![]() |
|
Westworld (HBO, 2016-) - Wersja do druku +- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl) +-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5) +--- Dział: Seriale (https://forumkmf.pl/Forum-Seriale--22) +--- Wątek: Westworld (HBO, 2016-) (/Thread-Westworld-HBO-2016--4072) |
RE: Westworld - 2016 - HBO - tchopz - 26-10-2016 Takie informatyki, że ortografia się ich nie ima nawet... Sonny napisał(a):A czy informatycy sprawdzili ustawienia zasilania w BIOSie?Tyle to nawet ja sam wiedziałem. Wszystkie "wake on" powyłączane. To raczej nie sam Bios, bo by ruszało zawsze. A rusza tylko po hibernacji, czyli jakiś soft musi to ustawiać... Dolores też ma w Biosie "Do not kill any living thing"... RE: Westworld - 2016 - HBO - shamar - 26-10-2016 Tak. Chyba rzeczywiście od odc. 4 serial już się rozkręci na dobre. Jednocześnie - skoro planują kilka serii to pewnie nie wyjaśnią wielu rzeczy już w tej. RE: Westworld - 2016 - HBO - SonnyCrockett - 26-10-2016 (26-10-2016, 16:20)tchopz napisał(a): Takie informatyki, że ortografia się ich nie ima nawet... Dziwne, dziwne. Jeżeli nie masz wgranego jakiegoś specjalnego programu do zarządzania energią to nie mam pomysłów. Chyba że jakiś wirus lub oznaka że Skynet zaczyna zdobywać świadomość. ;) RE: Westworld - 2016 - HBO - Gal Anonim - 28-10-2016 Dobry ten serial. Jestem poki co po trzech odcinkach i naprawde mi sie podoba. Pilot po mnie troche splynal, ale juz drugi odcinek mnie zainteresowal bardziej. W pilocie chyba za bardzo przynudzalo mi wprowadzenie z Marsdenem i Wood, ale gdy weszły tematy bardziej sci-fi, ludziej natury i meta-narracji to mnie naprawde zainteresowało. Poki co obok Halt and Catch Fire TOP 3 dramatów roku. (03-10-2016, 15:43)jarod napisał(a): w przeciwieństwie do got od poczatku widać że poszło na to w cholerę kasy.Wiadomo, w końcu Westworld ma przynajmniej trzy razy mniejszy rozmach i mniej lokacji, nie tylko ezgotycznych. (08-10-2016, 12:46)Mental napisał(a):Chyba w żadnym momencie serialu nie było tak, że cięzar dramatyczny oparty był na tym, że któryś z gości miałby zginąc czy poniesc konsekwencje swoich zbrodni w tym swiecie. Nie o to tu chodzi. Sceny strzelanin raczej nie po to tutaj są. Mysle raczej, ze maja cos ujawnic o gosciach, albo pokazac bezsensowność/bezsilnosc zycia maszyn.Arahan napisał(a):Ale o to chyba chodzi, każdy może sobie pofolgować i robić na co ma ochotę bez konsekwencji. Nie po to płacą chajs żeby jeszcze uważać na to co robią. RE: Westworld - 2016 - HBO - Mental - 28-10-2016 Ale co pokazać? Że bogate, zepsute, bucowate dupki lubią sobie pozabijać i poruchać? To ma być psychologiczne odkrycie? Idź na dowolną imprezę organizowaną przez Bryana Singera w Holly, a to samo dostaniesz;) Generalnie chcę powiedzieć, że mnie ten serial na razie nie powalił. Podejrzewam, że gdyby nie krajobrazy arizońskich bezdroży i gór Środkowego-Zachodu, to połowa klimatu by uleciała. RE: Westworld - 2016 - HBO - Gal Anonim - 29-10-2016 No ja mysle, ze to nie ma byc odkrycie zważywszy na fakt, że pokazali to w pierwszych odcinkach. :) Aczkolwiek portretując realistycznie i wiarygodnie tego typu technologię nie mogli uniknąc tego typu scen, bo to logiczne nastepstwo powstania ludzko wyglądających androidów. Nawet jeśli celem jest pokazanie czegoś innego/czegoś więcej. Zobaczymy. No a że Ciebie nie powalil - no spoko. Ja sie bawie dobrze poki co :) Po skonczeniu sezonu przyjdzie pewnie wieksza refleksja. RE: Westworld - 2016 - HBO - Mental - 29-10-2016 Czego mi jeszcze brakuje, to większego zróżnicowania lokacji i scenariuszy. Np. płacisz $80 tysi (z dialogów wnioskuję, że doba zabawy kosztuje $40 tysięcy od łepka) i przez weekend możesz być oficerem w obozie koncentracyjnym podczas IIwś. W końcu Hopkins sam powiedział, że optymistyczne historie się nie sprzedają :) RE: Westworld - 2016 - HBO - Gal Anonim - 30-10-2016 (16-10-2016, 22:43)vast napisał(a):Teoretycznie tak. Tzn. sam host umyślnie nie (zreszta w serialu chyba nawet nie uzywaja noży itp. w spotkaniach z graczami), ale taka smierc jest mozliwa. Z kontraktu dla gracza ze strony Westworld:(15-10-2016, 01:50)shamar napisał(a):(15-10-2016, 00:57)simek napisał(a): Poza tym co ze zwykłymi urazami - da się tam np. spać z konia i umrzeć, albo złamać sobie nogę? Statistically speaking, you are more likely to die from lightning strike than to die while in a Delos park. However, the following causes of accidental death have occurred within the Delos Destinations compound: buffalo stampede, self- cannibalism, accidental hanging,drowning, 3rd-degree burns, autoerotic asphyxiation, blunt force trauma, allergic reaction to non-native plant life, falling from great heights, common manslaughter, tumbleweeds. You absolve Delos, Inc. of any wrongdoing if you or anyone in your party suffers bodily harm while using The Service, and you agree to not sue or prosecute Delos, Inc. or any of the smaller entities falling under the Delos Corporation. Czy w serialu bedzie o tym wiecej - podejrzewam, ze tak, bo to watek nie tylko wazny, ale w sumie i ciekawy. (25-10-2016, 23:52)jarod napisał(a): PoI od 2x12 do 4x13 póki co lepsze pod względem worldbuildungu (bo w WW mamy na razie taką kompleksowość że na ten moment ma miejsce syndrom Inception czyli poza wyjaśnieniem konstrukcji swiata jest czas na niewiele więcej) i oryginalności sf pomysłów :)Wlaściwie sie zgadzam, ale nie przeszkadza mi to w ogóle, bo koncept - choc moze nie zabójczo oryginalny - jest na tyle fascynujący, że z przyjemnością oglądam samo przedstawianie go. No i, jak wspominalem, podoba mi sie aspekt meta-narracyjny i to jak roboty odkrywają nihilizm (ostatnia scena z Maeve) :) (26-10-2016, 00:48)Hitch napisał(a): Byłem pewny, że ten kolo to brat Wahlberga: http://www.imdb.com/name/nm0801051/?ref_=tt_cl_t11Ale skad pomysl, ze oni sa z zarządu? Abstrahujac od teorii, że ich wątek dzieje się przed laty, a nie rownolegle z resztą serialu, to poza faktem, ze wspomnieli o pracy w jakiejs firmie nic na to nie wskazuje. Tym bardziej, ze William wyraznie nie wszedl do tego swiata wiedzac, ze ma jakas robote do wykonania. Inna rzecz, ze ta teoria moze byc prawdziwa, jednak nie do konca tak, jak mowisz: http://www.slashfilm.com/westworld-theory-the-man-in-blacks-motivations/ Swoją droga, to jest ciekawe: While we don’t know exactly how the park services their needs, we have previously noted that the Westworld contracts contain a clause that gives the company ownership of the DNA of any visitor who enters the park. Z kontraktu dla gracza: By entering the Delos Destinations Port of Entry, you acknowledge that Delos, Inc. controls the rights to and remains the sole owner of, in perpetuity: all skin cells, bodily fluids, secretions, excretions, hair samples, saliva, sweat, blood, and any other bodily functions not listed here. Delos, Inc. reserves the right to use this property in any way, shape, or form in which the entity sees fit. (26-10-2016, 11:05)raven.second napisał(a): Biorąc pod uwagę, że część pytań istotnie zyskuje odpowiedzi w kolejnych odcinkach jest to bardzo prawdopodobne.W ogole odnosze wrazenie, ze serial calkiem sprawnie radzi sobie z zadawaniem pytan i odpowiadaniem na nie dosc szybko. Cytat:Mam ochotę nawet obejrzeć stary film, ale nie wiem, czy warto teraz, gdy oglądam serial...W teorii o tożsamości Man in Blacka jest tez fajny pomysl, ze serial jest jednoczesnie kontynuacja starego filmu, a nie tylko restartem. http://www.slashfilm.com/westworld-man-in-black-theory/ http://www.slashfilm.com/jonathan-nolan-and-jimmi-simpson-comment-on-that-westworld-theory/ RE: Westworld - 2016 - HBO - shamar - 30-10-2016 (30-10-2016, 03:09)Crov napisał(a): Ale skad pomysl, ze oni sa z zarządu? A mówią, że z zarządu? Mówili tylko, że zainwestowali sporo kasy więc pewnie wykupili akcje tego parku. RE: Westworld - 2016 - HBO [SPOILERY] - Arahan - 31-10-2016 Piąty odcinek zrywa czapki z głów. O co chodzi? Kim był Arnold? Jak zaprogramował hosty? Ile w tym jest ich samoświadomości? Facet w czerni - czego on szuka? Kim on tak naprawdę jest? Czym jest ta prawda? Jak ważny jest Lawrence? Bo wątpię, że pojawienie się nowego zaraz po śmierci starego jest przypadkowe. Co z dzieciakiem? I gdzie hosty mają przełącznik bezpieczeństwa? Bo duszenie i wpierdol na końcu wyglądały solidnie. Chociaż ten uśmiech i rozmowa o tym kim William jest w prawdziwym świecie... Zastanawiające. Zresztą on i facet w czerni, mają dużo wspólnego - sens. A końcówka... Wow! Dużo detali, smaczków. Do obejrzenia jeszcze raz. RE: Westworld - 2016 - HBO [SPOILERY] - raven.second - 31-10-2016 Cytat:trzeba po prostu czekać na kolejne odcinkiMówiłem! W najnowszym zostało wprost powiedziane, że niektóre hosty idą do kasacji - im dalej w park/grę, tym więcej grozi graczom i łatwiej o trwały uszczerbek na zdrowiu - Mental narzekał na brak różnorodności lokacji i scenariusz i dostaliśmy nowe miasteczko, pogranicze, wojsko i rewolucje, uber burdel i jakieś meksykańskie święta zmarłych. Cytat:Jak ważny jest Lawrence? Bo wątpię, że pojawienie się nowego zaraz po śmierci starego jest przypadkowe.A to nie jest ten sam, tylko wrzucony na nowo do pętli/gry? Przecież przy ataku na więzieniu mówili, że Lawrence jest poszukiwany w wielu miejscach, że to groźny albo najgroźniejszy z bandziorów które trzeba od razu odstrzelić i tak dalej, i tak dalej. Mogę się mylić (i pewnie tak jest), ale taka odpowiedź wydaje się być najbardziej oczywista. RE: Westworld - 2016 - HBO [SPOILERY] - shamar - 31-10-2016 (31-10-2016, 21:59)Arahan napisał(a): O co chodzi? Kim był Arnold?(... ) Jak ważny jest Lawrence? Bo wątpię, że pojawienie się nowego zaraz po śmierci starego jest przypadkowe. Co z dzieciakiem? No właśnie. Ciągle nowe pytania i zawiłości. Chyba już nie ma wątpliwości, że "niczego" w tym sezonie nie wyjaśnią. A jeśli nawet wyjaśnią np. ten cały labirynt to pojawią się kolejne tropy i skończy cliffhangerem. Oby tylko rzeczywiście nie założyli, że tak będzie przez 5 sezonów... (31-10-2016, 21:59)Arahan napisał(a): Co z dzieciakiem? na poprzedniej stronie jest filmik ze spoilerem ;) RE: Westworld - 2016 - HBO [SPOILERY] - jarod - 31-10-2016 Jonathan Nolan <3 Jest grubo. Jaram się. Co do Lawrence'a - już od pilota wiadomo przecież że hosty które z jakiegoś powodu są nie do użytku w jednych wątkach są przekierowywane do innych. Co ma sens bo w tym odcinku widać że kalibracja nowego hosta to nie w kij dmuchał i pewnie dlatego ich składuja z jakimiś zapisanymi podstawowymi funkcjami by potem wgrać nową osobowość i użyć kiedy trzeba nowej postaci na szybko. RE: Westworld - 2016 - HBO [SPOILERY] - Albertino - 01-11-2016 Serio, Jonathan zrobił coś ciekawszego niż jego brat kiedykolwiek zdołał/zdoła zrobić. Też się troszkę jaram. RE: Westworld - 2016 - HBO [SPOILERY] - patyczak - 01-11-2016 Serial jest przecież tak genialny, niewiarygodny, Christopher może tylko marzyć o tym, żeby kiedyś zbliżyć się poziomem do tych paru odcinków. Serio? Przecież to wbijanie szpili Nolanowi jest już absurdalne. RE: Westworld - 2016 - HBO [SPOILERY] - jarod - 01-11-2016 No to KMF. Co poradzisz. A ja tam pisałem że Jonathan jest fajniejszy od Christophera before it was cool :) RE: Westworld - 2016 - HBO [SPOILERY] - kawa i papierosy - 01-11-2016 Monolog Logana do Williama oraz rozmowa mężczyzny w czerni z Fordem wygrały wszystko. RE: Westworld - 2016 - HBO [SPOILERY] - patyczak - 01-11-2016 A co do serialu, to jestem zachwycony i podoba mi się to uczucie, które ostatni raz miałem chyba przy "Zagubionych" - poczucie wielkiej tajemnicy i chęć rozwiązania tych wszystkich zagadek. A trochę się ich już namnożyło, różnych teorii zresztą też. "Pozostawieni" też niby opierają się na tajemnicy, ale tam jednak mam wrażenie, że nikt nie obiecuje mi jej wyjaśnienia, więc to inny przypadek. Czasem tylko, gdy oglądam te "sny" albo widzę nowego Lawrence'a po śmierci poprzedniego, coś mi zgrzyta w chronologii, wkrada się jakiś chaos, dysonans i zaczynam myśleć, że twórcy mogą nad tym wszystkim nie panować. Pewnie na końcu wszystko będzie trzymało się kupy, ale teraz jestem zagubiony :D RE: Westworld - 2016 - HBO [SPOILERY] - jarod - 01-11-2016 Co do rozmowy Harrisa i Hopkinsa RE: Westworld - 2016 - HBO [SPOILERY] - Mental - 01-11-2016 patyczak napisał(a):poczucie wielkiej tajemnicy i chęć rozwiązania tych wszystkich zagadek. A trochę się ich już namnożyło, różnych teorii zresztą też. A mnie to odrzuca. Robienie wielkiego egzystencjalno-filozoficznego halo z zarabiania kasy na super realistycznej gierce. "Red Dead Redemption 10", a Ed Harris szuka Odpowiedzi w Labiryncie. Dla mnie lol. Albo spuentują to jego Szukanie Prawdy czymś megaironicznym (co uratuje serial w moich oczach), albo kończę po pierwszym sezonie. I niech odstawią tę blondynę na złom, bo jej odjazdy i omdlenia zaczynają działać mi na nerwy. patyczak napisał(a):A co do serialu, to jestem zachwycony i podoba mi się to uczucie, które ostatni raz miałem chyba przy "Zagubionych" Tylko pamiętaj, że z "Zagubionych" robi się padaczka w okolicach trzeciego sezonu (może wcześniej). Tutaj też widzę spory potencjał na autodestrukcję i to nawet jeszcze w pierwszym. edit Żeby nie było, że tylko narzekam. Podoba mi się motyw ustrojstwa ukrytego w łapie androida. Szpiegostwo gospodarcze. Wolałbym serial idący w bardziej przyziemne klimaty niż jakieś metafizyki dla gików. |