Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Oscary 2021 - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3)
+--- Dział: Plakaty, trailery, prasa branżowa, nagrody filmowe (https://forumkmf.pl/Forum-Plakaty-trailery-prasa-bran%C5%BCowa-nagrody-filmowe--17)
+--- Wątek: Oscary 2021 (/Thread-Oscary-2021--5472)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

RE: Oscary 2021 - shamar - 26-04-2021

Te zera z Hollywood Reporter nawet nie udają już że są ideologiczną szczujnią. Zwycięstwo Hopkinsa to "upset win" a przegrana Chadwicka to "snub"...
To jest niewiarygodne, że oni są uważani za 1 z najważniejszych mediów branżowych

RE: Oscary 2021 - Kluski - 26-04-2021

To jakieś oskary w ogóle były? :)

RE: Oscary 2021 - Mental - 26-04-2021

Oscar za najlepszy film dla kręconej z ręki jak za debiutanckich czasów Larsa von Triera historii o rozczochranych obdartusach-koczownikach z marginesu? Teraz takie rzeczy dostają główne nagrody? hehe No jest bieda w Holly, nie ma co pudrować :)

RE: Oscary 2021 - simek - 26-04-2021

(26-04-2021, 08:40)Kryst_007 napisał(a): Aż sprawdziłem to i chyba musiałeś coś źle usłyszeć, bo ojciec Hopkinsa zmarł w 1981.
Właśnie szybkie googlowanie w moim wypadku nie dało żadnych rezultatów, gdzie znalazłeś info o śmierci Richarda Hopkinsa?
Wczoraj Anthony wrzucił na swoje konto filmik w którym stoi przy grobie ojca, ale niekoniecznie musi to oznaczać, że ten właśnie zmarł. Zresztą ile chłop by musiał mieć lat? Ze 105?

RE: Oscary 2021 - Capt. Nascimento - 26-04-2021

Idealne wyniki - Vinterberg z Oscarem za "Another round", Anthony Hopkins z Oscarem za "The Father", tak samo Florian Zeller za scenariusz.

simek napisał(a):Właśnie szybkie googlowanie w moim wypadku nie dało żadnych rezultatów, gdzie znalazłeś info o śmierci Richarda Hopkinsa?

Wczoraj Anthony wrzucił na swoje konto filmik w którym stoi przy grobie ojca, ale niekoniecznie musi to oznaczać, że ten właśnie zmarł. Zresztą ile chłop by musiał mieć lat? Ze 105?

Wpisz "Richard Arthur Hopkins":

• Born 3 October 1907 - Bermondsey, London, England
  • Deceased in March 1981 - Newport, Pembrokeshire, Wales, aged 73 years old

RE: Oscary 2021 - Perfik - 26-04-2021

(26-04-2021, 09:39)shamar napisał(a): Te zera z Hollywood Reporter nawet nie udają już że są ideologiczną szczujnią. Zwycięstwo Hopkinsa to "upset win" a przegrana Chadwicka to "snub"...
To jest niewiarygodne, że oni są uważani za 1 z najważniejszych mediów branżowych

Akurat "upset win" w tym kontekście używa się raczej pisząc o kimś, któ wygrał mimo, że nie był faworytem, a nie dlatgo, że ktoś zasługiwał bardziej. To, że twitter jest "upset" to tylko miły przypadek :).

RE: Oscary 2021 - Lawrence - 26-04-2021

Być nie może?! Najlepszy aktork z najlepszą rolą zgarnął Oscara za najlepszą rolę?! Może znowu pomylili koperty? O proszę to tutaj jednak Oscary zaskoczyły i muszę się wycofać z tego co pisałem stronę wcześniej.

Ale spokojnie nie jest też tak kolorowo i np. Oscar za muzykę dla Soul dla Trenta Reznora, Atticusa Rossa i Joe Batiste to jest dla mnie rzecz niezrozumiała. I nie chodzi tylko oto, jak średnia i nijaka jest to muzyka, ale fakt, że swego czasu muzyka do The Dark Knighta została zdyskwalifikowana w walce o Oscary, gdyż jako powód Akademia podała zbyt dużą liczbę osób przypisanych do tej ścieżki. Ale tutaj już trzech chłopa nie jest najwidoczniej problemem.
#JusticeForHans #HansScoresMatters

RE: Oscary 2021 - nawrocki - 26-04-2021

Średnia i nijaka muzyka w "Soul"?

LOL

Rozumiem, że jak ktoś od lat trzepie kapucyna pod jęki Zimmera to może mieć problem z percepcją dzwięków, ale żeby aż tak?

Proszę mi w takim razie wytłumaczyć co jest takiego świetnego muzyce do  Soul? Jazz dla jazzu, który też nie jest jakoś specjalnie ciekawy. I muzyka elektroniczna, będąca prostym elektro-plumkaniem, bez żadnej siły narracyjnej. 
Kolejna przereklamowana ścieżka dźwiękowa Trenta Reznora i Atticusa Rossa, gdzie tradycyjnie nagradzani są za nazwisko. 

RE: Oscary 2021 - Bibliomisiek - 26-04-2021

Ja tam muzyką jestem też oburzony, uważam że skandaliczna wygrana Reznora i Rossa za "Soul" to bezczelne ograbienie Reznora i Rossa ze statuetki za "Manka", która im się po prostu należała.

(26-04-2021, 11:30)Bibliomisiek napisał(a): Ja tam muzyką jestem też oburzony, uważam że skandaliczna wygrana Reznora i Rossa za "Soul" to bezczelne ograbienie Reznora i Rossa ze statuetki za "Manka", która im się po prostu należała.

"Mank" jest zdecydowanie lepszy i tam to nie tyle Reznor i Ross zostali ograbieni, a Conrad Pope, znany hollywoodzki dyrygent, orkiestrator, współpracujący między innymi z Johnem Williamsem, czy Alexandre Desplatem, który im ten cały score rozpisał na orkiestrę. 

RE: Oscary 2021 - Dr Strangelove - 26-04-2021

(26-04-2021, 09:59)Kluski napisał(a): To jakieś oskary w ogóle były? :)

Serio, ale dopiero przed chwilą czytając ten wątek się zorientowałem, że to już po.

W sumie to prawie nic z tego nie widziałem poza tym kiepawym Mankiem, ale wygrana Hopkinsa zawsze na propsie :)

RE: Oscary 2021 - nawrocki - 26-04-2021

(26-04-2021, 11:27)Lawrence napisał(a): Proszę mi w takim razie wytłumaczyć co jest takiego świetnego muzyce do  Soul? Jazz dla jazzu, który też nie jest jakoś specjalnie ciekawy. I muzyka elektroniczna, będąca prostym elektro-plumkaniem, bez żadnej siły narracyjnej. 
Kolejna przereklamowana ścieżka dźwiękowa Trenta Reznora i Atticusa Rossa, gdzie tradycyjnie nagradzani są za nazwisko. 
Już tłumaczę: bardzo fajnie dobrana, nieco eksperymentalna, dobrze uzupełniajaca poszczególne sceny, dość oryginalna na tle muzyki zwykle zdobiącej animacje, wpadająca w ucho. To wiecej niż można powiedzieć o znakomitej wiekszości tegorocznych soundtacków.

Muzyka w "Mank"? Nie pamietam. O samym filmie tez. Tak był nijaki. Nagroda za zdjęcia chyba tylko dlatego, że w tym roku nie było zbyt mocnej konkurencji. No i akademicy lubią czarno-białe zdjęcia, chociaż na tle "Zimnej Wojny", "Romy" czy "The Lighthouse" robota Messerschmidta wypada bladziutko.

Dokładnie. Nie ma dobrej muzyki w kiepskich filmach.

(26-04-2021, 11:46)Dr Strangelove napisał(a): Dokładnie. Nie ma dobrej muzyki w kiepskich filmach.

Jerry Goldsmith i Ennio Morricone przewracają się w grobach.
Radzę sobie obadać "Maddalenę" Jerzego Kawalerowicza. 

A co do "Soul" to dla każdego kto chce. Dla mnie to taka muzyka co puszcza się ją w windach w centrach handlowych i ani film na niej nie zyskuje, ani nie traci. 

RE: Oscary 2021 - Kryst_007 - 26-04-2021

(26-04-2021, 11:46)Dr Strangelove napisał(a): Dokładnie. Nie ma dobrej muzyki w kiepskich filmach.

Ja tam zawsze będę podtrzymywał, że "Felix the Cat" z 1991 (jeśli tak jak ja swego czasu nałogowo oglądaliście Nostalgia Critica to na pewno pamiętacie tego oto koszmarka :)) ma naprawdę klawy soundtrack:

(26-04-2021, 11:52)Lawrence napisał(a):

Jerry Goldsmith i Ennio Morricone przewracają się w grobach.
Radzę sobie obadać "Maddalenę" Jerzego Kawalerowicza. 
Pisali muzykę do zajebistych filmów. To nie jest konkurs Warszawskiej Opery Kameralnej Lawrence.

Jerry Goldsmith i Ennio Morricone mają masę wybitnych ścieżek do wybitnych filmów to fakt! Ale mają też masę wybitnych ścieżek do okropnych filmów co też pokazuje jak wielkimi kompozytorami byli, skoro do bardzo złego filmu, potrafi stworzyć niesamowity oprawy dźwiękowe. I jako przykład podałem właśnie Maddalenę, która jest filmem słabym, ale muzykę ma wybitną! 
Po prostu stwierdzenie" "Nie ma dobrej muzyki w kiepskich filmach", jest po prostu nieprawdziwe. 

RE: Oscary 2021 - Bradesinarus - 26-04-2021

Dla mnie osobiście tegoroczna gala była bardzo przewidywalna i bezpieczna. W większości kategorii wygrywali ci, którzy mieli wygrać i mało było zaskoczeń. Bardzo się cieszę, że Chloe Zhao przeszła do historii jako pierwsza zdobywczyni Oscara za reżyserię pochodzenia azjatyckiego bo sprawia wrażenie bardzo fajnej osoby a Nomadland był jednym z moich faworytów (Miałem okazję złapać w Kino FORUM w ostatnim dniu przed zamknięciem kin i wyszedłem oszołomiony). Cieszę się, że Hopkins wygrał bo to była faktycznie genialna rola (Teraz, jak czytam na Twitterze to jest nagonka na Hopkinsa, iż śmiał wygrać z Bosemanem, który umarł więc mu się nagroda należała. Ludzie są dziwni ? ) Cieszy nagroda za scenariusz dla Promising Young Woman (mój numer 1 ze wszystkich produkcji tego dziwnego sezonu, który zdawał się trwać w nieskończoność). Co natomiast smuci to: brak Oscara dla Vanessy Kirby za Cząstki Kobiety (najlepsza kreacja sezonu), brak Oscara dla Marii Bakalowej za Borata 2 (Babcia z Minari była urocza, ale Bakalowa to aktorskie zwierzę i w pojedynkę wniosła ten film na zupełnie inny level), brak nawet jednej nominacji dla Never Rarely Sometimes Always (Akademia najwyraźniej nie lubi tematu aborcji) i I'm thinking of ending things (Akademia nie lubi filmów, na których trzeba myśleć). Trzeba też zaznaczyć, że (jak już wspomniałem we wcześniejszym wpisie) decyzja o zmianie tradycyjnej kolejności wręczania nagród była kuriozalna i żenująca. Wydaje mi się, że Akademia była aż tak pewna wygranej Bosemana, iż postanowiono zrobić z tego główne wydarzenie wieczoru natomiast wyszło niezręcznie i po prostu głupio. A co najgorsze przez to zamieszanie nagroda dla Hopkinsa nie mogła właściwie wybrzmieć.

RE: Oscary 2021 - shamar - 26-04-2021

Zgadnijcie co ma tam wypisane

[Obrazek: GettyImages-1314412410.jpg]