![]() |
|
KRÓTKI METRAŻ - Wersja do druku +- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl) +-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3) +--- Dział: Ogólne dyskusje filmowe (https://forumkmf.pl/Forum-Og%C3%B3lne-dyskusje-filmowe--25) +--- Wątek: KRÓTKI METRAŻ (/Thread-KR%C3%93TKI-METRA%C5%BB--897) |
RE: KRÓTKI METRAŻ - Quay - 07-05-2019 Zwierzyna i łowca. RE: KRÓTKI METRAŻ - OGPUEE - 20-09-2019 Childer: RE: KRÓTKI METRAŻ - slepy51 - 15-04-2021 RE: KRÓTKI METRAŻ - raven.second - 09-05-2021 Piękne, VLDL cudownie się rozwija, ekipa z Nowej Zelandii dała czadu :) RE: KRÓTKI METRAŻ - slepy51 - 15-05-2021 Btw - odnośnie "Save Ralph": RE: KRÓTKI METRAŻ - Derelict Machine - 24-09-2021 Wrzucam i tu: RE: KRÓTKI METRAŻ - Debryk - 04-12-2021 Odkryłem dopiero te filmu od DUST. Niektóre zajefajne! RE: KRÓTKI METRAŻ - OGPUEE - 17-02-2022 Monkey Business (1926) - pamiętam fragmenty tego w dokumencie It's Showtime poświęconym zwierzętom w Hollywood, który widziałem na TVP: Swoja drogą, dość progresywny na tamte czasy - krytyka znęcania się nad zwierzętami, czarnoskóry bohater będący centralną postacią (zresztą Hal Roach w Our Gang nie miał problemu z pokazywaniem Afroamerykanów), któremu dokuczają biali oraz wredne szkieły czepiające małych dzieci :). RE: KRÓTKI METRAŻ - Debryk - 05-04-2023 zachęcony opisem Netflixowego shorta, który dostał Oscara, włączyłem TWO DISTANT STRANGERS Koleś o ciemnej karnacji wpada w pęlę czasową. Wychodzi od swojej randki i jasno barwiony policjant go ubija. "I Can't BREATHE!" krzyczy ten pierwszy i sytuacja się powtarza. Ten short to gwałt umysłowy, laurka dla GF i całego ruchu BLM. To jest tak głupie, chamskie, pretensjonalne i prostackie iż mam wątpliwości, czy przypadkiem ktoś z boku tego nie przepchał a ktoś inny zasponsorował. Obejrzałem i rzygam od kilku godzin. SYF. KRÓTKI METRAŻ - srebrnik - 05-04-2023 Serio coś takiego istnieje? Bo opis brzmi jak satyra :D RE: KRÓTKI METRAŻ - Danus - 05-04-2023 Niestety istnieje. RE: KRÓTKI METRAŻ - OGPUEE - 01-06-2023 Less than Human: The Life of Death: The Mandrake Fuelled RE: KRÓTKI METRAŻ - Kryst_007 - 01-06-2023 W ramach fakultetu z filmu animowanego dr Sitkiewicz puścił nam poniższe dzieło: Neighbours (1952) Czyli zdobywca Oscara za krótki metraż '53. Dwaj everymanowie z sąsiedztwa sobie spokojnie spędzają czas na Słońcu, palą fajki i czytają gazety, w których tematem nr 1. jest widmo wojny. Wtem na granicy ich trawników pojawia się ON - mały niewinny kwiatek, który w mężczyznach budzi zachwyt. Dla szanujących się dwóch sąsiadów to początek małego sporu, który przemienia się we krwawą bitwę... Przykład jak na tacy, że mając do dyspozycji czapkę gruszek jako budżet można popisać się nie lada nowatorką. Ciężko mi było uwierzyć, że miałem przed oczyma już 70-letnie dzieło, bo pod względem kreatywności i zastosowanych technik wydaje się wyprzedzać swe czasy. Dużo robi tu surrealistyczna muzyka, która podobno powstawała bez udziału żadnego instrumentu i jest efektem żmudnego eksperymentowania z rysowaniem taśmy. Co najbardziej fascynujące - przy jednoczesnej prostocie te 8 minut kanadyjskiej roboty jest po dziś dzień cholernie aktualne i uniwersalne. Podobno McLaren kręcił to z myślą o trwającej wtedy wojnie w Korei, a podpiąć także przecież można pod to, co dzisiaj dzieje się między Putinem, a Ukrainą. 9/10 RE: KRÓTKI METRAŻ - Mefisto - 03-06-2023 Z tych wszystkich Sąsiedzi faktycznie najlepsi. Reszta jest ładna wizualnie i ma jakiś pomysł, ale ostatecznie tak trochę o niczym. RE: KRÓTKI METRAŻ - OGPUEE - 04-06-2023 Z Normanem McLarenem miałem do czynienia podczas swej edukacji na przeróżnych zajęciach z animacji. I prócz Sąsiadów kojarzę Kosa z bardzo chwytliwą piosenką. I odnosiłem wrażenie, że filmy McLarena to były bardziej eksperymenty techniczne. Mówiąc znów o animacji to natrafiłem na The Village (1993) autorstwa twórcy Świnki Peppy: RE: KRÓTKI METRAŻ - slepy51 - 27-07-2023 Australijski "The Last of Us" z dinozaurami. RE: KRÓTKI METRAŻ - Rozgdz - 06-08-2023 Może to już jest gdzieś na forum, trafiłem właśnie na YT. Scenariusz i reżyseria Maciek Stuhr, aktorzy to zdaje się jego studenci. Czuć dużą inspirację Tarantino :p RE: KRÓTKI METRAŻ - OGPUEE - 09-08-2023 The Kid and the Camera RE: KRÓTKI METRAŻ - Mefisto - 11-08-2023 (06-08-2023, 17:34)Rozgdz napisał(a): Scenariusz i reżyseria Maciek Stuhr Szrot straszny. Broni się właściwie tylko jeden element, bo reszta leży po prostu. Stos inspiracji i mrugania oczkiem, ale nic poza tym. RE: KRÓTKI METRAŻ - Paszczak - 11-08-2023 Przydałoby się dodać scenę pościgu samochodowego, mógłby obsadzić kogoś z rodziny... |