RE: Najlepsze komputerowe efekty specjalne - Arahan - 18-09-2013
dla odmiany najgorsze CGI, niektóre bym miejscami zamienił, ale bardzo trafnie:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=5ZlOn9V_MmE[/youtube]
RE: Najlepsze komputerowe efekty specjalne - Juby - 16-11-2013
Niezła lista, ale autorzy trochę przesadzili z umieszczeniem w niej drugiego Matrixa i King Konga. W ich miejsce idealnie pasowałyby efekty z Origins Wolverine, Ataku Klonów, czy Air Force One.
RE: Najlepsze komputerowe efekty specjalne - Danus - 06-12-2013
Lista filmów które będą ubiegały się o nominacje do oscara za najlepsze efekty:
“Elysium,” “Gravity,” “The Hobbit: The Desolation of Smaug,” “Iron Man 3,” “The Lone Ranger,” “Oblivion,” “Star Trek Into Darkness,” “Thor: The Dark World,” “Pacific Rim,” “World War Z”
RE: Najlepsze komputerowe efekty specjalne - Mierzwiak - 06-12-2013
Według mnie nominacje powinny wyglądać tak:
- Gravity
- The Hobbit: The Desolation of Smaug
- Pacific Rim
- Man of Steel
- Oblivion
Fakt że MoS odpadł, a liczy się dalej World War Z ze swoimi śmiesznymi, plastikowymi ludkami to jakiś żart.
Pomijając WWZ, to strasznie dziwne jest to, ze MoS nie załapał się do tej rundy.
RE: Najlepsze komputerowe efekty specjalne - Juby - 06-12-2013
Moja lista prezentuje się podobnie do Mierzwiakowej, z tym że MoS miał dość mieszane efekty, zamiast niego nominowałbym Elizjum. Oscar rzecz jasna dla Grawitacji.
RE: Najlepsze komputerowe efekty specjalne - Mierzwiak - 06-12-2013
(18-09-2013, 16:24)Arahan napisał(a): dla odmiany najgorsze CGI, niektóre bym miejscami zamienił, ale bardzo trafnie:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=5ZlOn9V_MmE[/youtube] heh, akurat ostatnio w TV leciała Mumia 2. Skorpion z CGI facjatą The Rocka to jakaś masakra, no i w ogóle CGI w tym filmie bardzo brzydko się postarzało.
RE: Najlepsze komputerowe efekty specjalne - Craven - 06-12-2013
(06-12-2013, 13:47)Danus napisał(a): Lista filmów które będą ubiegały się o nominacje do oscara za najlepsze efekty:
“Elysium,” “Gravity,” “The Hobbit: The Desolation of Smaug,” “Iron Man 3,” “The Lone Ranger,” “Oblivion,” “Star Trek Into Darkness,” “Thor: The Dark World,” “Pacific Rim,” “World War Z”
Meh.... Ja bym widział taką listę:
- Hobbit (pierwsza liga)
- Man of Steel (pierwsza liga)
- Gravity (pierwsza liga)
- Oblivion (gdzieś pomiędzy)
- Elysium (druga liga)
- Iron Man 3 (druga liga)
- Pacific Rim (druga liga)
Thor i WWZ mają oczywiście dobre efekty, ale to po prostu norma dużych produkcji. Elysium, IM3, Pacific Rim (po ponownym oglądaniu i w porównaniu z pozostałymi) mają efekty świetne ale też nie jest to top.
Z pierwszymi czterema pozycjami mam ten problem że mają bardzo różny styl - Oblivion to widoczki i spory udział praktycznych efektów, Gravity to CGI niesamowicie udające realizm, Hobbit (komentuję tu jedynkę, nie sądzę by w dwójce było gorzej) to koncert postaci CGI, MoS to znowu celowane w realizm ale nierealistyczne rzeczy, stąd jest to inna para kaloszy niż Gravity.
Moja piątka wyglądała by tak:
1. Pacific Rim
2. Oblivion
3. Man Of Steel
4. Star Trek Into Darkness
5. Gravity(sadząc tylko po trailerze, bo filmu jeszcze nie widziałem)
Celowo pominąłem Hobbita, bo film jeszcze nawet nie wszedł do kina, więc nie mam prawa nawet go rozpatrywać na liście.
Oczywiście cichym faworytem jest Pacific Rim z racji najlepszych i najbardziej równych efektów z całej listy.
RE: Najlepsze komputerowe efekty specjalne - Craven - 06-12-2013
Chyba jak pominiesz spadanie przez transwymiarową okrężnicę.
Co jest złego w jakości wykonania, oprócz jak rozumiem designu, który nie każdemu może się spodobać?
RE: Najlepsze komputerowe efekty specjalne - Craven - 07-12-2013
Wykonanie jest bardzo komputerowe, zupełnie nie do kupienia. Podobnie jak kosmici dziwni dla dziwności, wyglądający na random design.
RE: Najlepsze komputerowe efekty specjalne - Danus - 07-12-2013
Bo wiesz to jest inny świat, inna rzeczywistość, w której rządzą między innymi inne prawa fizyki, rzeczy pewnie wykonane są z innego materiału- to wszystko sprawia, ze ta kloaka ma prawo tak wyglądać.
RE: Najlepsze komputerowe efekty specjalne - Juby - 07-12-2013
(06-12-2013, 23:47)Danus napisał(a): Oczywiście cichym faworytem jest Pacific Rim z racji najlepszych i najbardziej równych efektów z całej listy.
Grawitacja ma najrówniejsze i najlepsze efekty komputerowe od czasu Avatara. Hobbit sądząc po do tej pory opublikowanych materiałach będzie miał równie dobre efekty co część pierwsza + Smaug (liczę na efekt nie gorszy od Golluma, choć postać o wiele mniej przypominająca człowieka). Pacific Rim ma bardzo dobre efekty, ale w tym roku z tą dwójką nie ma szans. I "najrówniejszymi" też bym ich nie nazwał, wystarczy porównać jak wyglądają potwory w świetle dnia (ich skóra), a porównać do dużo lepiej wyglądających nocą.
Potwory wyglądają tak samo zajebiście za dnia jak i w nocy.
Co do Grawitacji mógłbym się zgodzić, gdybym widział film, ale sądząc po trailerach to jedyna produkcja mająca równie wyśmienite efekty co te w PR. Co do Hobbita, to po pierwsze nie widziałem, a to co widziałem na trailerach to jedno wielkie Meh i utrzymany poziom pierwszego Hobbita- czyli wali kompem i sztucznością.
RE: Najlepsze komputerowe efekty specjalne - Mierzwiak - 07-12-2013
Ktoś powinien zakazać pisania o Pacific Rim. Serio, histeria i ogłupienie sięgają zenitu.
RE: Najlepsze komputerowe efekty specjalne - Albertino - 07-12-2013
Według mnie nominację otrzymają "Elysium", "Gravity" i "Hobbit 2, "Iron Man 3" i "Pacific Rim".
(07-12-2013, 18:07)Mierzwiak napisał(a): Ktoś powinien zakazać pisania o Pacific Rim. Serio, histeria i ogłupienie sięgają zenitu.
Bo Tobie się nie podobał, sorry winetou.
RE: Najlepsze komputerowe efekty specjalne - Lawrence - 08-12-2013
Skoro każdy robi sobie takie a la TOP 5 efektów specjalnych, które by sam nominował, to i ja zapodam moją piątkę (uwzględniam filmy, które widziałem):
1. Gravity
2. Pacific Rim
3. Man of Steel
4. Oblivion
5. Ender's Game
RE: Najlepsze komputerowe efekty specjalne - military - 09-12-2013
Gravity mogłoby spokojnie zebrać statuetkę za najlepsze efekty od chwili powstania kina; w tym roku konkurencji nie widzę. Mimo słabości do Pacific Rim, Obliviona czy Man of Steel, które podobały mi się o wiele bardziej - sorry, Gravity rządzi.
|