobić, bo może są mega-dark'n'gritty, jak MAN OF STEEL).

RE: Thor: The Dark World - Negatywny - 04-11-2013

Mają ludzie problemy, nie dość, że avengers jest jedną z najlepszych ekranizacji komiksu ever made, że finałowa bitwa rozpierdala system, to jeszcze film jest najlepszą komedią roku, poprostu dramat. Szkoda, że nie wszystkie filmy mogą być mhrrrrooooczne jak TDK :)

Dark World łyknął już prawie 110 baniek za granicami USA, co nie ukrywam bardzo mnie cieszy.