![]() |
|
True Detective [HBO] - Wersja do druku +- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl) +-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5) +--- Dział: Seriale (https://forumkmf.pl/Forum-Seriale--22) +--- Wątek: True Detective [HBO] (/Thread-True-Detective-HBO--3402) |
RE: True Detective [HBO] - patyczak - 12-02-2014 Czytałem kiedyś, że cięcia można ukryć w takich długich sekwencjach, ale w sumie nie mam pojęcia jakie są metody i jak to się odbywa. Wie ktoś coś o tym?:D RE: True Detective [HBO] - PropJoe - 12-02-2014 Współcześnie pewnie wszystko można zrobić, ale zawsze mnie rozwalał ten początek Touch of Evil. (12-02-2014, 19:40)nawrocki napisał(a): Pewnie będę w mniejszości, ale mam wrażenie, że seria zwyżkuje z każdym kolejnym odcinkiem.Mi też po początkowym rozczarowaniu podoba się coraz bardziej. Czwarty zdecydowanie najlepszy. RE: True Detective [HBO] - Quay - 12-02-2014 Mam nadzieję, że dźwięki towarzyszące sekwencji znajdą się na ścieżce dźwiękowej, idealnie skomponowali je z obrazem i generują jakieś 50 proc. emocji, na końcu ładnie wchłonięte przez utwór z pierwszego Grindermana. Aktualnie najlepszy serial, jaki oglądam. RE: True Detective [HBO] - wujo444 - 12-02-2014 (12-02-2014, 21:23)patyczak napisał(a): Czytałem kiedyś, że cięcia można ukryć w takich długich sekwencjach, ale w sumie nie mam pojęcia jakie są metody i jak to się odbywa. Wie ktoś coś o tym?:Dwystarczy się odkleić od bohatera i mieć stabilny kadr. Wydaje mi się, że cięcia są w momencie gdy kamera łapie helikopter, oraz zanim Rust czeka na wybiegnięcie bandy z budynku. RE: True Detective [HBO] - zombie001 - 12-02-2014 Reżyser odcinka wypowiadał się, że nie zastosowano w tej scenie żadnych cięć montażowych, ale kto go tam wie. RE: True Detective [HBO] - Mush Room - 13-02-2014 Tutaj mała ciekawostka, z wywiadu z twórcą, do wszystkich, którzy narzekali na ewentualną powolność (polecam cały wywiad swoją drogą, żadnych konkretnych spoilerów, raczej dyskusja o ogólnym rytmie itd itp) Cytat: What can you reveal about episode four, which is airing on Sunday? Cały wywiad tutaj: http://www.thedailybeast.com/articles/2014/02/04/inside-the-obsessive-strange-mind-of-true-detective-s-nic-pizzolatto.html RE: True Detective [HBO] - Mental - 13-02-2014 Dobry wywiad i świetnie wyselekcjonowany fragment, który sporo mówi o sposobie myślenia tego kolesia. Już po pierwszym epie wyczułem, że ta mini-seryjka to może być masterpiece of modern art, no ale ja jestem zajebisty i nie będę za to przepraszał :) RE: True Detective [HBO] - Gal Anonim - 13-02-2014 Serial super. Nie jest best ever, bo sie nie skończył, ale jezeli nie zepsuje się po czwartym epizodzie, albo tylko podskoczy jakościowo, to będzie mega kozak. Ja teraz znow odpuszczam ogladanie aż do finału. Te cztery odcinki pod rząd ogladało się fantastycznie, chcialbym jeszcze. W ogole nie czuje przegadania czy zarzutów o lanie wody (lol, jezeli chodzi o takie lanie wody to tworcy True Detective moga zrobic dla mnie serialowy wodospad Niagara). Woody i Matthew są znakomici, oby w drugiej serii dali również dwóch aktorów, których uwielbiam. (11-02-2014, 13:02)Craven napisał(a): Ciekawe ile cięć tam zamaskowali, ciekawe ile się do tego szykowali. To nie tylko długa scena, ale też zajebiaszczo duża przestrzeń. Przechodzimy przez szereg pomieszczeń itd. Jeszcze raz łał.Podobno ujęcie kręcili 7 razy i mieli przygotowane dwa punkty do maskowania cięcia (ja widzę dwa - helikopter i prześcieradła), ale ostatecznie żadnego nie wykorzystali (w co jestem stanie uwierzyć). Nawet jak je wykorzystali i tak dobrze zamaskowali to robi robote, a to najwazniejsze. RE: True Detective [HBO] - PropJoe - 13-02-2014 RE: True Detective [HBO] - Albertino - 13-02-2014 Nie mówię, że tak było, ale 50:42, 51:24, 52:55, 54:29, 55:05 to momenty, w których spokojnie dało się zrobić cięcia. RE: True Detective [HBO] - nawrocki - 13-02-2014 Ale nie wiem, po co się doszukiwać cięć. Ważne, że scena robi wielkie wrażenie i na pewno zostanie zapamiętana. RE: True Detective [HBO] - simek - 13-02-2014 Też mnie zastanawia co to za różnica. Że niby tylko naprawdę bez cięć się liczy jako dobre ujęcie? Dopóki te cięcia nie są ordynarne, a scena robi wrażenie i spełnia swoją rolę to jest ok. RE: True Detective [HBO] - patyczak - 13-02-2014 Brak cięć może robić wrażenie tylko jako ciekawostka, ale jak jednak jakieś są i ich nie widać, to różnicy nie ma żadnej:) RE: True Detective [HBO] - Luxorek - 16-02-2014 Moja ulubiona scena dotychczas... no, pominając oczywiście końcówkę 4 odcinka. Matthew McConaughey to jakiś pieprzony hipnotyzer w tym serialu - nie ważne, jakie tam pokręcone, powalone monologi wychodzą z jego ust, aż chcę się ich słuchać. RE: True Detective [HBO] - Gal Anonim - 16-02-2014 No ja bym nie chcial, zeby wyszlo, ze to pastor, czy ktoś taki. Nie wiem, złowrogi wielebny śmierdzi mi trochę kliszą już jednak. Wole już tradycyjnego psychola niż tradycyjnego wielebnego psychola. RE: True Detective [HBO] - Luxorek - 17-02-2014 ![]() The Yellow King : ] Zbyt oczywiste, za bardzo chcą byśmy tak myśleli, dlatego nie kupuję Cohle = morderca. RE: True Detective [HBO] - Mental - 17-02-2014 Ja bym chciał, żeby mordercą okazął się jakiś Murzyn. To byłby twist niespotykany w kinematografii! RE: True Detective [HBO] - Kusy - 17-02-2014 Taka mnie smutna refleksja nachodzi, że cokolwiek by nie zrobili to tożsmaość mordercy może być niesatysfakcjonująca. True Detective jest genialny, z rewelacyjnym klimatem ale tylko dwa filmy (oba Finchera) wywiązały się z wyjaśnieniem kto zabijał: Se7en i Zodiac. W jednym morderca nie jest znaną nam postacią a w drugim nawet nie potwierdzono kim tak naprawdę jest. Wszystkie inne rozwiązania (zabija szalony pastor, szalony czarny pastor, Cohle, Stephen Hawking) mogą nie zadziałać. Zawsze to może być Hart. Mam ogromną nadzieję, że rozwiązanie urwie mi mosznę i będzie to ta jedyne perełka wśrod serialowych kryminałów. RE: True Detective [HBO] - Craven - 17-02-2014 Pyszny odcinek RE: True Detective [HBO] - Red - 17-02-2014 Kolejny świetny ep, czekam na kolejne jak na Gwiazdkę. :D Wychodzi na to, że W kolejnym odcinku zobaczymy szczegóły tego, co poróżniło detektywów. Can't wait:). |